АвтоАвтоматизацияАрхитектураАстрономияАудитБиологияБухгалтерияВоенное делоГенетикаГеографияГеологияГосударствоДомДругоеЖурналистика и СМИИзобретательствоИностранные языкиИнформатикаИскусствоИсторияКомпьютерыКулинарияКультураЛексикологияЛитератураЛогикаМаркетингМатематикаМашиностроениеМедицинаМенеджментМеталлы и СваркаМеханикаМузыкаНаселениеОбразованиеОхрана безопасности жизниОхрана ТрудаПедагогикаПолитикаПравоПриборостроениеПрограммированиеПроизводствоПромышленностьПсихологияРадиоРегилияСвязьСоциологияСпортСтандартизацияСтроительствоТехнологииТорговляТуризмФизикаФизиологияФилософияФинансыХимияХозяйствоЦеннообразованиеЧерчениеЭкологияЭконометрикаЭкономикаЭлектроникаЮриспунденкция

Основні етапи розвитку господарського механізму

Читайте также:
  1. I. Основні риси політичної системи України
  2. I. Розділ Загальні основи суспільного виробництва та економічного розвитку
  3. Альтернативні моделі розвитку. Центральна проблема (ринок і КАС). Азіатські моделі. Європейська модель. Американська модель
  4. Аналіз технічного рівня розвитку підприємства
  5. Аудит у системі господарського контролю
  6. Б процес збільшення і розвитку приміської зони великих міст
  7. Б) Основні властивості операцій над множинами
  8. Бази даних, їх призначення та основні елементи.
  9. Бюджетна система України: основні характеристики
  10. Ви никнення й розвитку виробничих відносин, виокремлення в способі
  11. Вибір стратегії соціально-економічного розвитку України
  12. Вивчення витоків рухливих ігор, обґрунтування закономірностей їх розвитку.

Специфіка ГМ, як і всього способу виробництва, визначається пануючими в суспільстві відносинами власності на засоби виробництва. Україна, як і інші республіки бувшого СРСР, пройшла еволюцію декількох господарських механізмів розвитку країни, які можна було б представити як господарські механізми: нової економічної політики (1921 – поч. 30-х років);• системи з переважно адміністративними методами управління(нач.30-х років-80-ті роки); • системи управління, яка базувалося б на економічних методах господарювання (80-ті роки).

Під впливом пануючих теоретичних переконань про несумісність соціалізму з товарним виробництвом і під впливом виключно складного положення, в якому опинилася країна з літа 1918 р. була введена політика «військового комунізму» і почалося формування відповідного їй механізму функціонування економіки. Початковими і визначаючими передумовами створення цього механізму господарювання з'явилися: згортання товарно-грошових відносин і «натуралізація» господарських зв'язків, введення загальної трудової повинності.

Головним стимулом ініціативної і творчої праці в ГМ, "військового комунізму" з'явилися революційний ентузіазм і пролетарська свідомість. Такі методи прямого, наказового керівництва з боку Радянської держави були неминучі в умовах громадянської війни. У цей період зародився і одержав апробацію на практиці адміністративний, директивний спосіб існування централізму в економіці. Потім склалося уявлення, що методи, що застосовувалися в роки громадянської війни, і форми господарювання єдино можливі і цілком придатні в мирний час, достатні для побудови комуністичного суспільства. Рішення проблем відновлення економіки країни після громадянської війни і відверте непостачання селян, які були прошарком населення на той час, політикою "військового комунізму" вимагали нових методів господарювання в країні, тобто виникла потреба в новій господарській політиці, яка б реалізувалася в новому господарському механізмі. Таким механізмом стала нова економічна політика (НЕП).

