АвтоАвтоматизацияАрхитектураАстрономияАудитБиологияБухгалтерияВоенное делоГенетикаГеографияГеологияГосударствоДомДругоеЖурналистика и СМИИзобретательствоИностранные языкиИнформатикаИскусствоИсторияКомпьютерыКулинарияКультураЛексикологияЛитератураЛогикаМаркетингМатематикаМашиностроениеМедицинаМенеджментМеталлы и СваркаМеханикаМузыкаНаселениеОбразованиеОхрана безопасности жизниОхрана ТрудаПедагогикаПолитикаПравоПриборостроениеПрограммированиеПроизводствоПромышленностьПсихологияРадиоРегилияСвязьСоциологияСпортСтандартизацияСтроительствоТехнологииТорговляТуризмФизикаФизиологияФилософияФинансыХимияХозяйствоЦеннообразованиеЧерчениеЭкологияЭконометрикаЭкономикаЭлектроникаЮриспунденкция

Роль транспорту у торгівлі

Читайте также:
  1. Адміністративні методи регулювання зовнішньої торгівлі.
  2. БЕЗПЕКА ВНУТРІШНЬОЗАВОДСЬКОГО ТРАНСПОРТУ
  3. Взаємозв’язок зовнішньої торгівлі, валютних курсів і платіжного балансу
  4. Види транспорту та транспортних перевезень
  5. ВИЩИЙ НАВЧАЛЬНИЙ ЗАКЛАД УКООПСПІЛКИ «ПОЛТАВСЬКИЙ УНІВЕРСИТЕТ ЕКОНОМІКИ І ТОРГІВЛІ»
  6. Виявлені при транспортуванні за 200 р.
  7. Економічний протекціонізм і вільна торгівля. Причини «вибіркової» протекціоністської політики і загальні тенденції до лібералізації міжнародної торгівлі
  8. ЕЛЕКТРИЧНОГО ТРАНСПОРТУ
  9. Забезпечення умов безпеки руху транспорту і пішоходів при перетинанні перехрестя вулиць. Побудова трикутника видимісті.
  10. ЗАБЕЗПЕЧЕННЯ УМОВ БЕЗПЕКИ РУХУ ТРАНСПОРТУ ТА ПІШОХОДІВ ПРИ ПЕРЕТИНІ ПЕРЕХРЕСТЯ ВУЛИЦ. ПОБУДОВА ТРИКУТНИКА ВИДИМОСТІ
  11. Задачі, класифікація транспорту на виробництві.
  12. Закономірності розвитку міжнародної торгівлі

ВСТУП

У системі єдиного народногосподарського комплексу країни транспорт посідає особливе місце. Він є одним із галузей, що формують інфраструктуру народного господарства. Масштаби громадського виробництва, розширення сфер промислового використання природних ресурсів, розвиток економічних пріоритетів і міждержавних культурних зв'язків і в середині країни, і з зарубіжними країнами, вимоги обороноздатності країни неможливо знайти забезпечені без потужного розвитку всіх видів транспорту, широко розгалуженої мережі шляхів, високої мобільності та його маневреності всіх видів транспорту.

Транспорт є галуззю, яка знаходиться на стику виробничої сфери і сфери

послуг. Він не створює ніяких матеріальних цінностей, а забезпечує

перевезення вантажів і людей, розвиваючи зв'язки між підприємствами,

галузями, регіонами. Його ще називають "кровоносною системою економіки", бо він є необхідною умовою функціонування господарства.

Транспорт поділяється на вантажний і пасажирський, залежно від того, які

об'єкти ним перевозяться. Вантажний транспорт забезпечує виробничі

зв'язки між підприємствами і доставку населенню продуктів споживання;

основними показниками ефективності його роботи є вантажоперевезення

(кількість перевезених за рік вантажів у тоннах) і вантажообіг (добуток

обсягу перевезеного вантажу на відстань перевезень).

Обрана мною тема вважається найбільш актуальною нині, оскільки транспорт найвагоміша галузь, яка посіла і остаточно утримує провідні позиції у транспортному комплексі країни.

