АвтоАвтоматизацияАрхитектураАстрономияАудитБиологияБухгалтерияВоенное делоГенетикаГеографияГеологияГосударствоДомДругоеЖурналистика и СМИИзобретательствоИностранные языкиИнформатикаИскусствоИсторияКомпьютерыКулинарияКультураЛексикологияЛитератураЛогикаМаркетингМатематикаМашиностроениеМедицинаМенеджментМеталлы и СваркаМеханикаМузыкаНаселениеОбразованиеОхрана безопасности жизниОхрана ТрудаПедагогикаПолитикаПравоПриборостроениеПрограммированиеПроизводствоПромышленностьПсихологияРадиоРегилияСвязьСоциологияСпортСтандартизацияСтроительствоТехнологииТорговляТуризмФизикаФизиологияФилософияФинансыХимияХозяйствоЦеннообразованиеЧерчениеЭкологияЭконометрикаЭкономикаЭлектроникаЮриспунденкция

Прийоми елімінування в економічному аналізі

Читайте также:
  1. Використання графічного способу в аналізі господарської діяльності
  2. Використання індексного методу при аналізі середнього курсу акцій.
  3. Зміст і структура відносин власності, їх роль в економічному житті суспільства
  4. Класифікація факторів в економічному аналізі
  5. Коректні прийоми ведення суперечок
  6. Мета якісного аналізу. Якісні реакції “мокрим” і “сухим” шляхом. Вимоги до аналітичних реакцій, які застосовуються в якісному аналізі.
  7. Метод елімінування
  8. Методи та прийоми обґрунтування управлінських рішень
  9. Місцеві фінанси, їх суть і значення в економічному розвитку регіонів
  10. НАРОСТАННЯ КРИЗОВИХ ЯВИЩ У СУСПІЛЬНО-ЕКОНОМІЧНОМУ,. ПОЛІТИЧНОМУ ТА КУЛЬТУРНОМУ ЖИТТІ
  11. Обслуговування в економічному аналізі
  12. Об’єкти, джерела інформації і методичні прийоми контролю бухгалтерського обліку в умовах автоматизованої системи обробки інформації

 

Елімінування – означає усунення, виключення впливу всіх, крім одного, факторів на величину результативного показника. Цей прийом виходить з умовного визнання того, що всі фактори змінюються незалежно один від одного: спочатку змінюється один, а всі інші залишаються без зміни; потім змінюються два; потім три і т. д. за незмінних інших. Це дає змогу визначити вплив кожного фактора на величину досліджуваного показника окремо.

В аналітичній практиці широко застосовуються такі прийоми елімінування:

а) способ ланцюгових підстановок;

б) спосіб абсолютних різниць;

в) спосіб відносних різниць;

г) індексний спосіб.

Спосіб ланцюгових підстановок є найуніверсальнішим і використовується для розрахунку впливу факторів в усіх типах факторних моделей. Суть способу полягає у визначенні впливу окремих факторів на зміну величини результативного показника з допомогою поступової заміни базисної величини кожного факторного показника у факторній моделі на фактичну величину у звітному періоді. При цьому передовсім підлягають заміні кількісні параметри, далі – структурні, в останню чергу – якісні.

Для ілюстрації алгоритму способу ланцюгових підстановок, розглянемо приклад, в якому показник Y, формується під впливом факторів Х1, Х2, Х3 і описується рівнянням Y=Х1·Х2·Х3. При цьому значення показника у базисному періоді виражається у вигляді формули:

У звітному:

Далі послідовно замінюються базисні параметри, що входять у формулу, на звітніі розраховуються умовні результативні показники:

1-й умовний показник

2-й умовний показник

3-й умовний показник

Отже, вплив факторів на відхилення значення показника Y1 від значення показника Y0 визначатиметься так:

Вплив фактора Х1 на зміну Y:

Вплив фактора Х2 на зміну Y:

Вплив фактора Х3 на зміну Y:

Перевірка розрахунків і виділення загального впливу проводиться по формулі:

Спосіб абсолютних різниць є спрощеним варіантом способу ланцюгових підстановок. Використовується для розрахунку впливу факторів на приріст результативного показника в тих моделях, де результативний показник представлений у вигляді добутку факторів Y=X1·X2, або в змішаних моделях типу Y=(X1-X2)·X3. Алгоритм розрахунків за допомогою способу ланцюгових підстановок має такий вигляд:

Для даного способу зберігається взаємозв’язок:

Спосіб абсолютних різниць використовується для вимірювання впливу факторів на результативний показник тільки в таких моделях де результативний показник представлений у вигляді добутку типу (Y=X1·X2) та комбінованих моделях типу Y=(X1-X2)·X3.

Для практичного застосування даного способу спочатку розраховуються відносні відхилення факторних показників за формулою:

Згідно зі способом відносних різниць для визначення впливу першого фактора на результативний показник необхідно базисне значення результативного показника помножити на відносне відхилення першого фактора, яке виражене у відсотках, і поділити на 100. Для спрощення розрахунків відносне відхилення факторів доцільно розрахувати в коефіцієнтах:

Вплив другого фактора визначається множенням базисного значення результативного показника, скоригованого на вплив дії першого фактора (позитивний вплив додається, негативний – віднімається), на відносне відхилення другого фактора, що виражається у відсотках і результат поділити на 100:

Вплив третього фактора (і в всіх наступних) визначається аналогічно: базисне значення результативного показника коригується на результат дії першого та другого факторів (додається чи віднімається залежно від напрямку дії), і отриманий результат множиться на відносне відхиленя третього фактора:

Даний спосіб зручно використовувати тоді, коли необхідно розрахувати вплив великої кількості факторів (5-10). На відміну від попередніх способів зночно скорочується кількість розрахунків.

Індексний спосіб застосовується для вивчення економічних явищ, які формуються під впливом кількох факторів, кожен з яких схильний до динамічних змін. Класичним прикладом такого об’єкта аналізу є обсяг реалізації товарів, який формується під впливом певного фізичного обсягу товарів і цін на них. В такому випадку індекс реалізації виражається у вигляді формули:

Вплив зміни тільки цін на обсяг реалізованої продукції витзначатиметьься за допомогою загального індексу цін:

Вплив зміни тільки фізичного обсягу на обсяг реалізованої продукції визначатиметься за допомогою загального індексу цін:

 


1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 | 11 | 12 | 13 | 14 | 15 | 16 | 17 | 18 | 19 |

Поиск по сайту:



Все материалы представленные на сайте исключительно с целью ознакомления читателями и не преследуют коммерческих целей или нарушение авторских прав. Студалл.Орг (0.004 сек.)