АвтоАвтоматизацияАрхитектураАстрономияАудитБиологияБухгалтерияВоенное делоГенетикаГеографияГеологияГосударствоДомДругоеЖурналистика и СМИИзобретательствоИностранные языкиИнформатикаИскусствоИсторияКомпьютерыКулинарияКультураЛексикологияЛитератураЛогикаМаркетингМатематикаМашиностроениеМедицинаМенеджментМеталлы и СваркаМеханикаМузыкаНаселениеОбразованиеОхрана безопасности жизниОхрана ТрудаПедагогикаПолитикаПравоПриборостроениеПрограммированиеПроизводствоПромышленностьПсихологияРадиоРегилияСвязьСоциологияСпортСтандартизацияСтроительствоТехнологииТорговляТуризмФизикаФизиологияФилософияФинансыХимияХозяйствоЦеннообразованиеЧерчениеЭкологияЭконометрикаЭкономикаЭлектроникаЮриспунденкция

НЕРВОВА СИСТЕМА

Читайте также:
  1. A) прогрессивная система налогообложения.
  2. C) Систематическими
  3. ERP и CRM система OpenERP
  4. I Понятие об информационных системах
  5. I СИСТЕМА, ИСТОЧНИКИ, ИСТОРИЧЕСКАЯ ТРАДИЦИЯ РИМСКОГО ПРАВА
  6. I. Суспільство як соціальна система.
  7. I.2. Система римского права
  8. II. Органы и системы эмбриона: нервная система и сердце
  9. III. Органы и системы эмбриона: пищеварительная система
  10. NDS і файлова система
  11. SCАDA-системы: основные блоки. Архивирование в SCADA-системах. Архитектура системы архивирования.
  12. V2: ДЕ 57 - Фундаментальная система решений линейного однородного дифференциального уравнения

Застосування лікарських рослинних засобів при розла­дах функцій нервової системи залежить від багатьох чин­ників і насамперед від того, який відділ нервової системи потребує корекції і в якому напрямку.

Відомі нині лікарські засоби рослинного походження можна застосовувати як збуджуючі та стимулюючі і навпа­ки як пригнічуючі та ослаблюючі реакції чи функції різних відділів нервової системи, яку умовно розділяють на центральну (головний та спинний мозок), периферійну (пе­риферійні нерви центральної нервової системи) і вегета­тивну (забезпечує функції органів, їх взаємозв'язок в ор­ганізмі та його взаємозв'язок з зовнішнім середовищем).

Призначення рослинних,як і іншого походження, лікар­ських засобів потребує прискіпливої попередньої оцінки симптомокомплексу захворювання, стану тварини,вивчен­ня її реакцій на різні подразники, поведінки тощо.

Однією з найбільш поширених форм зміни загального стану та поведінки тварин при більшості патологічних про­цесів різного генезу є пригнічення, яке супроводжується зниженням рухливості та активності, в'ялістю,байдужістю, апатією, втомою, залежуванням, навіть сонливістю, а при глибоких розладах центральної нервової системи (функції великих півкуль) – сопорозним чи коматозним станом, що може бути ознакою наявності навіть інфекційних чи пара­зитарних захворювань і глибоких розладів обміну речовин.

У випадках пригнічення бажано застосовувати засоби в різних лікарських формах з рослинної сировини або чисті препарати з неї, що збуджують центральну нервову си­стему.

Популярними,ефективними й доступними є такі, що–міс­тять алкалоїд, кофеїн. Це чай, кава, какао, або чистий<v:line style="left: 0px; text-align: left; position: absolute; z-index: 251660288; mso-position-horizontal-relative: margin; mso-position-vertical-relative: text;" id="_x0000_s1026" strokeweight=".25pt" o:allowincell="f" to="-36.5pt,459.35pt" from="-36.5pt,316.8pt" =""></v:line ><!--[if!vml]--> <!--[endif]--> алкалоїд кофеїн (Coffeinum purum) чи найбільш пошире­на його сполука – натрій бензоат (готові розчини 10 %– чи 20 %–ої концентрації в ампулах). Кофеїн збуджує усі від­діли центральної нервової системи, підсилюючи передачу нервового збудження між нейронами, але переважний вплив зумовлює на кору великих півкуль. Підвищує позитивні умовні рефлекси, рухливість, рефлекторну збудливість спин­ного мозку, стимулює дихальний і судиноруховий центри, серцеву діяльність, основний обмін, діурез, м'язову актив­ність, фізичну витривалість.

