АвтоАвтоматизацияАрхитектураАстрономияАудитБиологияБухгалтерияВоенное делоГенетикаГеографияГеологияГосударствоДомДругоеЖурналистика и СМИИзобретательствоИностранные языкиИнформатикаИскусствоИсторияКомпьютерыКулинарияКультураЛексикологияЛитератураЛогикаМаркетингМатематикаМашиностроениеМедицинаМенеджментМеталлы и СваркаМеханикаМузыкаНаселениеОбразованиеОхрана безопасности жизниОхрана ТрудаПедагогикаПолитикаПравоПриборостроениеПрограммированиеПроизводствоПромышленностьПсихологияРадиоРегилияСвязьСоциологияСпортСтандартизацияСтроительствоТехнологииТорговляТуризмФизикаФизиологияФилософияФинансыХимияХозяйствоЦеннообразованиеЧерчениеЭкологияЭконометрикаЭкономикаЭлектроникаЮриспунденкция

ФОРМУВАННЯ СПРИЯТЛИВОГО ПСИХОЛОГІЧНОГО КЛІМАТУ В КОЛЕКТИВІ

Читайте также:
  1. Автоматизовані системи управління процесом розформування составів на сортувальних гірках
  2. Авторитет у військовому колективі
  3. Безперервність як провідний принцип реформування освітніх систем
  4. Валютні системи та валютна політика. особливості формування валютної системи України
  5. Взаємодії в екологічних системах. Принципи формування екосистем
  6. Види формування фінансових ресурсів малого підприємництва: субпідряд, лізинг, факторинг, франчайзинг, факторинг, придбання існуючого бізнесу.
  7. Визначення місії підприємства (бізнес-проекту) та формування цілей його діяльності
  8. Використання сучасних технологій психологічного впливу для нейтралізації негативних психічних станів серед населення
  9. ВИМІРЮВАННЯ РІВНЯ ІННОВАЦІЙНОГО РОЗВИТКУ ТА ЧИННИКИ ЙОГО ФОРМУВАННЯ
  10. Військовому колективі
  11. Воєнно-економічна політика України в умовах формування ринкових відносин та конверсії ОПК.
  12. ВПЛИВ ПАРАМЕТРІВ МІКРОКЛІМАТУ НА САМОПОЧУТТЯ ЛЮДИНИ

Поняття «психологічний клімат» («соціально-психологічний клімат»), «організація», «колектив», «конфлікт», «конкретна ситуація», «конфліктна ситуація». Види конфліктів. «Дерево» конфлікту як процесу. Характер, причини і способи розв 'язання конфліктних ситуацій у виробничих колективах. Наслідки конфліктів. Західні моделі прогнозування і розв'язання конфліктних ситуацій.Стиль поведінки в конфлікті. Уроки конфліктів, поради, рекомендації. Ознаки сприятливого психологічного клімату. Формування сприятливого психологічного клімату в колективі.

7.1. Ключові поняття до теми

Уточнимо основні поняття, які винесені на розгляд у даному розділі.

Психологічний клімат69 - це сукупність внутрішніх умов, що їх створюють у процесі розвитку і життєдіяльності групи, колективу. Ознаками внутрішніх умов є:

• наявність позитивної перспективи як для групи в цілому, так і
для кожного члена групи;

• моральна атмосфера, в якій виявляється властиве для членів
групи ставлення до загальної справи і один до одного;

• жорсткість чи слабкість соціального контролю, яка характери­
зується ставленням до критичних оцінок, висловлюваних члена­
ми групи з приводу різноманітних аспектів спільної діяльності;

• домінуючий настрій.

Істотним показником психологічного клімату є рівень згуртова­ності групи.

У психологічній теорії та практиці використовують також поняття «соціально-психологічний клімат», яким позначають те ж саме психо-

69 Психологічний словник/Заред. В.І.Войтка.-К.: Вищашк., 1982. -С. 146.


логічне явище, що і поняттям «психологічний клімат». Інтерпретація цих понять може дещо відрізнятися, але суть залишається тією самою.

