АвтоАвтоматизацияАрхитектураАстрономияАудитБиологияБухгалтерияВоенное делоГенетикаГеографияГеологияГосударствоДомДругоеЖурналистика и СМИИзобретательствоИностранные языкиИнформатикаИскусствоИсторияКомпьютерыКулинарияКультураЛексикологияЛитератураЛогикаМаркетингМатематикаМашиностроениеМедицинаМенеджментМеталлы и СваркаМеханикаМузыкаНаселениеОбразованиеОхрана безопасности жизниОхрана ТрудаПедагогикаПолитикаПравоПриборостроениеПрограммированиеПроизводствоПромышленностьПсихологияРадиоРегилияСвязьСоциологияСпортСтандартизацияСтроительствоТехнологииТорговляТуризмФизикаФизиологияФилософияФинансыХимияХозяйствоЦеннообразованиеЧерчениеЭкологияЭконометрикаЭкономикаЭлектроникаЮриспунденкция

ВКАЗІВКИ І ВИМОГИ ДО ОФОРМЛЕННЯ КУРСОВОЇ РОБОТИ

Читайте также:
  1. C. Написання курсової роботи
  2. Cтиль керівництва: сутність, вимоги у його сучасних умовах
  3. Автоматизация и роботизация
  4. Алгоритм роботи командирiв щодо попередження та подолання конфлiктних ситуацiй
  5. Алгоритми роботи посадових осіб щодо профілактики суїцидальних проявів
  6. Аналіз ефективності роботи основних засобів та довгострокових інвестицій
  7. Аналіз роботи системи
  8. Аналіз та прогнозування обсягу роботи пожежно-рятувальних підрозділів.
  9. Аналітичні реакції та вимоги до них
  10. Б. Аварійний режим роботи трьохфазної мережі з ізольованою нейтраллю.
  11. Безопасность функционирования автоматизированных и роботизированных производств.
  12. Ваговий бал – 6 . Максимальна кількість балів за якість виконання текстової частини курсової роботи дорівнює 6 балів.

При оформленні роботи студент повинен керуватися нормативно-технічними документами, які містять вимоги державного стандарту України щодо оформлення.

Загальними вимогами до курсової роботи є: чіткість і логічна послідовність викладення матеріалу, переконливість аргументації, стислість, конкретність і точність формулювань, конкретність викладення результатів роботи.

Студенти готують роботу засобами текстового редактора Word і друкують його на стандартних аркушах формату А4 (210х297 мм). Поля сторінки: верхнє і нижнє – 2,0 см, ліве – 3 см, праве – 1,5 см. Шаблон – нормальний (Normal). Основний текст набирають шрифтом (Times New Roman) нормального накреслення (Normal) розміром 14 pt з міжрядковим інтервалом 1,5 (28-30 рядків на одній сторінці для рукописного варіанта).

Назви розділів і підрозділів повинні бути стислими, відповідати змісту і можуть виділятися жирним шрифтом. Переноси слів у заголовках не допускаються. Наприкінці заголовка крапка не ставиться.

Заголовок відокремлюється від подальшого тексту додатковим (порожнім) рядком. Не допускаються так звані “висячі” заголовки, тобто запис заголовка на останньому рядку сторінки і перенесення наступного за заголовком тексту на іншу сторінку.

Текстова частина курсової роботи повинна містити:

* титульний аркуш;

* ЗМІСТ;

* ВСТУП;

* РОЗДІЛ1;

* 1.1 Підрозділ;

* 1.2 Підрозділ;

* …;

* РОЗДІЛ 2;

* 2.1 Підрозділ;

* 2.2 Підрозділ;

* …;

* РОЗДІЛ 3;

* 3.1 Підрозділ;

* 3.2 Підрозділ;

* …;

* РОЗДІЛ 4 ТЕХНІКО-ЕКОНОМІЧНЕ ОБґРУНТУВАННЯ РАЦІО-НАЛЬНОГО ВИБОРУ ТЕХНОЛОГІЧНОГО ПРОЦЕСУ;

* 4.1 Підрозділ;

* 4.2 Підрозділ;

* ВИСНОВКИ;

* СПИСОК ЛІТЕРАТУРИ;

* ДОДАТКИ (якщо необхідно).

У кінці курсової роботи можуть бути додатки (один або декілька).

Титульний аркуш має єдину форму і реквізити і оформляється згідно з встановленим зразком (див. додаток А).

