АвтоАвтоматизацияАрхитектураАстрономияАудитБиологияБухгалтерияВоенное делоГенетикаГеографияГеологияГосударствоДомДругоеЖурналистика и СМИИзобретательствоИностранные языкиИнформатикаИскусствоИсторияКомпьютерыКулинарияКультураЛексикологияЛитератураЛогикаМаркетингМатематикаМашиностроениеМедицинаМенеджментМеталлы и СваркаМеханикаМузыкаНаселениеОбразованиеОхрана безопасности жизниОхрана ТрудаПедагогикаПолитикаПравоПриборостроениеПрограммированиеПроизводствоПромышленностьПсихологияРадиоРегилияСвязьСоциологияСпортСтандартизацияСтроительствоТехнологииТорговляТуризмФизикаФизиологияФилософияФинансыХимияХозяйствоЦеннообразованиеЧерчениеЭкологияЭконометрикаЭкономикаЭлектроникаЮриспунденкция

Суть і зміст м-ту. Поняття фу-й м-ту, їх звязок

Читайте также:
  1. II. Поняття соціального процесу.
  2. V. Зміст теми заняття.
  3. Акти застосування права: поняття, ознаки, види, структура
  4. Бухгалтерський баланс,його побудова, зміст і оцінка статей.
  5. В) становлять зміст соціального захисту безробітних.
  6. Валовий внутрішній продукт: поняття та методи розрахунку
  7. Введення поняття комплексного числа
  8. Взаємозв'язок етапів аналізу з метою і змістом робіт
  9. Визначити зміст «соціології молоді» – 15 б.
  10. Визначте зміст соціального конфлікту – 15 б.
  11. Визначте зміст соціології молоді – 15 б.
  12. Визначте поняття і структуру особистості в соціології

МЕНЕДЖМЕНТ

Будь-яким підприємством - чи то промисловим гігантом, чи сімейним магазином необхідно управляти. Коли говорять "управління підприємством", мають на увазі дії його керівника, які направлені на досягнення якоїсь певної мети.

Сьогодні керівників підприємств дедалі частіше називають словом "менеджер", а те, чим вони займаються, - менеджмент. Менеджмент-це складова процесу управління, яка забезпечує координацію дій персоналу з метою використання матер. трудових, фінансових та ін наявних ресурсів із застосуванням наукового підхду. Нерідко менеджмент трактується як сукупність принципів, методів, засобів, функцій і форм управління організаціями, установами з метою реалізації стратегічних планів, досягнення ефективності виробництва і збільшення прибутку.

У спрощеному розумінні менеджмент - це вміння добиватися поставлених цілей, використовуючи працю, інтелект, мотиви поведінки інших людей. Нарешті, менеджмент, як збірне від менеджерів, - це певна категорія людей, які здійснюють роботу з управління.

Функції м-ту:

Планування — головна функція менеджменту, яка спрямована на визначення цілей і майбутнього стану організації, а також ресурсів, необхідних для їх досягнення.

Організація – це створенння структури фірми і розподіл повноважень і відповідальності. Тобто створення управляючої та управляємої ланки орг-ї та звязків між ними.

Мотивація - це процес спонукання працівників до високопродуктивної діяльності для задоволення своїх потреб і досягнення цілей організації.

Контроль контролювання роботи орг-ї з метою досягнення поставлених цілей, виявлення допущених відхилень від прийнятих рішень і визначення причин їх невиконання.

Всі ці чотири фу-ї тісно повязані між собою, реалізуються в строгій послідовності і відображають процес м-ту, який має циклічний характер - після реалізації останньої функції відбувається перехід до початкової.

 

Для себе

- У визначенні менеджменту було використано чотири терміни: планування, організація, мотивація, контроль. Ці чотири поняття утворюють основні функції менеджменту. Функцію менеджменту можна визначити як певний, відносно відокремлений вид управлінської діяльності. Всі ці функції реалізуються в певній строгій послідовності і відображають процес менеджменту, який має циклічний характер - після реалізації останньої функції відбувається перехід до початкової (рис. 2.33)

Планування. Складання плану завжди розглядається як початковий етап управлінського процесу. Воно означає, що хтось повинен вирішити: що, як, коли та ким має бути виконано.

Рис.2.33. Послідовність функцій менеджменту

В процесі планування менеджери організації повинні знайти відповіді на такі запитання:

- Де ми знаходимося в цей час? (Оцінити слабкі та сильні сторони

організації у сфері фінансів, маркетингу, виробництва, трудових

ресурсів.)

- Куди ми хочемо рухатися? (Оцінити можливості та загрози в

навколишньому середовищі: конкуренція, екологічні умови,

постачання, тобто якими повинні бути цілі та як їх досягти.)

- Як ми збираємося це зробити? (Необхідно визначити

послідовність та терміни виконання поставлених завдань.)

Отже, планування - це вид управлінської діяльності, який

визначає перспективу і майбутній стан організації, шляхи, способи та терміни його досягнення.

Організація взаємодії. Як тільки план складений, необхідно підготувати та забезпечити його виконання. Наприклад, якщо у вас є план будування будинку, то організація його виконання передбачає, зокрема, підбір та розміщення відповідних робітників, придбання та доставку необхідних для будівництва матеріалів тощо. Організація взаємодії як функція менеджменту спрямована в першу чергу на налагодження взаємозв'язків, розподіл влади та обов'язків між учасниками певної організації (підприємства).

Мотивація - це таке регулювання спонукаючих стимулів людини (працівника) з боку менеджера, яке формує стале бажання працювати і сприяти досягненню цілей організації. Серед німців існує таке прислів'я: "Хто виробляє, той не керує, хто керує, той не виробляє". Однак насправді якісно й ефективно організувати роботу інших - завдання не з простих. Для цього необхідні талант, знання та вміння.

Контроль. Останнім етапом процесу управління є здійснення контролю, тобто порівняння фактичних результатів із запланованими.

Названі функції менеджменту мають дві загальні характеристики:

- по-перше, всі вони потребують прийняття рішень;

&


1 | 2 | 3 | 4 | 5 |

Поиск по сайту:



Все материалы представленные на сайте исключительно с целью ознакомления читателями и не преследуют коммерческих целей или нарушение авторских прав. Студалл.Орг (0.003 сек.)