АвтоАвтоматизацияАрхитектураАстрономияАудитБиологияБухгалтерияВоенное делоГенетикаГеографияГеологияГосударствоДомДругоеЖурналистика и СМИИзобретательствоИностранные языкиИнформатикаИскусствоИсторияКомпьютерыКулинарияКультураЛексикологияЛитератураЛогикаМаркетингМатематикаМашиностроениеМедицинаМенеджментМеталлы и СваркаМеханикаМузыкаНаселениеОбразованиеОхрана безопасности жизниОхрана ТрудаПедагогикаПолитикаПравоПриборостроениеПрограммированиеПроизводствоПромышленностьПсихологияРадиоРегилияСвязьСоциологияСпортСтандартизацияСтроительствоТехнологииТорговляТуризмФизикаФизиологияФилософияФинансыХимияХозяйствоЦеннообразованиеЧерчениеЭкологияЭконометрикаЭкономикаЭлектроникаЮриспунденкция

Основні типи в'язей. Реакції в'язей

Табл.С0

Тип в’язі Умовне позна-чення Приклад вико-ристання в’язі. Можливі і заборонені ступені вільності* Заміна в’язі реакціями Точка прикладання і напрямок реакцій в’язі
           
  Гладка поверхня Прикладається у точках дотику по-верхонь. Напрямок – по нормалі до поверхні.
  Жорсткий невагомий стержень з шарнірними кінцями Прикладається в точці шарнірного закріплення тіла. Напрямок – вздовж прямої, яка з’єднує кінці стержня.
  Шарнір циліндрич-ний нерухомий в площині Прикладається в точці шарнірного закріплення тіла. Напрямок – невідомий. Тому розкладається на дві складові.
  Шарнір циліндрич-ний рухомий в площині Прикладається в точці шарнірного закріплення тіла. Напрямок – пер-пендикулярно по-верхні вздовж, якої рухається шарнір.
         
        Продовження табл.С0
           
  Закріплен-ня жорстке нерухоме в площині Прикладається в точці жорсткого закріплення тіла. Напрямок сили реакції невідомий. Тому реакція роз-кладається на дві складові та прикладається реактивний момент.
  Шарнір циліндрич-ний в просторі (підшипник) Прикладається до осі шарніру. Сила реакції перпендикулярна осі обертання (осі шарніру) і розкладається на дві складові згідно осей координат.
  Шарнір сферичний в просторі Прикладається до центру шарніру. Напрямок реакції невідомий. Тому вона розкладається на 3 складові.
  Жорстке закріплення в просторі Прикладається у центрі ваги перерізу тіла в точці за-кріплення. Сила реакції та реактивний момент розкладаються на 3 складові.

 

 

Завдання С-1. Рівновага тіла під дією плоскої системи сил

 

Умова завдання. Жорстка рама (рис.С1.0 - С1.9) закріплена у точці за допомогою нерухомого шарніра, а у точці опирається на рухому шарнірну опору або на жорсткий стержень . На раму діють пара сил з моментом , зосереджена сила і рівномірно розподілене навантаження з інтенсивністю . Числові значення величин , , і , а також точки прикладання і кут дії сили , зазначені у табл.С1.

Визначити: реакції в'язей (опор і ).

 

 

 

Табл.С1

Номер рядка даних Точка прикладання сили , кН×м , кН/м , м
F, кН aо
      H     0,5
      E     0,8
      K     0,9
      D     0,6
      H     1,0
      E     1,4
      K     1,2
      D     1,5
      H     1,1
      E     0,7

Теоретичне обґрунтування: [4] § 1-16; [5] Разд. I, Гл.1 § 1-3, Гл.2 § 1-2, Гл.4 § 1-2, Гл.5 § 1-4; [6] Разд.1, гл. I § 1-3, гл. VI §13-18; [7]; [8]; [9]; [10].

Методичні вказівки. Завдання С-1 – на рівновагу тіла під дією плоскої системи сил. Вибраний об'єкт вивчення необхідно зробити вільним, тобто замінити в'язі на їхні реакції відповідно до табл.С0. Напрямок складових і реакцій в'язей вибирається довільно, але з врахуванням напрямку осей обраної системи координат. При складанні рівняння рівноваги моментів сил силу зручно розкласти на її складові і , а далі скористатися теоремою Вариньйона: .

 


1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 | 11 |

Поиск по сайту:



Все материалы представленные на сайте исключительно с целью ознакомления читателями и не преследуют коммерческих целей или нарушение авторских прав. Студалл.Орг (0.004 сек.)