АвтоАвтоматизацияАрхитектураАстрономияАудитБиологияБухгалтерияВоенное делоГенетикаГеографияГеологияГосударствоДомДругоеЖурналистика и СМИИзобретательствоИностранные языкиИнформатикаИскусствоИсторияКомпьютерыКулинарияКультураЛексикологияЛитератураЛогикаМаркетингМатематикаМашиностроениеМедицинаМенеджментМеталлы и СваркаМеханикаМузыкаНаселениеОбразованиеОхрана безопасности жизниОхрана ТрудаПедагогикаПолитикаПравоПриборостроениеПрограммированиеПроизводствоПромышленностьПсихологияРадиоРегилияСвязьСоциологияСпортСтандартизацияСтроительствоТехнологииТорговляТуризмФизикаФизиологияФилософияФинансыХимияХозяйствоЦеннообразованиеЧерчениеЭкологияЭконометрикаЭкономикаЭлектроникаЮриспунденкция

Аналіз та оцінка рентабельності продукції

Читайте также:
  1. Алгоритм однофакторного дисперсійного аналізу
  2. АНАЛІЗ ABC-XYZ В УПРАВЛІННІ МАТЕРІАЛЬНИМИ ЗАПАСАМИ
  3. Аналіз активів та пасивів підприємства
  4. Аналіз беззбитковості підприємства
  5. Аналіз бюджетного фінансування соціального захисту населення в регіоні (Калуський район, Івано-Франківська область)
  6. Аналіз валового прибутку підприємства
  7. Аналіз виконання договірних зобов’язань і реалізації продукції
  8. Аналіз використання виробничої потужності підприємства
  9. Аналіз використання матеріальних ресурсів
  10. Аналіз використання матеріальних ресурсів
  11. Аналіз використання обладнання і виробничої потужності підприємства
  12. Аналіз використання робочого часу на підприємстві

 

Рентабельність – відносна характеристика фінансового результату діяльності підприємства, що комплексно відображає ефективність використання ним матеріальних, трудових і фінансових ресурсів.

Розраховується рівень рентабельності діяльності підприємства як відношення одержаного ним прибутку до деякого базового показника, що характеризує дохід (виручку) від реалізації продукції, витрати на її виробництво та реалізацію.

Існує велика кількість показників рентабельності в залежності від того, що є базовим показникрм для розрахунку, який вид фінансового результату (прибутку) з ним зіставляють.Зазвичай виділяють дві великі групи показників рентабельності:

а) рентабельності продукції;

б) рентабельності капіталу (інвестицій).

Основним джерелом інформації для аналізу та оцінки рентабельності діяльності підприємства є форма №2 «Звіт про фінансові результати», додатковими – форма №1 «Баланс», фінансовий план підприємства та ін.

У вітчизняній і західній обліково-аналітичній теорії та практиці використовують різні варіанти оцінки рівня рентабельності продукції (рентабельності продажів) залежно від того, який з показників фінансового результату покладений в основу розрахунку. Найчастіше це показники валового, операційного і чистого прибутку. Відповідно й розраховують такі показники рентабельності:

– валова рентабельність продукції – відношення суми валового прибутку (Пв) до величини чистого доходу (виручки) від реалізації продукції (ЧД):

– операційна рентабельність продукції (кро) – відношення суми прибутку від операційної діяльності (По) до величини чистого доходу (виручки) від реалізації продукції:

– чиста операційна рентабельність продукції (крчо) – відношення суми чистого операційного прибутку від реалізації продукції (Пчо) до величини чистого доходу (виручки) від реалізації продукції (товарів, робіт, послуг):

Наведені вище показники рентабельності продукції показують, який прибуток одержує підприємство з кожної гривні чистого доходу (виручки) від реалізації продукції (товарів, робіт, послуг) і характеризують ефективність його основної діяльності.

У вітчизняній обліково-аналітичній практиці часто використовують варіант розрахунку показника рентабельності продукції – чиста рентабельність основної діяльності (крч), коли в чисельнику виразу для його визначення наводиться чистий прибуток підприємства (ЧП):

Рентабельність окремих видів продукції можна розрахувати на основі даних бухгалтерського обліку за формулою:

де крі – рентабельність одиниці і-го виду продукції;

ці – ціна одиниці продукції і-го виду;

сі – собівартість одиниці продукції і-го виду.

 

У процесі аналізу показників рентабельності продукції оцінюють їх рівень, динаміку та вплив факторів на зміну рентабельності, виявляють резерви її підвищення.

Одним з основних завдань, яке вирішують в процесі аналізу рентабельності продукції, є дослідження впливу факторів на зміну цього показника. Факторами першого рівня при цьому є фактори зміни чистого доходу від реалізації продукції (товарів, робіт, послуг) та собівартості реалізованої продукції (товарів, робіт, послуг), факторами другого та наступного рівнів – зміна ціни та собівартості одиниці продукції, якості продукції, кон’юктури ринку, структури реалізованої продукції, рівня прямих матеріальних витрат і витрат на оплату праці тощо. Вплив факторів першого рівня визначають способом ланцюгових підстановок або способом абсолютних різниць.

Модель, що відображає взаємозв’язок першого з розглянутих вище показників рентабельності продукції (валової рентабельності продукції) та факторних показників першого рівня – чистого доходу від реалізації продукції (товарів, робіт, послуг) (ЧД) і собівартості реалізованої продукції (товарів, робіт, послуг) (Ср) матиме вигляд:

 

Вплив зміни чистого доходу на коефіцієнт валової рентабельності визначимо за формулою:

 

 

де розраховується за формулою

ЧД1 – чистий дохід (виручка) від реалізації продукції у звітному періоді, тис. грн.

С0 – собівартість реалізованої продукції у базисному періоді, тис. грн.

 

де ЧД0 – чистий дохід (виручка) від реалізації продукції у базисному періоді, тис. грн.

 

Вплив зміни собівартості на коефіцієнт валової рентабельності визначимо за формулою:

 

де розраховується за формулою:

 

 

 

де С1 – собівартість реалізованої продукції у звітному періоді, тис. грн.

 


1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 | 11 | 12 | 13 | 14 | 15 | 16 | 17 | 18 | 19 |

Поиск по сайту:



Все материалы представленные на сайте исключительно с целью ознакомления читателями и не преследуют коммерческих целей или нарушение авторских прав. Студалл.Орг (0.004 сек.)