АвтоАвтоматизацияАрхитектураАстрономияАудитБиологияБухгалтерияВоенное делоГенетикаГеографияГеологияГосударствоДомДругоеЖурналистика и СМИИзобретательствоИностранные языкиИнформатикаИскусствоИсторияКомпьютерыКулинарияКультураЛексикологияЛитератураЛогикаМаркетингМатематикаМашиностроениеМедицинаМенеджментМеталлы и СваркаМеханикаМузыкаНаселениеОбразованиеОхрана безопасности жизниОхрана ТрудаПедагогикаПолитикаПравоПриборостроениеПрограммированиеПроизводствоПромышленностьПсихологияРадиоРегилияСвязьСоциологияСпортСтандартизацияСтроительствоТехнологииТорговляТуризмФизикаФизиологияФилософияФинансыХимияХозяйствоЦеннообразованиеЧерчениеЭкологияЭконометрикаЭкономикаЭлектроникаЮриспунденкция

КОРОТКІ ВІДОМОСТІ ПРО РОСЛИННИЙ СВІТ. РОСЛИННИЙ АРСЕНАЛ УКРАЇНИ

Читайте также:
  1. I. Основні риси політичної системи України
  2. АГРАРНИЙ СОЮЗ УКРАЇНИ (АСУ)
  3. Адміністративне право України як галузь права.
  4. Азербайджанська Республіка: загальні відомості
  5. Античні поліси на території України
  6. Архітектура та образотворче мистецтво України в кінці ХІХст. – на початку ХХ ст.
  7. АСОЦІАЦІЯ ФЕРМЕРІВ ТА ЗЕМЛЕВЛАСНИКІВ УКРАЇНИ
  8. Бюджетна система України та бюджетний устрій
  9. Бюджетна система України: основні характеристики
  10. Бюджетний устрій і бюджетна система України
  11. Валютний курс та макроекономічний стан України.
  12. Валютні системи та валютна політика. особливості формування валютної системи України

Рослинний світ нашої планети нараховує понад півмільйона видів рослин, з яких 300 тис.вищі. Використовують не більше 5,6–6 тис, тобто близько 1 %, у сільськогосподарсь­кому виробництві – не більше 90 видів, в тому числі як хар­чові культури – 20 видів.

У дикій і культурній флорі України 25,5 тис. видів рос­лин, 850 видів – лікарські, 1350– вітамінні, 2950 – їстів­ні, 950 – кормові, 850 – медоноси, 100 –танідоноси, 150 – жироолійні, 280 – ефіроолійні, 110 – фарбувальні.З них у дикорослій флорі (в основному в лісах, на луках і боло­тах)нараховується близько 5 тис. видів вищих судинних рослин. Понад 200видів рослин більш–менш вивчені і ма­ють практичне,використання.

Із дикорослої флори часто використовують близько 160 видів, у тому числі як їстівні.Серед них розрізняють три основні групи – плодові, ягідні,горіхоплідні – й додатко­ву групу, до якої входять зеленина, різні плоди та коріння, придатні для вживання. Багато представників дикорослої флори мають як їстівні, так і лікувальні властивості.

Лісогосподарські підприємства України щорічно заго­товляють: плодів і ягід дикорослих їстівних рослин – до 16 тис. тонн, грибів – 550–3500 т(нині менше), березового соку – 40–55 тис. тонн, лікарської сировини – 1175 т. Це становить 7з– Ча частину використовуваних запасів, а запаси плодових, ягідних і горіхоплідних рослин використову­ють лише на 50 % від біологічних.

Багато рослин застосовують для промисловогр одер­жання з них таніну, живиці,скипидару, жирних та ефірних олій тощо. Так, танідоносами є дуб(містить 8–20 % дубильних речовин), верба (9–17%), скумпія і сумах(до 30 %), ялина (10–16 %), граб, бук, липа, ліщина та інші (мають менше значення). Джерелом одержання живиці і скипидару є сосна,ялина, піхта. Гумі (камеді) добувають із абрикосів, аличі, вишні,мигдалю, черешні, сливи та ін. Органічні та ефірні олії одержують з хвої піхти, ялини, ялів­цю, сосни, з квіток, насіння, листя і коріння багатьох трав'я­нистих рослин – аїру, борщівника, гірчиці,м'яти, пижма, фіалки та ін. (берези, бука, ліщини, шипшини).

Україна – розвинена промислова й аграрна країна. Рослинний покрив у ній зберігається на7з території, що становить близько 19 млн. га, з яких ліс – 8,2млн. га, лу­ки – 6,8, болота – 1,2 млн. га. Географічно територія Укра­їни утворює три зони:– лісову, лісостепову та степову. Роз­поділ лікарських рослин по цих зонах має свої особливості за запасами, видовим складом, заготівлею сировини.Найбідніші запаси у степовій зоні, яка розорана на 80–90 %. Не всі види рослин поширені по усіх трьох зонах, а лише деякі і це враховують при заготівлі. Однак у цілому за до­помогою«Укрзооветпромпостачу» забезпечення лікарською рослинною сировиною та препаратами з неї можливе в усіх, адміністративних регіонах республіки.

Слід зазначити, що заготівлю рослинної лікарської си­ровини необхідно проводити відповідно до науково обґрунтованих вимог і так, щоб зберегти рослинний світ. Ботаніки підрахували, що з півмільйона видів рослинного світу пла­нети вже нині в числі рідкісних і тих, що знаходяться під загрозою вимирання та потребують захисту, є 25–30тис. видів, тобто майже – 1/10 флори вищих рослин; у Європі та­ких понад 2 тис. видів. Впливають на цей процес техноген­ні й насамперед антропогенні фактори, одному з яких,зокре­ма неправильній заготівлі – лікарських рослин (кількість яких і в нас за останні 30 років зменшилася майже на 20 %), можна запобігти.

У використанні рослинного світу для людини та тварини закладений багатий історичний досвід, з яким слід ознайо­митися, щоб зберігати й збагачувати його.


1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 |

Поиск по сайту:



Все материалы представленные на сайте исключительно с целью ознакомления читателями и не преследуют коммерческих целей или нарушение авторских прав. Студалл.Орг (0.003 сек.)