АвтоАвтоматизацияАрхитектураАстрономияАудитБиологияБухгалтерияВоенное делоГенетикаГеографияГеологияГосударствоДомДругоеЖурналистика и СМИИзобретательствоИностранные языкиИнформатикаИскусствоИсторияКомпьютерыКулинарияКультураЛексикологияЛитератураЛогикаМаркетингМатематикаМашиностроениеМедицинаМенеджментМеталлы и СваркаМеханикаМузыкаНаселениеОбразованиеОхрана безопасности жизниОхрана ТрудаПедагогикаПолитикаПравоПриборостроениеПрограммированиеПроизводствоПромышленностьПсихологияРадиоРегилияСвязьСоциологияСпортСтандартизацияСтроительствоТехнологииТорговляТуризмФизикаФизиологияФилософияФинансыХимияХозяйствоЦеннообразованиеЧерчениеЭкологияЭконометрикаЭкономикаЭлектроникаЮриспунденкция

ОБЛІК АВІАТОПЛІВ НА СКЛАДАХ ПММ

Читайте также:
  1. Автоматизований облік виробничих запасів на складі
  2. Адміністративні витрати, витрати на збут, інші операційні витрати, інші витрати та їх облік
  3. Аналітичний облік витрат на овочівництво відкритого ґрунту у неспеціалізованих господарствах ведеться...
  4. Бухгалтерський облік призначений,
  5. ВЕТЕРИНАРНИЙ ОБЛІК, ЗВІТНІСТЬ ТА ДІЛОВОДСТВО
  6. Взаємозв'язок ІС обліку з іншими підсистемами інформаційної системи підприємства.
  7. Вибір роздільника обліку
  8. Вивчення та облік епізоотичного стану місцевості
  9. Виправлення помилок в облікових регістрах
  10. Відмінності між аудитом, обліком, ревізією і судово-бухгалтерською експертизою.
  11. Державне регулювання обліку і звітності в Україні
  12. Для обліку доходів від реалізації готової продукції, товарів, робіт, послуг призначений рахунок...

 

Кількість авіапалива визначається як при оперативному (без подальших розрахунків з постачальниками і споживачами) обліку, так і при проведенні обліково-розрахункових операцій.

Оперативний облік авіапалива в аеропортах проводиться при:

• видачі авіапалива в ПЗ для заправки ПС;

• зберіганні палива в резервуарах складу ПММ;

• повернення і зливі палива з НД

Обліково-розрахункові операції здійснюються при:

• прийомі палива на склад ПММ від постачальника;

• видачу ПММ іншим підприємствам;

• видачу палива з ПЗ у ЗС;

• щомісячної інвентарізаціі наявності ПММ в аеропорту;

• передачу ПММ.

Усі види кількісного обліку авіапалива оформляються відповідними документами відповідно до «Інструкції про порядок ведення складського і бухгалтерського обліку ПММ на підприємствах ЦА». Кількість авіапалива визначається:

об'ємно-масовим методом при резервуарних і безрезервуарний вимірах (із застосуванням лічильника рідини);

масовим методом за допомогою зважування.

Для визначення маси авіапалива об'ємно-масовим методом при резервуарних вимірах необхідно виконати наступні операції:

• виміряти рівень авіапалива в ємності;

• відібрати середню пробу авіапалива з ємності для аналізу;

• визначити температуру і щільність авіапалива;

• по виміряному рівню за допомогою градуювальних таблиць визначити обсяг авіапалива;

• визначити масу.

Обсяг палива при безрезервуарний вимірах визначається за показниками лічильника.

Кількісний облік авіапалива ведеться в одиницях маси (кг, т) при обліково-розрахункових операціях і в одиницях об'єму (м3, дм3) при оперативному обліку.

Маса авіапалива визначається за формулою

М=Vтрт,

де М - маса авіапалива, кг; Vт - об'єм, м3 (дм3), визначаються згідно вимірюванням рівня у резервуарах, залізничної цистерні по градуювальної таблиці або за показаннями лічильника; рт - щільність авіапалива при температурі вимірювання рівня в резервуарі.

При надходженні авіапалива в аеропорт по трубопроводу може застосовуватися об'ємно-масовий метод визначення кількість палива як резервуарний, так і безрезервуарний (за допомогою лічильників).

Якщо авіапаливо надходить від постачальника на склад ПММ по трубопроводу, то прийняте авіапаливо враховується в резервуар аеропорту (трубопровід належить постачальнику) або в резервуарах постачальника (трубопровід належить службі ПММ аеропорту).

Безрезервуарний метод визначення кількості палива в цьому випадку може бути застосований при оснащенні трубопровода вузлом прийому палива з лічильниками відповідної похибки і всім іншим необхідним обладнанням.

Обсяг авіапалива, що приймається під час перевезення водним транспортом, визначають за вимірюваннями в берегових резервуарах з урахуванням його кількості в трубопроводі до і після операції, якщо довжина трубопроводу не перевищує 2 км, а при довжині понад 2 км - в баках наливних суден. В окремих випадках, за погодженням з територіальними органами Держстандарту, допускається визначення кількості авіапалива за вимірюваннями в берегових резервуарах при довжині трубоповіда більше 2 км, при цьому місткість трубоповіда діаметром до 400 мм і вище становить 800 м3.

