АвтоАвтоматизацияАрхитектураАстрономияАудитБиологияБухгалтерияВоенное делоГенетикаГеографияГеологияГосударствоДомДругоеЖурналистика и СМИИзобретательствоИностранные языкиИнформатикаИскусствоИсторияКомпьютерыКулинарияКультураЛексикологияЛитератураЛогикаМаркетингМатематикаМашиностроениеМедицинаМенеджментМеталлы и СваркаМеханикаМузыкаНаселениеОбразованиеОхрана безопасности жизниОхрана ТрудаПедагогикаПолитикаПравоПриборостроениеПрограммированиеПроизводствоПромышленностьПсихологияРадиоРегилияСвязьСоциологияСпортСтандартизацияСтроительствоТехнологииТорговляТуризмФизикаФизиологияФилософияФинансыХимияХозяйствоЦеннообразованиеЧерчениеЭкологияЭконометрикаЭкономикаЭлектроникаЮриспунденкция

Аналіз доходів і витрат підприємства

Читайте также:
  1. Адміністративні витрати, витрати на збут, інші операційні витрати, інші витрати та їх облік
  2. Алгоритм однофакторного дисперсійного аналізу
  3. АНАЛІЗ ABC-XYZ В УПРАВЛІННІ МАТЕРІАЛЬНИМИ ЗАПАСАМИ
  4. Аналіз активів та пасивів підприємства
  5. Аналіз беззбитковості підприємства
  6. Аналіз бюджетного фінансування соціального захисту населення в регіоні (Калуський район, Івано-Франківська область)
  7. Аналіз валового прибутку підприємства
  8. Аналіз виконання договірних зобов’язань і реалізації продукції
  9. Аналіз використання виробничої потужності підприємства
  10. Аналіз використання матеріальних ресурсів
  11. Аналіз використання матеріальних ресурсів
  12. Аналіз використання обладнання і виробничої потужності підприємства

 

Доходи і витрати є основними факторами формування прибтку (збитку) підприємства за всіма видами його господарської діяльності.

Доходи, відповідно до П(с)БО 15 «Дохід», класифікують за такими групами:

а) дохід (виручка) від реалізації продукції (товарів, робіт, послуг);

б) інші операційні доходи;

в) фінансові доходи;

г) інші доходи;

д) надзвичайні доходи.

Основними завданнями аналізу доходів доходів підприємства є вивчення рівня та структури доходів у звітному періоді, порівняння рівня та структури доходів у звітному і попередньому (базовому) періодах, оцінка зміни структури доходів і виявлення її причин.

Для вирішення цих завдань складається аналітична таблиця, в якій наводяться абсолютні величини доходів підприємства, їх частка у загальній сумі доходів звітного і базового періодів, зміна абсолютних величин доходів та їх часток у звітному періоді порівняно з базовим.

Приклад аналітичної таблиці:

  Види доходів   За попередній період За звітний період Відхилення, (+/-)
сума, тис. грн. структура, % сума, тис. грн. структура, % суми, тис. грн. структури, %
             
Разом доходів            

 

Основні завдання аналізу витрат такі самі, як і аналізу доходів: вивчення рівня та структури витрат у звітному періоді; порівняння рівнів та структури витрат у звітному і попередньому періодах; оцінка зміни структури витрат та виявлення її причин.

Згідно з П(с)БО 16 «Виттрати» до складу витрат належать:

а) собівартість реалізованої продукції (товарів, робіт, послуг);

б) витрати пов’язані з операційною діяльністю, які не включаються до собівартості реалізованої продукції: адміністративні витрати, витрати на збут та інші операційні витрати;

в) фінансові витрати;

г) втрати від участі в капіталі;

д) інші витрати;

є) податок на прибуток;

ж) надзвичайні витрати.

Одночасно з аналізом цих витрат аналізують й вирахування з доходу: податок на додану вартість, акцизний збір, інші вирахування.

Методика аналізу витрат і вирахувань аналогічна викладеній вище методиці аналізу доходів.

Після аналізу доходів і витрат доцільно оцінити рівень і динаміку сумарних значень доходів і витрат та чистого прибутку підприємства, провести факторний аналіз прибутку підприємства, провести факторний аналіз зміни чистого прибутку під впливом зміни факторів його формування.

Кількісно оцінити вплив зміни кожного узагальненого фактора на зміну чистого прибутку (ΔЧП) можна за такою моделлю:

ΔЧП=ΔДс-ΔВс

де ΔДс – зміна абсолютної величини сумарних доходів підприємства у звітному періоді порівняно з попереднім періодом чи плановим показником;

ΔВс – зміна абсоолютної велични сумарних витрат і вирахувань підприємства у звітному періоді порівняно з попереднім періодом чи плановим показником.

 

Факторний аналіз зміни чистого прибутку у звітному періоді порівняно з попереднім (базовим) періодом чи плановим показником можна деталізувати, виділивши окремі складові доходів і витрат за певними ознаками, наприклад, видами господарської діяльності:

ΔЧП=(ΔДо+ΔДі+ΔДф+ΔДн)-(ΔВо+ΔВі+ΔВф+ΔВн)=(ΔДо- ΔВо)+(ΔДі-ΔВі)+(ΔДф- ΔВф)+(ΔДн- ΔВн).

Індекси «о», «і», «ф», «н» в моделі означають відповідні види господарської діяльності підприємства: операційної, інвестиційної, фінансової, надзвичайної.

 


1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 | 11 | 12 | 13 | 14 | 15 | 16 | 17 | 18 | 19 |

Поиск по сайту:



Все материалы представленные на сайте исключительно с целью ознакомления читателями и не преследуют коммерческих целей или нарушение авторских прав. Студалл.Орг (0.003 сек.)