АвтоАвтоматизацияАрхитектураАстрономияАудитБиологияБухгалтерияВоенное делоГенетикаГеографияГеологияГосударствоДомДругоеЖурналистика и СМИИзобретательствоИностранные языкиИнформатикаИскусствоИсторияКомпьютерыКулинарияКультураЛексикологияЛитератураЛогикаМаркетингМатематикаМашиностроениеМедицинаМенеджментМеталлы и СваркаМеханикаМузыкаНаселениеОбразованиеОхрана безопасности жизниОхрана ТрудаПедагогикаПолитикаПравоПриборостроениеПрограммированиеПроизводствоПромышленностьПсихологияРадиоРегилияСвязьСоциологияСпортСтандартизацияСтроительствоТехнологииТорговляТуризмФизикаФизиологияФилософияФинансыХимияХозяйствоЦеннообразованиеЧерчениеЭкологияЭконометрикаЭкономикаЭлектроникаЮриспунденкция

ОСОБЛИВОСТІ,ВІДМІННОСТІ ТА ДІЯ ЛІКАРСЬКИХ РОСЛИННИХ ЗАСОБІВ

Читайте также:
  1. А) Завдання і джерела ревізій основних засобів
  2. Амортизація основних засобів та нематеріальних активів
  3. Аналіз ефективності роботи основних засобів та довгострокових інвестицій
  4. Аналіз інтенсивності й ефективності використання основних засобів
  5. Аналіз показників використання основних засобів підприємства
  6. Б) Ревізія дотримання умов збереження основних засобів
  7. БІОЛОГІЧНО АКТИВНІ(ХІМІЧНІ) СКЛАДОВІ ЛІКАРСЬКИХ РОСЛИН
  8. Види внутрішньоаптечного контролю якості лікарських засобів.
  9. Визначення місця зіткнення за кінцевим розташування транспортних засобів
  10. Визначення місця зіткнення по слідам транспортних засобів
  11. Використання засобів маркетингу і комунікацій
  12. виражальних засобів.

Цілющі речовини (діючі елементи) утворюються у рос­линах як хімічні сполуки в результаті відповідних перетво­рень при біологічних процесах у клітині. В ході еволюції живого склалися відповідні подібності між процесами в жи­вих клітинах рослин і тварин та людини. Це ж відбуваєть­ся при взаємодії природних структур лікарських рослин і організму тварини чи людини. При цьому відповідні хімічні структури рослини (в комплексі) сприяють корекції пев­них порушень у клітинах організму тварини чи людини (об­мін речовин, енергії, інформаційні зміни тощо). Тобто від­бувається фармакологічна корекція порушеного гомеоста­зу клітини чи організму природним комплексом біологічно активних «начал» (сполук), у якому міститься й основна ді­юча речовина. А оскільки, крім основної діючої речовини (хімічно чистої сполуки), в організм хворого вносяться й інші природні елементи як цілий комплекс, то він і діє м'як­ше, об'ємніше, доцільніше й менш токсично.

А от хімічно чисті сполуки, навіть виділені з тих же рос­лин або одержані шляхом синтезу, діють конкретніше, пря­мо, різко, вносячи менше інформації в організм хворої тва­рини, в його клітини та біохімічні процеси в них, іноді ви­кликають алергію й інші побічні небажані ефекти.

Так, є відповідні відмінності в дії опію, який містить більш як 20 алкалоїдів і основної наркотичної речовини, ви­діленої з нього, – морфіну, теж алкалоїду. Напрям дії цих засобів однаковий, але сила, ефективність та прояв її різ­ний. Це ж саме стосується атропіну та екстракту беладони й інших засобів з рослин родини пасльонових.

