АвтоАвтоматизацияАрхитектураАстрономияАудитБиологияБухгалтерияВоенное делоГенетикаГеографияГеологияГосударствоДомДругоеЖурналистика и СМИИзобретательствоИностранные языкиИнформатикаИскусствоИсторияКомпьютерыКулинарияКультураЛексикологияЛитератураЛогикаМаркетингМатематикаМашиностроениеМедицинаМенеджментМеталлы и СваркаМеханикаМузыкаНаселениеОбразованиеОхрана безопасности жизниОхрана ТрудаПедагогикаПолитикаПравоПриборостроениеПрограммированиеПроизводствоПромышленностьПсихологияРадиоРегилияСвязьСоциологияСпортСтандартизацияСтроительствоТехнологииТорговляТуризмФизикаФизиологияФилософияФинансыХимияХозяйствоЦеннообразованиеЧерчениеЭкологияЭконометрикаЭкономикаЭлектроникаЮриспунденкция

Методичні рекомендації. Змістом першого питанняє з’ясування наслідків польсько-литовських уній для українських земель через аналіз внутрішньополітичних та зовнішьополітичних

Читайте также:
  1. Див.: Загальні рекомендації з проведення аудиту ефективності використання державних коштів. Затв. постановою Колегії Рахункової палати України від 12.07.2006 № 18-4.
  2. Ефективність системи управління, методичні підходи до її оцінки.
  3. Загальні висновки і рекомендації
  4. ЗАГАЛЬНІ МЕТОДИЧНІ ВКАЗІВКИ
  5. ЗАГАЛЬНІ МЕТОДИЧНІ ВКАЗІВКИ
  6. ЗАГАЛЬНІ МЕТОДИЧНІ ВКАЗІВКИ
  7. ЗАГАЛЬНІ МЕТОДИЧНІ РЕКОМЕНДАЦІЇ
  8. Загальні рекомендації
  9. Загальні рекомендації для проведення такої бесіди.
  10. Загальні рекомендації до виконання другої частини звіту
  11. Загальні рекомендації до виконання першої частини звіту
  12. Загальні рекомендації.

 

Змістом першого питання є з’ясування наслідків польсько-литовських уній для українських земель через аналіз внутрішньополітичних та зовнішьополітичних факторів, які впливали на пошук двома державами шляхів до обєднання. Для розуміння процесу зближення ВКЛ з королівством Полським треба проаналізувати Кревську (1385), Городельську (1413р.) та Люблінську (1569р.) унії та домовленості, які їм передували. Студенти повинні звернути увагу на дію принципу, проголошеного великими литовськими князями: “Старовини не чипати, а новини не вводити” та на зміну цього принципу при зближенні Литви та Польщі.

Друге питання передбачає аналіз змін в українському суспільстві внаслідок польської експансії після Люблінської унії. Дайте соціально-правову характеристику панівної верхівки суспільства, проаналізуйте, чому вона становила соціальну базу полонізації українських земель. Зверніть увагу на зміни в соціальному становищі шляхти, з’ясуйте, що стало економічним підґрунтям процесу її відокремлення від інших станів.

З’ясуйте, як вплинули на соціально-правове становище духовенства та православної церкви загалом Люблінська 1569 р.та Берестейська 1596 р. унії.

Дайте соціально-правову характеристику селянського стану, з’ясуйте при цьому відмінність між правовим становищем державних та приватновласницьких селян, відмінності у становищі особисто вільних, напіввільних селян, а також селян, які повністю втратили волю. Розкрийте зміст правових актів та юридичних норм, внаслідок дії яких відбулося остаточне закріпачення селянства.

Розкрийте зміни в соціальній структурі та правовому становищі міського населення. Охарактеризуйте привілейоване становище міського патриціату (найзаможніших купців, власників ремісничих майстерень, іноземних колоністів тощо). Дайте соціально-правову характеристику власне міщанства (“бюргерства”). Поясніть, чому бюргерство перебувало в опозиції до міської аристократії. З’ясуйте, яких утисків зазнавали міщани-українці і в чому конкретно це проявлялося. Розкрийте правове становище міських низів.

Розкрийте причини створення, внутрішню диференціацію цехових корпорацій та соціально-правове становище їхніх членів.

Далі потрібно охарактеризувати державний устрій, що поширювався на українські землі часів Речі Посполитої. Складіть схему органів центрального та місцевого управління на українських землях періоду польського панування.

