АвтоАвтоматизацияАрхитектураАстрономияАудитБиологияБухгалтерияВоенное делоГенетикаГеографияГеологияГосударствоДомДругоеЖурналистика и СМИИзобретательствоИностранные языкиИнформатикаИскусствоИсторияКомпьютерыКулинарияКультураЛексикологияЛитератураЛогикаМаркетингМатематикаМашиностроениеМедицинаМенеджментМеталлы и СваркаМеханикаМузыкаНаселениеОбразованиеОхрана безопасности жизниОхрана ТрудаПедагогикаПолитикаПравоПриборостроениеПрограммированиеПроизводствоПромышленностьПсихологияРадиоРегилияСвязьСоциологияСпортСтандартизацияСтроительствоТехнологииТорговляТуризмФизикаФизиологияФилософияФинансыХимияХозяйствоЦеннообразованиеЧерчениеЭкологияЭконометрикаЭкономикаЭлектроникаЮриспунденкция

ЗАГАЛЬНА ТЕХНОЛОГІЯ ПІДГОТОВКИ ВИПУСКНОЇ РОБОТИ

Читайте также:
  1. C. Написання курсової роботи
  2. IV. ПИТАННЯ ДЛЯ ПІДГОТОВКИ ДО ЕКЗАМЕНУ
  3. XV. 1. Загальна характеристика електрохімічних процесів
  4. Автоматизация и роботизация
  5. Активні форми навчання під час занять із гуманітарної підготовки
  6. Алгоритм роботи командирiв щодо попередження та подолання конфлiктних ситуацiй
  7. Алгоритми роботи посадових осіб щодо профілактики суїцидальних проявів
  8. Аналіз ефективності роботи основних засобів та довгострокових інвестицій
  9. Аналіз роботи системи
  10. Аналіз та прогнозування обсягу роботи пожежно-рятувальних підрозділів.
  11. Б. Аварійний режим роботи трьохфазної мережі з ізольованою нейтраллю.
  12. Б. Сенсор-технологія

 

2.1. Вибір теми роботи

 

Тема майбутньої випускної роботи повинна бути певним чином знайома студенту. Зрозуміло, що тема випускної роботи не просто повинна повторювати тему курсової роботи. Вона відрізняється більшою визначеністю, широтою охоплених питань, а головне – глибиною розкриття проблеми. Випускна робота повинна базуватися на результатах не менше як одного року фінансово-господарської діяльності підприємства.

Важливо, щоб студент підійшов до вибору теми з розумінням своєрідності облікового завдання, можливостей шляхів дослідження і зробив такий вибір, який найбільше відповідає його інтересам, теоретичній і практичній підготовці як бухгалтера. Спочатку студенту слід з’ясувати, який матеріал приваблює його понад усе: історія розвитку обліку, вивчення особливостей організації обліку на підприємствах колективної, державної, приватної форми власності, аналіз стану обліку на торгівельній фірмі, в акціонерному товаристві, бюджетних та банківських установах.

Найважливішим критерієм правильності вибору теми є її актуальність. Вона визначається місцем теми випускної роботи серед найважливіших проблем обліково-економічної науки та її значенням для підготовки висококваліфікованих бухгалтерів, здатних організовувати й вміти вести облік на будь-якому підприємстві на сучасному етапі розвитку та в майбутньому.

Студенту надається право вибору теми випускної роботи з урахуванням рекомендацій професорсько-викладацького складу кафедри "Обліку і економічного аналізу". Якщо студент не проявив необхідної ініціативи по вибору теми в указаний термін, завідувач кафедрою закріплює тему випускної роботи за студентами з урахуванням індивідуальних особливостей та ступеню їх підготовки.

Обравши тему дослідження, студент узгоджує її з майбутнім науковим керівником.

Студент отримує завдання на випускну роботу, збирає матеріали необхідні для виконання випускної роботи.

Протягом першого тижня виконання випускної роботи студент складає проект графіку виконання роботи з зазначенням послідовності і термінів виконання окремих етапів роботи і представляє його на розгляд і затвердження керівникові. Рекомендований зразок графіку виконання випускної роботи, приведений в Додатку Б. Невиконання графіку виконання випускної роботи може бути причиною недопущення студента до захисту.

За згодою керівника студент подає на ім’я завідувача кафедри заяву з проханням затвердити тему. Заява повинна містити точне формулювання теми випускної роботи із зазначенням підприємства, на базі якого буде виконуватися робота.