Соціально-психологічний клімат70 (від гр. кіітаіоз - ухил) - це які­сний бік міжособистісних стосунків, який виявляється у вигляді сукуп­ності психологічних умов, які сприяють або перешкоджають продуктивній спільній діяльності і всебічному розвиткові особистості в групі.

Синонімами цього поняття є такі вислови: психологічна атмосфера колективу, морально-психологічний клімат, психологічний клімат; у непрофесійних розмовах часом вживають вислів «мікроклімат у ко­лективі», опускаючи слово «психологічний».

У наведених вище поняттях часто вживають слово «колектив». Відомо, що в західній термінології таке поняття відсутнє. Проте воно стало широковживаним і традиційним для нашої ділової культури. На Заході вживають слова «персонал», «організація». Наведемо одне із визначень:

Організація71 - це група людей, діяльність яких свідомо коорди­нується для досягнення спільної мети.

А тепер, якщо відкинемо у визначенні поняття «колектив», роз­робленому нашими фахівцями, абзац, який починається словами «По­няття колектив є категорією радянської соціальної психології...», то побачимо, що в західне поняття «організація» і вітчизняне «колек­тив» покладено майже тотожний смисл.

Отже, надалі вживатимемо поняття «колектив» як синонім слів «організація», «персонал». Наведемо раціональний варіант визначен­ня поняття «колектив».

Колектив72 (від лат. соііесііуиз - збірний) - вищий рівень розвит­ку і функціонування соціальної групи.

Відзначається єдністю ідейних, організаційних, ділових і міжо­собистісних стосунків73.

Для колективу характерна єдність цілей, високий рівень спілку­вання.

Вичленовують предметну діяльність колективу, організаційну структуру (координація чи субординація), міжособистісні стосунки.

70Краткий психологический словарь / Сост. Л. А. Карпенко; Под общ. ред. А. В. Петровского, М. Г Ярошевского. - М.: Политиздат, 1985. - С. 139 - 140.

71 Мескон М. X., Альберт М., Хедоури Ф. Основьі менеджмента: Пер. с англ.
-М.Дело, 1992.-С. 31.

72 Психологічний словник / За ред. В. І. Войтка. -К.: Вища школа, 1982.-С. 78.

73 Більш характерно для нас і японців, ніж американців (Примітка наша. -Лет).


Позитивний

___ і і ^ і і і ^

Критичний стан міжособистісних стосунків

Згуртованість групи,. Дезінтеграція групи,

успішність діяльності І погіршення діяльності

Рис. 27. Шкала взаємозв'язку внутрігрупових стосунків з успішністю діяль­ності групи

Згуртовуючим чинником для колективу виступає мета його про­фесійної чи суспільно корисної діяльності.

Важливим для колективу є рівень його інтегрованості, згуртова­ності членів колективу, задоволення їхніх потреб та інтересів у тру­довій діяльності, навчанні, спілкуванні, відпочинку, дружбі, фізич­ному, психічному і моральному розвитку.

Успішне управління діяльністю колективу передбачає обізнаність не лише з професійним, а й позапрофесійним спілкуванням його членів. У кожному колективі виділяється один або кілька лідерів, ядро колективу, офіційний керівник (обраний чи призначений).

Професійні завдання колективу істотно впливають на психологі­чний клімат і водночас психологічний клімат колективу може або підсилювати, або руйнувати його предметну діяльність.

Отже, одним із чинників, від яких залежить успішність діяльності колективу (групи), є стан міжособистісних стосунків, який можна показати за допомогою шкали74 (рис. 27). На одному полюсі цієї шка­ли буде позитивний, або сприятливий психологічний клімат у колек­тиві, на іншому - конфліктна ситуація, яка призводить до дезінте­грації групи і погіршення діяльності.

Десь посередині на цій шкалі - критичний стан міжособистісних стосунків - той стан, за якого розвиток цих стосунків може скерува­тися до одного або іншого полюса. Саме цю критичну точку пови­нен спрогнозувати керівник групи, аби скерувати розвиток подій у бік формування позитивного психологічного клімату.

