АвтоАвтоматизацияАрхитектураАстрономияАудитБиологияБухгалтерияВоенное делоГенетикаГеографияГеологияГосударствоДомДругоеЖурналистика и СМИИзобретательствоИностранные языкиИнформатикаИскусствоИсторияКомпьютерыКулинарияКультураЛексикологияЛитератураЛогикаМаркетингМатематикаМашиностроениеМедицинаМенеджментМеталлы и СваркаМеханикаМузыкаНаселениеОбразованиеОхрана безопасности жизниОхрана ТрудаПедагогикаПолитикаПравоПриборостроениеПрограммированиеПроизводствоПромышленностьПсихологияРадиоРегилияСвязьСоциологияСпортСтандартизацияСтроительствоТехнологииТорговляТуризмФизикаФизиологияФилософияФинансыХимияХозяйствоЦеннообразованиеЧерчениеЭкологияЭконометрикаЭкономикаЭлектроникаЮриспунденкция

Нюховий аналізатор

Читайте также:
  1. АЛМАТЫ 2014
  2. БЕЗПЕКА ЖИТТЄДІЯЛЬНОСТІ та ОХОРОНА ПРАЦІ.
  3. Больова чутливість.
  4. Вентиляція. Вимоги до вентиляції.
  5. Види відповідальності за порушення законодавства про охорону праці
  6. Вимірювання великих струмів, що грунтуються на ефекті Фарадея
  7. Вимірювання високих напруг з використанням електрооптичних ефектів Керра і Поккельса
  8. ВІКОВІ ОСОБЛИВОСТІ СЕНСОРНИХ СИСТЕМ
  9. Вікові особливості становлення ліворукості.
  10. Вплив шуму на організм людини
  11. Гігієнічні характеристики та вимоги до освітлення. Види виробничого освітлення.
  12. Гранично допустима концентрація шкідливих речовин у повітрі. (ГДК). Методи контролю.

Чутливі клітини нюхового епітелію біполярні. Один вільний кінець клітини звернений у нюхову область і мас на кінці волоски, яв у загальній сукупності утворюють бахромчату тканину, що носить ні зву "прикордонна нюхова перегородка". Відросток нюхової клітин висувається через отвір у прикордонній нюховій перегородці і тут роз- ширюсться в пухирець, від якого відходять війки. Ці війчасті нюхові утворення являються рецепторами нюхового відчуття.

Інший кінець чутливої клітини, з'єднуючись з такими ж відростками аналогічних клітин, утворює нюхові волокна, які проходять через ситоподібну пластинку і занурюються в нюхову цибулину, що розташовується на церебральній поверхні згаданої пластинки.

На відміну від інших рецепторів, нюхові клітини, як і клітини, як і клітини сітківки, є ділянками центральної нервової системи, винесеними периферію

До складу нюхового аналізатора входять три нейрони

І нейрон: рецептор - нюхова цибулина;

П нейрон: нюхова цибулина - підкіркові (первинні) нюхові центри (нюховий трикутник, передній продірявлений простір, сіра речовина прозорої перегородки). Первинні нюхові центри зв'язані з корковими територіями своєї і протилежної сторони (перехід частини волокон на іншу сторону відбувається через );

ІІІ нейрон: підкіркові центри - території нюху.

Анатомо-фізіологічні особливості носа у дітей. В новонародженого і дитини першого року життя носові ходи вузькі, хоани невеликого розміру. У зв'язку з цим навіть незначне набрякання слизової оболонки носа призводить до значних порушень дихальної функції.

Перехід на ротове дихання в новонародженого утруднений або неможливий у зв'язку з наступними причинами

І) не вироблений ще умовний рефлекс переходу на ротове ди­хання при обструкції носа;

2) маса язика відносно велика, він майже цілком заповнює порів­няно невелику порожнину рота;

3) більш високе розташування гортані, ніж у дорослих, через що надгортанник стоїть на шляху повітря, яке вдихається через рот. Рух миготливого епітелію в маленьких дітей уповільнений. У зв'язку з цим під впливом несприятливих чинників рух війок іноді паралізується, що призводить до па­тологічних синдромів.

Кровопостачання порожнини носа. Артерії носової порожнини є гілками внутрішніх і зовнішніх сонних артерій. Головною артерією носової порожнини е клиновиднопіднебінна, яка відходить від внутрішньо щелепної артерії. У ніс вона вступає і дає гілки до латеральної стінки порожнини носа, носової перегородки, до всіх біляносових пазух. У кровопостачанні носа беруть участь передні і задні ґратчасті артерії.

Відтік венозної крові відбувається в передню лицьову і в очноямкову вену.