 

2.2. Підбір літературних джерел та фактичного матеріалу

 

Аналіз інформаційних джерел є попереднім етапом будь-якого наукового дослідження, на якому уточнюється тема, завдання й провідна ідея, розробляється гіпотеза та методика дослідження.

У вивченні інформаційних джерел виділяють наступні етапи: пошук необхідних джерел та попереднє ознайомлення з ними (ознайомлення з бібліографічними, довідковими виданнями, каталогами, реферативними журналами); вивчення літературних джерел; систематизація та використання інформаційного матеріалу в процесі написання випускної роботи (аналіз й узагальнення, підготовка огляду літератури).

Під час роботи з літературою студент повинен користуватися різними видами каталогів: систематичним (назви джерел розташовані за галузями знань), алфавітним (назви творів розташовані в алфавітному порядку) та предметним (назви праць з конкретних проблем чи галузей науки). Крім того, необхідно звертатися також до періодичних видань, Інтернет-ресурсів.

При опрацюванні наукових джерел бажано робити записи, які мають бути повними і точними (дослівними) або скороченими (коротким викладом матеріалів, що вивчаються). Так, наприклад, можна зробити:

- детальний конспект; запис основних положень наукових робіт, фактичного матеріалу, власних зауважень тощо;

- короткі записи зі своїми роздумами, або без них;

- виписки у формі цитат.

Під час роботи над літературою студент виписує цитати. Вони можуть фіксуватися у зошитах. При написанні наукових робіт студент повинен обов’язково посилатися на авторів і джерела, з яких запозичив матеріали або окремі результати. Посилання бажано робити на останні видання публікацій. На більш ранні видання можна посилатися лише в тих випадках, коли праці, в яких міститься необхідний матеріал, не перевидавалися.

В усіх формах накопичення матеріалу необхідно точно вказувати вихідні дані інформаційного джерела, а саме: прізвище та ініціали автора, назву публікації, видавництво, місце та рік видання, відповідні сторінки тексту, загальний обсяг роботи.

Поряд з роботою над літературними джерелами, студенти збирають фактичний матеріал, який характеризує досліджуване підприємство та предмет дослідження. Для цього необхідно використовувати дані звітності, первинного, синтетичного та аналітичного обліку за останній, або декілька останніх звітних періодів, проводити анкетування й опитування провідних спеціалістів економічних служб підприємства.

 

 

2.3. Вимоги до структури випускної роботи

 

Початковим етапом виконання випускної роботи є складання плану та узгодження його з керівником. План випускної роботи є переліком окремих структурних частин, які дозволять студенту виконати поставлену мету та завдання. Після затвердження керівником плану роботи студент приступає до його реалізації. План випускної роботи може коригуватися в ході її виконання. Випускна робота складається з титульного аркуша (див. додаток Г), аркуша завдання, змісту, переліку умовних скорочень, вступу, професійно-орієнтованих розділів, розділу з охорони праці, висновків, списку використаних джерел та додатків. Якщо у випускній роботі вжита специфічна термінологія, а також використано маловідомі скорочення, нові символи, позначення і таке інше, то їх перелік може бути поданий у вигляді окремого переліку, який розміщують перед вступом. Перелік треба друкувати двома колонками, в яких зліва за алфавітом наводять, наприклад, скорочення, справа - їх детальну розшифровку.

Приклад:

ПСБО – положення (стандарт) бухгалтерського обліку;

ТОВ – товариство з обмеженою відповідальністю.

Якщо в роботі спеціальні терміни, скорочення, символи, позначення і таке інше повторюються менше трьох разів, перелік не складають, а їх розшифровку наводять у тексті при першому згадуванні.

Орієнтований план випускної роботи на тему: "Бухгалтерський облік та внутрішньогосподарський контроль виробничих запасів підприємства (на матеріалах ПАТ «Первомайський МКК»)" наведено нижче (див. табл. 1).