Першою сторінкою є титульний аркуш, який підлягає загальній нумерації сторінок курсової роботи.

У «ЗМІСТІ»послідовно перелічують усі частини курсової роботи: вступ, основну частину, висновки, список літератури, додатки. Проти кожної назви відповідної частини зазначається номер сторінки, з якої вона починається, що полегшує пошук необхідного розділу.

У “ВСТУПІ” необхідно довести актуальність досліджуваної проб­леми з точки зору її теоретичного та прикладного значень. Треба чітко сформулювати предмет дослідження, основну мету роботи, опи­сати основні завдання, вирішення яких дозволить досягти поставленої у роботі мети. Крім того, доцільно зазначити галузі народного госпо­дарства або окремі підприємства, для яких досліджувана проблема є особливо актуальною.

“РОЗДІЛ 1” являє собою теоретичну частину згідно з тематикою КР. У цьому розділі необхідно висвітлити суть основних еко­номічних категорій з досліджуваної проблеми, побудову економічних показників та моделей. Обов'язковим елементом цієї частини є наявність дискусійних питань з основних напрямків теоретичних узагальнень. Їх дослідження передбачає викладення різних точок зору, що є в літературі, їх обґрунтування і формування власної точки зору автора. Для якісної підготовки даної частини курсової роботи необхідно глибоко опрацювати основні літературні джерела, особ­ливу увагу звернути на роботи класиків, монографії, статті у наукових журналах останніх років видання.

“РОЗДІЛ 2” – це теоретико-аналітична частина. У даному розділі доцільно обґрунтувати і сформулювати чинники, що впливають на предмет дослідження. За можливості навести статистичні дані, що містяться у статистичних збірниках, періодичних виданнях, провести аналітичні узагальнення, виявити причини існуючого стану досліджуваних процесів, зробити прогнозовані передбачення, підкріпити дослідження графічним мате­ріалом. Отримані аналітичні результати необхідно пов'язати з особливостями їх вияву на рівні підприємства, вивчити форми бухгалтерської і статистичної звітностей, описати інформаційну базу досліджуваних показників, навести блок-схеми взаємозв'язків при їх аналізі та плануванні. За можливості необхідно навести основні методики планування досліджуваних показників, описати умови їх застосування на практиці, виявити методичні недоліки. У пропозиційній частині повинні міститися обґрунтування можливих напрямків вирішення досліджуваної проблеми, пропозиції автора щодо удоско­налення методичних підходів до аналізу та планування показників діяльності підприємств, реалізації ринку ефективності використання ресурсів та витрат.

“РОЗДІЛ 3” – аналітична частина КР, в якій запропоновані методичні розроблення мають бути підкріплені іміта­ційними розрахунками, що підтверджують правильність обґрунтованих пропозицій та організаційно-технічними заходами щодо реалізації основних пропозицій автора роботи на прикладі існуючого або уявного підприємства.

Кожен з розділів повинен містити мінімум 2 підрозділи, весь матеріал повинен супроводжуватися необхідними ілюстраціями (рисунками, графіками, таблицями), достатніми для якості і повноти викладення матеріалу за темою. Взагалі, розглянуті три розділи повинні:

* містити по тексту не менше 5 ілюстрацій з обраної теми;

* становити 30–35 сторінок машинописного тексту, або 35–40 рукописних.

“РОЗДІЛ 4 ТЕХНІКО-ЕКОНОМІЧНЕ ОБґРУНТУВАННЯ РАЦІО-НАЛЬНОГО ВИБОРУ ТЕХНОЛОГІЧНОГО ПРОЦЕСУ” базується на виконанні завдання, виданого викладачем. Тобто, згідно з варіантом (передостання та остання цифри залікової книжки) студенту потрібно обґрунтувати раціональний вибір технологічного процесу, наведеного у завданні та зробити необхідні висновки, зазначивши показники, що мають найбільший вплив на вибір базового чи проектованого варіантів.

“ВИСНОВКИ” повинні містити основні підсумки по всьому матеріалу курсової роботи, враховуючи “РОЗДІЛ 4”. Тут у сконцентрованому вигляді мають бути подані результати теоретичних та аналітичних дослід­жень, пропозиційні узагальнення та висновки.

Висновки рекомендується формулювати ретельно і точно, не перевантажуючи їх поясненнями і частковостями. Обґрунтування висновків має міститися у попередніх розділах роботи.

