АвтоАвтоматизацияАрхитектураАстрономияАудитБиологияБухгалтерияВоенное делоГенетикаГеографияГеологияГосударствоДомДругоеЖурналистика и СМИИзобретательствоИностранные языкиИнформатикаИскусствоИсторияКомпьютерыКулинарияКультураЛексикологияЛитератураЛогикаМаркетингМатематикаМашиностроениеМедицинаМенеджментМеталлы и СваркаМеханикаМузыкаНаселениеОбразованиеОхрана безопасности жизниОхрана ТрудаПедагогикаПолитикаПравоПриборостроениеПрограммированиеПроизводствоПромышленностьПсихологияРадиоРегилияСвязьСоциологияСпортСтандартизацияСтроительствоТехнологииТорговляТуризмФизикаФизиологияФилософияФинансыХимияХозяйствоЦеннообразованиеЧерчениеЭкологияЭконометрикаЭкономикаЭлектроникаЮриспунденкция

Застосування гідроприводів

Читайте также:
  1. Cутність та умови застосування міжнародних розрахунків за допомогою акредитивів.
  2. XIV. 7. Вимірювання електрорушійних сил. Застосування методу вимірювання ЕРС для визначення різних фізико – хімічних величин
  3. А. Рішення на застосування одного з перших трьох режимів радіаційного захисту
  4. Акти застосування права: поняття, ознаки, види, структура
  5. Акти офіційного тлумачення (інтерпретаційні акти) – це правові акти, прийняті компетентними державними органами, що містять роз’яснення норм права або порядку їх застосування.
  6. Акти правозастосування, їх види
  7. Б. Рішення на застосування четвертого або п'ятого режимів радіаційного захисту
  8. Види актів застосування норм права
  9. Вправи із застосуванням пружинного еспандера
  10. Глава 20 РЕАЛІЗАЦІЯ НОРМ ПРАВА. ПРАВОЗАСТОСУВАННЯ
  11. До підлеглих заохочень. Порядок їх застосування
  12. Експертні системи, їх будова та застосування в економіці

Тема № 3 - Електропривід.

Практичне завдання № 1.

I. Тема: Електро-, гідро- і пневмоприводи

II. Робоче місце: аудиторія

III. Тривалість заняття:1година 20 хвилин.

IV. Мета: Онайомитись з електро-,гідро- і пневмоприводами

V. Матеріально-технічне оснащення робочого місця: інструкційні картки,підручники, відеоматеріали,малюнки.

VI. Правила охорони праці

VII. Зміст і послідовність виконання завданнь:

Хід роботи:

1. Дати визначення поняття електропривод та ознайомитись з видами конструкцій.

2. Дати визначення гідро - і пневмопривод, їх застосування.

3. Описати електродвигуни постійного та змінного струму.

1.

Привод –пристрій,призначений для приведення в рух робочих органів машини.

Електропровод - це електромеханічна система для приведення в рух виконавчих механізмів робочих машин і керування цим рухом в цілях здійснення технологічного процесу.

Сучасний електропривід — це сукупність електромашин, апаратів і систем керування ними. Він є основним споживачем електричної енергії (до 60 %) і головним джерелом механічної енергії в промисловості.

Типи електроприводів: груповий,одиничний,багатодвигунний.

Основні типи технологічного обладнання мясної і молочної промисловості мають такі конструкції електроприводів.

1.безпосереднє зєднання вала двигуна з робочими машини; при цьому частота їх обертання однакові.

2.зєднання за допомогою пасових, ланцюгових,зубчастих передач,редукторів,

варіаторів швидкості.

3.використання багато швидкісних двигунів.

4.використання багато частотних двигунів.

Рухомим органом електроприводу служить електродвигун.

2.

Гідропри́водсукупність гідравлічної апара тури і гідроліній для приведення в дію робочих органів машин та механізмів за допомогою потенціальної енергії рідини, що перебуває під тиском. При цьому енергія передається за допомогою переміщення окремих об'ємів рідини.

Гідропривод є свого роду «гідравлічною вставкою» між приводним двигуном і навантаженням (машиною або механізмом) та виконує ті ж функції, що і механічні передачі (редуктор, пасова передача, кривошипний механізм тощо).

Застосування гідроприводів

Гідропривод застосовується в нафтовидобувному обладнанні (гідропоршневі глибинні насосні установки, гідрокачалки, бурові установки тощо), гірничому машинобудуванні (прохідницькі та вугільні комбайни, щити для прокладання тунелів, механізоване кріплення гірничих лав та ін.), на транспортних, сільськогосподарських, дорожньо-будівельних, кар'єрних та інших машинах.

