АвтоАвтоматизацияАрхитектураАстрономияАудитБиологияБухгалтерияВоенное делоГенетикаГеографияГеологияГосударствоДомДругоеЖурналистика и СМИИзобретательствоИностранные языкиИнформатикаИскусствоИсторияКомпьютерыКулинарияКультураЛексикологияЛитератураЛогикаМаркетингМатематикаМашиностроениеМедицинаМенеджментМеталлы и СваркаМеханикаМузыкаНаселениеОбразованиеОхрана безопасности жизниОхрана ТрудаПедагогикаПолитикаПравоПриборостроениеПрограммированиеПроизводствоПромышленностьПсихологияРадиоРегилияСвязьСоциологияСпортСтандартизацияСтроительствоТехнологииТорговляТуризмФизикаФизиологияФилософияФинансыХимияХозяйствоЦеннообразованиеЧерчениеЭкологияЭконометрикаЭкономикаЭлектроникаЮриспунденкция

Структура національної культури

Читайте также:
  1. B) социально-стратификационная структура
  2. III. СТРУКТУРА И ОРГАНЫ УПРАВЛЕНИЯ ПРИХОДА
  3. VI. Рыночный механизм. Структура рынка. Типы конкурентных рынков
  4. VIII. Формирование и структура характера
  5. А. Лінійна організаційна структура
  6. Автоматизовані банки даних (АБД), їх особливості та структура.
  7. Автоматическое порождение письменного текста: определение, этапы, общая структура системы порождения
  8. Адміністративна структура БМР має три органи: загальні збори акціонерів, рада директорів і правління.
  9. Адхократическая структура
  10. Акти застосування права: поняття, ознаки, види, структура
  11. АЛЕКСИТИМИЯ И ПСИХОСОМАТИЧЕСКАЯ СТРУКТУРА
  12. Анормальная структура мозга

Український народ як суб’єкт культуротворчої діяльності.

Культура як ціннісно-змістовна система:Структура соціокультурної взаємодії включає в собі 3 нерозривно зв*язані аспекти: особу, суспільство, культуру. Людина і культура взаємообумовлюють одна одну. Людина, з одного боку, творець, а з іншого продукт К- культурний артефакт. К. завжди репресивна і починається з заборони – табу. К. постає як с-ма норм, правил, заборон. які регламентують людську поведінку. К. діє як примус відносно людини, антропогенна роль К полягає в її репресивності. Є К. страху, сорому, провини, що заснована на різних формах та способах примусового дотримання культурних норм. К. має не лише репресивний бік, позбавляючи людину свободи в середині роду К звільнює її від закріпачення з боку природи. Якщо людина діє як культурна істота, вона усвідомлює мотиви дії як власні бажання. Тобто культурна норма, що дається людині ззовні поступово перетворюється на внутрішню норму індивідуальної поведінки.

К. постає як цілісна с-ма, у якій всі єлементи взаємодіють один з одним та взаємообумовлюють один одного. До основних підсистем К належать:1)с-ма життєвих смислів і значень(ціннісна), сенсоутворююча основа культури. 2) діяльність з їх реалізацією.3) результати діяльності у яких втілені опредмечені життєві сенси. Культурні універсалії: 1)соц.. організації життя, яка визначає індивідуальне людське буття. 2) світобачення людини.3)прояв світобачення у зовн. формах К.

Структура культури.1)Символ- поняття яке фіксує здатність матеріальних речей, подій, почуттєвих образів, виражати ідеальний зміст відмінний від їх безпосереднього сприйняття. Символізм культурних артефактів полягає в тому, що будь-яке предметне втілення К містить крім буквального далеке переносне значення та виражається в певних знаках. Символ виступає найбільш істотною формою існування продуктів культури. 2) Мова займає визначене місце в с-мі К, у мові знаходяться втілення та сенси, які привносять у людський світ культуру. Мова відображає структурний устрій К та впливає на характер світогляду. 3) Світобачення - уявлення людини про світ його сутність та будову.4) Міф - перша форма осмислення світ, його образно-символічного відтворення та пояснення. Міфом можна називати будь-який феномен, або ідею, що стає предметом ірраціональної дії або віри. Функція міфу – не в поясненні речей, а в підтримуванні існуючого порядку. Мова міфу-мова образів, вона чітко структурована та здатна передавати знання про світ не перспективно, ніж мова абстрактної логіки. 5) Релігія – релігійне світобачення відображає потребу людини покладатися на більш могутню істоту-Бога, відчувати зв*язок із сутнісними основами буття. Усі релігії орієнтовані на моральні цінності і пов*язані з сакральним змістом- притаманний будь-якій культурі і означає с-му життєвих сенсів К.

6)Звичаї - найдавніші явища створені К. Характеризуються як цільні зразки поведінки, які не підлягають усвідомленню. Звичаї>традиції>ритуал. Усталені звичаї утвор. традиції, що підтримуються шляхом обрядових, ритуальних дій. Ритуали – сукупність певних символічних дій, способів, порядок яких суворо канонізован і не піддається логічному поясненню категорій, засобів та цілей.


1 | 2 |

Поиск по сайту:



Все материалы представленные на сайте исключительно с целью ознакомления читателями и не преследуют коммерческих целей или нарушение авторских прав. Студалл.Орг (0.003 сек.)