Лікувальна дія лікарських рослин пов'язана з їх висо­кою біологічною та фармакологічною активністю, зумовле­ною комплексом органічних і неорганічних речовин, що в них містяться. Існуючі на землі живі істоти мають в основі подібний обмін речовин, тобто його схема та більшість ре­човин, які беруть у ньому участь, мають подібність насам­перед в органічних сполуках. Однак білкові структури ДНК і РНК, Що несуть спадкові якості окремих організмів (ти­пів, видів,родів), і є фундаментом, хоча й різняться між со­бою у кожного організму, передають ці особливості по спад­ковості від покоління до покоління.

Зелені рослини, у тому числі й лікарські, синтезують (з простих мінеральних сполук у процесі фотосинтезу з допо­могою сонячного проміння) органічні речовини, містять в собі й неорганічні сполуки і є безпосередніми продуктами споживання для всіх інших гетеротрофних організмів(іно­ді без особливої підготовки). Перетравлення в організмі
тварин відбувається шляхом розкладу складних сполук до
простіших, що сприяє їх засвоєнню організмом тварини чи
людини.

У живому світі відбувається постійна боротьба (міжви­дова та ін.) і в першу чергу,за виживання, існування. На­приклад, рослині, щоб вижити і розширити свій ареал, ви­гідно бути такою, щоб її менше хотілося поїдати людині, тваринам, мікробам. Для цього вона мусить виробити від­повідні пристосування, навіть змінити відповідні біохімічні процеси в такому напрямку, щоб виробити якусь відповід­ну речовину чи комплекс, що мав би захисне призначен­ня тощо.

Але й відповідні особини тваринного світу, щоб вижити, повинні в спадковому аспекті виробити у свого потомства здатність споживати ці рослини. Так формується вид, для якого дана рослина є необхідною. А в цій рослині, чи в її видах у певній кількості в результаті особливостей обміну речовин утворюються відповідні речовини, які, скажімо, або не діють негативно на її споживачів, або є необхідними для них. Для інших видів тварин, чи для людини така рослина може бути особливим коректором відповідних біохімічних процесів, особливо при їх порушенні внаслідок патологіч­них змін, тобто через хворобу.Звичайно, еволюційний роз­виток усього живого на планеті призвів до надзвичайної різ­номанітності таких відносин між живим, до вдосконалення різних форм існування усього живого, до свідомого(люди­ною) чи несвідомого використання цілющих властивостей рослинного світу.

Ось завдяки такому положенню, співіснуванню рослин­ного й тваринного (куди належить і людина) світу протягом мільйонів років еволюційного процесу люди по крупинках зібрали емпіричний досвід про дію лікарських, особливо ди­коростучих, рослин на організм тварини.

Тільки гармонійні співвідношення між організмом тва­рини і зовнішнім середовищем забезпечують гомеостаз в організмі тварини, який ми називаємо здоров'ям. В основі його лежить оптимальний обмін речовин,характерний кож­ній особині даного виду. Коли ж з якихось причин ця ста­більність порушується (в окремих клітинах, органах), це позначається на стані всього організму і тоді, він проявля­ється хворобою. Ось у цьому плані небезпідставним слід вважати вислів:добре, коли їжа є ліками, а ліки мають бу­ти їжею, чи кормом. І дійсно, збалансована годівля тварин одночасно з належними умовами утримання та догляду забезпечують той стан тварин, що ми називаємо здоров'ям. Тут важливо відмітити й те положення, що багато рослин має одночасно й кормове і лікарське призначення. Якщо їх достатня кількість у раціоні поряд з іншими кормовими ку­льтурами – це одне положення, а якщо їх призначає лікар з метою корекції, скажімо,процесів обміну речовин – це зовсім інша справа.

Ряд речовин тварини синтезувати неспроможні й повин­ні одержувати їх з кормом. Це стосується вітамінів, неза­мінних амінокислот, мікроелементів тощо.Є рослини, які містять велику кількість вітамінів чи провітамінів,амінокислот і в разі нестачі їх у раціонах чи в організмі тварин такі рослини вже призначає лікар спеціально не лише для забезпечення потреби організму, а для усунення відповідних симптомів захворювання, для корекції патологічного ста­ну окремих органів чи систем або всього організму. Це вже є лікування.

