АвтоАвтоматизацияАрхитектураАстрономияАудитБиологияБухгалтерияВоенное делоГенетикаГеографияГеологияГосударствоДомДругоеЖурналистика и СМИИзобретательствоИностранные языкиИнформатикаИскусствоИсторияКомпьютерыКулинарияКультураЛексикологияЛитератураЛогикаМаркетингМатематикаМашиностроениеМедицинаМенеджментМеталлы и СваркаМеханикаМузыкаНаселениеОбразованиеОхрана безопасности жизниОхрана ТрудаПедагогикаПолитикаПравоПриборостроениеПрограммированиеПроизводствоПромышленностьПсихологияРадиоРегилияСвязьСоциологияСпортСтандартизацияСтроительствоТехнологииТорговляТуризмФизикаФизиологияФилософияФинансыХимияХозяйствоЦеннообразованиеЧерчениеЭкологияЭконометрикаЭкономикаЭлектроникаЮриспунденкция

Додаткова література. 1. Войтович Л. Удільні князівства Рюриковичів і Гедиміновичів у ХІІ–ХVІ ст

Читайте также:
  1. IІІ. ЛІТЕРАТУРА
  2. Використана література
  3. Вопрос№15: Розвиток полемічна література та книгодрукування в XVI - першій половині XVII ст.
  4. Додаткова
  5. Додаткова
  6. Додаткова
  7. Додаткова
  8. Додаткова
  9. Додаткова
  10. Додаткова інформація про діалогове вікно Мастер функций
  11. ДОДАТКОВА КОНТРОЛЬНА РОБОТА № 10
  12. ДОДАТКОВА КОНТРОЛЬНА РОБОТА № 8

1. Войтович Л. Удільні князівства Рюриковичів і Гедиміновичів у ХІІ–ХVІ ст. — Львів, 1996.

2. Ісаєвич Я. Галицько-Волинська держава. — Л., 1999.

3. Костомаров Н. И. Князь Данило Галицкий. — К., 1990.

4. Котляр Н. Ф. Даниил Галицкий. — К., 1979.

5. Котляр Н. Ф. Формирование территории и возникновение городов Галицко-Волынской Руси ІХ–ХІІ вв. — К., 1985.

6. Котляр М. Галицько-Волинська Русь. — К., 1998.

7. Крип’якевич І. П. Галицько-Волинське князівство. — К.,1984.

8. Лащенко Р. Лекції по історії українського права. — К.,1998.

9. Пашуто В. Т. Очерки по истории Галицко-Волынской Руси. — М., 1950.

10. Софроненко К. А. Общественно-политический строй Галицко-Волынской Руси ХІ–ХІІ вв. — М., 1955.

11. Толочко П. П. Киев и киевская земля в эпоху феодальной раздробленности ХІІ–ХІІІ вв. — К., 1980.

 

Методичні рекомендації

 

Відповідь на перше питання слід почати з визначення місця феодальної роздробленості у розвитку феодального способу виробництва, історичних передумов та юридичного механізму роздроблення Київської Русі на окремі феодальні князівства, зростання економічного та політичного значення місцевих феодальних центрів. Продовжити відповідь необхідно висвітленням дискусії щодо форми державного устрою Русі в період феодальної роздробленості (федеративна теорія М.І. Костомарова тощо), показати збереження основних рис держави і права Київської Русі та особливості державно-правових інсти- тугів Південно-Західної Русі в доординський і післяординський періоди феодальної роздробленості, зростання ролі князівських з'їздів, практику подвійного князівського правління — дуумвіратів, визнання васальної залежності руських князів від золотоординських ханів тощо.

Відповідь на друге питання передбачає загальну характеристику і висвітлення особливостей суспільного устрою та політико-правового розвитку Галичини і Волині до утворення Галицько-Волинського князівства. У ньому слід звернути увагу на фактори, які сприяли історичному піднесенню галицько-волинської землі, а через аналіз державницької діяльності окремих галицько-волинських князів показати процес політичної консолідації, що завершився утворенням Галицько-Волинського князівства.

Відповідаючи на третє питання варто пам'ятати, що Галицько-Волинська територіальна політична спільність була другою за порядком формою державності українського народу. В роки свого розквіту вона об'єднувала понад 90 відсотків українських земель. Державний устрій і територіальна організація влади базувалася на тих самих принципах, що і в Київській Русі.

Відповідь на це питання передбачає знання як загальних рис державно-правового укладу руських князівств у період феодальної роздробленості, так і специфічних особливостей власне Галицько-Волинського князівства. Головну увагу треба приділити аналізові організації та діяльності державного апарату князівства. При цьому слід детально розглянути повноваження князя як глави держави, боярської Ради, двірцево-вотчинну систему управління, а також усі ланки системи місцевого управління, викласти матеріал про призначення і склад війська, про судову систему, яка складалася із світських та церковних судів.

Особливу увагу необхідно звернути на розвиток у галицько-волинській Русі двірцево-вотчинної системи управління. Характеризуючи суспільний устрій, варто наголосити, що, перейнявши державно-правові традиції Київської Русі, Галицько-Волинське князівство розвивалося під політичним впливом суспільних відносин, характерних для середньовічної Європи. Яскравим їх виявом були вагомі економічні та політичні позиції боярства. У висновках треба підкреслити, яке значення мало Галицько-Волинське князівство для Західних земель і для всієї України.

Відповідаючи на четверте питання, не слід обмежуватися хронологічними рамками існування Галицько-Волинського князівства, а охарактеризувати також і деякі правові пам'ятки попередньої епохи (Грамоту Івана Ростиславовича (Бєрладника), "Рукописання" (заповіт) князя Володимира Васильковича, Уставну грамоту Мстислава Даниловича, угоди з німецькими лицарськими орденами), а також причини та наслідки поділу Галицько-Волинського князівства між Польщею, Литвою і Молдовою.

 

Тема 4.ДЕРЖАВА І ПРАВО УКРАЇНСЬКИХ ЗЕМЕЛЬ У СКЛАДІ РЕЧІ ПОСПОЛИТОЇ. (2 год.)

План

1. Приєднання українських земель у складі ВКЛ до королівства Польського. Кревська унія 1385 р. Віленська угода 1401 р. Люблінська унія 1569 р.

2. Державний устрій українських земель у складі Речі Посполитої.

3. Характеристика права:

· Джерела права.

· Право власності.

· Зобов`язальне право.

· Шлюбно-сімейне право.

· Спадкове право.

· Кримінальне право (Види злочинів. Система покарань).

· Судочинство.

 


1 | 2 | 3 | 4 | 5 |

Поиск по сайту:



Все материалы представленные на сайте исключительно с целью ознакомления читателями и не преследуют коммерческих целей или нарушение авторских прав. Студалл.Орг (0.004 сек.)