АвтоАвтоматизацияАрхитектураАстрономияАудитБиологияБухгалтерияВоенное делоГенетикаГеографияГеологияГосударствоДомДругоеЖурналистика и СМИИзобретательствоИностранные языкиИнформатикаИскусствоИсторияКомпьютерыКулинарияКультураЛексикологияЛитератураЛогикаМаркетингМатематикаМашиностроениеМедицинаМенеджментМеталлы и СваркаМеханикаМузыкаНаселениеОбразованиеОхрана безопасности жизниОхрана ТрудаПедагогикаПолитикаПравоПриборостроениеПрограммированиеПроизводствоПромышленностьПсихологияРадиоРегилияСвязьСоциологияСпортСтандартизацияСтроительствоТехнологииТорговляТуризмФизикаФизиологияФилософияФинансыХимияХозяйствоЦеннообразованиеЧерчениеЭкологияЭконометрикаЭкономикаЭлектроникаЮриспунденкция

Технологія

Читайте также:
  1. БІОТЕХНОЛОГІЯ. ГЕНЕТИЧНА Й КЛІТИННА ІНЖЕНЕРІЯ

Технологія – це спосіб перетворень початкових станів в кінцеві, який здійснюється в матеріалах, інформації та людях.

У кожній конкретній сфері діяльності існує декілька технологій.

Вплив технології на управління визначається трьома революційними змінами в технології:

1. Промислова революція.

2. Стандартизація та механізація, тобто використання машин та механізмів замість людей.

3. Конвеєрні лінії.

Джоан Вудворд, британський дослідник управління, провела класифікацію технологій.

Класифікація технологій по Д. Вудворд:

1. Одиничне, дрібносерійне або індивідуальне виробництво.

Ця технологія орієнтована на одного замовника, прикладом можуть служити:

- великі, дуже могутні комп'ютери (фірма IBM);

- літаки (фірма Боїнг);

- космічні літальні апарати.

2. Масове, багатосерійне виробництво – передбачається виготовлення великої кількості ідентичної продукції. Прикладом можуть служити майже всі товари масового споживання.

3. Неперервне виробництво – використовує автоматизоване устаткування для виготовлення однакової продукції у великих кількостях.

Прикладом може служити технологія переробки нафти, виготовлення сталі, робота електростанцій.

Класифікація технологій по Томпсону (Джеймс Томпсон – соціолог і теоретик організацій) – три категорій технологій:

1. Технологія з багатьма ланками – характеризується серією взаємопов’язаних завдань, які повинні виконуватися у певній послідовності – конвеєрна лінія по збору автомобіля.

2. Посередницькі технології діють в рамках процесу, в ході якого сближуються групи, які бажають вступити у відносини взаємозалежності: банківські послуги; телефонна компанія; бюро з працевлаштування.

3. Інтенсивна технологія – використовує конкретні навички, прийоми та послуги для внесення конкретних змін в конкретний продукт на вході, який надходить у виробництво – монтаж фільму, процес лікування.

Ніякий тип технологій не може вважатися кращим, кожний тип має свої переваги, відповідає виконанню певних завдань та досягненню конкретних цілей.

Приклад. Автомобілі «Ферарі» та автомобілі масового виробництва

Отже, технологія повинна відповідати цілям організації.

Завдання і технологія взаємозв'язані між собою, оскільки виконання завдань працівниками припускає використання конкретної технології.

Технологія і структура організації також взаємозв'язані між собою – залежно від вибраної технології будується структура.

 
 

 


Цілі та завдання, технологія і структуравзаємнопов’язані між собою: сукупність виконаних завдань кожним елементом структури організації з використанням певної технологієї повинна забезпечити досягнення цілей організації.

 

5. Люди.

Люди – це працівники організації, керівники, групи працівників, групи керівників.

Керівництво досягає результатів за допомогою інших людей (Мері Паркер Фоллет).


1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 |

Поиск по сайту:



Все материалы представленные на сайте исключительно с целью ознакомления читателями и не преследуют коммерческих целей или нарушение авторских прав. Студалл.Орг (0.003 сек.)