АвтоАвтоматизацияАрхитектураАстрономияАудитБиологияБухгалтерияВоенное делоГенетикаГеографияГеологияГосударствоДомДругоеЖурналистика и СМИИзобретательствоИностранные языкиИнформатикаИскусствоИсторияКомпьютерыКулинарияКультураЛексикологияЛитератураЛогикаМаркетингМатематикаМашиностроениеМедицинаМенеджментМеталлы и СваркаМеханикаМузыкаНаселениеОбразованиеОхрана безопасности жизниОхрана ТрудаПедагогикаПолитикаПравоПриборостроениеПрограммированиеПроизводствоПромышленностьПсихологияРадиоРегилияСвязьСоциологияСпортСтандартизацияСтроительствоТехнологииТорговляТуризмФизикаФизиологияФилософияФинансыХимияХозяйствоЦеннообразованиеЧерчениеЭкологияЭконометрикаЭкономикаЭлектроникаЮриспунденкция

Що таке формула винаходу і як вона складається?

Читайте также:
  1. Барометрическая формула
  2. Барометрическая формула. Распределение Больцмана.
  3. Барометрическая формула. Распределение Больцмана.
  4. Барометрическая формула. Распределение Больцмана.
  5. Визначити енергію вибуху балону. Формула (3)
  6. Внешний фотоэффект и его законы. Формула Эйнштейна для фотоэффекта.
  7. Вопрос 2 Формула апостериорной вероятности Байеса
  8. Вопрос 2 Формула апостериорной вероятности Байеса.
  9. Вопрос 2 Формула апостериорной вероятности Байеса.
  10. Вторая интерполяционная формула Ньютона.
  11. Газ в поле тяготения. Барометрическая формула и распределение Больцмана
  12. Дифракция на трехмерных структурах. Формула Вульфа-Брэггов. Рентгеноструктурный анализ. Понятие о голографии.

Формула винаходу є базовим елементом заявки і являє собою стислу словесну характеристику технічного рішення, що містить сукупність істотних ознак, достатніх для отримання технічного результату.

Формула винаходу складається з одного речення, побудованого за визначеними правилами, і має дві частини – обмежувальну та відмітну. Вона повинна відображати існуючий рівень техніки на дату подання заявки і зміни до цього рівня, які вносить винахід, виражати суть винаходу та базуватися на описі.

Істотні ознаки, визначені в результаті порівняльного аналізу прототипу і майбутнього винаходу, згруповуємо наступним чином:

· істотні ознаки прототипу, подібні на істотні ознаки винаходу;

· істотні ознаки прототипу, яких немає у винаході;

· істотні ознаки винаходу, яких немає у прототипі.

Істотні ознаки прототипу, подібні на істотні ознаки винаходу, увійдуть в обмежувальну (верхню) частину формули винаходу, істотні ознаки винаходу, яких немає у прототипу – в відмітну (нижню) частину.

Таким чином, о бмежувальна частина містить істотні подібні (схожі) ознаки прототипу і винаходу, а відмітна – істотні відмінні (розрізняльні) ознаки винаходу від прототипу.

Ознаки, притаманні тільки прототипу і яких немає у винаході, ігноруються і в формулу не включаються.

Обмежувальна частина відділена від відмітною словосполученням: “...який (яка, яке) відрізняється тим, що...”.

У формулі наводиться сукупність істотних ознак винаходу (подібних і розрізняльних з прототипом), які достатні для досягнення зазначеного технічного результату, і є єдиним критерієм виз­начення обсягу правової охорони винаходу. Ознаки, викладені у формулі, повинні забезпечувати можливість їх однозначного розуміння фахівцем.

Призначення формули винаходу наступне:

· однозначно виражати технічну суть винаходу через сукупність його істотних ознак;

· визначати границі прав патентовласника у відповідності з обсягом винаходу (особливо при судових розглядах скарг про порушення прав на використання винаходів та корисних моделей);

· слугувати засобом встановлення факту використання винаходу за рахунок відмінності об`єкта винаходу від інших існуючих об`єктів (якщо хоч одна суттєва ознака, викладена у формулі, на практиці з тих чи інших причин не була використана, винахід вважається невикористанним).

Формула винаходу може бути одноланковою та багатоланковою і містити відповідно один чи декілька пунктів. Другий і наступні за ним пункти уточнюють або конкретизують істотні ознаки першого пункту.

 


1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 |

Поиск по сайту:



Все материалы представленные на сайте исключительно с целью ознакомления читателями и не преследуют коммерческих целей или нарушение авторских прав. Студалл.Орг (0.003 сек.)