Таблиця 1

Структурні складові випускної роботи на тему "Бухгалтерський облік та внутрішньогосподарський контроль виробничих запасів підприємства (на матеріалах ПАТ «Первомайський МКК»)" (приклад)

Структурні складові випускної роботи Вимоги до наявності
Зміст обов'язкова наявність
ПЕРЕЛІК УМОВНИХ СКОРОЧЕНЬ за необхідності
Вступ обов'язкова наявність (до 3 стор)
Розділ 1 Теоретичні АСПЕКТИ бухгалтерського обліку та ВНУТРІШНЬОГОСПОДАРСЬКОГО контролю ВИРОБНИЧИХ ЗАПАСІВ підприємств обов'язкова наявність
1.1. Еволюція поглядів на сутність запасів як економічної категорії назва, кількість та зміст підрозділів узгоджуються з керівником та консультантом (до 20 стор)
1.2. Виробничі запаси як об’єкт бухгалтерського обліку та контролю
РОЗДІЛ 2. АНАЛІЗ ФІНАНСОВОГО СТАНУ ПАТ «ПЕРВОМАЙСЬКИЙ МКК» обов'язкова наявність
2.1. Виробничо-економічна характеристика назва, кількість та зміст підрозділів узгоджуються з керівником (до 15 стор)
2.2. Аналіз фінансового стану ПАТ «Первомайський МКК»
РОЗДІЛ 3 БУХГАЛТЕРСЬКИЙ ОБЛІК ТА ВНУТРІШНЬОГОСПОДАРСЬКИЙ КОНТРОЛЬ ВИРОБНИЧИХ ЗАПАСІВ НА ПАТ «ПЕРВОМАЙСЬКИЙ МКК» обов'язкова наявність

Продовження табл. 1.

3.1. Бухгалтерський облік виробничих запасів на ПАТ «Первомайський МКК» назва, кількість та зміст підрозділів узгоджуються з керівником (до 20 стор)
3.2. Організація внутрішньогосподарського контролю виробничих запасів на ПАТ «Первомайський МКК»
РОЗДІЛ 4. ОХОРОНА ПРАЦІ НА ПАТ «ПЕРВОМАЙСЬКИЙ МКК» обов’язкова наявність (до 10 стор)
4.1. Загальні вимоги безпеки до технологічного обладнання та процесів виробництва на підприємстві
4.2. Заходи з покращення умов праці, запобігання виробничого травматизму і профзахворюваності на підприємстві
Висновки обов'язкова наявність (до 3 стор)
Список використаних джерел обов'язкова наявність
Додатки за необхідності

 

Вступ випускної роботи повинен надати загальну уяву про виконане дослідження. У ньому в лаконічній формі послідовно мають бути викладені:

- актуальність теми випускної роботи (10-15 речень);

- мета і завдання;

- законодавчо-нормативна база та наукові джерела, які використовувалися при написанні випускної роботи. Ознайомившись з інформаційними джерелами та визначивши проблематику наукового дослідження, окреслити коло питань (показати місце даної проблеми серед інших проблем обліку. У випадку, якщо студент вирішив не розкривати ту чи іншу сторону проблеми, причина цього також пояснюється у вступі);

- практична база;

- коротка анотація окремих розділів роботи;

- дані про обсяг випускної роботи (кількість сторінок, таблиць, рисунків, додатків, аркушів графічної частини).

Перший розділ випускної роботи повинен бути присвячений вивченню теоретичних питань обраного предмету дослідження. Необхідно проаналізувати зміну уявлень про предмет дослідження в ході розвитку світової економічної науки в хронологічному розрізі, або в межах економічних шкіл та напрямків, узагальнити та надати оцінку підходам до розуміння економічної сутності досліджуваного об’єкта бухгалтерського обліку Наприклад, при вивченні сутності виробничих запасів необхідно розглянути погляди меркантилістів, фізіократів, представників класичної та неокласичної політичної економії тощо.

Процес вивчення світової економічної думки повинен супроводжуватися оцінками та роздумами автора з цього питання.

Систематизація та узагальнення результатів дослідження може здійснюватися в табличній та графічній формах, що наочно демонструватиме ключову ідею представників тих чи інших шкіл, та переважаючий підхід до розуміння економічної сутності категорії.

Також необхідно, на основі аналізу довідкової та науково-практичної літератури, розглянути сучасні визначення поняття, яке характеризує предмет дослідження. В цьому розділі можуть бути розглянуті й інші дискусійні питання економічної науки, які стосувалися обґрунтування теоретико-прикладних положень обраного предмету дослідження.

Крім того, в цьому розділі необхідно розкрити питання, які характеризують особливості обраної категорії, як об’єкта облікового, аналітичного та контрольного процесу. Такими питаннями можуть бути, зокрема, історичні аспекти розвитку облікових концепцій, підходи до класифікації, оцінки та визначення сутності. Стосовно економічного аналізу, контролю та аудиту можуть бути розглянуті основні підходи та процедури їх здійснення.

