АвтоАвтоматизацияАрхитектураАстрономияАудитБиологияБухгалтерияВоенное делоГенетикаГеографияГеологияГосударствоДомДругоеЖурналистика и СМИИзобретательствоИностранные языкиИнформатикаИскусствоИсторияКомпьютерыКулинарияКультураЛексикологияЛитератураЛогикаМаркетингМатематикаМашиностроениеМедицинаМенеджментМеталлы и СваркаМеханикаМузыкаНаселениеОбразованиеОхрана безопасности жизниОхрана ТрудаПедагогикаПолитикаПравоПриборостроениеПрограммированиеПроизводствоПромышленностьПсихологияРадиоРегилияСвязьСоциологияСпортСтандартизацияСтроительствоТехнологииТорговляТуризмФизикаФизиологияФилософияФинансыХимияХозяйствоЦеннообразованиеЧерчениеЭкологияЭконометрикаЭкономикаЭлектроникаЮриспунденкция

Види взаємодії

Читайте также:
  1. Взаємодії в екологічних системах. Принципи формування екосистем
  2. Еталонна модель взаємодії відкритих систем
  3. ЗМ 2.: Суспільство та релігія: аспекти взаємодії
  4. Ньої взаємодії, спрямованої на виробництво, обмін, розподіл та спожи-
  5. Соціальна структура – це сукупність відносно стійких, стабільних соціальних спільнот, груп і певний порядок їх взаємозв'язку та взаємодії.

Важливе для хірургії властивість лазерного випромінювання – здатність коагулировать кровенасищенную (васкуляризованную)біоткань.

Здебільшого, коагуляція відбувається поза рахунок поглинання кров'ю лазерного випромінювання, її сильного нагріву до скипання та утворення тромбів. Отже, поглинає мішенню при коагуляції може бути гемоглобін чи водна складова крові. Це означає, що добрекоагулироватьбиоткань буде випромінювання лазерів у сферіоранжево-зеленого спектра (КТР-лазер, на парах міді) і інфрачервоних лазерів (неодимовий,гольмиевий,ербиевий в склі, ЗІ2-лазер).

Проте, за дуже високому поглинанні вбиоткани, як, наприклад, уербиевого гранатового лазера із довжиною хвилі 2,94мкм, лазерне випромінювання поглинається на глибині 5 - 10мкм і може взагалі досягти об'єкта впливу – капіляра.

Хірургічні лазери діляться на великі групи: абляционние (від латів.ablatio – «позбавити»; до медицини – хірургічне видалення, ампутація) і неабляционние лазери.Абляционние лазери ближчі один до скальпелю.Необляционние лазери діють за іншому принципу: після обробки якогось об'єкта, наприклад, бородавки, папіломи чи гемангіоми, таким лазером, цей об'єкт залишається дома, та за що час у ньому проходить серія біологічних ефектів і він відмирає. Насправді враження таке: новоутвореннямумифицируется, засихає і відпадає.

У хірургії застосовуютьсяCO2-лазери безперервного дії. Принцип грунтується на тепловому вплив. Переваги лазерну хірургію у тому, що вона є безконтактної, практично безкровною, стерильною, локальної, дає гладке загоєннярассеченной тканини, а звідси хороші косметичні результати.

У онкології зазначалося, що лазерний промінь надає що руйнує дію на пухлинні клітини. Механізм руйнації грунтується на термічному ефект, завдяки якому виникає різницю температур між поверхневими і внутрішніми частинами об'єкта, яка веде до сильних динамічним ефектів і руйнації пухлинних клітин.

Сьогодні також дуже перспективний такий традиційний напрямок, як фотодинамічна терапія. З'являється безліч статей про клінічному застосуванні цього методу. Суть її у тому, що у організм пацієнта вводять спеціальне речовина – фотосенсибилизатор. Це речовина вибірково накопичується ракової пухлиною. Після опромінення пухлини спеціальним лазером відбувається серія фотохімічних реакцій із кисню, що вбиває ракових клітин.