Мета роботи: вивчення типів транспортних засобів, організація перевезень різними видами транспорту, роль транспорту у торгівлі і його сучасні проблеми.

Завданням курсової роботи є:

- дати характеристику різним видам транспорту;

- проаналізувати роботу транспортної компанії «УкрБудТранс»;

- визначити сучасні проблеми транспорту і вказати шляхи їх вирішення.

Об’єктом дослідження є транспортна компанія «УкрБудТранс», що знаходиться за адресою Львівська область, м. Пустомити, вул. Грушевського 23.

 

Роль транспорту у торгівлі

Транспортом у вузькому розумінні заведено вважати сукупність технічних за­собів, призначених для просторового переміщування продукції та матеріалів; у більш широкому розумінні транспорт — це одна з галузей виробничої сфери на­родного господарства, котра тісно взаємодіє з усіма його галузями щодо фізичного переміщування сировини, матеріалів, готової продукції і виконує роль сполучної ланки між виробником і споживачем.
Усі питання, пов'язанні з діяльністю транспорту в Україні, регулюються Законом України «Про транспорт», «Про залізничний транспорт», «Про дорожній рух», «Про трубопровідний транспорт» тощо.
Завдяки створенню єдиної транспортної системи в Україні транспорт забезпечує зв'язок між територіально віддаленими районами виробництва і районами спожи­вання, і тому відіграє суттєву роль у забезпеченні функціонування підприємств сфери торгівлі, громадського харчування і послуг. Ритмічна і вчасна доставка това­рів сприяє рівномірній роботі підприємств торгівлі, зниженню рівня товарних запа­сів і скороченню витрат підприємств.
Особливості техніко-експлуатаційних характеристик окремих видів транспорту обумовлюють доцільність їх застосування у здійсненні різних етапів транспорту­вання продукції, зокрема:

1) залізничним транспортом рекомендується послуговуватися переважно для да­льніх і масових перевезень практично всіх видів продукції і товарів народного спо­живання;

2) морським транспортом — переважно для перевезень різноманітних ванта­жів—об'єктів міжнародних економічних операцій з експорту-імпорту товарів, ви­везення риби і рибопродуктів з місць їх лову, а також для міжнародних масових пе­ревезень насипних і наливних вантажів; 3)авіаційним транспортом — для здійснення термінових перевезень вантажів, особливо у важкодоступні райони;

