АвтоАвтоматизацияАрхитектураАстрономияАудитБиологияБухгалтерияВоенное делоГенетикаГеографияГеологияГосударствоДомДругоеЖурналистика и СМИИзобретательствоИностранные языкиИнформатикаИскусствоИсторияКомпьютерыКулинарияКультураЛексикологияЛитератураЛогикаМаркетингМатематикаМашиностроениеМедицинаМенеджментМеталлы и СваркаМеханикаМузыкаНаселениеОбразованиеОхрана безопасности жизниОхрана ТрудаПедагогикаПолитикаПравоПриборостроениеПрограммированиеПроизводствоПромышленностьПсихологияРадиоРегилияСвязьСоциологияСпортСтандартизацияСтроительствоТехнологииТорговляТуризмФизикаФизиологияФилософияФинансыХимияХозяйствоЦеннообразованиеЧерчениеЭкологияЭконометрикаЭкономикаЭлектроникаЮриспунденкция

Фінансова політика та фінансовий механізм

Читайте также:
  1. III. Соціальна політика, її сутність і функції.
  2. АДМІНІСТРАТИВНИЙ МЕХАНІЗМ ПРИРОДОКОРИСТУВАННЯ
  3. Актори світової політики та зовнішня політика держави
  4. Антимонопольна політика
  5. Асортиментна політика бази практики.
  6. Бюджетний механізм забезпечення фінансування соціальної сфери
  7. Бюджетно-податкова політика забезпечує найважливіші економічні функції держави, які формують її дієздатність в економічній політиці:
  8. В кожній країні фінансова система відрізняється за своєю структурою.
  9. Валютні системи та валютна політика. особливості формування валютної системи України
  10. Види та механізми соціальної мобільності.
  11. Виникнення мистецтва як унікального механізму культурної еволюції.
  12. Воєнно-економічна політика України в умовах формування ринкових відносин та конверсії ОПК.

Система державних заходів у сфері фінансової діяльності, спрямованих на мобілізацію фінансових ресурсів, їх розподіл і використання, з метою виконання державою її функцій, — фі­нансова політика держави.

Фінансова політика, як і фінансове законодавство, відобра­жає суб'єктивні дії певних соціальних верств суспільства або окремих груп людей. Вони пов'язані з процесом прийняття рі­шень у галузі політики, економіки, фінансів і соціальній сфері. Головні завдання фінансової політики полягають у забезпечен­ні безперервного відтворювального процесу (насамперед про­дуктивних сил) та зростанні суспільного багатства.

Важливим пріоритетом фінансової політики України є за­вершення переходу до ринкової економіки.

За допомогою фінансів та фінансової політики здійснюєть­ся багатоаспектний регулювальний вплив на ринкові відноси­ни й процес розширеного відтворення, а саме: фінанси та фі­нансова політика активно використовуються з метою сприян­ня процесові нагромадження капіталу, який визначає темпи економічного зростання; за допомогою фінансів держава впли­ває на процес реалізації сукупного суспільного продукту в ці­лому та додаткової вартості зокрема; фінанси відіграють важ­ливу роль у процесі відтворення робочої сили.

Отже, фінансова політика є складовою економічної полі­тики держави. У ній конкретизуються головні напрями роз­витку народного господарства, визначається загальний обсяг фінансових ресурсів, їх джерела та напрями використання, розробляється механізм регулювання і стимулювання соціаль­но-економічних процесів фінансовими методами. Водночас фі­нансова політика — відносно самостійна сфера діяльності дер­жави, найважливіший засіб реалізації її політики у будь-якій сфері суспільної діяльності.

Головна мета фінансової політики полягає в оптимальному розподілі ВВП між галузями народного господарства, соціаль­ними групами населення та територіями. На цій основі мають забезпечуватися стійке зростання економіки, удосконалення її структури, поліпшення добробуту населення.

Головне призначення фінансової політики — забезпечення відповідними фінансовими ресурсами реалізації тієї чи іншої державної програми соціально-економічного розвитку, зов­нішньоекономічної діяльності. Фінансова політика держави як макроекономічний механізм управління включає в себе стратегію й тактику управління.

Фінансова стратегія — дії держави щодо стратегічного розвитку її фінансової системи; загальний напрям і методи до­сягнення поставленої мети, спрямована на вироблення цільових програм, для реалізації яких потрібні час і великі фінан­сові ресурси. Це політика, розрахована на довготермінову пер­спективу і вирішення глобальних завдань соціально-економіч­ного розвитку країни.

