АвтоАвтоматизацияАрхитектураАстрономияАудитБиологияБухгалтерияВоенное делоГенетикаГеографияГеологияГосударствоДомДругоеЖурналистика и СМИИзобретательствоИностранные языкиИнформатикаИскусствоИсторияКомпьютерыКулинарияКультураЛексикологияЛитератураЛогикаМаркетингМатематикаМашиностроениеМедицинаМенеджментМеталлы и СваркаМеханикаМузыкаНаселениеОбразованиеОхрана безопасности жизниОхрана ТрудаПедагогикаПолитикаПравоПриборостроениеПрограммированиеПроизводствоПромышленностьПсихологияРадиоРегилияСвязьСоциологияСпортСтандартизацияСтроительствоТехнологииТорговляТуризмФизикаФизиологияФилософияФинансыХимияХозяйствоЦеннообразованиеЧерчениеЭкологияЭконометрикаЭкономикаЭлектроникаЮриспунденкция

Стадії метаморфозу певною мірою відбивають етапи еволюції даної групи тварин (див. «Ембріологічні докази еволюції»)

Читайте также:
  1. V. Для дискретної випадкової величини Х, заданої рядом розподілу, знайти:
  2. Алгоритм знаходження функції, оберненої до даної.
  3. В основі тваринного світу лежать ВМС: білки
  4. Види груп і характеристика основних якостей групи
  5. ВИДИ ЕКОНОМІЧНОЇ ДІЯЛЬНОСТІ ТА ПОСЛУГ ТВАРИННИЦТВА
  6. Визначення групи кредитних операцій за станом обслуговування позичальником боргу за ними. Класифікація кредитного портфеля
  7. Визначення групи крові за допомогою моноклональних антитіл анти –А та анти-В
  8. Виникнення економічної теорії та основні етапи її розвитку.
  9. Виникнення мистецтва як унікального механізму культурної еволюції.
  10. Випишіть, тих військових діячів УНР, із чиїм ім’ям пов’язують опір окупації України військами більшовицької Росії в останні роки Української революції.
  11. Виробництва м’яса і м’ясної продуктивності тварин
  12. Виховна робота з педагогічно занедбаними дітьми. Принципи, шляхи і етапи перевиховання важковиховуваних дітей.

При неповному метаморфозі личинки мають спільні риси будови з дорослими особинами, але відрізняються від них рядом суттєвих ознак (немає крил, статевого апарату, іншим типом органів дихання тощо). Такий розвиток характерний для представників багатьох рядів комах (клопів, прямокрилих, вошей тощо) і для більшості кліщів. Личинка в процесі перетворення на дорослу особину кілька разів линяє.

Процес постембріонального розвитку організмів регу­люється нервовою системою і залозами внутрішньої секреції (нейрогуморальна регуляція).

15. Які структури хордових позначені цифрами 1, 2, 3, 6, 7, 10, 13, 15?(це питання не знаю)

16. Чому вчені, уряди, аматори природи приділяють велику увагу кораловим рифам? З іншого боку такі рифи утруднюють пароплавство, частина суден гине стикаючись з ними. Можливо краще б було розчистити від рифів узбережжя і звести до мінімуму ризик загибелі людей?

Коралові рифи - цінний океанічний ресурс Вони надають притулок для багатьох морських мешканців, служать як джерело їжі для міріад організмів, формують рельєф морського дна і утворюють ділянки острівної суші. Для людини коралові рифи важливі тим, що захищають берегову лінію від великих океанічних хвиль, з їхніх скелетів формуються важливі будівельні матеріали - пісок і вапняк.

17. Цикл розвитку якої тварини зображено на малюнку? Підпишіть позначення кожної фази (Тип Кишковопорожнинні)

 


 

 

18. Поясніть, чому навіть у простих багатоклітинних тварин виникає нервова регуляція, а серед рослинних організмів вона відсутня?

Регуляція - забезпечує взаємодію всіх структур клітини, організму, сприймає інформацію ззовні та формує відповідну поведінку. У одноклітинних тварин така регу­ляція здійснюється за допомогою досить складних хімічних речовин - гормонів. Гормони транспортуються до місця своєї дії транспортними системами і впливають на функції вибірково. Така регуляція називається гуморальною. Її основним недоліком - є мала швидкість реагування на зміни середовища. З появою багатоклітинних тваринних ор­ганізмів виникає і удосконалюється нервова регуляція. Вона має електричну природу, а струм, що виникає в нервовій тканині, носить назву біострумів (або біоімпульсів, біопотенціалів тощо). Звичайно нервова регуляція потребує досить значних витрат енергії. Тому в подальшій еволюції тварин зберігається і гуморальна регуляція, яка ре­гулює довготривалі функції (травлення, розмноження, ріст, розвиток тощо). В цілому ж у багатоклітинних тварин формується нейро-гуморальна регуляція.

Короче я думаю так: рослини залишаються на одному місці, тому їм достатньо для регуляції і фітогормонів, а рослини часто змінюють умови середовища, тому у них зявляється нервова регуляція так як вона є набагато швидшою за гуморальну.

19. На малюнку зображено головний мо­зок акули. Позначте відділи згідно циф­рам:

 

 

Головний мозок акули: 1 - довгастий мозок; 2 - середній мозок; 3 - передній або великий мозок; 4 - проміжний мозок; 5 - мозочок; 6 - нюхова цибулина.

20. Яку роль відіграли в еволюції риб поява плавального міхура, зябрової кришки та окостеніння скелету? В порівнянні з хрящовими, кісткові риби в процесі еволюції мали три ароморфози. Це окостеніння скелету, поява плавального міхура та утворення зябрової кришки.

Заміна хрящової тканини кістковою зумовила зміцнення хребта та скелета голови. Крім цього м‘язи тепер кріпилися більш міцно і окремими групами. Парні грудні плавці набули окремих рухів. Придивіться уважно за їх рухами у акваріумних риб. Тепер кісткова риба здатна майже стоячи на місці розвертатися під будь-яким кутом. Пригадайте, як важко акулі точно атакувати жертву. Вона спочатку робить кілька прицільних кіл і лише тоді нападає. Таким чином, опорно-рухова система у кісткових риб зумовила неабияку маневреність.

Ще одним суттєвим недоліком хрящових риб є недосконалість системи газообміну. Зміна води в навколозябровій порожнині відбувається лише під зустрічним потоком води. Тому майже все життя вони перебувають в постійному русі. Поява зябрової кришки зняла цю проблему. Тепер було забезпечено надійний газообмін і при зупинці, і при рухові.

Поява плавального міхура, як гідростатичного органу, зумовила вільне регулювання глибини занурення без будь-яких м‘язевих зусиль.

 


1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 |

Поиск по сайту:



Все материалы представленные на сайте исключительно с целью ознакомления читателями и не преследуют коммерческих целей или нарушение авторских прав. Студалл.Орг (0.003 сек.)