АвтоАвтоматизацияАрхитектураАстрономияАудитБиологияБухгалтерияВоенное делоГенетикаГеографияГеологияГосударствоДомДругоеЖурналистика и СМИИзобретательствоИностранные языкиИнформатикаИскусствоИсторияКомпьютерыКулинарияКультураЛексикологияЛитератураЛогикаМаркетингМатематикаМашиностроениеМедицинаМенеджментМеталлы и СваркаМеханикаМузыкаНаселениеОбразованиеОхрана безопасности жизниОхрана ТрудаПедагогикаПолитикаПравоПриборостроениеПрограммированиеПроизводствоПромышленностьПсихологияРадиоРегилияСвязьСоциологияСпортСтандартизацияСтроительствоТехнологииТорговляТуризмФизикаФизиологияФилософияФинансыХимияХозяйствоЦеннообразованиеЧерчениеЭкологияЭконометрикаЭкономикаЭлектроникаЮриспунденкция

Теоретичний матеріал

Читайте также:
  1. II. Вивчення нового матеріалу.
  2. II. Вивчення нового матеріалу.
  3. II. Вивчення нового матеріалу.
  4. II. Вивчення нового матеріалу.
  5. II. Вивчення нового матеріалу.
  6. II. Вивчення нового матеріалу.
  7. II. Вивчення нового матеріалу.
  8. II. Вивчення нового матеріалу.
  9. II. Вивчення нового матеріалу.
  10. II. Вивчення нового матеріалу.
  11. III. Сприйняття та усвідомлення нового навчального матеріал. Розвиток математичних знань, умінь і навичок учнів.
  12. IV.Вивчення нового матеріалу

Методична вказівка для студентів до практичних занять з дисципліни: «Медичне та фармацевтичне товарознавство»

Тема: ТЕОРЕТИЧНІ ОСНОВИ ТОВАРОЗНАВСТВА. НОРМАТИВНА ДОКУМЕНТАЦІЯ НА МЕДИЧНІ ТА ФАРМАЦЕВТИЧНІ ТОВАРИ

 

Актуальність теми: Для забезпечення лікувальних закладів і населення фармацевтичними товарами товарознавець повинний володіти комплексом знань про прямування товарів від постачальника до споживача, вміти оформити документацію по висновку договорів із постачальниками продукції, скласти приймальний акт, претензії. Ознайомлення з документацією по оформленню руху фармацевтичних і медичних товарів; на основі отриманих знань вміти укласти договір на постачання продукції; прийняти товар; оприходувати його і рознести по картках складського обліку.

 

Навчальні цілі:

ЗНАТИ:

1. Рух товару і його документальне оформлення.

2. Договір на поставку, його зміст і документи, на основі яких він складається.Строки складання договору.

3. Основні документи, які оформляються при русі товару від постачальника до споживача.

4. Маркування транспортної тари.

5. Приймання товарів, склад приймальної комісії, її обов’язки. Оформлення необхідної документації при прийманні фармацевтичних і медичних товарів. Відпуск товарів. Списування товарів.

 

ВМІТИ:

1. Укласти договір із постачальником продукції.

2. Назвати основні документи, що оформляються постачальником при відправленні продукції.

3. Прийняти товар і оформити необхідні акти.

4. Скласти претензію на недопоставлений товар.

5. Оприбуткувати товар.

 

САМОСТІЙНА ПОЗААУДИТОРНА РОБОТА

1. Вивчити рекомендовану літературу.

2. Оформити робочий журнал і законспектувати короткий зміст теми.

3. Для проведення лабораторної роботи в журналі підготувати бланки запропонованих форм.

 

Теоретичний матеріал

Забезпечення медичних закладів і населення фармацевтичними і медичними товарами починається з визначення потреби на планований період.

Користуючись прайс-листами фармацевтичних виробничих підприємств, покупці (замовники) оформляють заявку на постачання продукції, що служить підставою для упорядкування проекту договору постачальником.

Договір постачання - це документ, що визначає юридичні зобов'язання сторін, відповідно до якого організація-постачальник зобов'язується в обумовлені терміни поставити організації-покупцю визначені товари, а організація-покупець - прийняти й оплатити продукцію по встановлених цінах.

При різноманітному асортименті продукції до договору додається специфікація, що підписується сторонами, про що вказується в тексті договору.

Договір містить предмет договору, ціну, суму, кількість, порядок відвантаження продукції, якість продукції, порядок приймання продукції, розрахунків, додаткові вказівки, юридичні адреси сторін і ін.

Покупець (замовник) отримавши від постачальника проект договору (контракту) із специфікацією в двох примірниках, зобов'язаний у 10-ти денний термін роздивитися його, підписати й один примірник направити постачальнику.

При наявності заперечень за умовами договору покупець складає протокол розбіжностей, про що робить обмовку в договорі, спрямовує постачальнику два примірники разом із підписаним договором.

