АвтоАвтоматизацияАрхитектураАстрономияАудитБиологияБухгалтерияВоенное делоГенетикаГеографияГеологияГосударствоДомДругоеЖурналистика и СМИИзобретательствоИностранные языкиИнформатикаИскусствоИсторияКомпьютерыКулинарияКультураЛексикологияЛитератураЛогикаМаркетингМатематикаМашиностроениеМедицинаМенеджментМеталлы и СваркаМеханикаМузыкаНаселениеОбразованиеОхрана безопасности жизниОхрана ТрудаПедагогикаПолитикаПравоПриборостроениеПрограммированиеПроизводствоПромышленностьПсихологияРадиоРегилияСвязьСоциологияСпортСтандартизацияСтроительствоТехнологииТорговляТуризмФизикаФизиологияФилософияФинансыХимияХозяйствоЦеннообразованиеЧерчениеЭкологияЭконометрикаЭкономикаЭлектроникаЮриспунденкция

Організація міжнародних залізничних маршрутів

Читайте также:
  1. Cутність та умови застосування міжнародних розрахунків за допомогою акредитивів.
  2. I. Організація та проведення модульного і підсумкового контролю
  3. IV. Організація. Контроль.
  4. V. Організація виконання та захисту курсової роботи
  5. Адміністративний менеджмент в бізнес-організаціях (business administration), некомерційних та громадських організаціях (public administration).
  6. Акредитив у міжнародних розрахунках
  7. Взаємодія органів публічної влади з трудовими колективами, підприємствами, установами, організаціями
  8. Види навчання з питань охорони праці. Організація навчання.
  9. Видова структура міжнародних відносин
  10. Внутрішня організація органу державної влади
  11. Гри «Організація мікрогруп»
  12. До якої із зазначених міжнародних орг.-ій НЕ входить Україна – НАТО

Лекція 2

Організація послуг залізничного транспорту.

Правила перевозу пасажирів на залізничному транспорті в Україні.

Технологія перевозу туристів на залізничному транспорті.

Організація міжнародних залізничних маршрутів

Правила перевозу пасажирів на залізничному транспорті в Україні.

Загальні правила перевезення пасажирів у міжнародному сполученні, в тому числі й залізницею, регламентуються міжурядовими угодами в рамках '"Міжнародної конвенції з контракту на подорож", прийнятої 22 жовтня 1970 р., "Конвенції й Статусу про свободу транзиту", прийнятої 20 квітня 1921 р. Перевезення туристів на території СНД регулюється міжурядовими угодами, а також актом "Про основні принципи співробітництва держав-учасниць СНД у галузі туризму," прийнятим 29 жовтня 1994 р.

1 Здійснення спеціалізованих залізничних подорожей та перевезень туристів на залізничному транспорті у внутрішньому сполученні регулюється Статутом залізниць України (Постанова Кабінету Міністрів України від 06.04.98), Постановою КМУ від 19.03.1997 № 252 «Про Порядок обслуговування громадян залізничним транспортом» та наказом Міністерства транспорту та зв’язку України від 27.12.2006 №1196 «Про затвердження Правил перевезення пасажирів, багажу, вантажобагажу та пошти залізничним транспортом України». (РОЗКАЗАТИ ДЕТАЛЬНО)

 

Технологія перевозу туристів на залізничному транспорті.

При організації спеціальних залізничних турів між залізницею і туристичною фірмою укладається договір на виділення поїздів та вагонів. Предметом угоди є надання залізницею орендатору (туристичній фірмі) спеціального поїзда на визначену кількість місць. До загальної кількісті місць включають місця для дирекції туристичного поїзду, поїзної бригади та працівників вагонів-ресторанів.

В угоді визначається порядок здачі-прийому поїзда. Передача поїзда орендатору та його повернення здійснюється на підставі акту. Фактичне надання рухомого складу відбувається лише після здійснення оплати за перевезення туристів. Партнери обумовлюють в угоді умови експлуатації орендованого поїзда. Як правило, поїзди надаються в орендне користування з обслуговуванням поїзними бригадами (провідниками).

В угоді обумовлюється вартість оренди й порядок розрахунків. При оформленні перевезень туристів в орендованих вагонах стягується плата: за оренду по ставках, встановлених адміністрацією дороги; вартість проїзду за фактичну кількість туристів, але не менше кількості місць у вагоні за тарифами, що відповідають класу пасажирського поїзда; вартість перевезення багажу.

У випадку перегону орендованого поїзда або вагона у порожньому стані від пункту його формування до місця посадки туристів або від місця звільнення орендарем до пункту його формування, береться плата за порожній пробіг. Орендна плата та інші платежі здійснюються за весь маршрут (туди і назад) до початку поїздки з оформленням отриманих платежів.

