АвтоАвтоматизацияАрхитектураАстрономияАудитБиологияБухгалтерияВоенное делоГенетикаГеографияГеологияГосударствоДомДругоеЖурналистика и СМИИзобретательствоИностранные языкиИнформатикаИскусствоИсторияКомпьютерыКулинарияКультураЛексикологияЛитератураЛогикаМаркетингМатематикаМашиностроениеМедицинаМенеджментМеталлы и СваркаМеханикаМузыкаНаселениеОбразованиеОхрана безопасности жизниОхрана ТрудаПедагогикаПолитикаПравоПриборостроениеПрограммированиеПроизводствоПромышленностьПсихологияРадиоРегилияСвязьСоциологияСпортСтандартизацияСтроительствоТехнологииТорговляТуризмФизикаФизиологияФилософияФинансыХимияХозяйствоЦеннообразованиеЧерчениеЭкологияЭконометрикаЭкономикаЭлектроникаЮриспунденкция

Використовування комп'ютерних технологій на уроках в початковій школі. Інформатизація освіти - один з основних напрямів процесу інформатизації, продиктований потребами сучасного суспільства

Учитель-професіонал у початковій школі завжди був і буде універсалом. Йому слід уміти робити все – безперечна істина нашого покликання. Тамара Квітко (заслужений учитель України) Вступ. Інформатизація освіти як процес розвитку інформаційного суспільства

Інформатизація освіти - один з основних напрямів процесу інформатизації, продиктований потребами сучасного суспільства, у якому головним рушієм прогресу є індивідуальний розвиток особистості. Вона має забезпечити впровадження в практику програмно-педагогічних розробок, спрямованих на інтенсифікацію навчального процесу, вдосконалення форм і методів організації навчання.

Основною метою всіх інновацій в освітній галузі є сприяння переходу від механічного засвоєння учнями знань до формування вмінь і навичок самостійно здобувати знання. Успішність розв’язання цього завдання значною мірою залежить від мети використання комп’ютера в навчальному процесі, якості й можливостей програмного забезпечення та від того, яке місце посяде комп’ютер в системі дидактичних засобів.

Ще і сьогодні провідне місце у викладанні предметів займають традиційні засоби – дошка, крейда та друковані джерела (підручники, зошити з друкованою основою). Завдяки ж використанню ІКТ навчальне середовище можна доповнити відео, звуком, анімацією. Усе це здійснює значний вплив на емоційну сферу молодшого школяра, сприяючи підвищенню пізнавальної активності, підвищенню інтересу до предмета та навчання взагалі, активізації навчальної діяльності учнів.

Вже давно доведено, що кожен учень по-різному освоює нові знання. Раніше вчителям важко було знайти індивідуальний підхід до кожного учня. Тепер, з використанням комп'ютерних мереж і онлайнових засобів, школи отримали можливість подавати нову інформацію таким чином, щоб задовольнити індивідуальні запити кожного учня.

Необхідно навчити кожну дитину за короткий проміжок часу освоювати, перетворювати і використовувати в практичній діяльності величезні масиви інформації. Дуже важливо організувати процес навчання так, щоб дитина активно, з цікавістю і захопленням працювала на уроці, бачила плоди своєї праці і могла їх оцінити.

Допомогти вчителю у вирішенні цього непростого завдання може поєднання традиційних методів навчання та сучасних інформаційних технологій, у тому числі і комп'ютерних. Адже використання комп'ютера на уроці дозволяє зробити процес навчання мобільним, строго диференційованим та індивідуальним.

Поєднуючи в собі можливості телевізора, відеомагнітофона, книги, калькулятора, будучи універсальною іграшкою, здатною імітувати інші іграшки і різноманітні ігри, сучасний комп'ютер, разом з тим, є для дитини рівноправним партнером, здатним дуже тонко реагувати на його дії і запити. З іншого боку, цей метод навчання є досить привабливим і для вчителів: допомагає їм краще оцінити здібності і знання дитини, зрозуміти її, спонукає шукати нові, нетрадиційні форми і методи навчання.