Заслуговує уваги ділянка слизової оболонки в передньонижньому відділі перегородки носа, який відрізняється багатою артеріальною і особливо потужною венозною мережею розширених судин. Артерії, що постачають кров до цієї ділянки, переходять тут безпосередньо у венозну мережу. Кисельбахове місце є найбільш частою (90%) локалізацією носових кровотеч, які неодноразово повторюються. На думку Кисельбаха, це пов'язано з тим, що в цій області:

• кавернозна тканина з слаборозвиненою гладкою мускула­турою судин;

• слизова оболонка більш щільно прилягає до охрястя і не має змоги розтягуватись так, як у інших ділянках перегородки.

За іншими даними, причиною розриву судин при легких меха­нічних травмах є незначна товщина слизової оболонки в розглянутій області.

Лімфа з передніх відділів носової порожнини і зовнішнього но­са поступає в підщелепні лімфовузли, із задніх відділів порожнини носа і носоглотки - у глибокі шийні лімфовузли.

Іннервація носової порожнини. Чутливим нервом є трій­частий - його перша і Друга гілки. Периферичні гілки трійчастого нерва, які йдуть до порожнини носа, ока, зубів, твердої мозкової оболонки, анастомозують між собою, завдяки чому можлива іррадіація чутливих подразнень з порожнини носа до зазначених органів. І

Вегетативна іннервація (секреторна, судинна) здійснюється в верхнього шийного симпатичного вузла, післягангліонарні волока якого проникають у порожнину носа в складі другої гілки трійчастого нерва, і гілками нерва крилоподібного каналу, що має у своєму складі симпатичні і парасимпатичні волокна. |

Функції носа |

Ніс виконує дихальну, нюхову, захисну (бар'єрна), нервом" рефлекторну, резонаторну, косметичну і мімічну функції.

Дихальна функція носа. Носове дихання є найбільш фізіологічним для організму. Повітряний струмінь при вдиху, внаслідок горизонтального розташування ніздрів, направляється верх, описує широку дугу (над і під середньою раковиною носа) досягає хоан. Пройшовши довгий дугоподібний шлях, повітря встигає нагрітися, очиститися від пилу, зволожитися і досягти носової зони, розташованої у верхніх відділах порожнини носа. При видиху, внаслідок вертикального розташування хоан, повітря ви ходить назовні в основному по нижній частині порожнини носа.

Регуляція частоти і глибини дихальних екскурсій відбувається рефлекторним шляхом. Подразнення рецепторних закінчень верхи: дихальних шляхів і легень передається в дихальний центр довгастої Мозку. В акті вдиху і видиху беруть участь також хеморецептори, які регулюють парциальний тиск вуглекислоти і тим самим можуть дихальний акт поглиблювати або робити частішим. |

Регуляція повітряного струменя досягається у певній мірі звуженням і розширенням ніздрів, але в більшій мірі залежить від ступню набухання або спазму кавернозних тіл.

Вважають, що зміна механіки зовнішнього дихання пов'язана порушенням нервової регуляції в результаті вимикання місця вимикання рефлексу - носових шляхів, що підтримують діяльність дихального центру. Вентиляція легень при виключенні носового дихання послаблюється в середньому на 15-16%. |

В дослідженнях на тваринах, а також у спостереженнях над трахеотомованими хворими показано, що при нормально функціонуючому дихальному центрі виключення верхніх дихальних шляхів з акту дихання призводить до зменшення глибини, почастішання і порушення ритму дихання.

Нюхова функція. Нюхова функція здійснюється завдяки наяв­ності специфічного нюхового епітелію. Для доставки до нього аро­матичних речовин, є необхідним рух повітря в порожнині носа. Паху­чі речовини досягають нюхової ділянки двома шляхами: а) основна частина - при вдиху через ніс, коли повітря проходить нюхову щілину (проміжок у 1-4 мм між нижнім краєм середньої раковини і перего­родкою носа); б) при видиху через носоглотку і хоани, у цьому випад­ку до смакових відчуттів добавляються нюхові. Нюх грає важливу роль v повсякденному житті людини, 3 його допомогою визначається якість їжі, наявність шкідливих речовин у навколишньому середовищі. За­пах допомагає людині орієнтуватися в навколишньому середовищі.

У дітей нюхова функція менше виражена, ніж у дорослих.

Вперше відповідь на питання, чому і яким способом ми сприй­маємо численні і різноманітні запахи, спробував дати 2000 років тому римський поет Лукрецій Кар. Він вважав, то на піднебінні є малень­кі, різного розміру і форми пори. Запах відчувається тоді, коли моле­кули ароматних речовин входять у ці пори, тобто, упізнання кожного запаху залежить від того, до яких пор підходять його молекули - кон­цепція "ключа і замка".

Запропоновано біля 30 теорій нюху. Всі вони поділяються на хви­льові І контактні. У свою чергу контактні теорії підрозділяються на фізичні і хімічні. Нижче приводяться деякі з існуючих теорій нюху.