Окреме положення угоди передбачає відповідальність партнерів у випадку використання орендованого вагона не орендатором, а іншою організацією. У подібному випадку договір вважається недійсним, а орендатор повинен сплатити залізниці штрафу розмірі 100% ставки орендної плати за кожну добу використання вагона іниіою організацією.

Орендатор несе матеріальну відповідальність за збереження обладнання, інвентарю та білизни, що знаходиться в орендованому поїзді.

Якщо після підписання угоди орендатор відмовляється від оренди спеціального поїзда або вагона, він повинен сплатити залізниці штрафу розмірі 20% від загальної суми угоди. У такому ж розмірі залізниця сплачує орендатору штраф за ненадання орендованого поїзда або вагона.

До договору оренди спеціалізованого туристично-екскурсійного поїзду додається:

- маршрут поїздки та пункти зупинок;

- терміни подорожі з указанням дат та тривалості зупинок у кожному пункті маршруту;

- кількість вагонів-ресторанів;

- послуги у поїзді (чай та чайна продукція, сніданки у купе
тощо).

На залізничному транспорті існує поняття - композиція (схема) складу пасажирського поїзда. Під нею розуміють порядок розташування вагонів у складі поїзда.

3Склад туристичного поїзда формується за наступним принципом:

- при проходженні двома та більше дорогами у складі 13-17 пасажирських вагонів, включаючи вагони-ресторани та дизель електростанції (13 купейних вагонів та 3 вагони-ресторани);

- при проходженні місцевим сполученням - у складі не менше 10 пасажирських вагонів;

- при проходженні у приміському сполученні - у складі не менше 6 пасажирських вагонів приміського парку.

Для туристичних поїздів дальнього прямування прийнята єдина схема формування складу: при включенні трьох вагонів-ресторанів вони ставляться під порядковим номерами 3, 8, 13; при включенні двох вагонів-ресторанів - під порядковими номерами 3 і 8, або 8 і 13, 3 і 13; при включенні одного вагону-ресторану - він ставиться під порядковим номером 3, або 8, або 13.

У випадку існування додаткових пасажирських вагонів, вони розташовуються під номерами 0 і 16. Подібна схема поїзду є найбільш оптимальною, вона дозволяє завчасно розподілити туристів для харчування у вагонах-ресторанах. У вагонах розміщується наступна інформація: розклад руху турпоїзда, програма обслуговування, прізвище директора турпоїзда, інструкторів, лікаря, номер вагона-ресторана, де туристи харчуються, номер зміни та термін прийому їжі. Рівень підготовки складу поїзда до рейсу перевіряється спеціальною комісією за 6 год. до відправлення. У складі комісії представники служб: пасажирської, лікарсько-санітарної, туристичної організації (орендатора) та підприємства, що забезпечує туристів харчуванням.

Комісія вирішує питання про можливість відправлення состава у рейс. Результати огляду оформлюються актом загальної форми.

Організацією обслуговування туристів під час туристичного маршруту займається дирекція туристичного поїзду. Чисельність працівників на туристичному поїзді визначається у відповідності до кількості туристів. Як правило, штат дирекції турпоїзда складається з директора, інструкторів-методистів, організатора дозвілля, лікаря, акомпаніатора та нараховує від 4 до 6 осіб.

Директор турпоезда назначается из высококвалифици­рованных туристских работников, имеющих опыт воспита­тельной, административной и туристско-экскурсионной ра­боты. Он отвечает за работу подчиненного ему персонала, должный порядок во всех вагонах, выполнение плана-графика маршрута, проведение воспитательной, культурно-массовой, экскурсионной работы. Он участвует в комиссии по проверке готовности поезда к рейсу, ведет учет и отчет­ность, проводит вступительную и заключительную беседы с туристами, отвечает наравне с бригадиром (начальником) поезда за качество предоставляемых услуг в соответствии с договором. Он имеет право удалять с поезда туристов, сис­тематически нарушающих правила внутреннего распорядка.

Инструктор-методист составляет планы воспитательной, культурно-массовой и туристско-экскурсионной работы и от­вечает за организацию досуга. Он проводит регулярные беседы в туркабинете или по радиотрансляционной сети, знакомит туристов с путевой информацией, организует концерты, плано­вые экскурсии, встречи и т.д. В его оперативном подчинении находятся культорганизатор и аккомпаниатор.

Инструктор-методист отвечает за посадку туристов и их размещение, обеспечение туристскими путевками, получение газет, журналов, личной корреспонденции для туристов.

Врач турпоезда работает в соответствии с его должност­ными обязанностями. Он назначается из лиц, имеющих стаж лечебной работы и прошедших инструктаж по вопросам гигиены и эпидемиологии. Его основной обязанностью яв­ляются оказание экстренной медицинской помощи в пути следования и профилактика заболеваний, контроль за со­блюдением санитарного режима в вагонах и ресторанах.