Отже, лікарські рослини можуть бути кормовими, якщо вони входять до складу раціону тварини як кормова куль­тура і оптимально забезпечують організм тварини поживни­ми речовинами, і можуть бути лікарськими (ліками), якщо їх призначає лікар для корекції окремих патологічних порушень в організмі.

Скажімо, в тваринництві, зокрема великій рогатій худо­бі з метою профілактики гіповітанозів чи авітамінозів, а та­кож поліпшення процесів обміну речовин в організмі, підвищення його резистентності та продуктивності тварин призначають подрібнені гілки хвої. Іноді пророщене зерно пшениці чи ячменю, особливо в кінці зимовостійлового пе­ріоду, масово призначають тваринам і птиці різних видів з метою вітамінізації організму, у тому числі вітаміном Е, який одночасно діє і як антиоксидант.

Ту ж морську капусту вводять у раціон тварин, особли­во хутрових звірів, з метою підгодівлі йодом (легкозасвою­ваний), стимуляції обмінних процесів, підвищення захисних сил організму.

Навіть такий простий прийом, як введення в раціон тва­рин цукрових буряків, може балансувати кормові раціони за вуглеводами, а може бути спрямований на ліквідацію вуглеводної недостатності через дефіцит цукрів.

Таким чином,лікарською може стати кормова рослина й навпаки, однак у будь–якому випадку ставиться мета задо­вольнити потребу організму у певних речовинах. Це одна із найважливіших функцій лікарських рослин у тваринному світі.

До цього слід додати й те, що лікарські рослини вводять в організм тварини в основному через рот, тобто найприроднішим шляхом у противагу іншим, які є примусовими. І як­що рослини й підлягають змінам, то теж у травному каналі, який для цього готувала природа мільйони років. Завдяки глибоким процесам перетворення рослини і її складових компонентів відбуваються відбір необхідних речовин організмом і їх втягування в обмін речовин та від­повідна дія. Які ж іще функції закріпилися за лікарськими рослинами?

Завдяки різноманітності хімічних сполук, створених при­родою і віддозованих у рослинах, вони проявляють таку ж різноманітну дію на організм.Насамперед це стосується травного апарата, на який рослини зумовлюють свій вплив, починаючи уже з ротової порожнини. В більшості дія рослин і рослинних ліків спрямована на регуляцію та стимуляцію секреції залоз, апетиту, моторики та перистальтики,проце­сів всмоктування поживних речовин із травному каналі.

Однією з активних функцій рослин і ліків рослинного по­ходження є активізація(посилення, стимуляція) видільних функцій. Крім активізації секреторних залоз шлунково–киш­кового тракту, за допомогою лікарських рослин можна акти­візувати секрецію слізних залоз, залоз слизових оболонок носової порожнини, потових, бронхіальних,стимулювати жовчо– та сечовидільну функцію. Застосовують лікарські рослини і як проносні, блювотні тощо.

Багато лікарських рослин мають здатність активізувати кровообіг взагалі та підвищувати приплив крові до окремих органів і анатомічних ділянок тіла. При цьому активізуєть­ся обмін речовин у цих структурах,посилюється забезпе­чення поживними речовинами та більше виділяється про­дуктів обміну, шлаків та ін. Така дія сприяє ліквідації різ­них патологічних процесів як в окремих органах та ділянках тіла, так і в цілому організмі.

Багато лікарських рослин містять у собі ферменти та ізоферменти, які є високоактивними каталізаторами склад­них біохімічних реакцій і процесів в організмі. Ці сполуки можуть або активізувати ферменти організму тварин, або змінювати їх. Наприклад, фермент папаїназа із динного дерева замінює хемотрипсин шлункового соку.