Розглянемо, що розуміють під конфліктом, конкретною ситуацією і конфліктною ситуацією.

74 Рисунок та інтерпретація наші. -Авт.


Конфлікт75 (від лат. сопШсіиз - зіткнення) - у філософії - крайнє загострення суперечностей; у психології - зіткнення осіб, їхніх ідей, інтересів, потреб, оцінок, рівня прагнень, домагань тощо.

Розрізняють такі види конфліктів:

а) соціальні - пов'язані з боротьбою великих груп людей за сус­
пільно значущі цілі, інтереси тощо;

б) військові - зіткнення, сутички озброєних груп людей, а у мак­
симальному своєму вияві - зіткнення армій держав;

в) інтелектуальні - пов'язані з боротьбою ідей у науці, єдністю і
зіткненням таких протилежностей, як істинне і хибне;

г) моральні - виникають тоді, коли реально протистоять одне од­
ному добро і зло, обов'язок і совість, справедливе і несправедливе;

д) внутріособистісні - зіткнення приблизно рівних по силі, але
протилежно скерованих потреб, мотивів, інтересів, захоплень тощо
у однієї і тієї самої людини;

є) міжособистісні - ситуація взаємодії людей, за якої вони або переслідують несумісні цілі, або дотримуються несумісних ціннос­тей і норм, пробуючи реалізувати їх у взаємостосунках один з од­ним, або одночасно в гострій конкурентній боротьбі прагнуть досяг­нути однієї і тієї самої мети, яка може бути досягнута тільки однією зі сторін, що конфліктують;

є) міжгрупові - де в якості сторін, що конфліктують, виступають соціальні групи, які переслідують несумісні цілі й своїми практич­ними діями протидіють одне одному.

Для науки і практики управління людьми важливе значення має розкриття психологічних механізмів виникнення і розв'язання міжо-собистісних конфліктів, зовнішніх стимулів і внутрішніх мотивів, які призводять до конфлікту, розробка оптимальних прийомів перебо­рення конфліктних ситуацій.

У процесі діяльності колективу для досягнення спільної мети мо­жуть виникати конкретні й конфліктні ситуації. Зрозуміло, що конк­ретна ситуація, за якої необхідно діяти і приймати рішення, не обо-в'язково є конфліктною. Отже:

конкретна ситуація76 - це реальне інформативно-матеріальне поле (предмети, люди, явища, події, стосунки), яке необхідно приве-

75 Психологічний словник. - К.: Вища школа, 1982. - С. 81; Краткий психо-
логический словарь. - М: Политиздат, 1985. - С. 152.

76 Визначення наше. -Лет.


сти до певної рівноваги для забезпечення комфортного стану індивідів, які перебувають у полі цієї ситуації;

конфліктна ситуація77 - стан загострення суперечностей у со­ціальній групі, колективі. Конфліктна ситуація свідчить про невдо­воленість окремих осіб існуючим станом справ у колективі, наявність конфлікту між окремими членами колективу.

Конфліктна ситуація означає дезінтеграцію в колективі, послаб­лення його згуртованості.

У відомій книзі «Основи менеджменту» (М.Х. Мескон та ін.) на­водиться модель конфлікту як процесу (рис. 28).

 

 

 

 

 

 

  Управлінська ситуація      
       
  Джерела конфлікту      
  |    
  Можливість розростання конфлікту    
     
  Реакція на ситуацію —- Конфлікт не відбувається
   
  Конфлікт відбувається    
   
  Управління конфліктом    
   
  Функціональні та дисфункціональні наслідки      
 

Рис. 28. Модель конфлікту як процесу (М.Х. Мескон та ін.)

77 Психологічний словник. - К.: Вища школа, 1982. - С. 81.