1. Поняття інформатизації навчання: основна термінологія

Сучасне суспільство характеризується глобальним процесом інформатизації, стрімким переходом на новий етап розвитку – інформаційне суспільство. Так швидко з’являються та застарівають комп’ютерні технології, що їх поява іде, так би мовити, попереду їх методологічного осмислення, а часто навіть і методичного забезпечення. Склалася ситуація, коли впровадження новітніх технологій стало фактом сучасного етапу розвитку освіти, але педагогічний ефект від їх впровадження ще не оцінений у достатній мірі. Для того, щоб краще зрозуміти та узагальнити досвід використання у навчанні сучасних комп'ютерів, а також з’ясувати перспективи їх впровадження у майбутньому, треба звернутися до історії педагогічних досліджень з цього питання ..

Унаслідок інтенсивного розвитку інформаційних технологій з’являються нові терміни, cфери та шляхи застосування програмних засобів навчання, тому важливим кроком до інформатизації суспільства є визначення та впорядкування термінології даного явища.Проблеми термінології є однією з причин труднощів створення вимог до програмних засобів навчання. Часто у використовувані поняття вкладають різний зміст. Наприклад, такий термін, як «електронний підручник», на думку одних авторів характеризує взагалі педагогічний програмний засіб, а на думку інших – певний їх тип. Одним із шляхів вирішення цієї проблеми, на наш погляд, є розгляд тих типів діяльності, для комп’ютерної підтримки яких запроектовано засіб. Такий підхід до проблеми дасть можливість більш чітко визначити, який зміст вкладається у термін, якщо це не досить повно охарактеризовано означенням.

Розглянемо основну термінологію інформатизації навчання.

Єдиний інформаційний простір для системи освіти –це сукупність засобів ІКТ, використання яких забезпечує можливість вільного обміну різноманітними інформаційними матеріалами між усіма учасниками, які використовують інформаційну систему освіти. Така можливість забезпечується завдяки використанню усіма учасниками протоколів обміну, технічних і програмних засобів, що відповідають єдиним вимогам (стандартам). Інформатизація освіти – процес, у якому політичні, соціально-економічні, технологічні й правові механізми тісно пов’язані на основі широкого застосування комп’ютера, засобів, систем колективного й особистого зв’язку. Інформаційне суспільство (англ. Information society) – концепція постіндустріального суспільства; нова історична фаза розвитку цивілізації, в якій головними продуктами виробництва є інформація і знання.

Технологія - це сукупність методів, засобів і реалізації людьми конкретного складного процесу шляхом поділу його на систему послі­довних взаємопов'язаних процедур і операцій, які виконуються більш або менш однозначно і мають на меті досягнення високої ефективності певного виду діяльності.

На всіх етапах розвитку суспільства інформаційні технології забезпечували інформаційний обмін між людьми, відображали від­повідний рівень і можливості систем пошуку, реєстрації, зберігання, опрацювання, подання, передавання інформації і, по суті, були синте­зом методів і засобів оперування людини з інформацією в інтересах її діяльності.

Інформаційна технологія — це сукупність методів, засобів, прийо­мів, що забезпечують пошук, збирання, зберігання, опрацювання, подання, передавання інформації між людьми.

У вузькому значенні «інформаційні технології» - це сукупність методів засобів, прийомів пошуку, зберігання, опрацювання, подання і передавання графічної, текстової, цифрової, аудіо- і відеоінформації на основі електронних засобів комп'ютерної техніки і зв'язку.

Комунікаційні технології — технології, які призначені для забезпечення оперативного зв’язку і доступу до інформаційних ресурсів у будь-якій галузі знань.

Інформаційно-комунікаційні технології (ІКТ) — інформаційні тех­нології на базі персональних комп'ютерів, комп'ютерних мереж і засо­бів зв'язку, для яких характерна наявність доброзичливого середовища роботи користувача.

Інформаційно-комунікаційні технології – це сукупність методів, засобів і прийомів, що використовуються для збирання, опрацювання, зберігання, подання, передавання різноманітних даних і матеріалів, необхідних для підвищення ефективності різних видів діяльності.

