АвтоАвтоматизацияАрхитектураАстрономияАудитБиологияБухгалтерияВоенное делоГенетикаГеографияГеологияГосударствоДомДругоеЖурналистика и СМИИзобретательствоИностранные языкиИнформатикаИскусствоИсторияКомпьютерыКулинарияКультураЛексикологияЛитератураЛогикаМаркетингМатематикаМашиностроениеМедицинаМенеджментМеталлы и СваркаМеханикаМузыкаНаселениеОбразованиеОхрана безопасности жизниОхрана ТрудаПедагогикаПолитикаПравоПриборостроениеПрограммированиеПроизводствоПромышленностьПсихологияРадиоРегилияСвязьСоциологияСпортСтандартизацияСтроительствоТехнологииТорговляТуризмФизикаФизиологияФилософияФинансыХимияХозяйствоЦеннообразованиеЧерчениеЭкологияЭконометрикаЭкономикаЭлектроникаЮриспунденкция

Структура системи права. Стисло викладена соціальна сутність і загальний зміст права свідчить: що право є цілісним нормативним утворенням; що його призначення — регламентувати усі

Читайте также:
  1. B) социально-стратификационная структура
  2. I СИСТЕМА, ИСТОЧНИКИ, ИСТОРИЧЕСКАЯ ТРАДИЦИЯ РИМСКОГО ПРАВА
  3. I. Основні риси політичної системи України
  4. I. Теория естественного права
  5. I.2. Система римского права
  6. I.3. Основные этапы исторического развития римского права
  7. I.4. Источники римского права
  8. II. Историческая школа права
  9. II.3. Закон как категория публичного права
  10. II.6. Корпорации публичного права (юридические лица)
  11. III. ПРАВА СТОРОН
  12. III. СТРУКТУРА И ОРГАНЫ УПРАВЛЕНИЯ ПРИХОДА

Стисло викладена соціальна сутність і загальний зміст права свідчить: що право є цілісним нормативним утворенням; що його призначення — регламентувати усі сфери суспільного життя; що така регламентація здійснюється шляхом впливу права на суспільні відносини. І як цілісне нормативне утворення право об'єктивно має внутрішню єдність. Але залежно від різновидів суспільних відносин, які регламентуються правом, останнє поділяється на відносно самостійні частини — галузі права. Такий поділ права на окремі частини здійснюється не за чиїмось суб'єктивним бажанням, а за наявністю об'єктивних критеріїв, якими є суспільні відносини.

Загальновизнано, що поділ права на галузі обумовлений однорідністю суспільних відносин, їх специфічністю та об'єктивною необхідністю встановлення для них особливого правового режиму (Юридична енциклопедія. У 6 томах. К.: Українська енциклопедія, 1998-2003., т.1, с. 549.). На думку С. Алексєєва, право як цілісне нормативне утворення характеризується внутрішнім розчленуванням, диференціацією на відносно автономні і в той же час зв'язані між собою частини — інститути, галузі (С. С. Алексеев. Общая теория права. М.: Проспект, 2008. - С.168).

Саме суспільні відносини визначають зміст і характер норм права, які об'єднуються у відповідні інститути та галузі. Звідси, галузь права є ніщо інше, як частина цілого, а тому об'єктивно має взаємодіяти зі всіма частинами, тобто галузями системи права в цілому.

На підставі багаторічної роботи правотворчих органів в Україні склалася і функціонує така структура системи права, в якій розрізняють наступні галузі:

• профільні -фундаментальні, до яких належить цивільне право;

• інші основні, до яких належить трудове право;

• комплексні (Юридична енциклопедія. У 6 томах. К.: Українська енциклопедія, 1998-2003., т.1, с. 549; 16, с. 124). Такої точки зору дотримуються і російські вчені (С. С. Алексеев. Общая теория права. М.: Проспект, 2008. - СІ74.).

Тому структуризацію системи права Україні обумовили такі чинники, як якісно особливий вид суспільних відносин, які за своїм глибоким економічним і соціально-політичним змістом потребують відокремленого юридично своєрідного способу регулювання. Якісно особливий вид суспільних відносин — це такий, який чимось виділяється серед інших, не такі відносини, як інші, а тому не схожі на інші (Новий тлумачний словник української мови: У трьох томах. К.: Аконіт, 2005., т. 2, с. 493) — такими є трудові відносини, завдяки яким реалізуються унікальна природна здатність людини до праці. Юридично своєрідний, специфічний спосіб регулювання відносин характерний лише для певного кола відносин, для конкретного предмета, явища (Новий тлумачний словник української мови: У трьох томах. К.: Аконіт, 2005., т. З, с. 370.) — таким є метод правового регулювання трудових і тісно з ними зв'язаних відносин.

Таким чином, в основі класифікації норм права за інститутами і галузями лежать однорідність суспільних відносин, специфіка їх структури, що й потребує встановлення для них особливого, специфічного способу їх регулювання. Тобто структура і характеристика елементів суспільних відносин обумовлюють норми права і їх зміст. Власне, ці якості відносин потребують встановлення для них специфічного методу їх правового регулювання. Саме однорідність суспільних відносин об'єктивно потребує їх об'єд-, нання, групування, а внутрішня характеристика структури цих відносин визначає зміст і характер норм права, покликаних їх регулювати.


1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 |

Поиск по сайту:



Все материалы представленные на сайте исключительно с целью ознакомления читателями и не преследуют коммерческих целей или нарушение авторских прав. Студалл.Орг (0.003 сек.)