АвтоАвтоматизацияАрхитектураАстрономияАудитБиологияБухгалтерияВоенное делоГенетикаГеографияГеологияГосударствоДомДругоеЖурналистика и СМИИзобретательствоИностранные языкиИнформатикаИскусствоИсторияКомпьютерыКулинарияКультураЛексикологияЛитератураЛогикаМаркетингМатематикаМашиностроениеМедицинаМенеджментМеталлы и СваркаМеханикаМузыкаНаселениеОбразованиеОхрана безопасности жизниОхрана ТрудаПедагогикаПолитикаПравоПриборостроениеПрограммированиеПроизводствоПромышленностьПсихологияРадиоРегилияСвязьСоциологияСпортСтандартизацияСтроительствоТехнологииТорговляТуризмФизикаФизиологияФилософияФинансыХимияХозяйствоЦеннообразованиеЧерчениеЭкологияЭконометрикаЭкономикаЭлектроникаЮриспунденкция

Гармонізована система опису та кодування товарів – HS

Читайте также:
  1. A) прогрессивная система налогообложения.
  2. C) Систематическими
  3. ERP и CRM система OpenERP
  4. I СИСТЕМА, ИСТОЧНИКИ, ИСТОРИЧЕСКАЯ ТРАДИЦИЯ РИМСКОГО ПРАВА
  5. I. Суспільство як соціальна система.
  6. I.2. Система римского права
  7. II. Органы и системы эмбриона: нервная система и сердце
  8. III. Органы и системы эмбриона: пищеварительная система
  9. NDS і файлова система
  10. SCАDA-системы: основные блоки. Архивирование в SCADA-системах. Архитектура системы архивирования.
  11. V2: ДЕ 57 - Фундаментальная система решений линейного однородного дифференциального уравнения
  12. WAIS – информационная система широкого пользования

Система HS відіграє важливу роль у розвитку й перегляді міжнародної системи економічних класифікацій, оскільки вона є основою для центральних класифікацій продукції.

Так само як і багато країн світу, ЄС із 1988 р. використовує HS з метою митної тарифікації й статистики зовнішньої торгівлі. HS – це ієрархічно структурована класифікація товарів. Вона розділена на 96 груп, кожна з яких ідентифікується кодом із двох цифр. Ці групи об'єднані в 21 розділ, закодований римськими цифрами. Групи поділяються на 4-значні товарні позиції, а товарні позиції – на 6-значні субпозиції.

Хоча HS охоплює переважно товари, тобто вироби, які мають матеріальне вираження, вона включає також і електрику. Її структура така, що будь-який товар може бути однозначно віднесений до певної субпозиції в межах системи. HS не охоплює послуги, але дуже виразно охоплює фізичні „прояви” послуг (наприклад, архітектурні плани, дискети з програмним забезпеченням тощо).

Загальні відомості про українську товарну номенклатуру зовнішньоекономічної діяльності

На базі гармонізованої системи кодування й класифікації товарів створені національні Номенклатури більшості країн світу (зараз це понад 150 країн включаючи Україну) [9]. Українська система має називу УКТЗЕД – Український класифікатор товарів зовнішньоекономічної діяльності. УКТЗЕД був створений на базі товарної номенклатури зовнішньоекономічної діяльності (ТНЗЕД) що існувала раніше [14].

Приєднання України до Міжнародної конвенції про HS відбулося за Указом Президента України від 17.05.02 № 466/2002 “Про приєднання України до Міжнародної конвенції про Гармонізовану систему опису та кодування товарів” [12].

УКТЗЕД, як і ТНЗЕД, є класифікатором товарів – систематизованим переліком товарів, що дозволяє знаходити місце кожному товару й після цього привласнювати товару певний код. На рівні перших шести знаків УКТЗЕД відповідає Гармонізованій системі HS.

Принципи розмежування різних типів товарів у системі є об'єктивними. Узагальненими критеріями при класифікації є матеріал або матеріали, з яких виготовлений товар (-и), і функції які товар виконує. Важливими критеріями також є ступінь переробки товару, належність до тієї чи іншої галузі промисловості або призначення товару.

Для визначення товарного коду товару необхідно мати чітку вихідну інформацію, тобто відповісти на такі питання:

– Що являє собою даний товар, власне що це?

– З чого він виготовлений?

– Для чого він використовується?

– У якому видгляді (якості) він використовується?

– Чи це єдине можливе місце даного товару в класифікаторі?

 


1 | 2 | 3 | 4 |

Поиск по сайту:



Все материалы представленные на сайте исключительно с целью ознакомления читателями и не преследуют коммерческих целей или нарушение авторских прав. Студалл.Орг (0.003 сек.)