Телекомунікації — передача довільної інформації на відстані за допомогою технічних засобів.

Інформатизація освіти впровадження нових інформаційних технологій (НІТ) в систему управління освіти та в учбовий процес.

Програмні засоби навчального значення (педагогічні програмні засоби) будь-яка комп’ютерна програма, яка може використовуватись з метою навчання.

Інформаційно-комунікаційні технології навчання (ІКТ), включаючи комп’ютер як засіб управління навчально-пізнавальною діяльністю, представляють собою сукупність комп’ютерно-орієнтованих методів, засобів та організаційних форм навчання. Систематичний метод планування, застосування й оцінювання всього процесу навчання шляхом взаємодії між людськими та технічними ресурсами. Поряд із терміном «інформаційно-комунікаційні технології навчання» використовується термін «комп’ютерно-орієнтовані технології навчання».

Комп’ютерно-орієнтованою методичною системою навчання (КОМСН) будемо називати методичну систему навчання, яка забезпечує цілеспрямований процес здобування знань, набуття умінь і навичок, засвоєння способів пізнавальної діяльності суб’єктом навчання і розвиток його творчих здібностей на основі широкого використання інформаційно-комунікаційних технологій. Відповідно навчання з певної дисципліни, організоване на основі комп’ютерно-орієнтованої методичної системи навчання називають комп’ютерно-орієнтованим.

Комп'ютерно-орієнтовані засоби (КОЗ) - оперативні засоби наочності в навчанні, помічники у вдосконаленні практичних умінь учнів, у організації та проведенні опитування і контролю школярів, а також контролю і оцінки домашніх завдань, у роботі зі схемами, таблицями, графіками, умовними позначеннями тощо, в редагуванні текстів і виправленні помилок у творчих роботах учнів.

Мультиме́діа (лат. Multum + Medium) — комбінування різних форм представлення інформації на одному носієві, наприклад текстової, звукової і графічної, або, останнім часом все частіше — анімації і відео.

Мультимедійне навчання - це система комп'ютеризованого навчання, де використовуються засоби мультимедіа (Multimedia - це технічний засіб, що дозволяє об'єднати в комп'ютерному середовищі текст, звук, графіку, мультиплікацію та відеозображення), яка дозволяє забезпечити комплексний вплив вправ на учня, різноманітної інформації у вигляді друкованого тексту, живої мови, статичної і динамічної наочності при підтримці взаємодії учня з комп'ютером.

Педагогічний програмний засіб (ППЗ)– це новий дидактичний засіб, призначений для часткової або повної автоматизації процесу навчання за допомогою застосування комп’ютерної техніки.

Програ́мне забезпе́чення (програ́мні за́соби) (ПЗ) — сукупність програм системи обробки інформації і програмних документів, необхідних для експлуатації цих програм.

Телекомунікаційний проект – це спільна пізнавальна, дослідницька чи ігрова діяльність учнів, що має на меті навчання й базується на комунікації віддалених учасників за допомогою комп’ютерної техніки й Інтернету.

Дистанційне навчання - це нова форма навчання, в якій учень фізично віддалений від викладача, але може активно спілкуватися з ним за допомогою комп'ютера через систему телекомунікаційних мереж.

Технічні засоби навчання (ТЗН) – система засобів, що складається з двох взаємопов’язаних частин: специфічних навчальних посібників (носіїв інформації) та апаратури, за допомогою якої може бути подано інформацію, що містить певний дидактичний посібник.

Технічні засоби навчання - комплекс техніко-технологічних пристроїв, що покликані з допомогою відповідних методик інтенсифікувати та оптимізувати процес пізнання шляхом активізації, перш за все, візуальної форми подачі навчального матеріалу.


1 | 2 | 3 | 4 |

Поиск по сайту:



Все материалы представленные на сайте исключительно с целью ознакомления читателями и не преследуют коммерческих целей или нарушение авторских прав. Студалл.Орг (0.004 сек.)