АвтоАвтоматизацияАрхитектураАстрономияАудитБиологияБухгалтерияВоенное делоГенетикаГеографияГеологияГосударствоДомДругоеЖурналистика и СМИИзобретательствоИностранные языкиИнформатикаИскусствоИсторияКомпьютерыКулинарияКультураЛексикологияЛитератураЛогикаМаркетингМатематикаМашиностроениеМедицинаМенеджментМеталлы и СваркаМеханикаМузыкаНаселениеОбразованиеОхрана безопасности жизниОхрана ТрудаПедагогикаПолитикаПравоПриборостроениеПрограммированиеПроизводствоПромышленностьПсихологияРадиоРегилияСвязьСоциологияСпортСтандартизацияСтроительствоТехнологииТорговляТуризмФизикаФизиологияФилософияФинансыХимияХозяйствоЦеннообразованиеЧерчениеЭкологияЭконометрикаЭкономикаЭлектроникаЮриспунденкция

ГЛОСАРІЙ. Активи – ресурси, контрольовані підприємством в результаті минулих подій, використання яких, як очікується

Читайте также:
  1. ГЛОСАРІЙ
  2. Глосарій
  3. Глосарій
  4. Глосарій
  5. Глосарій
  6. Глосарій
  7. ГЛОСАРІЙ
  8. Глосарій модулю 1
  9. ГЛОСАРІЙ ТЕРМІНІВ

Активи – ресурси, контрольовані підприємством в результаті минулих подій, використання яких, як очікується, приведе до надходження економічних вигод у майбутньому.

Активний ринок – ринок, якому притаманні такі умови:

— предмети, що продаються та купуються на цьому ринку є однорідними;

— у будь-який час можна знайти зацікавлених продавців і покупців;

— інформація про ринкові ціни є загальнодоступною.

Амортизація – систематичний розподіл вартості, яка амортизується, необоротних активів протягом строку їх корисного використання (експлуатації).

Амортизована собівартість фінансової інвестиції – собівартість фінансової інвестиції з урахуванням часткового її списання внаслідок зменшення корисності, яка збільшена (зменшена) на суму накопиченої амортизації дисконту (премії).

Асоційоване підприємство – підприємство, в якому інвестору належить блокувальний (більше 25 відсотків) пакет акцій (голосів) і яке не є дочірнім або спільним підприємством інвестора.

Баланс (Звіт про фінансовий стан) – звіт про фінансовий стан підприємства, який відображає на певну дату його активи, зобов’язання і власний капітал.

Бухгалтерська звітність – звітність, що складається на підставі даних бухгалтерського обліку для задоволення потреб певних користувачів.

Бухгалтерський облік – процес виявлення, вимірювання, реєстрації, накопичення, узагальнення, зберігання та передачі інформації про діяльність підприємства зовнішнім та внутрішнім користувачам для прийняття рішень.

Валюта звітності – грошова одиниця України.

Валютний курс – установлений Національним банком України курс грошової одиниці України до грошової одиниці іншої країни.

Валютний ризик – імовірність того, що вартість фінансового інструмента буде змінюватися внаслідок змін валютного курсу.

Вантажна митна декларація - письмова заява встановленої форми, що подається митному органу і містить відомості про товари та транспортні засоби, які переміщуються через митний кордон України, митний режим, у який вони заявляються, а також іншу інформацію, необхідну для здійснення митного контролю, митного оформлення, митної статистики, нарахування податків, зборів та інших платежів.

Витрати – зменшення економічних вигод у вигляді вибуття активів або збільшення зобов’язань, які призводять до зменшення власного капіталу (за винятком зменшення капіталу за рахунок його вилучення або розподілу власниками).

Власний капітал — частина в активах підприємства, що залишається після вирахування його зобов'язань.

