АвтоАвтоматизацияАрхитектураАстрономияАудитБиологияБухгалтерияВоенное делоГенетикаГеографияГеологияГосударствоДомДругоеЖурналистика и СМИИзобретательствоИностранные языкиИнформатикаИскусствоИсторияКомпьютерыКулинарияКультураЛексикологияЛитератураЛогикаМаркетингМатематикаМашиностроениеМедицинаМенеджментМеталлы и СваркаМеханикаМузыкаНаселениеОбразованиеОхрана безопасности жизниОхрана ТрудаПедагогикаПолитикаПравоПриборостроениеПрограммированиеПроизводствоПромышленностьПсихологияРадиоРегилияСвязьСоциологияСпортСтандартизацияСтроительствоТехнологииТорговляТуризмФизикаФизиологияФилософияФинансыХимияХозяйствоЦеннообразованиеЧерчениеЭкологияЭконометрикаЭкономикаЭлектроникаЮриспунденкция

Зміст та склад соціальної структури, загальні положення

Читайте также:
  1. I. Розділ Загальні основи суспільного виробництва та економічного розвитку
  2. III. Проблеми соціальної, стратифікації.
  3. IV. Проблема соціальної справедливості і соціальних гарантій.
  4. V. Зміст теми заняття.
  5. А. На здания (административные, вокзалы, производственные, гаражи, склады и т.д.)
  6. Автоматизированная система управления запасами агрегатов и комплектующих изделий (АС “СКЛАД”).
  7. Автоматизований облік виробничих запасів на складі
  8. Адміністративна структура БМР має три органи: загальні збори акціонерів, рада директорів і правління.
  9. Азербайджанська Республіка: загальні відомості
  10. Акушерское пособие складывается из четырех моментов.
  11. Анализ блюда на наличие продуктов на складе.
  12. Бухгалтерський баланс,його побудова, зміст і оцінка статей.

Тема 7. СОЦІАЛЬНА СТРУКТУРА СУСПІЛЬСТВА, її зміст та оізновиди

Поняття соціальної структури — надзвичайно важливе в соціо­логії. Воно стосується того, що соціальні конструкти, в яких перебігає наше життя, не складаються з абсолютно випадкових послідовностей подій або дій; вони структуровані або змодельовані різними спосо­бами. Соціальна структура зовсім не така, як структура фізична, скажімо, будинок, що існує незалежно від людських дій. Вона реконструюється щомиті самими ж таки «будівельними блоками», що її становлять,— люд­ськими істотами.

У соціології поняття «соціальна структура» тісно пов’язане з поняттям «соціальна система». Соціальною системою іноді називають суспільство. Це – сукупність різноманітних соціальних явищ і процесів, які детерміновані соціальними відносинами та зв’язками, в результаті чого виникає цілісний соціальний організм. Соціальна структура суспільства є частиною соціальної системи і об’єднує два компоненти – соціальній склад і соціальні зв’язки. У найзагальнішому вигляді вона розуміється як сукупність взаємопов’язаних і взаємодіючих соціальних груп, соціальних інститутів і відносин (зв’язків) між ними.

«Соціальний склад» – це набір елементів, які складають дану структуру. Другий компонент являє собою набір зв’язків цих елемен­тів. Виходячи із розуміння суті соціальної структури суспільства, можна визначити її як сукупність взаємопов’язаних і взаємодіючих між собою впорядкованих щодо один до одного соціальних спільностей, верств, груп, а також відносин між ними. Це – свого роду «анатомія» суспільства, об’єк­тивний диференційований поділ суспільства на окремі прошарки, групи, які об’єд­ну­ються на основі однієї або кількох ознак.

Вивчаючи соціальну структуру суспільства, соціологія аналізує процеси виникнення або стирання граней між різними групами, прошарками (зближення, віддалення за різними критеріями). Соціальна структура означає стійкий зв’я­зок соціальних елементів у соціальній системі. Основним елементом соціальної структури є соціальні спільності (класи, прошарки, нації, професійні, демо­графічні, територіальні, політичні групи, але не випадкові нестійкі об’єднання людей). Кожний з цих елементів, у свою чергу, є складною будовою, притаманною певним внутрішнім прошаркам, зв’язкам.

Крім того, соціальна структура відображає і особливості соціальних відносин класів, професійних, культур­них, національно-етнічних та демографічних груп, які визначаються місцем та роллю кожної з них у системі економічних відносин. Соціальна структура формувалася, «карбувалася» в процесі історичного розвитку. Вона і нині видозмінюється.

Члени суспільства можуть бути розрізнені (диференційовані) за багатьма особливостями, ознакамиє.

§ соціально-класові (соціальні прошарки, групи, страти);

§ соціально-професійні;

§ соціально-демографічні;

§ соціально-територіальні (поселенські спільності);

§ соціально-етнічні (нації, народності);

§ інші

 

Рис. 13

Кожен із цих елементів (системи спільнот) поділяється на велику кількість різних соціальних формувань.


1 | 2 | 3 | 4 | 5 |

Поиск по сайту:



Все материалы представленные на сайте исключительно с целью ознакомления читателями и не преследуют коммерческих целей или нарушение авторских прав. Студалл.Орг (0.003 сек.)