АвтоАвтоматизацияАрхитектураАстрономияАудитБиологияБухгалтерияВоенное делоГенетикаГеографияГеологияГосударствоДомДругоеЖурналистика и СМИИзобретательствоИностранные языкиИнформатикаИскусствоИсторияКомпьютерыКулинарияКультураЛексикологияЛитератураЛогикаМаркетингМатематикаМашиностроениеМедицинаМенеджментМеталлы и СваркаМеханикаМузыкаНаселениеОбразованиеОхрана безопасности жизниОхрана ТрудаПедагогикаПолитикаПравоПриборостроениеПрограммированиеПроизводствоПромышленностьПсихологияРадиоРегилияСвязьСоциологияСпортСтандартизацияСтроительствоТехнологииТорговляТуризмФизикаФизиологияФилософияФинансыХимияХозяйствоЦеннообразованиеЧерчениеЭкологияЭконометрикаЭкономикаЭлектроникаЮриспунденкция

Висновки. Спільноти і групи формуються в суспільстві в результаті процесів соціальної диференціації та стратифікації

Читайте также:
  1. Висновки
  2. Висновки
  3. ВИСНОВКИ
  4. ВИСНОВКИ
  5. ВИСНОВКИ
  6. ВИСНОВКИ
  7. ВИСНОВКИ
  8. Висновки
  9. ВИСНОВКИ
  10. ВИСНОВКИ
  11. ВИСНОВКИ

Спільноти і групи формуються в суспільстві в результаті процесів соціальної диференціації та стратифікації. Ці процеси описуються з допомогою номінальних та рангових параметрів соціальної структури суспільства. Знання цих параметрів дає можливість соціологам визначити природу таких базових характеристик суспільства як гетерогенність та соціальна нерівність. Поняття соціальної стратифікації відображає наявність у певному суспільстві численних соціальних утворень, представники яких різняться між собою нерівним обсягом влади та матеріального багатства, прав і обов'язків, привілеїв і престижу. В такому ієрархічно вибудованому розподілі соціокультурних благ знаходить свій вираз сутність соціального розшарування, з допомогою якого суспільство отримує можливість стимулювати одні види діяльності та взаємодії, толерантно ставитися до інших та боротися з небажаними. Наукові знання соціальної структури та стратифікації необхідні і політичним, державним діячам для оцінки соціального потенціалу суспільства, управління макросоціальними процесами і бізнесменам при проведенні маркетингових досліджень і пересічним громадянам для орієнтації в соціальному просторі, визначенні оптимальних шляхів життєвої кар”єри.

Питання для самоконтролю

1. Що таке суспільство?

2. Чим характеризується соціальна система?

3. Які ви знаєте соціальні спільності та чим вони характеризуються?

4. Сформулюйте визначення соціальної структури суспільства.

5. Які існують підходи до аналізу соціальної структури суспільства?

6. У чому полягає сутність теорії соціальної стратифікації?

7. Що таке соціальні інститути, якою є їхня роль у суспільстві?

8. Якими є особливості соціальної структури сучасного українського суспільства?

Теми рефератів

1. Найважливіші соціальні інститути сучасного українського сус­пільства, проблеми їхньої взаємодії.

2. Теорія соціального статусу в концепції соціальної стратифіка­ції

3. Соціальна мобільність та її види

4. Сутність процесу маргіналізації, особливості його в Україні.

5. Трансформація соціальної структури українського суспільства.

Рекомендована література до теми

  1. Гидденс Э. Стратификация и классовая структура // Социологические исследования. - 1992. №9, с. 112 - 124.
  2. Мертон Р.Социальная теория и социальная структура. - К.: "Абрис", 1996.
  3. Павловський М.Стратегія розвитку суспільства: Україна і світ (економіка, політологія, соціологія).- К: Техніка, 2001.- 312с.
  4. Соціологія: Терміни, поняття, персоналії. Навчальний словник-довідник. За ред В.М. Пічі.-К.: ‛Каравела“, Львів:“Новий Світ-2000“, 2002.- 480с.
  5. Сірий, Є. В. Соціологія: загальна теорія, історія розвитку, спеціальні та галузеві теорії: Навч. посіб.- К.: Атіка, 2004.- 480с.

 

 


1 | 2 | 3 | 4 |

Поиск по сайту:



Все материалы представленные на сайте исключительно с целью ознакомления читателями и не преследуют коммерческих целей или нарушение авторских прав. Студалл.Орг (0.006 сек.)