АвтоАвтоматизацияАрхитектураАстрономияАудитБиологияБухгалтерияВоенное делоГенетикаГеографияГеологияГосударствоДомДругоеЖурналистика и СМИИзобретательствоИностранные языкиИнформатикаИскусствоИсторияКомпьютерыКулинарияКультураЛексикологияЛитератураЛогикаМаркетингМатематикаМашиностроениеМедицинаМенеджментМеталлы и СваркаМеханикаМузыкаНаселениеОбразованиеОхрана безопасности жизниОхрана ТрудаПедагогикаПолитикаПравоПриборостроениеПрограммированиеПроизводствоПромышленностьПсихологияРадиоРегилияСвязьСоциологияСпортСтандартизацияСтроительствоТехнологииТорговляТуризмФизикаФизиологияФилософияФинансыХимияХозяйствоЦеннообразованиеЧерчениеЭкологияЭконометрикаЭкономикаЭлектроникаЮриспунденкция

Менеджент змін

Читайте также:
  1. БИБЛИОГРАФИЧЕСКИЙ СПИСОК
  2. ВВЕДЕНИЕ
  3. Задача 14.
  4. Система внутрішніх характеристик організації

 

В ринковій економіці організації не є чимось незмінним, застиглим.

Організації змінюються - - іноді ці зміни є вимушеними, іноді організації самі прагнуть до змін.

Зміни можуть принести організації і користь і шкоду.

Вони можуть викликати або розвиток організації, або необхідність перебудови, або падіння та ліквідацію.

Природа організаційних змін складна, вона має, насамперед, два аспекти:

1. Організаційні зміни можна визначити як перебудову та перетворення форми, з метою кращого пристосування до змін зовнішнього середовища. Перебудова форми, насамперед, пов’язана зі зміною структури організації, тобто процесом реструктуризації.

2. Значна частка організаційних змін пов’язана зі змінами цілей організації.

Слід зазначити, що першопричиною, джерелом будь-яких змін в організації є зміни у зовнішньому середовищі, а самі зміни в організації відбуваються шляхом прийняття відповідних рішень вищим керівництвом організації.

Всі управлінські дії стосовно змін в організації відносяться до менеджменту змін, або управління змінами.

Менеджмент змін пов’язаний з реалізацією трьох основних кроків, які полягають у наступному:

1. Визначення ступеня впливу чинників зовнішнього середовища на організацію.

2. Визначення ступеня впливу організації на зовнішнє середовище.

3. Визначення програми дій організації для досягнення гармонії одночасного розвитку організації і зовнішнього середовища.

Слід зазначити, що програма дій організації повинна враховувати опір змінам серед працівників та визначити шляхи подолання цього опору. – Це питання можна запропонувати студентам для доповіді.

В країнах з розвинутою ринковою економікою вже давно працюють над проблемою опору змінам. (далі за Пітером Друкером)

На цей час більшість західних компаній змирилися з необхідністю змін, навіть зміни вважаються нормою.

Якщо організація не ставить собі за мету йти назустріч змінам та швидко змінюватися разом з навколишнім світом, вона приречена на дуже незавидне існування з постійними внутрішніми кризами та проблемами.

В періоди корінних структурних перетворень виживали тільки лідери змін – це ті, хто чутливо сприймає тенденції змін та миттєво пристосовується до них, використовуючи для своєї вигоди нові можливості, які відкриваються цими змінами.

Отже, основне завдання менеджменту – перетворити в лідерів змін як можна більше організацій.


 
 

 

 


1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 |

Поиск по сайту:



Все материалы представленные на сайте исключительно с целью ознакомления читателями и не преследуют коммерческих целей или нарушение авторских прав. Студалл.Орг (0.003 сек.)