Внутрішньогосподарський (управлінський) облік — система обробки та підготовки інформації про діяльність підприємства для внутрішніх користувачів у процесі управління підприємством

Внутрішньогосподарські розрахунки — розрахунки, що виникають у результаті господарських операцій між підрозділами підприємства, виділеними як сегменти з метою розкриття їх доходів, витрат, фінансових результатів, активів та зобов'язань.

Внутрішньогрупове сальдо — сальдо дебіторської заборгованості та зобов’язань на дату балансу, яке утворилося внаслідок внутрішньогрупових операцій.

Внутрішньогрупові операції — операції між материнським та дочірніми підприємствами або між дочірніми підприємствами однієї групи.

Господарська одиниця за межами України — дочірнє, асоційоване, спільне підприємство, філія, представництво або інший підрозділ підприємства, які перебувають або ведуть господарську діяльність за межами України.

Господарська операція — дія або подія, яка викликає зміни в структурі активів та зобов'язань, власному капіталі підприємства.

Грошові кошти — готівка, кошти на рахунках у банках та депозити до запитання.

Група — материнське (холдингове) підприємство та його дочірні підприємства.

Гудвіл — перевищення вартості придбання над часткою покупця у справедливій вартості придбаних ідентифікованих активів та зобов'язань на дату придбання.

Дебіторська заборгованість — сума заборгованості дебіторів підприємству на певну дату.

Дивіденди — частина чистого прибутку, розподілена між учасниками (власниками) відповідно до частки їх участі у власному капіталі підприємства.

Доходи — збільшення економічних вигод у вигляді надходження активів або зменшення зобов’язань, які призводять до зростання власного капіталу (за винятком зростання капіталу за рахунок внесків власників).

Дочірнє підприємство — підприємство, яке перебуває під контролем материнського (холдингового) підприємства.

Еквіваленти грошових коштів — короткострокові високоліквідні фінансові інвестиції, які вільно конвертуються у грошові кошти і які характеризуються незначним ризиком зміни вартості.

Експорт товарів — це продаж товарів іноземним суб'єктам господарювання, у т.ч. з оплатою не в грошовій формі, з вивезенням чи без вивезення через митний кордон України, включаючи реекспорт.

Експортна операція продаж іноземному контрагенту товару з вивезенням його за кордон.

Ефективна ставка відсотка — ставка відсотка, що визначається діленням суми річного відсотка та дисконту (премії) на середню величину собівартості інвестиції (або зобов'язання) та вартості її погашення.

Запаси — активи, які: утримуються для подальшого продажу за умов звичайної господарської діяльності; перебувають у процесі виробництва з метою подальшого продажу продукту виробництва; утримуються для споживання під час виробництва продукції, виконання робіт та надання послуг, а також управління підприємством.

Збиток — перевищення суми витрат над сумою доходу, для отримання якого були здійснені ці витрати.

Звіт про власний капітал — звіт, який відображає зміни у складі власного капіталу підприємства протягом звітного періоду.

Звіт про рух грошових коштів — звіт, який відображає надходження і видаток грошових коштів у результаті діяльності підприємства у звітному періоді.

Звіт про фінансові результати (Звіт про сукупний дохід) — звіт про доходи, витрати і фінансові результати та сукупний дохід діяльності підприємства.

Зобов’язання — заборгованість підприємства, яка виникла внаслідок минулих подій і погашення якої в майбутньому, як очікується, призведе до зменшення ресурсів підприємства, що втілюють у собі економічні вигоди.

Зовнішньоекономічна діяльність – це діяльність суб’єктів господарської діяльності України та іноземних держав, побудована на взаємовідносинах між ними, що відбувається як на території України, так і за її межами.

Зовнішньоекономічний договір (контракт) - це матері­ально (письмово) оформлена угода між дво­ма й більше українськими суб'єктами ЗЕД та іноземними суб'єктами господарювання, спрямована на встановлення взаєм­них прав у зовнішньоекономічній діяльності.

Імпорт – це купівля (у тому числі з оплатою та в негрошовій формі) вітчизняними суб’єктами зовнішньоекономічної діяльності в іноземних суб’єктів товарів з ввезенням або без ввезення їх на територію України, включаючи купівлю товарів, призначених для власного споживання установами та організаціями України, розташованими за її межами.

