АвтоАвтоматизацияАрхитектураАстрономияАудитБиологияБухгалтерияВоенное делоГенетикаГеографияГеологияГосударствоДомДругоеЖурналистика и СМИИзобретательствоИностранные языкиИнформатикаИскусствоИсторияКомпьютерыКулинарияКультураЛексикологияЛитератураЛогикаМаркетингМатематикаМашиностроениеМедицинаМенеджментМеталлы и СваркаМеханикаМузыкаНаселениеОбразованиеОхрана безопасности жизниОхрана ТрудаПедагогикаПолитикаПравоПриборостроениеПрограммированиеПроизводствоПромышленностьПсихологияРадиоРегилияСвязьСоциологияСпортСтандартизацияСтроительствоТехнологииТорговляТуризмФизикаФизиологияФилософияФинансыХимияХозяйствоЦеннообразованиеЧерчениеЭкологияЭконометрикаЭкономикаЭлектроникаЮриспунденкция

Трудові відносини

Читайте также:
  1. II. Соціальні відносини як форма прояву соціальних взаємодій.
  2. Аграрне виробництво в національній економіці. Форми господарювання і земельні відносини
  3. Взаємовідносини органів державної влади й місцевого самоврядування з органами Служби безпеки України
  4. Взаємовідносини органів публічної влади із судовими органами
  5. Відносини
  6. Відносини між класами
  7. Відносини місцевих державних адміністрацій у системі вертикальних та горизонтальних зв’язків
  8. Відносини пасажирського перевізника з органами виконавчої влади та органами місцевого самоврядування визначаються договором на перевезення пасажирів
  9. Відносини учасників паттерна.
  10. Відносини учасників паттерна.
  11. Відносини учасників паттерна.
  12. Відносини учасників паттерна.

Трудові та тісно пов'язані з ними відносини відрізняються від цивільних ще й своїми цілями та ціннісними орієнтаціями, зокрема, соціальними інтересами і потребами, якими суб'єкти керуються у своїх взаєминах. За своїм змістом трудові відносини зорієнтовані не тільки на результат роботи, яка була обумовлена трудовим договором, і її оплату, а й на нормування праці, робочого часу, його режиму, часу відпочинку, охорони здоров'я у процесі праці, професійного навчання і підвищення кваліфікації, дисципліни праці і матеріальної відповідальності обох сторін тощо. Крім того, під дію норм трудового права підпадають відносини: організаційно-управлінські у сфері праці, соціального діалогу, нагляду і контролю за додержанням законодавства про працю, вирішення трудових спорів тощо.

Суспільні відносини, які є предметом трудового права можна класифікувати на чотири групи: а) відносини, які виникають у результаті реалізації громадянами здатності до праці; б) відносини, які забезпечують охорону і розвиток трудової діяльності працівників; в) відносини, які виникають у результаті неналежного виконання трудових обов'язків сторонами трудових і тісно пов'язаних з ними відносин; г) організаційно-управлінські відносини, в яких беруть участь представники працівників, профспілки та трудовий колектив.

Тобто норми трудового права покликані регулювати відносини, в яких враховані всі сторони трудової діяльності, а також соціальні інтереси, які впливають на розвиток людини. Саме ці особливості правового статусу працівника і необхідність врахування його соціальних інтересів і потреб, передбачених Конституцією України, потребують специфічного способу регулювання трудових і тісно пов'язаних з ними суспільних відносин.

Дискусія на тему "Система радянського права і перспективи її розвитку", яка відбулася у 1982 році, підтвердила думку, "що критеріями класифікації норм права, відокремлення і розмежування галузей права і інститутів права є предмет і метод правового регулювання" (Общая теория государства и права. Академический курс: в 2-х т. М.: Зерцало, 2000. — Т.2. Теория права. — 639 с).

Відповідно до вимог загальної теорії права метод трудового права: а) відбиває характер взаємодії сторін, який впливає на правове положення суб'єктів трудових правовідносин (рівність і підпорядкування); б) визначає сутність наданих прав, які виражаються у характері норм трудового права (імперативному чи диспозитивному); в) визначає порядок встановлення прав і юридичних обов'язків суб'єктів трудових правовідносин (безпосередньо законом чи нормативною угодою).


1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 |

Поиск по сайту:



Все материалы представленные на сайте исключительно с целью ознакомления читателями и не преследуют коммерческих целей или нарушение авторских прав. Студалл.Орг (0.003 сек.)