АвтоАвтоматизацияАрхитектураАстрономияАудитБиологияБухгалтерияВоенное делоГенетикаГеографияГеологияГосударствоДомДругоеЖурналистика и СМИИзобретательствоИностранные языкиИнформатикаИскусствоИсторияКомпьютерыКулинарияКультураЛексикологияЛитератураЛогикаМаркетингМатематикаМашиностроениеМедицинаМенеджментМеталлы и СваркаМеханикаМузыкаНаселениеОбразованиеОхрана безопасности жизниОхрана ТрудаПедагогикаПолитикаПравоПриборостроениеПрограммированиеПроизводствоПромышленностьПсихологияРадиоРегилияСвязьСоциологияСпортСтандартизацияСтроительствоТехнологииТорговляТуризмФизикаФизиологияФилософияФинансыХимияХозяйствоЦеннообразованиеЧерчениеЭкологияЭконометрикаЭкономикаЭлектроникаЮриспунденкция

Комп'ютеризоване навчання

Сучасні досягнення науки і техніки сприяли виконанню нового напряму в дидактиці 90-х років комп'ютеризованого навчання, популярність і перспективність якого очевидні як за кордоном, так і в Україні.

Безперечно, комп'ютер є універсальним полі функціональним технічним засобом, який може виконувати в навчанні цілий комплекс дидактичних функцій. Комп'ютер спроможний виконувати найрізноманітніші операції, давати будь-яку навчальну інформацію, необхідний довідковий матеріал, дає можливість програмувати різні види вправ, завдань проблемного характеру, запитань для самоперевірки, зразки граматичного розбору тощо.

Однією з найцінніших його властивостей є діалогічна форма взаємодії учня з комп'ютером, що дозволяє використовувати його, як мовного партнера. Створюване в комп'ютері мовне середовище характеризується:

Ø можливістю керування навчальною діяльністю учня з боку вчителя (через закладену в комп'ютер програму), так і учня,

Ø активністю (навчальна діяльність учня відбувається в безперервному процесі взаємодії з комп'ютером),

Ø динамічністю (ситуація, в якій учень розв'язує навчальні завдання, змінюється залежно від цілей, умов і перебігу навчання),

Ø проблемністю (перед учнем постає комплекс взаємопов'язаних проблем, які він повинен розв'язати),

Ø природністю (спілкування відбувається за умов комунікативної ситуації, імітованої на екрані у формі природного людського діалогу, ідо відбувається між учнем та комп'ютером).

Щоб комп'ютер став справжнім помічником учителя, передовсім треба створити комп'ютерні навчальні програми, які, з одного боку, слугували б основою для створення сценаріїв навчальних програм для персональних комп'ютерів, а з іншого - для унаочнення теми чи розділу, що вивчається (у разі відсутності комп'ютера).

Основні проблеми створення і використання комп'ютерних навчальних програм досить добре досліджені фахівцями. Є.І. Машбіц розглядає різні види навчальних програм, їхню класифікацію, використання комп'ютера в різних видах навчальної діяльності. Він стверджує, що "при комп'ютеризації навчання комп'ютер починає впливати на формування позитивного ставлення до навчання тільки під час роботи школярів з ефективними навчальними програмами. Такі програми припускають ненав'язливий спосіб надання допомоги, можливість для того, хто навчається, самому вибрати темп навчання, наявність ігрових моментів, необмежені способи пред'явлення ілюстративного матеріалу, наявність задач дослідницького характеру і т.д. Крім того, комп'ютер, вчасно надаючи необхідну допомогу учню, рятує його від почуття невдачі".

Комп'ютеризоване навчання передбачає активне сприйняття інформації, яка досі була можливою лише при індивідуальному навчанні або при групових формах навчальної діяльності. Отримання інформації і завдання від машини, виконання останнього, негайний зворотний зв'язок у вигляді реакції машини (репліки, оцінки), виправлення помилки, перехід до виконання наступного завдання вимагають постійної активності учня. Пасивне запам'ятовування навчального матеріалу змінюється активною діяльністю, спрямованої не тільки на засвоєння, але й на формування умінь та навичок його використання в тих чи інших комунікативних ситуаціях.

Очевидно, що жодна із існуючих систем навчання невзмозі організувати таку «щільність» навчального спілкування і частотність вживання матеріалу. Так, на уроці вчитель через об'єктивні причини не може забезпечити необхідну частотність вживання мовних одиниць теми, бо він обмежений часом уроку, навчальною програмою, кількісно учнів у класі тощо. У процесі комп'ютеризованого навчання можливість тренування на одному й тому ж матеріалі практично необмежена, оскільки час роботи з комп'ютером та частотність звернення до виучуваного матеріалу учень визначає самостійно.

Крім того, комп'ютеризоване навчання сприяє розвитку пізнавальної, тренувальної та дослідницької діяльності здібного учня.

Подальший розвиток засобів обчислювальної техніки і телекомунікацій призвів до виникнення в технології навчання двох нових напрямків навчання із застосуванням засобів мультимедіа та віддаленого (дистанційного навчання), яке використовує у навчанні електронну пошту та Інтернет.

Використання засобів мультимедіа дозволяє створити кероване середовище мови, що вивчається та імітує реальне комунікативне середовище, на відміну від звичайного комп'ютерного середовища, відрізняється природністю: спілкування відбувається за умов реальної комунікативної ситуації, в процесі природного людського діалогу, що відбувається між учнем та персонажем комп'ютерного курсу як у письмовій так і в усній формах. До того ж у середовищі мультимедіа моделюються реальні комунікативні ситуації, в яких учень розв'язує свої поведінкові завдання. Відомо, що мультимедійне навчання розширює дидактико-психологічні можливості навчального процесу, дозволяє долати протиріччя між мовою як засобом природного спілкування, пізнанням навколишнього світу та штучністю традиційного навчального середовища.

При дистанційному навчанні учень може брати участь у телелекціях, семінарах і конференціях, безпосередньо контактувати з учителем, ученим, віддаленим від нього на тисячі кілометрів і отримувати консультації. Крім того, учень так само як і вчитель, отримує доступ до міжнародних інформаційних центрів, бібліотек різних університетів, банків наукової і навчальної інформації, розміщених у різних країнах.

Існує два різновиди дистанційного навчання:

1) пасивний, за якого навчальний матеріал і дидактичні впливи подаються через навчальні посібники, фонограми, слайди, кіно і відеокурси, радіопередачі та електронну пошту;

2) активний, коли учень вступає у взаємодію з навчальним центром чи особисто з вчителем безпосередньо через телекомунікаційні мережі або ж опосередковано - через комп'ютер, який підключено до систем відео тексту або використовує відео інтерактивні курси, реалізовані за допомогою мультимедіа.

Другий різновид дистанційного навчання має великі переваги порівняно з першим завдяки інтерактивній формі взаємодії між учнем - викладачем (отримання завдання, вправ, їх виконання і подання вчителеві, отримання консультацій, участь у телеконференціях з групою соціалістів і т. д.) та можливості здійснення контролю за діяльністю учня.

Крім того, навчальний процес забезпечується навчально-методичними, інформаційними та довідковими матеріалами (тексти, вправи, словники, енциклопедії, комп'ютерні програми тощо), матеріалами для науково-дослідницької роботи (журнали, монографії і таке інше), а також забезпечує вихід на джерела інформації інших країн.


1 | 2 | 3 | 4 |

Поиск по сайту:



Все материалы представленные на сайте исключительно с целью ознакомления читателями и не преследуют коммерческих целей или нарушение авторских прав. Студалл.Орг (0.004 сек.)