Теорія Гейнікса. Частки пахучої речовини випромі­нюють певний вид енергії, яка передається на нюховий рецептор за до­помогою мікрохвиль. Коливання атомів пахучої речовини з визначеною довжиною мікрохвиль змушують коливатися в унісон зерна нюхового пігменту відповідного діаметра (як резонатор), викликаючи тим самим відчуття запаху,

Супротивники мікрохвильової теорії Геишкса вказують, що су­часна фізика і хімія не знають інших видів енергії, крім електромаг­нітних або пружних хвиль.

Теорія Тойда. Джерело запаху пов'язане з електронною оболон­кою. Запах виникає внаслідок бомбардуванням волоскових клітин рецептора електронами. Неспроможність цього дово­диться тим. що пахучі речовини належать до типу стійких нерадіоактивних тіл, у яких ядерні процеси відсутні, а тому не можуть бути виявлені органом нюху.

Теорія Цваардемакера - одна з хімічних теорій, якої дотри­муються і в даний час. Цваардемакер надає особливо важливе значен­ня в процесі нюху явищу адсорбції. Він вважає, що рідина, яку проду­кують боуменові залози, має низький осмотичний тиск, у зв'язку з чим молекули пахучої речовини швидко поширюються в ній, вступа­ють у контакт Із волосками нюхових клітин, проникають у субстан­цію війок, розчиняються в ліпоїдах, які містяться в ній, а потім поши­рюються в протоплазму нюхових волосків і утворюють сполуку з "чут­ливою до запаху речовиною" (що не за речовина, яка її фізична і хі­мічна характеристика Цваардемакер не пояснює). В результаті цієї хі­мічної реакції відбувається збудження, яке поширюється в нюховій клітині і передається по ланцюгу нейронів у кортикальні центри.

Встановлено, що прямого співвідношення між запахом і хімічною будовою ароматичної речовини не існує. Наприклад, оптичні ізомери - ідентичні в усіх відношеннях молекули, за винятком того, що і одна є дзеркальним відбитком іншої, можуть пахнути по-різному, і навпаки, речовини різної хімічної структури (наприклад, бензальдегід і нітробензол) можуть мати той самий нюховий ефект. |

Викладені вище факти привели хіміків до думки про те, що, можливо, основним чинником, що визначає запах, є загальна геометрич­на формула молекули, а не якась деталь складу або структури речови­ни.

В даний час найбільше визнаною є стереохімічна теорія нюху Мочк-ріффа-Зймура. Вона пройшла цілий ряд експериментальних перевірок, які довели слушність її основних положень. Зймур синтезував декілька молекул визначених форм і всі вони мали передбачуваний запах.

Функція нюху надзвичайно лабільна. Під впливом різних чинни­ків може наступити зниження або загострення нюху.

В органі нюху, також як і в інших органах чуття (слух, зір), різко виражені явища адаптації. Відомо, що особи працюючі з ароматичними речовинами, звикають до них і навіть можуть перестати Їх відчувати.

Встановлено, що при подразненні ароматичними речовинами од­нієї половини носа явища адаптації розвиваються і на протилежній стороні. На підставі цього був зроблений висновок, що процес адап­тації має місце не тільки на периферії, але й у центральних відділах нюхового аналізатора. Час зворотної адаптації - відновлення чутли­вості нюхового аналізатора після його відпочинку, значно довше (не менше декількох хвилин), ніж при адаптації органа слуху. При вели­кій концентрації і тривалому впливові пахучої речовини на орган ню­ху може наступити виснаження адаптаційної спроможності, стомлен­ня органа, гіпоосмія і навіть аносмія.


Методи дослідження носа

Перед місцевим оглядом і дослідженням зовнішнього носа і но­сової порожнини слід приділити увагу скаргам хворого в даний мо­мент часу, в час виникнення, а також про перебіг захворювання. З'я­совують попередню патологію носа і визначають її зв'язок з захворю­ваннями інших органів і систем. Необхідно також врахувати профе­сійні, побутові умови хворого, алергологічний анамнез.

Огляд зовнішнього носа дозволяє виявити його деформацію, наявність новоутворень і патологічних змін запального характеру.

Пальпація зовнішнього носа: вказівні пальці обох рук кладуть уз­довж спинки носа і легкими маскуючими рухами обмацують області кореня, схилів, спинки і кінчика носа.

Пальпація регіонарних лімфатичних вузлів. При пальпації гли­боких шийних (розташованих за ходом внутрішньої яремної вени) лімфатичних вузлів голова хворого повинна бути трохи нахилена вперед. При пальпації лімфатичних вузлів справа - права рука лі­каря лежить на тім'ї пацієнта, а лівою рукою маскуючими рухами кінчиків пальців обмацують простір навколо переднього краю гру­дин но-ключичне-соско подібного м'яза. При пальпації лімфатич­них вузлів зліва - ліву руку кладуть на тім'я, а пальпують правою.