Не менш популярним засобом рослинного походження є камфора (кетон біциклінічного терпену із рослин–камфоро–носів – камфорного дерева – Laurus camphoratus та ін­ших), яку застосовують у порошку (всередину) чи в олій­ному розчині 20 %–ої концентрації (для ін'єкцій). Препа­рат збуджує центральну нервову систему з переважним впливом на довгастий мозок, підсилює дихання та крово­обіг, нормалізує судинний тонус, обмін речовин у міокарді, стимулює секрецію бронхіальних залоз, печінки, обмін ре­човин.

В рослинному світі є багато представників, які зумов­люють стимулюючу дію, хоча і менш виражену як вище­названі засоби і застосовуються частіше як загальнотонізуючі, загальнозміцнюючі, підвищуючі роботоздатність та витривалість організму. Це такі, як заманиха висока, жень­шень,левзея, аралія, елеутерокок, родіола рожева, стеркулія, полин гіркий і таврійський.

Збуджуючу дію на життєвоважливі центри довгастого мозку зумовлює зіновать російська(рокитничок), особливо на дихальний і судиноруховий центри, що сприяє поліпшен­ню дихання та артеріального тиску. Із рокитника одержу­ють препарат цитизин (цититон), а з лобелії одутлої –лобелін, які є сильними аналептиками.

Важливо відзначити, що одним із ефективних засобів, який стимулює центральну нервову систему, є алкалоїд стрихнін, зумовлюючий переважний вплив на спинний мо­зок, підвищуючи його рефлекторну збудливість, завдяки зняттю впливу гальмівних нейронів, що дуже важливо при лікуванні парезів і паралічів. Одночасно він стимулює збудливість органів чуття і загострює зір, слух, смак, нюх, тактильну чутливість. Тепер цей препарат одержують син­тетичним шляхом.

Аналогічну дію зумовлює алкалоїд секуринін із секуринеги кущистої та ехінопсин (із головатня звичайного), хоча вони мають меншу активність. Збуджує центральну нерво­ву систему ехінацея пурпурова, дягіль. Ряд патологічних процесів в організмі тварин супроводжується збудженням з ознаками підвищеної рухливості, занепокоєння, навіть до відповідних вимушених рухів і буйства, що потребує при­значення радикальних лікарських засобів, які пригнічують центральну нервову систему, включаючи наркотики та сно­творні.

Однак при ряді процесів з підсиленням психічних і рух­ливих функцій можливе зниження збудливості центральної нервової системи шляхом застосування рослинних лікар­ських засобів. При цьому на особливу увагу заслуговує валеріана лікарська та її препарати (настойка, екстракт, настій). Вони забезпечують зменшення функціональної ді­яльності центральної нервової системи, що також супро­воджується поліпшенням функції серцево–судинної системи, зниженням артеріального тиску та спазмів гладеньком'язових структур, особливо при надмірних нервових збуд­женнях, неврозах, гіпертонії, стресових навантаженнях та ін.

З аналогічною метою застосовують препарати собачої кропиви звичайної та п'ятилопатевої(настої, настойки, ек­стракти), які мають виражену седативну дію, аналогічну валеріані лікарській, а також зумовлюють гіпотензивну та діуретичну дію. Вони показані як заспокійливі засоби, особливо при нервових збудженнях, серцево–судинних не­врозах тощо.

Заспокійливу дію зумовлює алкалоїд тропанового ряду скополамін із скополії, який часто застосовують як болета­мувальний та спазмолітичний засіб.

