АвтоАвтоматизацияАрхитектураАстрономияАудитБиологияБухгалтерияВоенное делоГенетикаГеографияГеологияГосударствоДомДругоеЖурналистика и СМИИзобретательствоИностранные языкиИнформатикаИскусствоИсторияКомпьютерыКулинарияКультураЛексикологияЛитератураЛогикаМаркетингМатематикаМашиностроениеМедицинаМенеджментМеталлы и СваркаМеханикаМузыкаНаселениеОбразованиеОхрана безопасности жизниОхрана ТрудаПедагогикаПолитикаПравоПриборостроениеПрограммированиеПроизводствоПромышленностьПсихологияРадиоРегилияСвязьСоциологияСпортСтандартизацияСтроительствоТехнологииТорговляТуризмФизикаФизиологияФилософияФинансыХимияХозяйствоЦеннообразованиеЧерчениеЭкологияЭконометрикаЭкономикаЭлектроникаЮриспунденкция

Аналіз рентабельності капіталу (інвестицій)

Читайте также:
  1. Алгоритм однофакторного дисперсійного аналізу
  2. АНАЛІЗ ABC-XYZ В УПРАВЛІННІ МАТЕРІАЛЬНИМИ ЗАПАСАМИ
  3. Аналіз активів та пасивів підприємства
  4. Аналіз беззбитковості підприємства
  5. Аналіз бюджетного фінансування соціального захисту населення в регіоні (Калуський район, Івано-Франківська область)
  6. Аналіз валового прибутку підприємства
  7. Аналіз виконання договірних зобов’язань і реалізації продукції
  8. Аналіз використання виробничої потужності підприємства
  9. Аналіз використання матеріальних ресурсів
  10. Аналіз використання матеріальних ресурсів
  11. Аналіз використання обладнання і виробничої потужності підприємства
  12. Аналіз використання робочого часу на підприємстві

 

Показники рентабельності капіталу (інвестицій) характеризують взаємозв’язок прибутку і капіталу, інвестованого у формування активів підприємства з метою одержання цього прибутку.

За базовий показник їх розрахунку (знаменник формули) береться будь-який з показників капіталу, а показником фінансового результату (чисельник формули) при цьому є відповідний показник прибутку.

У вітчизняній і зарубіжній обліково-аналітичній практиці базовими для розрахунку рентабельності капіталу (інвестицій) найчастіше є:

а) активи підприємства (підсумок балансу), вартісна оцінка яких відповідає сумі всього інвестованого в підприємство капіталу;

б) власний капітал, що характеризує загальну вартість майна підприємства, яке належить йому на правах власності;

в) довгостроковий інвестований капітал – сума власного і довгострокового позикового капіталу.

Загальноекономічну оцінку рентабельності ресурсів підприємства з позицій учіх зацікавлених користувачів аналітичної інформації можна здійснити шляхом розрахунку операційної рентабельності активів:

 

де По – прибуток від операційної діяльності

– середня вартість активів.

Показник характеризує ефективність використання майнового потенціалу підприємства, показує, скільки гривень операційного прибутку приносить кожна гривня інвестованого в активи підприємства капіталу. Порівнюється з середньогалузевим значенням або процентною ставкою по депозитах, зростання показника в динаміці, розглядається як позитивна тенденція.

Для розрахунку рентабельності капіталу, використовують показник чистої рентабельності активів, або коефіцієнт економічної рентабельності, коефіцієнт рентабельності активів, коефіцієнт окупності інвестицій:

 

де ЧП – загальна сума чистого прибутку підприємства.

Показник характеризує рівень чистого прибутку, що генерується всіма активами підприємства, прибутковість інвестованого в активи капіталу.

Показником ефективності інвестування коштів у звичайні акції підприємства, інших внесків (учасників) до його статутного капіталу є чиста рентабельність власного капіталу, відома також як коефіцієнт фінансової рентабельності, коефіцієнт рентабельності власного капіталу:

– середня сума власного капіталу.

Показник хараткризує прибутковість інвестованого в підприємство капіталу з позицій його власників, тобто рівень прибутку на інвестиції власників звичайних акцій.

В аналітичних цілях іноді розраховують чисту рентабельність довгострокових інвестицій (рентабельність інвестицій):

 

середня сума позикового капіталу (довгострокових зобов’язань).

Показники рентабельності можуть бути розраховані також за окремими видами активів (необоротними активами, оборотними активами), а також за окремими складовими необоротних і оборотних активів, окремими формами залученого капіталу, оукермими об’єктами реального та фінансового інвестування.

Показники рентабельності капіталу можна моделювати за факторними залежностями. Факторні моделі відрізняються за кількістю та рівнем факторів.

Найпростішою з моделей факторного аналізу рентабельності капіталу є двофактрна модель аналізу чистої рентабельності активів –«Модель Дюпона».

Помноживши чисельник і знаменник цього виразу на чистий дохід (виручку) від реалізації продукції, одержують:

 

де – чиста рентабельність основної діяльності.

 


1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 | 11 | 12 | 13 | 14 | 15 | 16 | 17 | 18 | 19 |

Поиск по сайту:



Все материалы представленные на сайте исключительно с целью ознакомления читателями и не преследуют коммерческих целей или нарушение авторских прав. Студалл.Орг (0.003 сек.)