Підщелепні лімфатичні вузли пальпують при дещо нахиленій го­лові пацієнта легкими маскуючими рухами кінчиків пальців у напрям­ів від середини підщелепної області до краю нижньої щелепи. Нор­мальні лімфатичні вузли не прощупуються.

Велику роль у діагностиці захворювань носа грають візуальні ме­тоди дослідження.

Огляд присінку носа Лікар великим пальцем правої руки, при від­міненій назад голові, піднімає кінчик носа хворого і оглядає по черзі присінок правої і лівої його половини. При наявності екземи. тріщин шкіри, фурункульозу і т.п. необхідно особливо обережно вводи­ти носові Інструменти, щоб не заподіяти досліджуваному болю.

Риноскопія за допомогою інструментів. Огляд порожнини носа (передня і середня риноскопія) виконуються за допомогою носових дзеркал - розширювачів. На розкриту долоню лівої руки помішають носорозширювач дзьобом униз. 1-й палець лівої руки кладуть зверху на гвинт носорозширювач а, 2-3-й пальці зовні на праву браншу. 4-5-й пальці-на внутрішню поверхню правої бранші, тобто між браншами носорозширювача. Зімкнутий дзьоб носорозширювач а, спрямований до крила носа, вводиться на 0.5 см у присінок так. щоб не торкатися ним слизової оболонки перегородки носа. Натискуючи на браншу 2-м І 3-м пальця­ми, розширюють присінок носа. Щоб нада­ти голові потрібне поло­ження, праву руку кладуть на тім'я і потиличну ділян­ку пацієнта,

Передні відділи нижньо­го носового ходу, нижньої но­сової раковини, дна порожни­ни носа. нижньої частини пе­регородки носа краще огляда­ються при злегка нахиленій до­низу і вперед голові - 1-а пози­ція. Дня огляду серед­нього носового ходу, середньої раковини і верхнього відділу перегородки носа голову від­хиляють вгору і назад - 11-а по­зиція. При виведенні дзеркала з носа його стулки не повинні цілком стулятися, щоб уникнути епіляції волосків присінку носа.

Для детального огляду середнього носового ходу застосовують середню риноскопію. При цьому носове дзеркало з подовженими стулками, після анестезії слизової оболонки, вводять у закритому вигляді в середній носовий хід під середню раковину, розсуваючи стулки, відтискують середню раковину до перегородки носа.

Дослідження дихальної функції носа. Ступінь прохідності носа для повітря, що вдихаєть­ся і видихається, визнача­ється за допомогою спе­ціальних приладів, які можна розділити на риногігрометри (визнача­ють прохідність повітря через ніс за площею за­пітнілої плями, яка утво­рюється під час видиху на спеціальній полірованій металевій пластинці), риноманометри (прохід­ність носа досліджують шляхом визначення тис­ку, що встановлюється в порожнинах дихального тракту при диханні через ніс)і риноанемометри.

Найбільш прос­тою є проба В.І.Воячека, загальноприйнята в клінічній практиці. Половину носа. яку не досліджують. закрива­ють шляхом притис­нення крила до перегородки. До ніздрі поло­вини носа, яку дослід­жують, підносять мар­леву нитку або пушин­ку вати, яка при нор­мальній прохідності робить виразні рухи під час вдиху і видиху.

Дослідження ню­хової функції носа.

Всі методи дослідження нюхової функції поділяють на якісні, що переслідують ціль виявлення спроможності сприймати і роз­різняти запахи, і кількісні для визначення порогів нюху, часу адапта­ції і відновлення нюху.

Ступінь нюху визначається за допомогою ольфактометрів різної конструкції.

Найбільш простий метод якісного визначення нюху - викорис­тання набору пахучих речовин. Для дослідження нюхової функції но­са В.І.Воячек-запропонував набір розчинів ароматичних речовин вис­хідних по силі запаху:

1) відчуття пацієнтом запаху розчину N1 - 0,5% оцтової кислоти (слабкий запах) відповідає 1-му ступеню нюху - нормоосмії;

2) N2 - винного спирту (середній по силі запах) - 2-му ступеню нюху;

3) N3 - простої настойки валеріани (сильний запах) - 3-му ступе­ню нюху;

4) N4 - нашатирного спирту (надсильний запах) - 4-му ступеню нюху.

2-3-4 ступені нюху оцінюються як гіпоосмія. Якщо пацієнт не відчуває нашатирного спирту - аносмія.


1 | 2 |

Поиск по сайту:



Все материалы представленные на сайте исключительно с целью ознакомления читателями и не преследуют коммерческих целей или нарушение авторских прав. Студалл.Орг (0.007 сек.)