Пропозиції і рекомендації щодо практичного застосування вис­новків виправдовують себе лише у разі їх перспективності. Через це необхідно враховувати не лише існуючі умови господарювання підпри­ємства, але й ті зміни, що повинні відбутися в економіці найближ­чим часом.

Пропозиції можуть мати як позитивний, так і негативний характер, наприклад, відмови від чинної системи управління або методик планування окремих показників.

Висуваючи ті чи інші пропозиції, необхідно визначити їх потенційну ефективність. При цьому позитивний результат необхідно порівнювати з витратами, які забезпечують отримання даного резуль­тату. Не слід забувати і про можливість побічного ефекту. Наприклад, удосконалення технологій виробництва може скоротити рівень витрат на оплату праці, що залежать від чисельності працюючих.

Крім цього, позитивний результат пропозицій може мати неекономічний вияв. Так, збільшення обсягу виробництва на підпри­ємствах супроводжується зростанням робочих місць, зменшенням безро­біття у регіоні. У таких випадках розрахунок економічного ефекту повинен супроводжуватися обґрунтуванням політичного, психо­логічного, соціального, економічного ефектів і т. ін. Прямі зіставлення витрат з ефектами при цьому неможливі, оскільки вони не мають єдиних кількісних показників виміру.

Під час написання тексту курсової роботи необхідно обов'язково посилатися на використані джерела. Посилання надаються у квадратних дужках. Наприклад, [3], [10, 12] або [5-7].

“СПИСОК Літератури” повинен бути поданий загальним списком в алфавітному порядку у кінці роботи після висновку. Спочатку повинні бути подані джерела, що написані українською та російською мовами, далі назви іноземними мовами, якщо такі є. Якщо при написанні курсової роботи був використаний Інтернет, то також необхідно навести відповідні Інтернет-адреси із зазначенням назв посилань на веб-сторінках. Бібліографічне описання використаних джерел наводиться згідно додатка Б. За текстом КР повинно бути наведено не менше 80% посилань від загальної кількості літературних джерел. Взагалі, у “СПИСКУ Літератури” повинно бути наведено близько 30 літературних джерел, які студент має переглянути для належного розкриття своєї теми курсової роботи.

У “ДОДАТКАХ” наводиться той матеріал, що не доречно наводити за текстом КР. Це можуть бути допоміжні матеріали, розрахунки, авторські посвідчення та патенти, копії графіків і таблиць, встановлені форми звітності підприємств. Додатки розміщують у порядку згадування їх у тексті.

Кожний додаток слід починати із нової сторінки із зазначенням зверху посередині сторінки слова "Додаток". Додатки слід позначати послідовно великими літерами української абетки, за винятком літер Ѓ, Є, З, І, Ї, Й, О, Ч, Ь, наприклад: «Додаток А», «Додаток Б». На всі додатки повинні бути посилання в тексті.

Якщо додатки оформлюють на кількох сторінках, кожен такий додаток повинен починатися з нової сторінки. Додаток повинен мати заголовок, надрукований угорі малими літерами з першої великої симетрично відносно тексту сторінки.

Текст кожного додатка за необхідності може бути поділений на розділи й підрозділи, які нумерують у межах кожного додатка. У цьому разі перед кожним номером ставлять позначення додатка (літеру) і крапку, наприклад: А.2 - другий розділ додатка А; В.3.1 - перший підрозділ третього розділу додатка В. Ілюстрації, таблиці та формули, розміщені в додатках, нумерують у межах кожного додатка, наприклад: рис. Д.1.2 - другий рисунок першого розділу додатка Д; формула (А.1) - перша формула додатка А.

Графічний матеріал, таблиці великого обсягу оформлюються у вигляді додатка до курсової роботи.

Для пояснення і доповнення тексту в роботі може використовуватися різний ілюстративний матеріал.

Ілюстрації (рисунки, схеми, графіки, діаграми) і таблиці необхідно подавати безпосередньо після тексту, де вони згадані вперше або на наступній сторінці. Ілюстрації і таблиці, розміщені на окремих сторінках роботи, вносять до загальної нумерації сторінок. Таблицю або рисунок, розміри якого більше формату А4, враховують як одну сторінку і розміщують у відповідних місцях після згадування у тексті або в додатках.

Всі ілюстрації нумеруються в межах розділу арабськими цифрами: Рисунок 1.1, Рисунок 2.3 тощо. Перша цифра означає номер розділу, а друга (після крапки) – номер рисунка. Ілюстрації супроводжуються – підписами і пояснюючими даними, які розміщуються разом з номером під ними (див. додаток В).