Певна управлінська реакція на конфліктну ситуацію може приз­вести до таких наслідків:

• конфлікт не відбудеться;

• матимуть місце функціональні наслідки конфлікту, за якого
відбувається досягнення певної мети;

• дисфункціональні наслідки конфлікту, тобто ті, які Заважають
досягненню мети.

1.2. «Дерево» конфлікту як процесу78

Як правильно підмічено літературознавцями, конфлікт має: зав'­язку, розвиток, кульмінацію і розв'язку. Додамо до цього після-конфліктний синдром як психологічний досвід, результат і стан після розв'язання конфлікту.

На рис. 29 показано «дерево» конфлікту як процесу.

Розпочинається конфлікт із зав'язки, тобто виявлення суперечнос­тей, які активно чи пасивно вступають у боротьбу. Ініціація конфлікту може йти «згори - вниз» (начальник - підлеглий), «знизу - вгору» (підлег­лий - начальник) і по горизонталі, коли конфліктують рівні за статусом, правами, владою, свободою дій величини (наприклад, колеги по роботі).

Зав'язка - це публічне виявлення антагонізму як для самих сторін конфлікту, так і для сторонніх спостерігачів.

Конфлікт може розвиватися явно (оголошено) або приховано. Явно - в тому разі, коли сторони відкрито заявили про свої суперечності. Приховано - коли сторони не заявили про свої протиріччя, але через дії чи невербальну поведінку здогадуються або точно знають, що перебувають у стані конфлікту.

Прихований період конфлікту ще називають латентним. Його мож­на також назвати інкубаційним.

Прихований період розвитку конфлікту рано чи пізно переходить у явний або оголошений, якщо «передчасно» не втрутиться «третя сила». Тривалість прихованого періоду не може бути спрогнозована, бо перехід його в явний залежить від кількості набраної «конфлікт­ної енергії» сторін і зовнішнього подразника, який дестабілізує са­морегуляцію («відпустить гальма»).

Кульмінація конфлікту - це явний (візуальний) вияв найгост-рішої суперечності, досягнутий у процесі конфлікту. Образно ка-

78 Розроблено нами. - Авт. 160


 



 


Дія сторонньої (третьої) сили (не завжди)
Післяконфлікт-ний синдром

КУЛЬМІНАЦІЯ К.

Он

о

«Гори- ^ зонталь- ^ ний» К. 2

Розвиток К. прихованого

І

го

І І

І А, Б - сторони К. |
Ієрархія К. і і


1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 | 11 | 12 | 13 | 14 | 15 | 16 | 17 | 18 | 19 | 20 | 21 | 22 | 23 | 24 | 25 | 26 | 27 | 28 | 29 | 30 | 31 | 32 | 33 | 34 | 35 | 36 | 37 | 38 | 39 | 40 | 41 | 42 | 43 | 44 | 45 | 46 | 47 | 48 | 49 | 50 | 51 | 52 | 53 | 54 | 55 | 56 | 57 | 58 | 59 | 60 | 61 | 62 | 63 | 64 | 65 | 66 | 67 | 68 | 69 | 70 | 71 | 72 | 73 | 74 | 75 | 76 | 77 | 78 | 79 | 80 | 81 | 82 | 83 | 84 | 85 | 86 | 87 | 88 | 89 | 90 | 91 | 92 | 93 | 94 | 95 | 96 | 97 | 98 | 99 | 100 | 101 | 102 | 103 | 104 | 105 | 106 | 107 | 108 | 109 | 110 | 111 | 112 | 113 | 114 | 115 | 116 | 117 | 118 | 119 | 120 | 121 | 122 | 123 | 124 | 125 | 126 | 127 | 128 | 129 | 130 | 131 | 132 | 133 | 134 | 135 | 136 | 137 | 138 | 139 | 140 | 141 | 142 | 143 | 144 | 145 | 146 | 147 | 148 | 149 | 150 | 151 |

Поиск по сайту:



Все материалы представленные на сайте исключительно с целью ознакомления читателями и не преследуют коммерческих целей или нарушение авторских прав. Студалл.Орг (0.008 сек.)