За прострочення висновку договору або необгрунтоване відхилення від його висновку винна сторона сплачує іншій стороні штраф.

Договірні відношення сторін (порядок і терміни постачання, питання якості і комплектності, тари й упаковування, приймання, товарів, майнової, відповідальності), й також цін і розрахунків регулюються Положенням про постачання товарів, "Особливими умовами постачання відповідного виду товарів", Інструкціями про порядок прийому товару по якості і кількості", затвердженими відповідними органами, а, також іншими обов'язковими для обох сторін (постачальник - покупець) правилами.

Постачання продукції здійснюється в основному по передоплаті, для чого у фінансовому відділі підприємства-виготовлювача оформляються документ на попередаю оплату (рахунок або платіжне вимога-доручення) у 2-х примірниках, один із яких залишається у фінансовому відділі, а другий - замовнику для оплати.

Після одержання документа про зроблену оплату (платіжне доручення) товарознавець відділу збуту постачальника готує документ на відвантаження продукції (рахунок-фактура або наказ) у 4-х примірниках: перший - передається у фінансовий відділ, другий - на склад готової продукції, третій - одержувачу, четвертий - залишається у відділі збуту.

Зазначений документ служить підставою для упаковування продукції в транспортну тару на складі готової продукції. У транспортну тару вкладається документ про якість (паспорт, сертифікат, аналітичний лист), документ на відвантаження.

Для відвантаження готової продукції покупцю товарознавець відділу збуту заводу-постачальника готує завдання на відвантаження товару, у якому вказує: найменування вантажоодержувача, станцію призначення, номер і дату висновку договору, код і найменування товару, договірна і фактична кількість. Завдання на відвантаження надходить на склад готової продукції для виконання.

При цьому виготовлювач зобов'язаний забезпечити:

- суворе дотримання встановлених правил упаковування і затарювання продукції, маркірування й опломбування окремих місць; точне визначення кількості відвантаженої продукції (маса, кількість місць, ящиків);

- відвантаження продукції, що відповідає по якості і комплектності встановленої нормативно-технічної документації;

- відправлення продукції в транспортній тарі, у кожне тарне місце якої повинні бути вкладені експлуатаційна документація (паспорт, інструкція й ін.); документи, що свідчать про якість продукції;

- пакувальний аркуш із указівкою підприємства-виготовлювача, найменування продукції, дати упаковування, номера ящика, кількості ящиків, у якому ящику знаходитеся технічна і товаросупроводжувальна документація, прізвище пакувальника і контролера відділу технічного контролю;

- суворе дотримання чинних на транспорті правил решти вантажів, їхній навантаження і перевезення;

- систематичний контроль за роботою осіб, зайнятих визначенням якості і кількості відвантаженої продукції й оформленням на її відвантажувальних і розрахункових документів.

На зовнішній поверхні транспортної тари завдається маркірування за Держстандартом "Маркірування вантажів" із маніпуляційними знаками, основними, додатковими й інформаційними написами.

Маніпуляційні знаки - зображення, що вказують на засоби обертання з вантажем ("Обережно, крихке", "Боїться вогкості", "Боїться нагрівання" і ін.).

Основні написи - містять найменування вантажоодержувача і пункту призначення, кількість вантажних місць у партії.

Додаткові написи - містять найменування відправника і пункту відправлення і напису транспортних організація.

Інформаційні написи повинні містити маси брутто і нетто вантажного місця в кілограмах, габаритні розміри вантажного місця в сантиметрах і обсяг вантажного місця в кубічних метрах.

Обсяг і габаритні розміри ватажного-місця не вказують, якщо жодний із габаритних розмірів не перевищує одного метра.

Після упаковування і нанесення маркірування на транспортній тарі продукція заводу готова до відправлення.

Один примірник завдання на відвантаження залишається на складі готової продукції для оформлення автотранспортних або залізничних документів (накладною, дорожньої відомості, корінця дорожньої відомості і квитанції про прийом вантажу), а другий примірник передається в машиносчетне бюро, на підставі якого оформляється товаротранспортна накладна.

Після вивозу товару з території підприємства один примірник товаротранспортною накладною з оцінкою прохідної повертається у фінансово-збутовий відділ для розрахунку з покупцем.

Підставою для самовивоза служить рахунок-фактура і матеріальна перепустка, що оформляються в однім примірнику.

При відправленні по з/д упаковування провадиться в залізничні контейнери, що далі опломбуються і після заповнення з/д накладних у 4-х примірниках, передаються постачальником на з/д станцію для дооформлення зазначеної документації і відправлення. Маркірування ж/д контейнера включають тільки дев'ятизначний цифровий код.

З/д накладна і дорожня відомість супроводжують вантаж у дорозі, корінець дорожньої відомості залишається на станції в приймальника, квитанція про приймання вантажу вручається вантажовідправнику.