Найбільш наочними і простими ілюстраціями є таблиці. Кожна з них повинна мати назву, виконану рядковими буквами (окрім першої великої). Таблиця нумерується в межах розділу арабськими цифрами, наприклад, «Таблиця 3.1». Перша цифра означає номер розділу, а друга (після крапки) - номер таблиці.

Заголовки граф таблиці починаються з великих літер, а підзаголовки - з рядкових, якщо вони є продовженням заголовка, підзаголовки, які мають самостійне значення, пишуться з великої літери. У кінці заголовків і підзаголовків таблиць не ставлять крапку. На всі таблиці повинні бути посилання в тексті.

При перенесенні частини таблиці на інший аркуш (сторінку) слово «Таблиця» і її номер зазначають один раз справа над першою частиною таблиці, над іншими частинами пишуть слова «Продовження таблиці» і зазначають номер таблиці, наприклад, «Продовження таблиці 2.1» (див. додаток В).

Не варто оформляти посилання на ілюстрації як самостійні фрази, в яких лише повторюється те, що міститься у підписі. У тому місці, де викладається тема, пов'язана з ілюстрацією, і де читачеві треба вказати на неї, розміщують посилання у вигляді виразу в круглих дужках «(рис. 3.1)» або зворот типу: «...як це бачимо на рис. 3.1», або «... як це показано на рис. 3.1».

Ілюструють курсову роботу, виходячи з певного загального задуму, за ретельно продуманим тематичним планом, що допомагає уникнути випадкових ілюстрацій, пов'язаних із другорядними деталями тексту, запобігти невиправданим пропускам ілюстрацій до найважливіших тем. Кожна ілюстрація має відповідати тексту, а текст - ілюстрації.

При використанні формул необхідно дотримуватися певних правил.

Найбільші, а також довгі та громіздкі формули, котрі мають у складі знаки суми, добутку, диференціювання, інтегрування, розміщують на окремих рядках. Це стосується також і всіх нумерованих формул. Для економії місця кілька коротких однотипних формул, відокремлених від тексту, можна подати в одному рядку, а не одну під одною. Невеликі нескладні формули, що не мають самостійного значення, вписують усередині рядків тексту.

Формули, що є в тексті, повинні бути написані чітко і розміщуватися посередині рядка. Після формули повинна стояти або кома, або крапка залежно від продовження фрази. Номер формули має подвійну нумерацію в межах розділу і проставляється в круглих дужках праворуч від неї, впритул до правого поля. Вище й нижче кожної формули повинно бути залишено по одному вільному рядку. Пояснення значень символів і числових коефіцієнтів варто наводити безпосередньо під формулою в тій самій послідовності, у якій вони подані у формулі. Значення кожного символу варто давати через крапку з комою. Перший рядок пояснення починають із слова «де» без двокрапки. При написанні математичних формул необхідно залишати пропуск між рядками формул. Індекси і показники ступенів слід робити однакових розмірів і однаково опускати або піднімати відносно лінії основного рядка. Посилання в тексті на порядковий номер формули варто наводити в круглих дужках.

 

Приклад:

Індекс цін з кожної групи товарів складає

(2.16)

 

де – ціна даного товару в розрахунковому році, грн;

– ціна даного товару в базовому році, грн.

Всі літерні позначення пояснюються в тій послідовності, в якій вони входять у формулу, із зазначенням одиниці вимірювання.

Всі матеріали повинні бути зброшуровані. Курсова робота переплітається або підшивається в папку.

Для захисту курсової роботи та наглядного розкриття її теми студенту потрібно підготувати два плакати формату А2. На одному плакаті розміщуються ілюстрації (таблиці, рисунки) для висвітлення теоретичного матеріалу курсової роботи, на іншому – елементи методики імітаційного розрахунку (формули, таблиці, рисунки), який проведено в 3 розділі та його результати бажано оформити у вигляді таблиць. Плакати повинні мати заповнений за стандартами штамп у правому нижньому куті.

Приклади тем курсових робіт містяться в додатку Д, завдання для розділу 4 – в додатках Е та К.


1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 | 11 | 12 | 13 |

Поиск по сайту:



Все материалы представленные на сайте исключительно с целью ознакомления читателями и не преследуют коммерческих целей или нарушение авторских прав. Студалл.Орг (0.006 сек.)