4) автомобільним транспортом — на різних етапах транспортування; 5) трубопровідним транспортом— для постачання газу, нафти.
Окрім перевезень вантажів транспортні підприємства надають своїм клієнтам, зокрема торгівлі, різноманітні послуги, пов'язані з прийманням вантажів на тимча­сове відповідальне зберігання, супроводженням вантажів експедиторами, здаван­ням вантажів органами транспорту та ін. Увесь комплекс робіт, які виконуються під час транспортування вантажів від пункту відправки (зі складу вантажовідправника) до моменту здавання в пункт призначення, а також операції, які виконуються до і після перевезення вантажів, заведено називати транспортно-експедиційними операціями.
Розгорнутий перелік операцій, що належать до транспортно-експедиційного процесу, включає такі види робіт: підготовка товарів до перевезення (пакуван­ня, маркування, сортування вантажів, їх пакетування і зберігання до моменту від­вантаження тощо); зважування вантажів та/або транспортних засобів роз­рахунок і вибір раціонального варіанта завантаження транспортних засобів, схем розміщення і закріплення вантажів; завантаження на транспорт у пункті відпра­вки, їх закріплення в транспортному засобі, накривання вантажів; приймання вантажу до перевезення на складі перевізника або замовника; оформлення перевезення, перевірка транспортних і супровідних документів; процес переве­зення, що включає створення необхідного режиму, супровід товару в дорозі та йо­го охорону; розвантаження і здавання вантажу на склад вантажоодержувача в пункті призначення або іншому перевізнику — для подальшої доставки за призна­ченням; оформлення завдання-приймання вантажу; здійснення розрахунків за виконані перевезення; страхування вантажів, виконання митних процедур під час міжнародних перевезень, паспортно-візове обслуговування; інформа­ційний супровід перевезення, у тому числі повідомлення про місцезнаходження вантажу, терміни його відправки та прибуття, інформування про види послуг, та­рифи і режими роботи перевізників та експедиторів; ведення обліку і звітності щодо перевезень, заповнення документів, видавання довідок, пов'язаних з пере­везеннями тощо. У сучасній теорії та практиці господарської діяльності цей ком­плекс робіт заведено відносити до сфери транспортної логістики.
Основними операторами, які здійснюють транспортно-експедиційне обслугову­вання, є підприємства автомобільного транспорту. Завдяки виділенню транспортно- експедиційних операцій та передачі їх таким операторам з'явилася можливість зві­льнити вантажовідправників та вантажоодержувачів (виробничі, торговельні та ін­ші підприємства) від виконання невластивих їм функцій з організації перевезень вантажів, зменшити терміни перевезень вантажів за рахунок маршрутизації та ка лендаризації перевезень, підвищити рівень використання транспортних засобів, оптимізувати чисельність експедиторів і вантажників, запроваджувати прогресивні технології товаропросування, підвищити ефективність роботи транспорту в цілому.
Для здійснення транспортно-експедиційного обслуговування суб'єкти господа­рювання (вантажовідправники або вантажоодержувачі) укладають з транспортними (транспортно-експедиторськими) підприємствами договори про умови перевезення вантажів і виконання пов'язаних з цим робіт. Підприємства-клієнти повинні органі­зовувати роботу підрозділів та персоналу з таким розрахунком, щоб забезпечувати цілодобове приймання та відправлення вантажів, включаючи вихідні і святкові дні, вчасне вивезення вантажів з централізованих складів тощо. Підприємства транспо­рту повинні забезпечувати потреби підприємств-замовників у перевезеннях ванта­жів, якісне і вчасне забезпечення їх транспортування, безпечні умови перевезень, збереження вантажів від їх прийняття до перевезення і до моменту видачі їх ванта­жоодержувачам, якщо інше не передбачене договором.
Важливим завданням організації перевезень торговельних вантажів є вибір ефективних транспортних засобів, котрі як найповніше відповідали б конкретним умовам перевезень. При виборі рухомого складу для перевезень тих чи інших вантажів потрібно вирішити кілька взаємозв'язаних завдань:
- визначення виду транспорту;
- вибір типу транспортного засобу (визначення спеціалізації);
- підбір транспортного засобу за вантажопідйомністю.
На першому етапі беруть до уваги інформацію про характерні особливості перевезень вантажів окремими видами транспорту і переваги та недоліки конкретних видів транспорту відносно інших. Для прийняття рішення також враховують характер руху потоків вантажів на різних стадіях товаропросування. Так, при організації перевезень вантажів від виробників продукції (товарів) до підприємств оптової торгівлі необхідно переміщувати на значні відстані великі партії товарів вузької номенклатури, що потребує використання т. зв., магістрального транспорту (залізничний, морський, річковий). Натомість, при доставці товарів з оптових торговельних підприємств або від місцевих виробників у роздрібну торговельну мережу постає завдання організації завезення значної кількості дрібних партій товарів широкого асортименту у велику кількість територіально розосереджених об'єктів роздрібної торгівлі. Для вирішення цього завдання найбільш придатним є автомобільний транспорт. При виборі виду транспорту потрібно також ураховувати такі фактори: надійність дотримання графіка доставки, час (тривалість), доставки, тощо.
Прийняте рішення щодо виду транспорту має бути доповнене вибором типу транспортного засобу та рішенням щодо доцільності його спеціалізації. Спеціалізованим називають рухомий склад, пристосований для перевезення певних видів вантажів або обладнаний додатковими механізмами. Вимоги щодо конструкції спеціалізованих транспортних засобів визначаються властивостями вантажів, що перевозяться, їх геометричними характеристиками, масою, а також умовами перевезень. Альтернативою спеціалізованим транспортним засобам можуть бути транспортні засоби спецпризначення.

 

 


1 | 2 | 3 | 4 |

Поиск по сайту:



Все материалы представленные на сайте исключительно с целью ознакомления читателями и не преследуют коммерческих целей или нарушение авторских прав. Студалл.Орг (0.004 сек.)