Імпортна операція придбання в іноземного контрагента товару з ввезенням його із-за кордону.

Інвестиційна діяльність — придбання та реалізація тих необоротних активів, а також тих фінансових інвестицій, які не є складовою частиною еквівалентів грошових коштів.

Індекс інфляції — індекс інфляції, оприлюднений центральним органом виконавчої влади у галузі статистики.

ІНКОТЕРМС-правила – базисні умови поставок, що визначають обов’язки учасників договору щодо поставки товару та встановлюють момент переходу ризиків від однієї сторони до іншої, а також терміни поставки товару, види транспорту тощо.

Іноземна валюта — валюта інша, ніж валюта звітності.

Іноземна інвестиція − цінності, що вкладаються іноземними інвесторами в об'єкти інвестиційної діяльності відповідно до законодавства України з метою отримання прибутку або досягнення соціального ефекту.

Іноземні інвестори − суб’єкти (іноземні фізичні і юридичні особи, іноземні держави, міжнародні урядові та неурядові організації), які провадять інвестиційну діяльність на території України.

Консигнаційна угода —різновид договорів комісії, згідно з якими постачальники-консигнанти поставляють товари на склади посередників - консигнаторів, які збувають їх покупцям і перераховують виручені грошові кошти консигнантам.

Консолідована фінансова звітність — фінансова звітність, яка відображає фінансове становище, результати діяльності та рух грошових коштів юридичної особи та її дочірніх підприємств як єдиної економічної одиниці.

Контроль — вирішальний вплив на фінансову, господарську і комерційну політику підприємства з метою одержання вигод від його діяльності.

Користувачі звітності — фізичні та юридичні особи, що потребують інформації про діяльність підприємства для прийняття рішень.

Курсова різниця — різниця між оцінками однакової кількості одиниць іноземної валюти при різних валютних курсах.

Материнське (холдингове) підприємство — підприємство, яке здійснює контроль дочірніх підприємств.

Метод ефективної ставки відсотка — метод нарахування амортизації дисконту або премії, за яким сума амортизації визначається як різниця між доходом за фіксованою ставкою відсотка і добутком ефективної ставки та амортизованої вартості на початок періоду.

Метод участі в капіталі — метод обліку інвестицій, згідно з яким балансова вартість інвестицій відповідно збільшується або зменшується на суму збільшення або зменшення частки інвестора у власному капіталі об'єкта інвестування.

Мито – це податок на товари та інші предмети, які пересуваються (ввозяться, вивозяться) через митний кордон України.

Міжнародний лізинг – це договір лізингу, що проводиться суб’єктами лізингу різних держав чи у випадку, коли майно або платежі перетинають державний кордон.

Міжнародні економічні операц ії – господарські операції (факти господарської діяльності), що здійснюються вітчизняними підприємствами на міжнародних ринках з участю іноземних суб’єктів у відповідності з укладеними зовнішньоекономічними договорами.

Монетарні статті — статті балансу про грошові кошти, а також про такі активи й зобов'язання, які будуть отримані або сплачені у фіксованій (або визначеній) сумі грошей або їх еквівалентів.

Національне положення (стандарт) бухгалтерського обліку — нормативно-правовий акт, затверджений Міністерством фінансів України, що визначає принципи та методи ведення бухгалтерського обліку і складання фінансової звітності, що не суперечать міжнародним стандартам.

Негрошові операції — операції, які не потребують використання грошових коштів та їх еквівалентів.

Немонетарні активи — активи, крім грошових коштів, їх еквівалентів та дебіторської заборгованості у фіксованій (або визначеній) сумі грошей.

Немонетарні статті — статті інші, ніж монетарні статті балансу.

Непрямий експорт чи імпорт - купівля чи продаж товарів через торгових посередників.

