АвтоАвтоматизацияАрхитектураАстрономияАудитБиологияБухгалтерияВоенное делоГенетикаГеографияГеологияГосударствоДомДругоеЖурналистика и СМИИзобретательствоИностранные языкиИнформатикаИскусствоИсторияКомпьютерыКулинарияКультураЛексикологияЛитератураЛогикаМаркетингМатематикаМашиностроениеМедицинаМенеджментМеталлы и СваркаМеханикаМузыкаНаселениеОбразованиеОхрана безопасности жизниОхрана ТрудаПедагогикаПолитикаПравоПриборостроениеПрограммированиеПроизводствоПромышленностьПсихологияРадиоРегилияСвязьСоциологияСпортСтандартизацияСтроительствоТехнологииТорговляТуризмФизикаФизиологияФилософияФинансыХимияХозяйствоЦеннообразованиеЧерчениеЭкологияЭконометрикаЭкономикаЭлектроникаЮриспунденкция

Заходи з безпеки в надзвичайних ситуаціях

Читайте также:
  1. Абезпечення громадського порядку і громадської безпеки.
  2. Адаптація людини до наслідків надзвичайних ситуацій (катастроф)
  3. Аксіома потенційної небезпеки.
  4. Аналіз небезпеки, що виникає при стіканні струму в землю. Захисне заземлення
  5. Баланс інтересів як необхідна умова безпеки соціальних систем
  6. Біологічні небезпеки
  7. Взаємовідносини органів державної влади й місцевого самоврядування з органами Служби безпеки України
  8. ВИВЧЕННЯ ПИТАНЬ ПОЖЕЖНОЇ БЕЗПЕКИ
  9. Визначення беззбиткового обсягу продажів і зони безпеки підприємства
  10. Визначення ступеню хімічної небезпеки об'єктів господарської діяльності та адміністративно-територіальних одиниць.
  11. Використання підприємством паспортів безпеки речовини
  12. Вимоги забезпечення пожежної безпеки на підприємствах поліграфічної галузі

У залежності від теми дипломного проекту студенти розробляють матеріал підрозділу "Заходи з безпеки в надзвичайних ситуаціях". При виконанні цього підрозділу студент- дипломник, на основі знань які ним отримані в університеті та в період переддипломної практики на виробництві або наукового стажування, розробляє конкретні інженерно-технічні заходи з підвищення стійкості роботи промислового об'єкта в умовах виникнення надзвичайних ситуацій природного або техногенного характеру, або питання з ліквідації наслідків впливу надзвичайних ситуацій. При конструюванні електроустановок, машин, агрегатів, пристроїв розробляються заходи з підвищення стійкості їх роботи в надзвичайних ситуаціях (НС).

Підрозділ "Заходи з безпеки в надзвичайних ситуаціях" повинен складатися з 4-5 сторінок тексту і розміщуватися як другий підрозділ після першого підрозділу "Заходи з охорони праці".

За погодженням з консультантом деякі із заходів, що пропонуються, можуть знайти відображення у графічній частині проекту. При проектуванні генерального плану об'єкта доцільно передбачити:

- протипожежні розриви з урахуванням необхідних розмірів;

- місця для сховищ і укриття для захисту робітників та службовців від впливу наслідків надзвичайних ситуацій техногенного або природного характеру;

- місця розташування ємностей для запасу води з урахуванням норм на виробничі, побутові, протипожежні потреби та для проведення обеззаражування;

- проектування підземних переходів, вказуючи товщину шару землі над ними та характер покриття, яке б витримало навантаження ударної хвилі від ядерної зброї.

Вказати місця (приміщення або споруди), в яких можуть утримуватись вибухові і пожежонебезпечні речовини, а також місця, де можуть бути шкідливі газовиділення чи пилоутворення.

У розрахунково-пояснювальному тексті не слід наводити зміст підручників, норм та викладати значення цивільного захисту. Треба обґрунтувати прийняті рішення, навести необхідні розрахунки і перелічити заходи цивільного захисту, які автор вважає необхідними здійснити при будівництві і монтажу об'єкта проектування та які не знайшли відображення в кресленнях проекту.

Запропоновані дипломником рішення повинні бути конкретними, стосуватися тільки даного проекту, мати зв'язок з завданням проекту, а прийняті інженерні рішення відповідати вимогам цивільного захисту.

Консультант з охорони праці та безпеки в надзвичайних ситуаціях визначає відповідність питання цивільного захисту завданню на дипломний проект.

Перелік питань цивільного захисту, що рекомендуються для включення в дипломні проекти, розроблені кафедрою ОП і НС.

В дипломному проекті повинно бути розроблене одне з питань підвищення стійкості роботи об’єкта, що проектується, або забезпечення безпеки персоналу, що працює на цьому об’єкті в умовах надзвичайних ситуацій чи ліквідації наслідків застосування зброї масового ураження. А в конструкторських проектах виконане конструювання машини, приладу, агрегату з метою використання їх і з погляду цивільного захисту.

 

Метою дипломного проектування є доробка або вдосконалення конструкцій машин, приладів, агрегатів або технологій виробництва. Студент-дипломник повинен оцінити існуючі зразки техніки з урахуванням роботи їх в умовах надзвичайних ситуацій, запропонувати покращений варіант або більш досконалу технологію.

У дипломних проектах з технології виробництва, як правило, повинна міститися характеристика запроектованого об’єкта (цеху, дільниці, лінії, системи) з точки зору вимог норм цивільного захисту та наведені заходи безпеки, які слід впровадити на об'єкті з метою підвищення тривалості їх роботи в умовах НС. У конструкторських проектах треба провести аналіз тривалості роботи приладу (машини, агрегату, верстату) за умови впливу на нього чинників технічного та природного характеру.

Різноманітність тем дипломних проектів і питань безпеки в надзвичайних ситуаціях не дозволяють запропонувати єдину форму підрозділу. Тому вказівки слід розглядати лише як основу.

 

1.7 У заключній частині розділу "Охорона праці та безпека в надзвичайних ситуаціях" слід у стислій формі надати висновок про ефективність розроблення заході та засобів, та скласти прогноз на подальший їх вплив на діяльність виробництва, чи роботу устаткування.

 

 

2 ГРАФІЧНА ЧАСТИНА РОЗДІЛУ "ОХОРОНА ПРАЦІ ТА БЕЗПЕКА В НС"

Виконання цієї частини може полягати у розробці і графічному виконанні окремих креслень, схем та графічних розробок з охорони праці стосовно особливості дипломного проекту.

Розробки рішень з охорони праці в дипломному проекті не завжди вимагають виконання спеціальних креслень, але при виникненні такої необхідності та після узгодження із консультантом з охорони праці, можуть бути здійснені такі види графічних розробок:

- креслення чи схеми огороджувальних пристроїв;

- схеми систем сигналізації;

- креслення запобіжних пристроїв;

- креслення гальмівних пристроїв;

- схеми блискавкозахисних об'єктів;

- креслення чи схеми пристроїв для захисту від різних випромінювань;

- креслення пультів керування з урахуванням вимог ергономіки та технічної естетики;

- схеми дистанційного керування виробничими процесами і обладнанням;

- схеми вентиляції;

- схеми автоматичного пожежогасіння;

- схеми огородження електричних підстанцій та інше.

 


1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 |

Поиск по сайту:



Все материалы представленные на сайте исключительно с целью ознакомления читателями и не преследуют коммерческих целей или нарушение авторских прав. Студалл.Орг (0.006 сек.)