При проведенні вимірювань для визначення кількості авіапалива відлік за шкалою вимірювального приладу проводять:

• при вимірі температури - до 0,5 ° С;

• при вимірі рівня - до 1 мм;

• при вимірі щільності - до 0,0005 г/см3 (0,5 кг/м3);

• при вимірюванні маси - до 1 кг.

Вимірювання температури, рівня, маси та щільності авіапалива здійснюється відповідно до вимог нормативних документів.

Об'ємна кількість авіапалива, що відпускається в ПЗ, визнається за лічильниками або лічильно-дозуючим пристроям, якими обладнані пункти наливу ПЗ, а кількість палива, що заправляє у ПС паливозаправником, визначається лічильниками ПЗ. У разі використання систем централізованої заправки НД кількість заправленого палива визначається за показаннями вимірювальних приладів, встановлених на пересувних та стаціонарних заправних агрегатах.

Масу авіапалива та інших ПММ в тарі визначають масовим методом за допомогою зважування на вагах за формулою:

Мн = Мб—Мт,

де Мб - маса тари з авіаПММ, кг; Мт - маса порожньої тари, кг.

Залишок нафтопродукту в тарі і після його зливання визначають метроштоком.

Основні засоби вимірювань, що рекомендуються для визначення кількості авіапалива на підприємствах ПА, наведені в табл. 1.

 

 

Таблиця 1

Найменування і тип засобів Вимірюється величина Похибка і межі вимірювань
Рулетка універсальна з лотом типу РЛ-10 РЛ-20 метрошток МПС   Рівнеміри типу УДУ-5 * УДУ-10 * УДУ-8М * Інформаційно-вимірювальна система для резервуарних парків - «Ранок-1», «Ранок-2»   Лічильники ШЖУ-25-16 ДВ-40 СВШС-40 ДБ-70 ВЖУ-100-1 ШЖУ-80-6 СД-100 СЖШ-1000 ЛШ-100Х8   Лічильно-дозуючі установки: УСМТ УІАТ   Знижені пробовідбірники типу: ПСР-5 ПСР-4 РСР-7   Ареометри типу АНТ-1, АН   Термометри СП-25, 4А № 2 Циліндри для ареометрів 83-520 Рівень палива в резервуарі     Рівень авіапалива в залізничних цистернах Рівень палива в резервуарах   Рівень і середня температура авіатпалива в резервуарах з дистанційною передачею даних на пульт Вимірювання об'ємної кількості авіатоплива на пунктах наливу ПЗ і на ПЗ при видачі палива у ЗС   Вимірювання об'ємної кількості авіатоплива на пунктах наливу ПЗ, заправних агрегатах систем ЦЗС Відбір середньої проби палива з резервуарів Відбір середньої проби палива з резервуа рів з понтоном   Визначення щільності авіапалива Вимірювання температури авіапалива Вимірювання щільності авіапалива   ±2,5 мм, до 10 м ±4 мм, до 20 м ±2 мм     ±3 мм, до 12 м ±4 мм, до 20 м + 3...4 мм, до 12...20 м   ±15 мм, до 12 м   ±0,5%, до 4,5 м3/ч ±0,5 %, до 10 м3/ч ±0,5 %, до 20 м3/ч ±0,5 %, до 30 м3/ч   ±0,5%, до 36 м3/ч ±0,5 %, до 60 м3/ч ±0,5 %, до 60 м3/ч ±0,5 %, до 105 м3/ч     ±0,5%, до 105 м3 /ч ±1 %, до 42 м3/ч     Найбільша висота 12 м То же То же   ±0,5 кг/м3   ±0,2 °С

Таблиця 2

Найменування і тип засобу Нормативно-технічні документи на методи і засоби перевірки ЗВ Періодичність проведення повірки
Рулетка універсальна з лотом типу РЛ-10, РЛ-20 Метрошток типу МПС     Рівнеміри УДУ-5, УДУ-8М, УДУ-10   Інформаційно-вимірювальна система для резервуарних парків - «Утро-1», «Утро-2»   Лічильники типу ДБ-40, ДБ-70, СД-100, СВШС-40, СЖШ-1000, ЛШ-ЮОХ8, ВЖУ-ЮО-1, 6   Лічильно-дозуючі установки типу УСМТ, УІАТ   Ареометри типу АНТ-1, АН   термометри Інструкція 89-64 з повірки вимірювальних металевих рулеток ГОСТ 8.247-77 ГСП. Метроштоки для вимірювання рівня нафтопродуктів у транспортних і стаціонарних місткостях. Методи і засоби перевірки ГОСТ 8.321 - 78. Рівнеміри промислового застосування й поплавкові. Методи і засоби перевірки Те ж   ГОСТ 8.451-81. Лічильники рідких нафтопродуктів, об'ємні. методи повірки     те ж     ГОСТ 8.263-77 ГСП. Ареометри (денсиметри) склянні. Методи і засоби перевірки Інструкція 169-60 з повірки рідинних скляних термометрів Один раз на два роки   Один раз на два роки     Один раз на рік     Один раз на рік     Один раз на два роки   Один раз на два роки   Один раз на рік     Один раз на рік

 


1 | 2 | 3 |

Поиск по сайту:



Все материалы представленные на сайте исключительно с целью ознакомления читателями и не преследуют коммерческих целей или нарушение авторских прав. Студалл.Орг (0.004 сек.)