Фінансова тактика — поточна політика, спрямована на розв'язання конкретних завдань відповідного періоду, що ви­пливають із розробленої фінансової стратегії. Вона включає конкретні методи та засоби досягнення поставленої мети за конкретних умов, що дають змогу зосередити зусилля на ва­ріантах рішення, котрі не суперечать прийнятій стратегії.

З погляду основних напрямів впливу фінансів на економіку країни до складу фінансової політики держави входять: бю­джетна, податкова, грошово-кредитна, інвестиційна, валютна, страхова, амортизаційна, митна, з управління фінансами та фінансовий контроль.

Бюджетна політика — це сукупність юридичних, еконо­мічних, організаційних заходів під час складання бюджетів, регулювання бюджетного процесу, управління бюджетним де­фіцитом, організації бюджетного контролю. Вона виявляється у формах і методах мобілізації бюджетних коштів та їх витра­чанні на різні потреби держави.

Податкова політика — найтісніше пов'язана з бюджет­ною політикою, становить систему заходів держави у галузі оподаткування.

Бюджетно-податкова (або фіскальна) політика має ство­рювати сприятливі умови для виробничої та фінансової діяль­ності суб'єктів господарювання. Слід зауважити, що в розви­нутих країнах світу через державний бюджет відбувається пе­рерозподіл від ЗО до 50 % ВВП. Найчастіше таку політику ото­тожнюють з фіскальною. Фіскальна політика має дві основні форми: дискреційна та автоматична.

1. Дискреційна (активна) фіскальна політика — свідоме маніпулювання податками та державними видатками з боку органів законодавчої та виконавчої влади з метою змінення ре­ального обсягу національного виробництва і зайнятості, конт­ролю над інфляцією, прискорення темпів економічного зрос­тання. Вона буває двох видів:

а) стимулювальна фіскальна політика, яка полягає у збільшенні державних видатків, зниженні податків, одночасному поєднуванні першого та другого. Ця політика здійснюєть­ся в період економічного спаду та безробіття, але внаслідок її проведення може зрости дефіцит бюджету, що, в свою чергу, може призвести до інфляції;

б) стримувальна фіскальна політика передбачає зни­ження державних видатків, збільшення податків, одночасне поєднання першого та другого; здійснюється в період високої інфляції, спрямована на скорочення дефіциту державного бю­джету.

2. Автоматична (пасивна) фіскальна політика — прово­диться за допомогою "вбудованих стабілізаторів" (податків і державних витрат, трансфертів). Необхідні змінення в рівні державних видатків і податків вводяться автоматично. Це так звана автоматична або вбудована стабільність.

Вбудовані стабілізатори — будь-який захід, що має тен­денцію збільшити дефіцит державного бюджету в період еко­номічного спаду, або зменшити дефіцит бюджету в період еко­номічного зростання та інфляції без спеціальних активних за­ходів з боку уряду та законодавчої влади.

Державний бюджет завдяки фіскальній політиці в період економічного зростання й інфляції повинен мати реструктивний (стримувальний) вплив, а в період економічного спаду та безробіття — експансивний (стимулювальний).

За допомогою вбудованих стабілізаторів амортизується еко­номічний спад та обмежується зростання.

Грошово-кредитна (монетарна) політика — сукупність дій та заходів держави у сфері грошового ринку, а також еко­номічних методів, спрямованих на управління рухом кредит­ного капіталу. Дії грошово-кредитної політики спрямовані на регулювання грошового обігу, що здійснює держава через цен­тральний банк, вони охоплюють ринки грошей, капіталів, цін­них паперів. НБУ проводить грошово-кредитну політику з ме­тою впливу на грошову масу в обігу, обсяги кредитування, тем­пи інфляції, стан платіжного балансу.

Об'єктами монетарної політики є такі змінні грошового ринку, як пропозиція (маса) грошей, ставка відсотка, валют­ний курс, швидкість обігу грошей та ін.

Головними інструментами грошово-кредитної політики ви­значають:

1) облікову або дисконтну політику, механізм котрої по­лягає в регулюванні облікової ставки центрального банку, за якою він надає позики комерційним банкам у порядку їх рефі­нансування;

2) регулювання норми обов'язкових резервів для комерцій­них банків та інших депозитних установ, що мають зберігати частину залучених коштів на кореспондентських рахунках у центральному банкові без права їх використання і без виплати з них відсотків;

3) операції на відкритому ринкові, пов'язані з купівлею та продажем цінних паперів центральним банком на ринку цін­них паперів; у країнах із розвинутими ринковими відносина­ми такі операції є найпоширенішим методом грошово-кредит­ного регулювання.