Однією з засобів впливу лазерним випромінюванням на організм є внутрішньовенне лазерне опромінення крові (ВЛОК), що у час успішно використовують у кардіології, пульмонології, ендокринології, гастроентерології, гінекології, урології, анестезіології, дерматології та інших галузях медицини. Глибока наукова опрацювання питання і прогнозованість результатів сприяють застосуваннюВЛОК як самостійно, і у комплексі коїться з іншими методами лікування.

ДляВЛОК зазвичай використовують лазерне випромінювання у червоній області спектра
(0,63мкм) потужністю 1,5–2 мВт. Лікування проводять щодня чи через день; на курс від 3 до 10 сеансів. Час впливу при більшості захворювань 15–20 хв за сеанс для дорослих і 5–7 хв для дітей.Внутривенная лазерна терапія можна здійснити практично у кожному стаціонарі чи поліклініці. Перевагою амбулаторноїлазеротерапии є зменшення можливості розвитку внутрішньолікарняної інфекції, створюється хороший психоемоційний фон, дозволяючи хворому протягом багато часу зберігати працездатність, проводячи у своїй процедури і одержуючи повноцінне лікування.

У офтальмології лазери застосовують як лікування, так діагностики. З допомогою лазера виробляютьприварку сітківки очі, зварювання судин очної судинної оболонки. Для мікрохірургії із лікування глаукоми служать аргонові лазери, котрі випромінюють всине-зеленой області спектра. Для корекції зору що й успішно використовуються ексимерні лазери.

У дерматології з допомогою лазерного випромінювання лікують багато важкі і хронічні захворювання шкіри, і навіть виводять татуювання. При опроміненні лазером активуєтьсярегенеративний процес, відбувається активація обміну клітинних елементів.

Основний принцип застосування лазерів в косметології у тому, що світло впливає лише з той об'єкт чи речовина, яке поглинає його. У шкірі світло поглинається особливими речовинами -хромофорами. Коженхромофор поглинає у певному діапазоні довжин хвиль, наприклад, для помаранчевого і зеленого спектра це гемоглобін крові, задля дотепного спектра -меланін волосся, а інфрачервоного спектра - клітинна вода.

При поглинанні випромінювання відбувається перетворення енергії лазерного променя в тепло у тому ділянці шкіри, який міститьхромофор. При достатньої потужності лазерного променя усе веде до тепловому руйнації мішені. Отже, з допомогою лазера можнаселективно впливати, наприклад, на коріння волосся, пігментні плями та інші дефекти шкіри.

Проте внаслідок перенесення тепла відбувається нагрівання і банки сусідніх областей, навіть якщо вони містять малосветопоглощающиххромофоров. Процеси поглинання й переносу тепла залежить від фізичних властивостей мішені, глибини залягання і його розміру. Тож у лазерної косметології важливо старанно підбирати як довжину хвилі, а й енергію, і тривалість лазерних імпульсів.

У стоматології лазерне випромінювання є найефективнішим фізіотерапевтичним засобом лікування пародонтозу і захворювань слизової оболонки ротовій порожнині.

Лазерний промінь застосовується замість голковколювання. Переваги застосування лазерного променя у тому, чого немає контакти з біологічним об'єктом, отже, процес протікає стерильно і безболісно за високої ефективності.

>Световодние інструменти, і катетери для лазерну хірургію призначені для доставки потужного лазерного випромінювання доречно проведення втручання при відкритих, ендоскопічних і лапароскопічних операціях - у урології, гінекології, гастроентерології, загальної хірургії,артроскопии, дерматології. Дозволяють здійснювати різання, висічення,абляцию,вапоризацию ікоагуляцию тканин під час проведення хірургічних операцій на контакту збиотканью чи безконтактному режимі застосування (під час видалення торця волокна біоткані).

 

 


1 | 2 | 3 | 4 | 5 |

Поиск по сайту:



Все материалы представленные на сайте исключительно с целью ознакомления читателями и не преследуют коммерческих целей или нарушение авторских прав. Студалл.Орг (0.003 сек.)