АвтоАвтоматизацияАрхитектураАстрономияАудитБиологияБухгалтерияВоенное делоГенетикаГеографияГеологияГосударствоДомДругоеЖурналистика и СМИИзобретательствоИностранные языкиИнформатикаИскусствоИсторияКомпьютерыКулинарияКультураЛексикологияЛитератураЛогикаМаркетингМатематикаМашиностроениеМедицинаМенеджментМеталлы и СваркаМеханикаМузыкаНаселениеОбразованиеОхрана безопасности жизниОхрана ТрудаПедагогикаПолитикаПравоПриборостроениеПрограммированиеПроизводствоПромышленностьПсихологияРадиоРегилияСвязьСоциологияСпортСтандартизацияСтроительствоТехнологииТорговляТуризмФизикаФизиологияФилософияФинансыХимияХозяйствоЦеннообразованиеЧерчениеЭкологияЭконометрикаЭкономикаЭлектроникаЮриспунденкция

Приклад С-2

Читайте также:
  1. A.Прикладной уровень
  2. S-M-N-теорема, приклади її використання
  3. АВТОМАТ КАЛАШНИКОВА МОДЕРНИЗИРОВАННЫЙ (АКМ), калибр 7,62-мм со складным металлическим прикладом
  4. Белорусское искусство XVIII века. График Гершка Лейбович, резчик Ян Шмитт, художники Хеские. Слуцкие пояса и другие произведения декоративно-прикладного искусства данной эпохи.
  5. Библиографический список книг В. А. Абчука по экономике, менеджменту, маркетингу и прикладной математике
  6. Билет 34. Прикладная политология. Методы политических исследований.
  7. В якості прикладу розглянемо задачу.
  8. Випишіть та запам'ятайте латинські юридичні терміни, формули, сентенції, наведені в Додатку III ( всі № №, що закінчуються на цифру 1, наприклад: № 1, № 11, № 21 . . . №1141 ).
  9. Випишіть та запам'ятайте латинські юридичні терміни, формули, сентенції, наведені в Додатку III (всі № №, що закінчуються на цифру 0, наприклад: № 10, № 20, № 30 . . . №1140).
  10. Випишіть та запам'ятайте латинські юридичні терміни, формули, сентенції, наведені в Додатку III (всі № №, що закінчуються на цифру 3, наприклад: № 3, № 13, № 23 . . . №1143)
  11. Випишіть та запам'ятайте латинські юридичні терміни, формули, сентенції, наведені в Додатку III (всі № №, що закінчуються на цифру 4, наприклад: № 4, № 14, № 24 . . . №1144).
  12. Випишіть та запам'ятайте латинські юридичні терміни, формули, сентенції, наведені в Додатку III (всі № №, що закінчуються на цифру 5, наприклад: № 5, № 15, № 25 . . . №1145 ).

Конструкція (рис.С2.а) складається з косинця , який шарнірно закріплений у точці і вільно опирається на балку у точці . Балка закріплена у точці за допомогою нерухомого шарніра, а у точці шарнірно зв’язана з невагомим стержнем . Розміри конструкції та сили, що діють на неї показані на рис.С2.а.

 

Дано:

Визначити: реакції опор і силу взаємодії між косинцем і балкою у точці .

Розв’язування.

1. Розчленуємо конструкцію на два об'єкти вивчення: косинець і балку (рис.С2.б).

2. Зобразимо діючи силу і пару сил з моментом .

3. Замінимо зовнішні в'язі, накладені на конструкцію, їх реакціями.

Для косинця у точці введемо дві складові сили реакції нерухомого шарніра і . Силу дії балки на косинець прикладаємо в точці косинця у напрямку, перпендикулярному до балки (бо вона гладенька).

Для балки в точці В – дві складові сили реакції і , а також реакцію стержня , прикладену у точці і спрямовану уздовж стержня. Силу дії косинця на балку зобразимо в точці балки відповідно закону рівності дії та протидії, тобто = .

Навантажені силами об'єкти є вільними.

 

4. Розглянемо рівновагу об'єктів вивчення.

Система сил, що визначає цю рівновагу, є довільною плоскою зрівноваженою. Умова рівноваги кожного з об'єктів запишеться у вигляді системи трьох рівнянь. Маємо 6 рівнянь рівноваги і 6 невідомих сил в цих рівняннях. Тобто задача є статично визначеною.

 

5. Виберемо систему координат (рис.С2.б).

Щодо осей цієї системи орієнтація елементів конструкції й напрямок діючих на неї сил повинні бути визначеними.

 

6. Складемо рівняння рівноваги для кожного з обраних об'єктів. Отримаємо:

 

- для косинця:

 

- для балки:

 

7. Після підстановки в рівняння (1)-(6) числових значень відомих величин отримаємо:

 

8. Для перевірки отриманих результатів розглянемо рівновагу всієї конструкції, знов з'єднавши косинець і балку у єдине ціле (рис.С2.в).

 

Тепер сила взаємодії між косинцем і балкою є внутрішньою силою, яка не впливає на рівновагу всієї конструкції (в рівняннях рівноваги вона буде відсутня).

 

Запишемо рівняння моментів сил відносно центру .

 

 

Таким чином, реакції знайдено вірно.

Знак «-» перед величиною реакції вказує на те, що справжні напрямки сил і протилежні показаним на рисунку.

Відповідь.

 

 

 

 

Завдання С-3. Рівновага тіла під дією просторової системи сил

Умова завдання. Однорідна прямокутна плита вагою зі сторонами закріплена у точці сферичним шарніром, а у точці – циліндричним шарніром (підшипником) і утримується в рівновазі невагомим стержнем (рис.С3.0 – С3.9).

На плиту діють пара сил з моментом , що лежить у площині плити і сила . Напрямок і точка прикладання сили зазначені у табл.С3. Точки знаходяться всередині сторін плити.

Визначити: реакції вязей, накладених на плиту.

 

Табл.С3

Напрямок сили
Номер рядка даних Точка прикладання сили Точка прикладання сили Точка прикладання сили
  D   - - - -
  - - H   - -
  - - - - E  
  D   - - - -
  - - H   - -
  - - - - E  
  D   - - - -
  - - H   - -
  - - - - E  
  D   - - - -

Теоретичне обґрунтування: [4] § 28-29; [5] Разд. I Гл.7 § 1-7; [6] Разд.1 гл.V § 41-52; [7]; [8]; [9]; [10].

Методичні вказівки. Завдання С-3 – на рівновагу тіла під дією просторової системи сил. Для вирішення задачі використовується алгоритм розв’язання задач статики (стор.6). Після заміни в'язей реакціями необхідно записати 6 рівнянь рівноваги в вигляді:

(1)

При обчисленні моментів сил відносно осей зручно розкласти сили на складові, які паралельні координатним осям. Тоді по теоремі Вариньона для кожної сили будемо мати:

(2)

 


1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 | 11 |

Поиск по сайту:



Все материалы представленные на сайте исключительно с целью ознакомления читателями и не преследуют коммерческих целей или нарушение авторских прав. Студалл.Орг (0.007 сек.)