Верстатобудівна галузь належить до тих галузей, де гідравлічні приводи використовуються традиційно, а саме: у металорізальних верстатах та ковальсько-пресовому обладнанні гідропривод використовується для здійснення як головних, так і допоміжних рухів і приводу робочих органів технологічних машин та роботів-маніпуляторів, затискних, фіксуючих, транспортних пристроїв.

Широко застосовують гідроприводи в літальних та підводних апаратах.

Пневмопривод – привод, до складу якого входить пневматичний механізм з одним чи більше об’ємними пневмодвигунами, призначений для передавання, керування та розподілу енергії робочим газом під тиском.

Робочим органом пневмопровода є стиснутий газ або повітря і діє він або тиском на тверді поверхні або у вигляді аеродинамічного ефекту.

 

У залежності від характеру руху вихідної ланки пневмодвигуна (валу чи штока), і відповідно, характеру руху робочого органу пневмопривод може бути обертальної, поворотної або лінійної зворотно-поступальної дії.

Пневматичний привод односторонньої дії у роботі

 

Широко використовується в установах автоматизації теплових виробничих процесів.

Відрізняється від гідропровода більш низьким КДД.

3.

Електричні двигуни постійного струму, як і електричні машини, є оборотними, тобто вони без будь–яких конструктивних змін можуть працювати як генератори і двигуни.

Рисунок 1 - Електродвигун постійного струму

 

1 - колектор; 2 - щітки; 3 - сердечник якоря; 4 - сердечник головного полюса; 5 - полюсна котушка; 6 - станина; 7, 11 - підшипникові щити; 8 - вентилятор; 9 - обмотка якоря; 10 - вал якоря.

Робота електричних двигунів постійного струму основана на принципі взаємодії струмів, протікаючи по провідниках якоря, з нерухомим магнітним потоком, створеним обмоткою збудження полюсів.

За допомогою шківа або муфти електродвигун постійного струму з'єднують з робочою машиною.

Електродвигун змінного струму (двигуни і генератори) – прийнято поділяти на дві великі групи – машини синхронні і асинхронні.До групи асинхронних відносять машини змінного струму, в яких частота обертання рухомої частини (ротора) завжди різна і не може бути однаковою за характером основних фізичних процесів, що проходять у машині.

Група синхронних машин об'єднує машини змінного струму, частота обертання ротора яких завжди рівна синхронній частоті обертання магнітного поля.

За числом фаз розрізняють трифазні і однофазні машини змінного струму.

Із всіх електричних машин найбільшого поширення і в промисловості, і в сільському господарстві одержав асинхронний двигун трифазного струму з короткозамкненим ротором.

Рисунок 2 - Асинхронний трифазовий електродвигун з короткозамкненим ротором

а - загалний вигляд: 1 - вал; 2 - шариковий підшипник; 3 - підшипниковий щит; 4 - ротор; 5 - обмотка статора; 6 - сердечник статора; 7 - станина (корпус); 8 - вантажний гвинт (рим-болт); 9 - лопаті вентилятора ротора; 10 - клемна коробка; 11 - лапа з отворами для кріплення болтами;

б - принципова електрична схема підключення електродвигуна до електромережі: А, В, С - фази; 1К1, 1К2 - кнопкова станція управління; М - електродвигун.

 

Основними частинами асинхронного електродвигуна є нерухомий статор і рухомий ротор.

Основними параметрами електродвигуна є номінальні (паспортні): потужність, напруга, сила струму, частота обертання ротора, ККД, коефіцієнт міцності (cos φ), габарити і маса двигуна. Головні з цих параметрів вказують на паспортній табличці, закріпленій на корпусі двигуна.

За способом монтажу двигуни, які використовують у м'ясній і молочній промисловості, ділять на наступні форми (типи) виконання:

горизонтальні зі станиною на лапах внизу (привід аміачних компресорів,

транспортерів);

горизонтальні із станиною без лап і з фланцем на підшипниковому щиті

(сепаратори);

горизонтальні зі станиною на лапах і фланцем на щитку (ротаційні

насоси).

Спосіб кріплення двигуна залежить від типу передачі: клинопасове, ланцюгове, муфтове з'єднання тощо.

 

 


Поиск по сайту:



Все материалы представленные на сайте исключительно с целью ознакомления читателями и не преследуют коммерческих целей или нарушение авторских прав. Студалл.Орг (0.005 сек.)