АвтоАвтоматизацияАрхитектураАстрономияАудитБиологияБухгалтерияВоенное делоГенетикаГеографияГеологияГосударствоДомДругоеЖурналистика и СМИИзобретательствоИностранные языкиИнформатикаИскусствоИсторияКомпьютерыКулинарияКультураЛексикологияЛитератураЛогикаМаркетингМатематикаМашиностроениеМедицинаМенеджментМеталлы и СваркаМеханикаМузыкаНаселениеОбразованиеОхрана безопасности жизниОхрана ТрудаПедагогикаПолитикаПравоПриборостроениеПрограммированиеПроизводствоПромышленностьПсихологияРадиоРегилияСвязьСоциологияСпортСтандартизацияСтроительствоТехнологииТорговляТуризмФизикаФизиологияФилософияФинансыХимияХозяйствоЦеннообразованиеЧерчениеЭкологияЭконометрикаЭкономикаЭлектроникаЮриспунденкция

Ваганова Агрипина Яківна

Читайте также:
  1. Відмінювання імен
  2. Література
  3. Написання прислівників
  4. Нормативний матеріал. Судова практика
  5. Опіки обмороження Перша медична допомога
  6. Основные проблемы
  7. Передмова
  8. Підготуйте свій виступ до участі у «круглому столі».
  9. Прочитайте тексти. Перед вами мовні портрети вчених. Виділіть особливості індивідуального стилю відомих науковців.
  10. Радивон див. Радіон
  11. Українсько-російський словник жіночих імен

Видатні діячі балету та хореографічного мистецтва

Березова Галина Олексіївна

(1909-1997)

Радянський балетмейстер, педагог.

В 1925 році закінчила Ленінградське хореографічне училище, в 1937 році — режисерський факультет Ленінградської консерваторії. З 1944 –1947 рр. — балетмейстер Київського державного академічного театру опери та балету ім. Т.Г.Шевченка. Постановник ряду балетів серед яких “Лілея”, “Фея і чабан”, “Надзвичайний день” та інші.

З 1945 р. — художній керівник Київського державного хореографічного училища. 1969 – 1973 рр. — викладач Київського державного інституту культури ім. О.Є.Корнійчука.

Автор книги “Класичний танець у дитячих хореографічних колективах” (1977 р.).

Ваганова Агрипина Яківна

(1879-1951)

Агрипина Яківна Ваганова народилася 27 червня 1879 року, а у 1889 році була прийнята в Театральне училище.

Під час навчання в училищі на сцені театру створювалися балети П. Чайковського “Спляча красуня” і “Лускунчик”, і вона мала можливість спостерігати на репетиціях славнозвісного Маріуса Петіпа, зустрічатися з П. Чайковським. Серед вчителів Ваганової були Л.Іванов, Є.Вазем, Х.Йогансон, П.Гердт. Цікавили її також уроки Чндіко Чекетті, який перебув на той час в Росії Енріко Чекетті.

Після закінчення училища Ваганова була прийнята до трупи Мариїнського театру. Свій творчий шлях в театрі вона розпочала від танцівниці кордебалету до виконавиці сольних ролей і, нарешті, ведучих партій в таких відомих балетах як “Лебедине озеро”, “Коник-горбоконик”.

З 1921 року Ваганову запросили до Державного балетного училища, в якому вона пропрацювала тридцять років.

На той час вже існував чудовий російський балет з досить відомими балетними спектаклями, але не було єдиної школи, єдиної методики викладання, наукового підходу до вивчення танцювальної грамоти.

Це стало справою життя Агрипини Яківни.

Особливість педагогіки Ваганової заключена у прагненні навчати майбутніх артисток не просто вивченню рухів копіюючи показ, а привчати розумово сприймати, знати мету кожного руху, його особливості.

Ученицями Ваганової були: Марина Семенова, Ольга Йордан, Вірс Камінська, Тетяна Вечеслова, Галина Уланова, Наталія Дудинська, Галина Кирилова, А.Васильєва і багато інших, які внесли свій незабутній вклад до скарбниці російського і світового балету.

У 1934 році вийшла у світ книга А.Я.Ваганової “Основи класичного танцю”, де вона виклала все, що виявила в глибинах класичного танцю, перевірила на практиці, на собі і на ученицях, пов'язала практику з теорією, створила науку про танець.

У 1943 році відбулося затвердження її у званні Професора хореографії.


1 | 2 |

Поиск по сайту:



Все материалы представленные на сайте исключительно с целью ознакомления читателями и не преследуют коммерческих целей или нарушение авторских прав. Студалл.Орг (0.003 сек.)