Заспокійливо і як легке снотворне діють препарати з по­лину звичайного (чорнобилю),який часто використовують у свіжому вигляді як кормову культуру,особливо кролям.

В народній та ветеринарній медицині як заспокійливі засоби застосовують препарати із суцвіть цикорію дикого, які також сповільнюють ритм серцевих скорочень і поліп­шують роботу серця, траву чебрецю, буркуну лікарського (пригнічує центральну нервову систему, діє протисудомно й наркотично, материнки звичайної, меліси, м'яти, бузини чорної,жовтушника левкойного, півонії незвичайної і ба­гато інших рослинних засобів.

_ Серед рослинних засобів, які діють на нервову систему, є і такі, що можуть пригнічувати аферентні (чутливі) нер­вові закінчення, викликаючи навіть місцеве знеболювання. Таку дію має алкалоїд з чагарника кока–кокаїн, який ши­роко застосовують як анестетик. За хімічною структурою він близький до екгоніну, що міститься у листі блекоти чорної (белени), олійну витяжку з якого застосовують у практиці ветеринарної медицини зовнішньо в чистому виг­ляді та в складі лініментів.

Захищають чутливі нервові.закінчення слизові, обволі­каючі та в'яжучі (дубильні)речовини, адсорбенти й рос­линні олії, що застосовують як пом'якшувальні засоби.

Багато рослинних ліків зумовлюють збуджуючий вплив на чутливі нервові закінчення, діють подразнююче і їх при­значають зовнішньо, особливо в хірургічній практиці, а та­кож внутрішньо як блювотні, відхаркувальні,румінаторні, проносні, сечогінні, жовчогінні засоби, що буде описано при характеристиці конкретних рослин.

У рослинах містяться і речовини – що діють переважно на еферентну (відцентрову) нервову систему, які теж поді­ляють на збуджуючі і пригнічуючі. Одні з них зумовлюють свою дію на холінорецептори, інші – на адренорецептори,подібно до медіаторів, що й забезпечує відповідний ефект. Так,збуджуючий вплив на холінергічні нерви зумовлює алкалоїд фізостигмін з бобів фізостигми отруйної, ареко–лін з плодів арекової пальми, лобелін з лобелії одутлої, цитизин з термопсису.Пригнічує і навіть блокує холінергічні структури (діє як М–холінолітик) алкалоїд атропін, що міститься в беладонні, блекоті чорній, дурмані, скополії.

Майже аналогічно діє алкалоїд платифілін з жовтозіл­ля. Вибірково пригнічують холінорецептори гангліїв пахикарпін – алкалоїд з софори товстоплідної та термопсису ланцетного, сферофізин – алкалоїд з сферофізи солонча­кової. Ці алкалоїди застосовують у вигляді солей(чис­тими).

Адренорецептори стимулює алкалоїд ефедрин з ефедри хвощової, гальмують їх збудливість деякі алкалоїди жит­ніх (маткових) ріжків, резерпін –алкалоїд із раувольфії зміїної та інші рослинні засоби.

Ключові слова: наперстянка, горицвіт, конвалія, дигіталізація, кардіотонічна дія, центральна нервова система, пригнічення, збудження.

Питання для самоконтролю

1. Які є види наперстянки?

2. Що таке дигіталізація?

3. Які є способи дигіталізації?

4. Які рослини зумовлюють кардіотонічну дію?

5. Які засоби рослинного походження застосовують при пригніченні ЦНС?

6. Які засоби рослинного походження застосовують при збудженні ЦНС?

7. Які рослини виявляють вплив на чутливі нервові закінчення?

Завдання для самостійної роботи

Ознайомитись з основними рецептами зборів, які використовуються при хворобах серцево-судинної системи

 


1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 |

Поиск по сайту:



Все материалы представленные на сайте исключительно с целью ознакомления читателями и не преследуют коммерческих целей или нарушение авторских прав. Студалл.Орг (0.004 сек.)