Нереалізовані прибутки та збитки від внутрішньогрупових операцій — прибутки та збитки, які виникають внаслідок внутрішньо-групових операцій (продажу товарів, продукції, виконання робіт, послуг тощо) і включаються до балансової вартості активів підприємства.

Нерезиденти —громадяни України, іноземні громадяни, особи без громадянства, що мають постійне місце проживання за межами України, або тимчасово знаходяться на території України; юридичні особи, суб'єкти підприємницької діяльності, що не мають статусу юридичної особи (філії, представництва, тощо) з місцезнаходженням за межами України, що створені і діють відповідно до законодавства іноземної держави;розташовані на території України іноземні дипломатичні, консульські, торговельні та інші офіційні представництва, міжнародні організації та їх філії, що користаються імунітетом і дипломатичними привілеями.

Об’єднання підприємств — з'єднання окремих підприємств у результаті приєднання одного підприємства до іншого або внаслідок одержання контролю одним підприємством над чистими активами та діяльністю іншого підприємства.

Облікова політика — сукупність принципів, методів і процедур, які використовуються підприємством для складання та подання фінансової звітності.

Обліковий прибуток (збиток) — сума прибутку (збитку) до оподаткування, визначена в бухгалтерському обліку і відображена у Звіті про фінансові результати за звітний період.

Оборотні активи — грошові кошти та їх еквіваленти, що не обмежені у використанні, а також інші активи, призначені для реалізації чи споживання протягом операційного циклу чи протягом дванадцяти місяців з дати балансу.

Овердрафт — форма короткострокового кредиту в межах встановленого банком ліміту, що дозволяє здійснювати розрахунки, коли у клієнта на поточному рахунку недостатньо коштів. Банк списує кошти з рахунку клієнта в повному обсязі, тобто автоматично надає клієнту кредит на суму, що перевищує залишок коштів.

Операційна діяльність — основна діяльність підприємства, а також інші види діяльності, які не є інвестиційною чи фінансовою діяльністю.

Операція в іноземній валюті — господарська операція, вартість якої визначена в іноземній валюті або яка потребує розрахунків в іноземній валюті.

Оферта тверда – це пропозиція, що відправляється лише одному можливому покупцеві на дану партію товару із зазначенням терміну, протягом якого продавець пов'язаний з цією пропозицією і зробить подібної пропозиції іншому покупцеві.

Оферта вільна – це пропозиція, що відправляється одночасно на одну й ту ж партію товару кільком можливим покупцям.

Офшорна зона – країна або територія, законодавство якої дозволяє реєстрацію та функціонування офшорних компаній, що створюють прибуток з джерел, які діють поза країною або територією реєстрації.

Офшорні компанії – це іноземні компанії, які зареєстровані в офшорних центрах країн, що надають їм особливі пільги, і мають право на діяльність тільки за кордоном.

Пов'язані сторони — особи, стосунки між якими обумовлюють можливість однієї сторони контролювати іншу або здійснювати суттєвий вплив на прийняття фінансових і оперативних рішень іншою стороною.

Податковий прибуток (збиток) — сума прибутку (збитку), визначена за податковим законодавством об'єктом оподаткування за звітний період.

Постійне представництво – постійне місце діяльності, через яке повністю або частково проводиться господарська діяльність нерезидента в Україні.

Прибуток — сума, на яку доходи перевищують пов'язані з ними витрати.

Прибуток (збиток) від впливу інфляції на монетарні статті — різниця між залишком коштів на кінець року до коригування та скоригованим за Положенням (стандартом) 22 залишком коштів на кінець року у звіті про рух грошових коштів.

Примітки до фінансових звітів — сукупність показників і пояснень, яка забезпечує деталізацію і обґрунтованість статей фінансових звітів, а також інша інформація, розкриття якої передбачено відповідними положеннями (стандартами).

Принцип бухгалтерського обліку — правило, яким слід керуватися при вимірюванні, оцінці та реєстрації господарських операцій і при відображенні їх результатів у фінансовій звітності.