З’ясуйте, в чому полягала сутність режиму “шляхетської демократії” та особливості управління українськими територіями. Розкрийте повноваження органів центральної влади та місцевого управління.

Поясніть, чому міщани домагалися переведення їхніх міст на самоврядування на основі магдебурзького права і розкрийте зміст самоврядування у самоврядних містах.

Складіть схему судових органів на українських землях періоду польського панування. Охарактеризуйте порядок створення, структуру та юрисдикцію земських, гродських і підкоморських судів. Розкрийте характер діяльності та повноваження доменіальних і церковних судів.

Вивчення третього питання слід розпочати з розгляду процессу змін у джерельній базі правової системи на українських землях після Люблінської унії 1569 р. Поясніть, чому спочатку роль польського права у регуляції суспільного життя на українських територіях не була значною. Чи правомірно стверджувати про рецепцію Річчю Посполитою більш розвиненої правової системи, що склалася у Великому князівстві Литовському на основі давньокиївського права? З’ясуйте, які правові акти визнавалися в цей період основними джерелами чинного права, а які з часом відійшли на останні місця. Як відомо з попередньої теми, на українських землях продовжував діяти Другий Литовський статут 1566 р., який взагал і вважався українським. Що спричинило потребу продовжити кодифікаційні роботи щодо виправлення та доповнення його тексту? На основі власного аналізу доданого до теми тексту

Третього Литовського статуту охарактеризуйте його структуру, зміст та значення. Чи правомірно стверджувати, що з прийняттям цього важливого джерела права було завершено процес уніфікації правових систем на українських землях?

Поясніть, чим було спричинено значне поширення на українські землі магдебурзького права, які його джерела застосовувалися в українському судочинстві. З’ясуйте, як застосування магдебурзького права позначилося на соціально-правовому становищ і міст і чи можна стверджувати, що магдебурзьке право в українських містах застосовувалося лише як зразок юридичного регулювання.

Проаналізуйте процес розвитку інституту права власності. Охарактеризуйте зміни у правовому регулюванні феодального землеволодіння. Проаналізуйте доданий до теми витяг з постанови польського сейму (1590 р.) про роздачу земель в Україні магнатам і шляхті.

З’ясуйте, які зміни, відповідно до Литовських статутів, відбулися у спадковому праві, як успадковувалося родове майно, бáтьківщина, материзна.

Охарактеризуйте процес розвитку зобов’язального права: які види договорів були більш поширеними, що спричинило поширення договору купівлі-продажу, які форми договорів та процедури продажу, дарування або застави маєтків встановлювали Литовські статути.

Дайте характеристику шлюбно-сімейного права, зверніть увагу при цьому на характерні риси його розвитку та пережитки патріархальних відносин, які воно зберігало. З’ясуйте, які встановлювалися умови взяття шлюбу та як врегульовувалися майнові відносини у разі розірвання шлюбу.

Характеризуючи кримінальне право, на основі аналізу норм Литовського статуту з’ясуйте, в чому полягав його становий характер, встановіть, які кримінально-правові інститути розрізнялися в тогочасному законодавстві. Які зміни відбулися в суб’єктному складі злочину. Назвіть і дайте характеристику основних видів злочинів. Розкрийте мету та види покарання. З’ясуйте, в чому проявлявся становий характер системи покарань, що діяла на українських землях під час польського панування. Які зміни відбулися в судово-слідчому процесі на українських землях польської доби? Який характер мав судовий процес?

З’ясуйте, стосовно яких злочинів провадився розшуковий процес, в яких випадках слідство і суд були обов’язковими. Розкрийте призначення та функції адвокатів. Охарактеризуйте основні види доказів, що застосовувалися в процесі слідства та в судовому процесі.

 

Тема 5. ДЕРЖАВА І ПРАВО УКРАЇНИ У ПЕРІОД НАЦІОНАЛЬНО ВИЗВОЛЬНОЇ ВІЙНИ 1648-1654 рр. (2 год.)

План

1. Формування нового суспільного та державного устрою України у період національно-визвольної війни.

2. Характеристика права України періоду національно-визвольної війни (Джерела права. Цивільне право. Кримінальне право. Судочинство).


1 | 2 | 3 | 4 | 5 |

Поиск по сайту:



Все материалы представленные на сайте исключительно с целью ознакомления читателями и не преследуют коммерческих целей или нарушение авторских прав. Студалл.Орг (0.004 сек.)