Валютна політика — це сукупність економічних, юри­дичних та організаційних форм і методів у галузі валютних відносин, що здійснюють держава та міжнародні валютно-фі­нансові організації. Регулювання курсу національної валюти відбувається за допомогою валютних інтервенцій централь­ного банку, що впливають на попит і пропозицію національної валюти й іноземних валютних цінностей у країні.

Інвестиційна політика — політика, пов'язана з держав­ними та приватними інвестиціями на розвиток тих галузей і окремих підприємств, що мають найважливіше значення і ви­значають науково-технічний прогрес. Держава має заохочува­ти вітчизняних та іноземних інвесторів шляхом надання їм різноманітних пільг (податкових, амортизаційних та ін.).

Політика щодо управління фінансами становить систему заходів стосовно здійснення фінансового менеджменту з ор­ганізації органів управління, діяльності й вироблення реко­мендацій. Ефективність фінансової політики держави тим ви­ща, чим повніше у ній враховуються об'єктивні потреби су­спільного розвитку, інтереси суспільства загалом і його скла­дових, історичні умови й сучасні особливості.

Успіх фінансової політики значно залежить від якості її ре­алізації. Процес реалізації фінансової політики держави вклю­чає такі елементи: розробка концепції розвитку фінансової системи держави, конкретних заходів реалізації концепції, напрямів та програм визначення основних напрямів використання фінансової системи в економічній політиці держави, складання цільових програм щодо розвитку загальнодержав­них і територіальних фінансів.

 

Фінансова політика реалізовується за допомогою фінансо­вого механізму, що є складною системою впливу на різні ас­пекти фінансової діяльності окремих суб'єктів. Головний век­тор цього впливу — взаємовідносини держави, котра виробляє та реалізує фінансову політику, із суб'єктами господарювання, що забезпечують виробництво ВВП.

Фінансовий механізм — сукупність фінансових методів і форм організації фінансових відносин, інструментів та важелів впливу на соціально-економічний розвиток суспільства.

Структура фінансового механізму досить складна. До неї належать різні елементи, що відповідають різноманітності фі­нансових відносин. У структурі фінансового механізму виріз­няють п'ять взаємопов'язаних елементів: фінансові методи, фінансові важелі, правове забезпечення, нормативне забезпечення, інформаційне забезпечення. Кожна сфера та лан­ка такого механізму є складовою єдиного цілого, але разом із тим, вони функціонують самостійно. Ця обставина зумовлює потребу постійного узгодження складових фінансового меха­нізму.

Фінансовий метод визначають як засіб впливу фінансових відносин на господарський процес. Фінансові методи діють у двох напрямах: управління рухом фінансових ресурсів та рин­кових комерційних відносин, пов'язаних зі зміною витрат і ре­зультатів, матеріальним стимулюванням і відповідальністю за ефективне використання грошових фондів. Дія фінансових ме­тодів виявляється в утворенні та застосуванні грошових фон­дів.

Фінансовий важіль — засіб дії фінансового методу. До фі­нансових важелів належать: прибуток, доходи, амортизаційні підрахування, економічні фонди цільового призначення, фі­нансові санкції, орендна плата, відсоткові ставки з кредитів, депозитів, облігацій та ін.

Правове забезпечення функціонування фінансового ме­ханізму включає законодавчі акти, постанови, накази, цирку­лярні листи й інші правові документи органів управління. Залучення юридичних норм дає змогу встановити єдині правила організації фінансових зв'язків, захистити економічні інтере­си суспільства, здійснити єдину політику в сфері фінансів, за­безпечити фінансову дисципліну.

До нормативного забезпечення належать інструкції, нор­мативи, норми, тарифні ставки, методичні вказівки, ліміти та резерви.

Інформаційне забезпечення складається з різної статистич­ної, економічної, комерційної, фінансової та іншої інформації. Сюди належать повідомлення про фінансову стійкість і плато­спроможність партнерів та конкурентів, ціни, курси, дивіден­ди на товарному, фондовому, валютному ринках. Той, хто во­лодіє інформацією, володіє й фінансовим ринком.

Основне завдання держави під час формування фінансового механізму полягає у забезпеченні відповідності змісту його складових до вимог фінансової політики відповідного періоду, що сприятиме найповнішій реалізації її мети та завдань. Ефек­тивна дія фінансового механізму забезпечиться шляхом зла­годженого функціонування усіх його складових.

 


1 | 2 | 3 |

Поиск по сайту:



Все материалы представленные на сайте исключительно с целью ознакомления читателями и не преследуют коммерческих целей или нарушение авторских прав. Студалл.Орг (0.005 сек.)