АвтоАвтоматизацияАрхитектураАстрономияАудитБиологияБухгалтерияВоенное делоГенетикаГеографияГеологияГосударствоДомДругоеЖурналистика и СМИИзобретательствоИностранные языкиИнформатикаИскусствоИсторияКомпьютерыКулинарияКультураЛексикологияЛитератураЛогикаМаркетингМатематикаМашиностроениеМедицинаМенеджментМеталлы и СваркаМеханикаМузыкаНаселениеОбразованиеОхрана безопасности жизниОхрана ТрудаПедагогикаПолитикаПравоПриборостроениеПрограммированиеПроизводствоПромышленностьПсихологияРадиоРегилияСвязьСоциологияСпортСтандартизацияСтроительствоТехнологииТорговляТуризмФизикаФизиологияФилософияФинансыХимияХозяйствоЦеннообразованиеЧерчениеЭкологияЭконометрикаЭкономикаЭлектроникаЮриспунденкция

Модуль «Вікова та педагогічна психологія»

Читайте также:
  1. I. Організація та проведення модульного і підсумкового контролю
  2. Англійська педагогіка XVII ст. Педагогічна концепція Дж.Локка
  3. Варіанти питань до модульної контрольної роботи
  4. Варіанти питань до модульної контрольної роботи
  5. Варіанти питань до модульної роботи
  6. Виховання, школа і педагогічна думка у Стародавньому Римі. Педагогічні ідеї М.Ф.Квінтіліана
  7. Геометричне зображення комплексного числа. Модуль та аргумент комплексного числа
  8. ГЛОБАЛЬНЫЙ РАЗРУШИТЕЛЬНЫЙ МОДУЛЬ
  9. Динамический модуль Юнга
  10. для студентов 2 курса (2-й модуль)
  11. До модульного контролю № 1.
  12. ЕВРЕЙСКИЙ ВОПРОС И МОДУЛЬНАЯ ТЕОРИЯ

1. Уявлення дітей про дружбу в підлітковому віці.

2. Проблема ролі середовища і спадковості в різних психологічних теоріях.

3. Проблема розвитку та його рушійних сил в біхевіоризмі і необіхевіоризмі: розвиток як научіння.

4. Сутність персонологічних концепцій психічного розвитку.

5. Активність як джерело і рушійна сила психічного розвитку.

6. Розвиток форм спілкування дитини з дорослим в онтогенезі.

7. Основні ідеї культурно-історичної концепції розвитку Л.С. Виготського.

8. Соціальна ситуація в підлітковому віці.

9. Мотивація поведінки підлітків.

10. Проблема протистояння «батьків» і «дітей» в підлітковому віці.

11. Формування самовизначення і спрямованості особистості у підлітків.

12. «Поріг дорослого життя» як соціальна ситуація розвитку в юнацькому віці.

13. Немовлячий період у вимірі класичних досліджень (З. Фрейд, Е. Еріксон, Ж. Піаже).

14. Вплив діяльності на розвиток особистості дошкільника.

15. Розвиток фантазії у дітей дошкільного віку.

16. Середовище як джерело небезпеки в ранньому віці.

17. Самооцінка в молодшому шкільному віці.

18. Індивідуальні особливості пізнавальних процесів молодших школярів.

19. «Важкі діти» і методи роботи з ними.

20. Проблема неуспішності школяра та шляхи її подолання.

21. Розвиток вольових якостей особистості дошкільника.

22. Увага учнів на уроці та шляхи їх залучення.

23. Мотивація навчання молодших школярів.

24. Інтереси та їх роль в процесі засвоєння знань.

25. Розвиток творчої та відтворюючої уяви в процесі навчання.

26. Особливості взаємин дітей у колективі (дошкільний вік).

27. Особливості психологічної підготовки дитини до навчання в школі.

28. Психологічна характеристика учбової діяльності.

29. Психологічна характеристика навченості школярів у сучасних умовах.

30. Психологічна теорія виховання: сучасний стан та перспективи розвитку.

31. Психологічна характеристика педагогічної діяльності.

Питання до підсумкового контролю

1. Проаналізуйте предмет, структуру і завдання вікової психології.

2. Охарактеризуйте основні етапи становлення і розвитку вікової психології. Прокоментуйте особливості розвитку вікової психології в Україні.

3. Дайте характеристику основних наукових категорій у віковій психології. Прокоментуйте, що спільного і відмінного в поняттях: зростання, формування, розвиток.

4. Визначте сутність поняття «психічний розвиток». Дайте характеристику основних форм, сфер і закономірностей психічного розвитку. Покажіть на прикладах, як ці закономірності виявляються у формуванні та розвитку конкретних психічних функцій людини.

5. Визначте зміст понять «поперечний зріз» і «повздовжній зріз»? Прокоментуйте переваги і недоліки цих форм організації експериментальної роботи.

6. Дайте характеристику спостереженню як методу організації експериментальної роботи. Чому спостереження є основним методом роботи з маленькими дітьми?