З весни 1921 р. почався перехід від революційних методів створення нового суспільно-економічного устрою /соціалістичного/ до "реформістського". Всупереч пануючим у той час поглядам В.І. Ленін поставив питання про вкрай необхідне створення ГМ економіки перехідного періоду, що спирається на оволодіння торгівлею, ринком, всією системою важелів товарно-грошових відносин. Головною проблемою господарювання стає уміння торгувати, оволодіння торгівлею. Після закінчення етапу НЕП в країні тривалий час володарювала економічна система з переважно адміністративними методами управління.Цій системі також властивий свій господарський механізм, який виявляється в жорсткому адміністративному регулюванні в системі виробництва і розподіли. У 50-х - початок 60-х років почалася практична робота по поліпшенню економічних методів управління н/х, вдосконаленню його організаційних структур. У 1953 році були вжиті заходи по подоланню натуральних відносин в с/г і упровадження економічних методів стимулювання с/г виробництв. У 1957 році були створені совнаргоспи і здійснений перехід від галузевого до територіального управління промисловим виробництвом, тобто робилися зусилля для налагодження більш рівномірного збалансованого розвитку економічних районів, використовуванню місцевих природних ресурсів, задоволенню потреб населення.

Реформа 1965 р. передбачала: перехід до галузевого принципу управління промисловістю у зв'язку з необхідністю проведення в галузі єдиної НТ політики; - поступову заміну валових, об'ємних показників господарської діяльності показниками, що відображають її кінцеві результати; – концентрацію зусиль централізованого управління на ключових питаннях розвитку н/г при одночасному розширенні ініціативи і самостійності підприємств; – перехід від формального до повного госпрозрахунку;– поєднання планування з широким використовуванням економічних важелів.

У 70-ті роки була проведена серія економічних експериментів по перевірці і практичному відробітку різних елементів ГМ, які створювали теоретичний і практичний заділ для реформи 1979, 1987 рр.: – точніше визначення внеску трудових колективів в кінцеві результати, вдосконалення стимулювання трудових колективів – щекинській експеримент "бригадна форма організації праці"; вдосконалення управління НТП по всьому циклу "наука - техніка – виробництво"; вдосконалення організації інвестиційного циклу /прискорення введення потужностей, підвищення концентрації будівництва/; розвиток галузевого господарського розрахунку. Основні напрями реформ 1979 р. зводилися до наступних: посилення наукового рівня планування; – повніша реалізація принципу госпрозрахунку.

На початку 80-х років продовжилося зниження темпів приросту виробництва і його якісних показників. Новий етап перебудови господарського механізму почався у 1987 р. шляхом удосконалення і розширення сфери застосування господарського розрахунку, самоокуповування і самофінансування з метою створення і посилення внутрішніх стимулів розвитку підприємств. Особливу роль в розвитку внутрішньовиробничого госпрозрахунку зіграло упровадження колективного і орендного підрядів. Економічна суть колективного підряду полягала у тому, що колектив робітників брав на себе обов'язки щодо випуску продукції (виконання робіт або надання послуг) у встановлені терміни, а адміністрація підприємства зобов'язувалася надавати йому необхідні ресурси і сплатити виробничу продукцію за явно певними розцінками.

Узагальнюючи практику формування внутрішнього економічного механізму вітчизняних підприємств, вкажемо особливості господарського механізму: що склався, і його недоліки. Суперечності адміністративного господарювання. Адміністративна система має можна сказати дві гідності: 1) централізований розподіл ресурсів; 2)можливість їх стягання до центру. Ці достоїнства утворюють можливість – швидкої первинної перебудови виробництва, його індустріалізації і розвиток пріоритетних галузей і регіонів. Вказані достоїнства є відносними, бо на практиці вони обертаються і серйозними недоліками: збідненням джерел ресурсів; нерівномірним розподілом ресурсів по галузях і регіонах, неефективним їх використовуванням; – порушення збалансованості суспільного господарства /важка промисловість сільське господарство; засоби виробництва А-Б, перевиробництво продукції; неефективне розширення виробництва (проблема поставки трудових ресурсів в місто з села досягає певних результатів, але потім йде спад. Не планувалися низькі темпи розвитку виробництва - для адміністративної системи це протиприродно, екстенсивне розширення виробництва); стабільність і неквапливість – моменти які дороги адміністративній системі; розподіл продуктів - не оперативний.


1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 | 11 | 12 | 13 | 14 | 15 | 16 | 17 | 18 | 19 | 20 |

Поиск по сайту:



Все материалы представленные на сайте исключительно с целью ознакомления читателями и не преследуют коммерческих целей или нарушение авторских прав. Студалл.Орг (0.003 сек.)