Реекспортна операція - продаж раніше імпортованого без додаткової доробки товару за кордон.

Реімпортна операція придбання раніше експортованого без доробки товару з ввезенням його із-за кордону.

Резиденти громадяни України, іноземні громадяни, особи без громадянства, що постійно проживають на території України; юридичні особи, суб'єкти підприємницької діяльності, що не мають статусу юридичної особи (філії, представництва); дипломатичні, консульські, торговельні та інші офіційні представництва України за кордоном.

Розкриття — надання інформації, яка є суттєвою для користувачів фінансової звітності.

Рух грошових коштів — надходження і вибуття грошових коштів та їхніх еквівалентів.

Спільна діяльність — господарська діяльність зі створенням або без створення юридичної особи, яка є об'єктом спільного контролю двох або більше сторін відповідно до письмової угоди між ними.

Справедлива вартість — сума, за якою може бути здійснений обмін активу, або оплата зобов'язання в результаті операції між обізнаними, зацікавленими та незалежними сторонами.

Суттєва інформація — інформація, відсутність якої може вплинути на рішення користувачів фінансової звітності. Суттєвість інформації визначається відповідними положеннями (стандартами) бухгалтерського обліку та керівництвом підприємства.

Суттєвий вплив — повноваження брати участь у прийнятті рішень з фінансової, господарської та комерційної політики об'єкта інвестування без здійснення контролю цієї політики.

Факторинг — форма кредитування експорту, при якій зобов’язання з оплати рахунків бере на себе посередник-фактор, що за певну комісію викупляє платіжні документи експортера.

Фінансова діяльність — діяльність, яка призводить до змін розміру і складу власного та позикового капіталу підприємства.

Фінансова звітність — бухгалтерська звітність, що містить інформацію про фінансовий стан, результати діяльності та рух грошових коштів підприємства за звітний період.

Фінансове зобов'язання — контрактне зобов'язання: а) передати грошові кошти або інший фінансовий актив іншому підприємству; б) обмінятися фінансовими інструментами з іншим підприємством на потенційно невигідних умовах.

Фінансовий інструмент — контракт, який одночасно приводить до виникнення (збільшення) фінансового активу в одного підприємства і фінансового зобов'язання або інструмента власного капіталу в іншого.

Фінансові витрати — витрати на проценти та інші витрати підприємства, пов'язані із запозиченнями.

Фінансові інвестиції — активи, які утримуються підприємством з метою збільшення прибутку (відсотків, дивідендів тощо), зростання вартості капіталу або інших вигод для інвестора.

Форфейтинг — специфічна форма кредитування шляхом купівлі комерційним банком (форфейтером) в експортера боргових зобов'язань, акцептованих імпортером.


РЕКОМЕНДОВАНА ЛІТЕРАТУРА

Основна література:

1. Закон України «Про зовнішньоекономічну діяльність» від 16.04.1991р. № 959-Х11 із змінами та доповненнями. – http://www.liga.net/.

2. Закон України «Про порядок здійснення розрахунків в іноземній валюті» від 23.09.94 р. № 185/94-ВР. – http://www.liga.net/.

3. Закон України «Про режим іноземного інвестування» від 9.03.1996 р. № 93-96-ВР, із змінами та доповненнями. – http://www.liga.net/.

4. Закон України «Про бухгалтерський облік та фінансову звітність в Україні» від 16.07.1999 р. № 996-ХІУ, із змінами та доповненнями. – http://www.liga.net/.

5. Положення (стандарти) бухгалтерського обліку // Електронна бібліотека «Юрист-плюс». – К.: ЦКТ, 2012.

6. Гордієнко Н.І. Облік зовнішньоекономічної діяльності / Н.І. Гордієнко, М.Ю. Карпушенко. – Харків: Фактор. – 2006. – 295 с.