У платіжних вимогах постачальник указує дату і номер договору, у виконання якого провадиться постачання, дату відвантаження продукції, номер транспортного документа, номера розрахункових рахунків, найменування, кількість, суму й адреси сторін.

Оперативний контроль за надходженням і прийомом товарів здійснює приймальний відділ складу (бази). На підставі накладних, сповіщень про прибуття товару, одержуваних від транспортних організацій, приймальний відділ веде журнал реєстрації вантажів, що надійшли.

Розпаковує і приймає товари на складі приймальна комісія. Отрутні наркотичні лікарські засоби і спирти передають відразу у відділ збереження до прийому товару приймальною комісією під розписку матеріально-відповідальних осіб відділу збереження. По цих товарах складають окремі приймальні акти.

Приймальна комісія створюється за наказом завідувача складом (базою).

До складу приймальної комісії входять: голова - завідуючим приймальним відділом або його заступником і члени комісії – матеріальної відповідальні особи відділів збереження, представник громадськості складу незацікавленої організації й ін. Приймальна комісія повинна складатися не менше чим із трьох людин.

Представник від громадськості складу затверджується місцевим комітетом не більш, ніж на один місяць, і включається до складу комісії при відсутності представників інших організацій; Представнику від громадськості видасться офіційне посвідчення.

З товарів, підлеглих лабораторному аналізу, приймальна комісія відбирає проби, передає їх на перевірку у відповідні лабораторії на аналіз.

Незважаючи на наявність документів, що засвідчують якість продукції, що надходить, обов'язковому посерійному контролю на відповідність усім і вимогам ДФ і іншої АНД, відповідно до інструкції "Про порядок контролю якості лікарських засобів, що надходять на аптечні склади від промислових підприємств" піддаються такі групи лікарських засобів.

· всі отруйні (списку А) і наркотичні;

· лікарські засоби для готування ін’єкційних розчинів і очних крапель, лікарські засоби, використовувані для інгаляційного наркозу (за винятком кисню і закису азоту); усі лікарські засоби - у випадку виникнення сумнівів.

Приймати лікарські засоби можливо, якщо до моменту їхній відвантаження залишилося не менше 80% терміна придатності а бактерійні - не менше 50%.

Прийом і оприбуткування товарів, що надійшли на склад, оформляють, укладаючи приймальний акт.

В усіх випадках, коли при прийомі товару від залізничних транспортних організацій встановлені ушкодження або псування товару, невідповідність найменування і маси товару і кількості місць, зазначених у транспортному документі, вантажоодержувач зобов'язаний потребувати від органа транспорту комерційний акт, а при доставці вантажу автомобільним транспортом -відмітку на транспортній накладній або упорядкування акта.

При розбіжності товару по кількості складається акт приймання трьох примірниках. Перший примірник спрямовують у вищестоящу організацію або арбітраж, другий прикладають до приймальною акта і разом із реєстром прибуткових документів передають у бухгалтерію, а третій разом із претензійним листом спрямовують постачальнику.

До вітчизняних товарах в упаковуванні постачальника при розбіжності по кількості складають претензійний лист і акт і спрямовують протягом трьох днів, а по імпортним - протягом семи днів.

До претензії прикладають справжні документи, що підтверджують запропоновані заявником вимога (накладна, приймальний акт, акт розкриття, копії рахунку, посвідчення на пред'явника громадськості, вкладиші, пакувальні аркуші, пломби, копи телеграми й ін.).

Імпортний товар по кількості приймають за участю експерта бюро товарних експертиз Державної торгово-промислової палати.

Після прибуття імпортного вантажу одержувач по транспортним накладним і інших супровідних документах заповнює митну декларацію (код країни відправника й одержувача, код товару, код валюти, розмір мита й інші дані зазначені в спеціальному класифікаторі). Після оформлення митної декларації при представника митниці й експерта вантаж розвантажують із транспортного засобу і розкривають. По закінченні митного огляду представник митниці робить оцінку в транспортних і інших документах, а експерт разом із членами приймальнею комісії складає акт експертизи, що підписують усі члени комісії.

Акт бюро товарних експертиз - офіційний документ для пред'явлення претензії іноземній фірмі у випадку недостачи, бою, псування й ін.

Після прийому товару акт із приймального відділу передають у відповідний відділ збережених, де його беруть на облік у грошовому вираженні і розносять на картки складського урахування товару.

Аптечний склад стосовно аптек, ЛПУ і інших організацій виступає постачальником, з організації, що одержують товар із складу - споживачем. Їхні взаємовідносини також будуються на договірній основі.

Лікувальні установи й ін. організації для придбання необхідних товарів подають па склад вимоги, що служать підставою для виписки рахунку.

Оплата складу за товар провадиться ЛПУ через банк платіжним дорученням.


1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 | 11 |

Поиск по сайту:



Все материалы представленные на сайте исключительно с целью ознакомления читателями и не преследуют коммерческих целей или нарушение авторских прав. Студалл.Орг (0.006 сек.)