У висновку до першого розділу студент повинен надати власну оцінку основним підходам до обґрунтування сутності категорії, яка визначає предмет дослідження, викласти свою точку зору на розглянуті питання, навести свої результати дослідження.

У другому розділі випускної роботи повинна бути надана організаційна виробничо-економічна характеристика базового підприємства, установи, організації (склад і стан засобів праці, чисельність і структура персоналу, динаміка виробництва та реалізації продукції (робіт, послуг), доходи та витрати діяльності загалом та на одиницю продукції, рентабельність діяльності тощо). На основі інформації, відображеної у фінансовій звітності підприємства, необхідно провести детальний аналіз фінансового стану підприємства.

У висновку до другого розділу необхідно узагальнити та дати оцінку тенденціям щодо зміни основних показників діяльності базового підприємства, стабільності фінансового стану тощо.

У третьому розділі випускної роботи студент повинен всебічно охарактеризувати предмет дослідження на базовому підприємстві (бухгалтерський облік і економічний аналіз, контроль чи аудит) та надати критичну оцінку його існуючого стану. Оцінка організації та методики предметної області дослідження повинна здійснюватися в двох напрямках: з точки зору відповідності офіційній методології та раціональної організації процесів бухгалтерського обліку і економічного аналізу, контролю чи аудиту. У випускних роботах, предметною областю яких виступає контроль або аудит необхідно провести перевірку за матеріалами базового підприємства, дати оцінку як організації контролю, так і результатам виявленим в процесі здійснення контрольних процедур.

Особливу увагу у висновках до третього розділу необхідно приділити узагальненню та систематизації недоліків виявлених в дослідженні та оцінці їх негативного впливу на господарську діяльність базового підприємства.

Зміст другого та третього розділів випускної роботи повинен ґрунтуватися виключно на дослідженні фактичних даних з інформаційних джерел базового підприємства.

У четвертому розділі випускної роботи досліджуються загальні вимоги безпеки до технологічного обладнання та процесів виробництва на підприємстві, здійснюється аналіз заходів з покращення умов праці, запобігання виробничого травматизму і професійних захворювань на підприємстві. У висновках до четвертого розділу необхідно узагальнити стан охорони праці на досліджуваному підприємстві, установі чи організації.

Висновки до розділів випускної роботи повинні містити лаконічне викладення та обґрунтування основних положень виконаного дослідження: теорії, оцінки діяльності базового підприємства, оцінки предмету дослідження, оцінки стану охорони праці на підприємстві.

Завершується випускна робота висновками. Їх завданням є підведення підсумків всієї дослідницької роботи. Тому тут не варто наводити нові фактичні дані чи нові теоретичні положення, які не розглядалися в основних розділах роботи. Висновки, як правило, повинні містити узагальнення того, що викладено в роботі, тобто автор випускної роботи повинен коротко сформулювати ті висновки, які на його думку, є найбільш суттєві.

Висновки можуть вказувати на необхідність подальшого дослідження проблеми, що вивчається, розширення його меж, передбачати питання, які необхідно вирішити в майбутньому. Досить важливо, щоб висновки містили відповіді на ті завдання, які студент поставив у вступі.

В кінці роботи наводиться список використаних джерел, до якого включаються не тільки ті видання, які цитувалися в тексті, але й всі інші, які так чи інакше використані в процесі дослідження. До списку включаються тільки ті наукові джерела, з якими студент ознайомився особисто (а не всі, що стосуються теми), що дозволяє сформувати уявлення про ступінь опрацювання студентом обраної теми дослідження. Список використаних джерел найчастіше формується в алфавітному порядку.

У додатках вміщують матеріал, якщо включення його до основної частини може змінити впорядковане й логічне уявлення про роботу.

Додатками можуть бути: первинні документи та облікові регістри; фінансова та податкова звітність; графічний матеріал; таблиці, що доповнюють основний текст; розрахунки; та інші матеріали.

На кожен додаток має бути відповідне посилання по тексту.


1 | 2 | 3 | 4 |

Поиск по сайту:



Все материалы представленные на сайте исключительно с целью ознакомления читателями и не преследуют коммерческих целей или нарушение авторских прав. Студалл.Орг (0.007 сек.)