АвтоАвтоматизацияАрхитектураАстрономияАудитБиологияБухгалтерияВоенное делоГенетикаГеографияГеологияГосударствоДомДругоеЖурналистика и СМИИзобретательствоИностранные языкиИнформатикаИскусствоИсторияКомпьютерыКулинарияКультураЛексикологияЛитератураЛогикаМаркетингМатематикаМашиностроениеМедицинаМенеджментМеталлы и СваркаМеханикаМузыкаНаселениеОбразованиеОхрана безопасности жизниОхрана ТрудаПедагогикаПолитикаПравоПриборостроениеПрограммированиеПроизводствоПромышленностьПсихологияРадиоРегилияСвязьСоциологияСпортСтандартизацияСтроительствоТехнологииТорговляТуризмФизикаФизиологияФилософияФинансыХимияХозяйствоЦеннообразованиеЧерчениеЭкологияЭконометрикаЭкономикаЭлектроникаЮриспунденкция

Заходи з забезпечення виробничої санітарії та гігієни праці

Читайте также:
  1. VI. Матеріали методичного забезпечення заняття
  2. А.4. Ресурсне забезпечення виконання протоколу
  3. А.4. Ресурсне забезпечення виконання протоколу
  4. А.4. Ресурсне забезпечення виконання протоколу
  5. Агрохімічне забезпечення і обслуговування
  6. Адміністративна відповідальність за порушення вимог щодо охорони праці
  7. Аналіз використання виробничої потужності підприємства
  8. Аналіз використання обладнання і виробничої потужності підприємства
  9. Аналіз трудових ресурсів та оплати праці на підприємстві
  10. Апаратне забезпечення інформаційних процесів
  11. Атестація робочих місць за умовами праці.
  12. Аудит у сфері оплати праці

На основі вивчення та аналізу технологічного процесу, обладнання та матеріалів що використовуються показати наявність /відсутність/ шкідливих виробничих факторів-пилу, газів, пари, надлишкового тепла, шуму, вібрацій, різних випромінювань /теплових, радіочастотних, радіоактивних, рентгенівських/ і інше. З урахуванням наявних шкідливих виробничих факторів показати санітарний клас виробництва у відповідності "Державним санітарним правилам планування та забудови населених пунктів" ДСП 173-96; розміщення будівель виробництва відносно інших цехів та жилого масиву, привести розміри санітарно-захисної зони, а також технологічні, технічні та спеціальні заходи з ліквідації і локалізації шкідливих виробничих факторів. При написанні цього підрозділу необхідно дотримуватись зазначеної нижче послідовності.

Виробничі будівлі та споруди, залежно від вибраного архітектурно-будівельного та об’ємно-планувального вирішення, можуть впливати на формування умов праці: освітлення, шуму, мікроклімату, загазованості та запиленості повітряного середовища, виробничих випромінювань.

Параметри мікроклімату виробничого приміщення (цеху) встановлюють згідно ДСН 3.3.6.042-99 «Санітарні норми мікроклімату виробничих приміщень» в залежності від категорії робіт за важкістю. Для забезпечення цих параметрів передбачають системи опалення, вентиляції і кондиціонування повітря у відповідності
СНиП 2.04.05-91*У «Отопление, вентиляция и кондиционирование». Заходи забезпечення належної чистоти повітря здійснюють згідно вимог ГОСТ 12.1.005-88 «ССБТ. Общие санитарно-гигиенические требования к воздуху рабочей зоны». Використовують технологічні заходи і спеціальні методи і засоби нормалізації повітря робочої зони. Передбачають засоби контролю мікроклімату та чистоти повітря робочої зони.

Рівні освітленості робочих місць визначають згідно
ДБН В.2.5-28-2006 «Природне і штучне освітлення» в залежності від характеру зорових робіт і стану робочого середовища. При цьому будова світильників (нормальна, вибухозахисна, пиловологонепроникна та інше) повинна відповідати стану робочого середовища. Визначають норми освітленості як робочим, так і аварійним освітленням. Передбачають також евакуаційне освітлення.

З метою захисту від виробничого шуму та вібрацій визначають джерела шуму та вібрацій, порівнюють характеристики їх параметрів з допустимими санітарними нормами згідно ДСН 3.3.6.037-99 «Санітарні норми виробничого шуму, ультразвуку та інфразвуку» та ДСН 3.3.6.039-99 «Державні санітарні норми виробничої загальної та локальної вібрації». В разі потреби розробляють комплекс заходів попередження, зниження та захисту від шуму та вібрацій. Визначають засоби контролю параметрів таких шкідливих чинників.

Для вирішення питання захисту від виробничих електромагнітних та лазерних випромінювань визначають джерела, що генерують або споживають енергію випромінювань, та режим їх роботи, порівнюють рівні наявних випромінювань з гігієнічними нормами СНиП 5804-91 «Санитарные нормы и правила устройства и эксплуатации лазеров», ДСанПіН 3.3.6-096-2002 «Державні санітарні норми і правила при роботі з джерелами електромагнітних полів». Підбирають і розробляють засоби захисту персоналу від цих небезпечних і шкідливих чинників (захист часом, відстанню, екранами, ЗІЗ). Визначають також засоби контролю рівнів електромагнітних та лазерних випромінювань.

Захист від іонізуючих випромінювань. Визначають наявні джерела згідно ДНАОП 0.03-3.24-97 «Норми радіаційної безпеки України» (НРБУ-97), розраховують можливі дози опромінення персоналу на робочих місцях і порівнюють з санітарними нормами. Оцінюють заходи захисту та вибирають засоби контролю рівня опромінення.

Інфрачервоне опромінення. Визначають дійсні джерела випромінювань в робочих зонах. Фактичні рівні випромінювань порівнюють з гігієнічними нормами згідно ГОСТ 12.4.123-83 «Средства коллективной защиты от инфракрасных излучений». Враховуючи вимоги правил безпеки і промислової санітарії галузі (ДНАОП 0.031-1.23-82) розробляють заходи захисту від шкідливого впливу ІЧ випромінювання на працюючих та прилади контролю параметрів ІЧ випромінювання.

Ультрафіолетове випромінювання. Встановлюють джерела УФ випромінювання. Значення фактичних рівнів випромінювань порівнюють з санітарними нормами (ДНАОП 0.03-3.17-88 «Санітарні норми ультрафіолетового випромінювання у виробничих приміщеннях»). В разі необхідності передбачають заходи захисту працівників від даного шкідливого чинника.

Крім того, нераціональне кольорове або архітектурне вирішення інтер’єра призводить до несприятливого психологічного впливу на працівників.

У виробничому приміщенні умови праці залежать від таких факторів, як організація робочого місця, розташування технологічного обладнання, сировини, заготівок та готової продукції. У кожному конкретному випадку вимоги безпеки до виробничих приміщень і площадок формуються, виходячи з вимог чинних будівельних норм і правил.

Рівні небезпечних і шкідливих виробничих факторів на робочих місцях повинні відповідати вимогам нормативних документів безпеки за видами небезпечних і шкідливих факторів.

 


1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 |

Поиск по сайту:



Все материалы представленные на сайте исключительно с целью ознакомления читателями и не преследуют коммерческих целей или нарушение авторских прав. Студалл.Орг (0.003 сек.)