Директор туристичного поїзду повинен отримати в туристичній фірмі наступні документи:

- посадові обов'язки керівника туристичного поїзда;

- картку туристичного маршруту,

- копію договора на оренду вагону;

- квитанцію про сплату проїзду;

- копію адресної телеграми;

- копії угод з партнерами, що будуть здійснювати обслуговування на маршруті (їх адреси та телефони), а також калькуляції та програми обслуговування;

- копії телеграм партнерів, що підтверджують прийом та обслуговування даного поїзда;

- бланки актів та звітностей: акт про прийом комісією поїзда;
- акти на харчування; акти на білизну; акти на культтовари та медичні препарати;

- копію угоди з підприємством вагона-ресторана;

- бланки розміщення туристів у вагонах;

- узгоджений з туристичною фірмою текст вступної бесіди;

- рекламу, сувеніри, буклети.

Після прибуття на туристичний поїзд турист здає свою путівку інструктору турпоїзда в обмін на спеціальну туристичну книжку, що є документом входу у вагон поїзда на весь час подорожі. У туристичних книжках обов'язково повинні бути указані такі реквізити: номери вагона, місця, вагона-ресторана, зміни харчування; розклад руху турпоїзда, основні правила для туристів. Як правило, туристична книжка невелика за форматом і зручна для користування на маршруті.

Харчування туристів у туристичних поїздах здійснюється: під час руху - у вагонах-ресторанах; під час зупинки - у вагонах-ресторанах (якщо база відстою турпоїздів має спеціальне технічне обладнання, що забезпечить можливість роботи вагонів-ресторанів); під час зупинки - у точках харчування у містах.

Екскурсійне обслуговування здійснюється туристичними організаціями міст перебування туристів. Договір на екскурсійне обслуговування або відвідання музею включає наступні пункти:

- назви та тривалість екскурсій, засіб пересування на них
(автобусні, пішоходні, теплоходні тощо);

- термін підтвердження замовлень;

- вартість екскурсій;

- чисельність екскурсантів у групі на кожній екскурсії;

- матеріальна відповідальність за ненадання екскурсій.
Також туристам за додаткову плату надаються послуги, що не включені до "вартості турпакету. Як правило, це специфічні екскурсії, шоу, морські, річкові погулянки, відвідання аквапарків, мисливство, рибна ловля, сафарі по гора' та пустелях, відвідання музеїв тощо. З підприємствами, що надають такі послуги, укладаються окремі угоди з метою отримання пільгових групових цін.

 

Організація міжнародних залізничних маршрутів

5На залізницях Європи та США продають не комплекс, а окремі послуги:

- квиток, що дає право на поїздку;

- бронювання конкретного місця на конкретну дату;

- надання спального місця.

Дві останні послуги на більшості маршрутів є додатковими. Поїзди рідко бувають заповненими наполовину, тому бронювати заздалегідь дату й місце не прийнято. На перевізному документі немає дати поїздки та номера місця. Дата на квитку у більшості країн ставиться, але це дата придбання. Використати квиток можна у будь-який день, доки не закінчився термін його дії (як правило, два місяці).

У поїздах міжнародного класу, спеціальних туристичних поїздах підвищеної комфортності існує система обслуговування пасажирів, що враховує особливі вимоги - вегетаріанська або кошерна їжа, інвалідна коляска, підвісне ліжко немовлятам. Ці послуги замовляються попередньо при бронюванні проїзних документів.

Служба організації харчування у пасажирських поїздах далекого прямування стає подібною до аналогічної служби повітряних перевізників. У вартість проїзду, особливо для нічних поїздів, включається комплексне харчування (вечеря або сніданок), що видається у зручній для використання спеціальній пластмасовій упаковці.

Обсяги і кількість видів харчування залежить від тривалості рейсу й класу обслуговування. Проблема організації харчування одночасно для 300-500 пасажирів під час руху та прибирання посуду, утилізації залишків їжі є досить складною. Вона потребує чіткої організації роботи працівників вагонів-ресторанів.

6Для туристів та різних категорій пасажирів на залізницях діє система різноманітних пільг та знижок:

Єврорейлпасс - система знижок при проїзді залізницями для 1 класу без ліміту відстані для подорожі 17 країнами (Австрія, Бельгія, Данія, Фінляндія, Франція, Греція, Німеччина,

Нідерланди, Угорщина, Ірландія, Італія, Люксембург, Португалія, Іспанія, Швеція, Швейцарія, Норвегія). Квиток купують до прибуття в країни в турагенствах. Квиток, що дійсний 15 днів, коштує 498 дол., тривалістю до 3 місяців -1398 дол.