7. Кадуріна Л.О. Облік зовнішньоекономічної діяльності на підприємствах України: теорія, практика, рекомендації: навчальний посібник / Л.О. Кадуріна, М.С. Стрєльнікова. – К.: Центр учбової літератури, 2007. – 606 с.

8. Карп’як Я.С. Облік зовнішньоекономічної діяльності / Я.С.Карп’як, В.І. Воськало. –Львів: Львівська політехніка, 2012. – 332 с.

9. Крупка Я.Д. Облік інвестиційно-інноваційної діяльності: навчальний посібник / Я.Д.Крупка, С.В.Питель, І.В.Мельничук, – Тернопіль, КРОК, 2013. – 246 с.

10. Лукашова І.О. Бухгалтерський облік зовнішньоекономічної діяльності / І.О. Лукашова, О.М. Головащенко. – Донецьк: 2004. – 536 с.

11. Облік і аналіз зовнішньоекономічної діяльності / М.Ф. Огійчук, В.Г. Шандуровська, М.І. Беленкова та ін. – К.: Алерта, 2009. – 332 с.

12. Облік міжнародних операцій: підручник / Ю.А. Кузьмінській, В.Г. Козак, Л.І. Лук’яненко, О.В. Небильцова; за заг. ред. проф. Ю.А. Кузьмінського. – К.: КНЕУ, 2006. – 336 с.

13. Сисюк С.В. Облік зовнішньоекономічної діяльності: навчально-методичні матеріали / С.В. Сисюк. – Тернопіль: ТНЕУ, 2012, -122 с.

14. Сук Л.К. Облік і аналіз зовнішньоекономічної діяльності: навч. посіб. / Л.К.Сук, П.Л.Сук. – К.: Університет «Україна», 2006. – 273 с.

 

 


Додаткова література:

1. Бланк И.А. Инвестиционный менеджмент. – К.: МП «ИТЕМ» ЛТД, 1999.

2. Дроздова Г.М. Документація в ЗЕД: навч. посіб / Г.М.Дроздова, С.С. Олейникова. – Донецьк: 2006. – 255 с.

3. Зовнішньоекономічні операції і контракти: навч.посіб / Козик В.В, Панкова Л.А., Карп’як Я.С., Григор’єв О.Ю., Босак А.О. [2-ге вид.,перероб і доп]. – К.: Центр навчальної літератури, 2004. – 608 с.

4. Кавторева Я. Все об организации и учете ВЭД / Я.Кавторева. – Х.: Изд.дом «Фактор», 2004. – 318 с.

5. Лисенков Ю.М. Облік і аналіз зовнішньоекономічної діяльності / Ю.М. Лисенков, І.В. Педь. – К.: Зовнішня торгівля, 2004. – 200 с.

6. Менеджмент зовнішньоекономічної діяльності: Підручник / За ред. О.А. Кириченка. 2-ге вид., перероб і доп. – К.:Знання, 2008. – 518 с.

7. Міжнародні правила по тлумаченню термінів ІНКОТЕРМС / Збірник контрактів та нормативних актів. Інкотермс. – К.: Сплайн, 2000. – С. 4-33.

8. Митний кодекс України від 11.07.2002 р. № 92-ІУ, із змінами та доповненнями. – http://www.liga.net/.

9. Облік і аналіз зовнішньоекономічної діяльності/ Ф.Ф.Бутинець, І.В. Жиглей, В.М.Пархоменко; за ред. проф. Ф.Ф. Бутинця; 2-е вид., доп. і перероб. – Житомир: ПП «Рута», 2001. – 544 с.

10. Бабій Л. Удосконалення обліку експортних операцій // Економічний аналіз. – 2011. – № 8. – С. 392-394.

11. Білова Н., Яновська Н. Особливості обліку експортно-імпортних операцій // Податки та бухгалтерський облік. – 2011. – № 41. – С. 23-48.


1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 |

Поиск по сайту:



Все материалы представленные на сайте исключительно с целью ознакомления читателями и не преследуют коммерческих целей или нарушение авторских прав. Студалл.Орг (0.014 сек.)