Цілюща сила лікарських рослин проявляється і в тому, що завдяки їх дії усіма складними чинниками на відповідні системи організму тварини чи людини не тільки нормалізу­ються процеси обміну речовин, а й функції клітин та органів і, що дуже важливо, підвищується резистентність організ­му, активізується ретикулоендотеліальна й імунна системи організму, що мобілізуються на боротьбу з інфекційними факторами,сприяють підвищенню імунітету.

Лікарським рослинам характерна й протиалергічна дія. З великим успіхом їх застосовують у гуманітарній і ветери­нарній медицині при різних патологічних процесах, що супроводжуються алергічними реакціями.

Протимікробну дію має велика кількість лікарських рос­лин, тому з давніх–давен їх застосовували у свіжому й кон­сервованому вигляді, а також у формі різних препаратів з них, включаючи антибіотики, які застосовують як протимік­робні засоби. Вони діють як бактеріостатично, так і бакте­рицидно, що залежить від виду рослини та її застосування.Крім того, рослинам також властива противірусна та проти­грибкова дія. Щодо цього вигідно відрізняються фітонцид­ні рослини (цибуля,часник, хрін та ін.) та ті, що містять ефірні олії (евкаліпт,лаванда, чебрець, м'ята, материнка та ін.), горіх грецький (поряд з протимікробною дією зу­мовлює протигрибкову та інсектицидну дію).

Застосування лікарських рослин як протимікробних, в'я­жучих, судинозвужуючих засобів показало й можливу їх високоефективну протизапальну дію,особливо при запален­нях слизових оболонок ротової порожнини,глотки, носа, очей, статевих органів та шлунково–кишкового тракту.Ба­гато рослин, а також виготовлених з них препаратів успіш­но застосовують при гострих та хронічних запальних про­цесах.

Широко застосовують їх і як відволікаючі засоби при різних патологічних процесах у внутрішніх органах грудної та черевної порожнин.

Кровоспинна дія властива ряду рослин вітчизняної та зарубіжної флори, особливо тих,що містять у своєму скла­ді дубильні (танін, галодубильну кислоту)та судинозвужу­ючі речовини. З успіхом застосовують ці речовини місцево та всередину при кровотечах із внутрішніх органів(особли­во ті, що сприяють зсіданню крові). На протилежність цій дії рослинам характерна властивість запобігати зсіданню крові і діяти як антикоагулянти. Цю властивість мають пре­парати буркуну та інші рослини.

Ранозагоювальна дія лікарських рослин не потребує дове­
день. Вона властива чи ненайбільшому арсеналу лікарських
рослин і в різних народів різних географічних зон має свій
перелік.

Лікувальну дію лікарських рослин на серцево–судинну систему не потрібно доводити,вона визнана усіма країна­ми світу. Величезну кількість лікарських рослин, а ще біль­ше препаратів, одержаних з рослин, застосовують для лікування різних патологій серцево–судинної системи, особли­во гіпертоній, станів декомпенсації тощо.

Дія лікарських рослин і рослинних препаратів на нерво­ву систему заслуговує особливої характеристики і уваги. Щодо цього слід зазначити, що серед ліків рослинного по­ходження є значна кількість таких, які діють на центральну, вегетативну та периферичну (аферентну) нервову систему.В свою чергу лікарські засоби цих груп можуть проявляти відповідно як збуджуючу, так і пригнічуючу дію. До цього арсеналу відносять рослини з наркотичною дією (мак і ко­ноплі індійські);місцевоанестезуючою (кокаїновий лист та ін.), подразнюючою,блокуючою та ін.

Це далеко не всі види та напрямки дії і застосування існуючого й вивченого арсеналу лікарських рослин, визна­ного в народній та науковій, гуманітарній і ветеринарній медицині.


1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 |

Поиск по сайту:



Все материалы представленные на сайте исключительно с целью ознакомления читателями и не преследуют коммерческих целей или нарушение авторских прав. Студалл.Орг (0.005 сек.)