Єврорейлюспасс - система знижок для молоді при наявності посвідчення міжнародної студентської організації І5ІС, ІТІС, СО 25. Квиток, що діє 15 днів, коштує 398 дол.

Інтеррейл - це система узгоджених пільгових тарифів на залізничний транспорт 27 країн Європи та Африки, для молоді та дорослих туристів. Дисконтні карти цієї системи можна придбати на сім зон, їх вартість складає 250-260 дол. Термін дії квитка від 15 днів (одна зона) до місяця (до семи зон).

Сканрейлпасс надає можливість подорожувати залізницями країн Скандинавії, а також значні пільги при проїзді на поромах, автобусах, при проживанні у певних готелях.

У регіоні Східна Європа діє Східно-Європейський пасе (Австрія, Чехія, Словаччина, Угорщина, Польща).

У кожній країні існують національні тарифи, що надають додаткові пільги та знижки під час подорожі. Наприклад, значні пільги туристам надаються на залізницях Австрії. Продається відкритий квиток, що діє 15, ЗО або 60 днів, вартістю на 20% меншою, ніж із фіксованою датою.

Бритрейлпасс - особистий проїзний документ для туристів, що продасться тільки в офісах "Бритиш Рейл'". Термін дії-один чи декілька днів для здійснення подорожі будь-яким класом. Молодіжний квиток (із знижкою) передбачає проїзд у другому класі.

Норвейрейлпасс - надає можливість здійснити необмежену кількість подорожей Норвегією упродовж 1 або 2 тижнів (І та II класом), існує можливість подорожувати три дні упродовж місяця.

В Індії існує програма Індрейлпасс, за якою туристи подорожують залізницею без обмежень у відстані. Квиток є іменним і купується до прибуття у країну або у міжнародних аеропортах Делі, Мумбая (Бомбея), Ченная (Мадраса). Вартість поїздки - на кінець XX ст. становила:

 

Крім того, у кожній країні діють власні нормативи, згідно яких окремим категоріям пасажирів при здійсненні перевезень надаються різноманітні пільги: пенсіонерам, військовим, дітям, інвалідам тощо.

Наприклад, залізницями Британії можна перевозити безкоштовно до чотирьох дітей у віці до 5 років, а для дітей у віці з 5 до 16 років діє знижка 50% від вартості квитка. У Німеччині діти до 4 років перевозяться безкоштовно, а з 4 до 11 років - за 50 % вартості. Молодь від 12 до 26 років отримує знижку за шкільними або студентськими квитками у вагонах II класу.

Україна. Перевезення туристів рейсовими поїздами постійного сполучення здійснюють, коли туристична фірма не має потреби перевозити велику кількість туристів. Туристична фірма звертається до підприємств Укрзалізниці із письмовою заявою встановленого зразка на виділення необхідної кількості проїзних документів на регулярний графіковий поїзд.

8Резервування місць для організованих груп здійснюється на підставі подання замовлення, де вказано: повну назву організації, її адресу, реквізити банку, який обслуговує, кількість місць, маршрут, номер поїзду, дату виїзду й тип вагону. Замовлення повинно бути підписано керівником туристичної організації та головним бухгалтером і завірено печаткою установи. Заяву на перевезення групи дітей шкільного віку має засвідчити підписом директор школи, де навчаються діти, або завідувач районним відділом освіти, або керівник підприємства - організатор перевезення. Замовлення здасться в касу залізничного вокзалу для групових замовлень та регіструється у старшого касира.

Плата за послуги з резервування місць вноситься готівкою у день замовлення за кожне замовлене місце незалежно від того, яка кількість місць фактично буде викуплена. Можливою є оплата послуги резервування місць за безготівковим розрахунком, якщо до відправлення поїзду віддати подання заяви на резервування місць 12 днів і більше.

9Туристична фірма повинна викупити проїзні документи на замовлені місця у день, призначений касиром. При цьому Укрзалізницею встановлені граничні терміни викуплення проїзних документів: при замовленні місць за 45-30 діб до відправлення поїзда місця мають бути викупленими за 20 діб до відправлення поїзда, при замовленні за 29-12 і 11-6 діб місця мають бути викупленими відповідно за 10 і 5 діб. Якщо заявка подається за 2-5 діб до відправлення поїзда, то місця слід викупити протягом доби. Замовлення, що подаються у термін менше однієї доби до часу відправлення поїзда, мають бути оформлені одразу після резервування місць та сплати за резервування.


1 | 2 | 3 | 4 |

Поиск по сайту:



Все материалы представленные на сайте исключительно с целью ознакомления читателями и не преследуют коммерческих целей или нарушение авторских прав. Студалл.Орг (0.008 сек.)