АвтоАвтоматизацияАрхитектураАстрономияАудитБиологияБухгалтерияВоенное делоГенетикаГеографияГеологияГосударствоДомДругоеЖурналистика и СМИИзобретательствоИностранные языкиИнформатикаИскусствоИсторияКомпьютерыКулинарияКультураЛексикологияЛитератураЛогикаМаркетингМатематикаМашиностроениеМедицинаМенеджментМеталлы и СваркаМеханикаМузыкаНаселениеОбразованиеОхрана безопасности жизниОхрана ТрудаПедагогикаПолитикаПравоПриборостроениеПрограммированиеПроизводствоПромышленностьПсихологияРадиоРегилияСвязьСоциологияСпортСтандартизацияСтроительствоТехнологииТорговляТуризмФизикаФизиологияФилософияФинансыХимияХозяйствоЦеннообразованиеЧерчениеЭкологияЭконометрикаЭкономикаЭлектроникаЮриспунденкция

Критерії структуризації права

Читайте также:
  1. I СИСТЕМА, ИСТОЧНИКИ, ИСТОРИЧЕСКАЯ ТРАДИЦИЯ РИМСКОГО ПРАВА
  2. I. Теория естественного права
  3. I.2. Система римского права
  4. I.3. Основные этапы исторического развития римского права
  5. I.4. Источники римского права
  6. II. Историческая школа права
  7. II.3. Закон как категория публичного права
  8. II.6. Корпорации публичного права (юридические лица)
  9. III. ПРАВА СТОРОН
  10. IV. ПРАВА И ОБЯЗАННОСТИ КЛУБА
  11. IX. Меры безопасности при пользовании ледовыми переправами
  12. Kрок М Лікувальна справа

Останнім часом, окрім предмета і метода, для кожної основної галузі права вчені загальної теорії права вважають характерним також свій вельми своєрідний "набір" галузевих принципів, загальних положень, утворюючих загальну частину галузі, а також наявність особливих, тільки даній галузі притаманних і властивих методу і механізму регулювання (С. С. Алексеев. Общая теория права. М.: Проспект, 2008.С. 174).

Другий критерій структуризації права С. Алексеев характеризує як юридичний режим, під яким розуміє особливу цілісну систему регулятивного впливу, яка визначається специфічними прийомами регулювання. Ця специфіка пояснюється: особливим порядком виникнення і формування змісту прав і обов'язків; їх здійсненням; специфікою санкцій і способів їх реалізації; а також впливом єдиних принципів, загальних положень, які поширюються на дане поєднання норм права. Кожна галузь права з юридичної сторони виділяється у правовій системі саме таким режимом регулювання (С. Алексеев. Общая теория права. М.: Проспект, 2008. — С172-173). Тому особливу увагу слід звернути на галузевий юридичний режим, як складне за своєю характеристикою явище. Мова йде про особливий спосіб регулювання, який обумовлений специфікою регулятивних властивостей самої галузі права, а саме з вольової сторони її змісту. Вольові властивості суб'єктів суспільних відносин конкретної галузі права потребують особливого способу правового регулювання. Для трудового права ці особливості настільки визначні, що вони втілюються у своєрідний, специфічний для цієї галузі права механізм правового регулювання.

Звичайно, галузевий метод і механізм правового регулювання будується на положеннях класичних способів правового регулювання. Але галузевий метод у поєднанні зі всіма головними елементами, які визначають направленість і сутність класичних способів, отримує своєрідний вираз. Це стосується, перш за все, правового статусу суб'єктів — головної риси кожної галузі права (С. С. Алексеев. Общая теория права. М.: Проспект, 2008. - С 173).

Розрізняти окремі галузі в системі права України допомагає також наявність своєрідних галузевих принципів. Поряд з предметом, методом і механізмом правового регулювання суспільних відносин певну роль у формуванні окремої галузі права відіграють принципи. Наявність своєрідних галузевих принципів дає можливість відрізняти окремі галузі в системі права України. Звичайно, усі галузі права мають загальні принципи, які притаманні праву.


1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 |

Поиск по сайту:



Все материалы представленные на сайте исключительно с целью ознакомления читателями и не преследуют коммерческих целей или нарушение авторских прав. Студалл.Орг (0.002 сек.)