7. Розкрийте зміст поняття «нестійкість розвитку в онтогенезі». Назвіть ознаки та причини настання вікової нормативної кризи та поясніть особливості її перебігу. Чи можна вважати наявність кризових періодів аномалією розвитку в онтогенезі?

8. Дайте визначення поняття «сензитивний період розвитку». Чому поняття сензитивності має важливе значення у віковій психології?

9. Визначте сутність поняття «психологічні новоутворення». Обґрунтуйте чи можна вважати новоутворення віку основою для розвитку в наступному віковому періоді і чому?

10. Прокоментуйте зміст відкритих Л.С.Виготським законів розвитку вищих психічних функцій.

11. Окресліть сучасні інтерпретації немовлячого періоду. Поясніть зміст поняття «госпітализм», назвіть причини його виникнення, умови та наслідки для розвитку дитини.

12. Обґрунтуйте роль спілкування дорослого з немовлям для психічного розвитку дитини. Прослідкуйте розвиток спілкування дитини з дорослим протягом першого року життя.

13. Назвіть причини, прояв і зміст кризи першого року. У чому негативна і позитивна сторона кризи першого року життя?

14. Дайте характеристику новоутворенням дитини першого року життя і розкрийте їх значення для розвитку в наступних періодах онтогенезу.

15. Охарактеризуйте соціальну ситуацію розвитку в ранньому дитинстві. Визначте відмінність ситуативно-ділового типу спілкування від безпосередньо-емоційного типу.

16. Розкрийте зміст провідної діяльності у ранньому дитячому віці. Покажіть етапи розвитку предметної дії. Поясніть як народжується ігрова дія.

17. Визначте особливості розвитку пізнавальних процесів (сприйняття, пам’ять, мислення, уява) дитини в ранньому дитячому віці.

18. Дайте характеристику розвитку самосвідомості й уявлення про себе у дитини в ранньому віці. Визначте позитивний зміст кризи трьох років.

19. Дайте характеристику основним новоутворенням дитини трирічного віку.

20. Дайте характеристику соціальної ситуації розвитку дитини в дошкільному віці. У чому полягає основне протиріччя соціальної ситуації розвитку і як воно вирішується?

21. Прослідкуйте розвиток мови і динаміку зростання словникового запасу дитини в дошкільному віці. Прокоментуйте ускладнення функцій мови дошкільника (комунікативна, плануюча, знакова, експресивна функції).

22. Назвіть провідну діяльність дошкільного віку, дайте їй характеристику і визначте її роль у психічному розвитку дитини. Чому Д.Б. Ельконін надавав таке велике значення грі і називав її «коморою творчої думки» дитини? Назвіть інші види діяльності та джерела їх виникнення.

23. Поясніть чому гру називають символіко-моделюючим видом діяльності дошкільника? Назвіть елементи структури сюжетно-рольової гри.

24. Дайте характеристику особливостям розвитку психічних функцій у дошкільному віці.

25. Визначте особливості розвитку емоційно-вольових якостей у дошкільному віці. Поясніть який вплив на розвиток якостей особистості дитини надає заучування та переказ казок і віршів?

26. Назвіть основні ознаки кризи семи років. Чому вважається, що криза 7-ми років є єдиною соціонормативною кризою, настання якої заплановано «зверху»?

27. Розкрийте сутність поняття «готовність дитини до шкільного навчання». Назвіть основні параметри готовності дитини до шкільного навчання.

28. Прокоментуйте особливості соціальної ситуації розвитку, в якій знаходиться молодший школяр. Поясніть зміст поняття «шкільна дезадаптація». Які труднощі відчуває дитина в початковий період шкільного навчання?

29. Опишіть особливості розвитку мислення в молодшому шкільному віці. Поясніть, чим словесно-логічне мислення відрізняється від наочно-дієвого і наочно-образного мислення?

30. Дайте характеристику провідної діяльності молодшого школяра. Поміркуйте як вона впливає на розвиток мислення, пам’яті, уяви, мовлення?

31. Обґрунтуйте особливості спілкування молодших школярів із однолітками і дорослими. Як впливає соціальна ситуація і провідна діяльність на розвиток якостей особистості молодшого школяра.

32. Розкрийте сутність особистісних новоутворень, які формуються у дитини в молодшому шкільному віці.

33. Дайте характеристику соціальної ситуації розвитку дитини в підлітковому віці. Як змінюється соціальна ситуація розвитку протягом підліткового віку і яким чином?

34. Охарактеризуйте основні проблеми підліткового віку. Охарактеризуйте особливості підліткової кризи. Які фактори свідчать про настання кризи підліткового віку?

35. Дайте характеристику провідної діяльності підліткового віку. Як змінюється провідна діяльність протягом підліткового віку: молодший підлітковий вік – старший підлітковий вік?

36. Покажіть роль спілкування в підлітковому віці. Яка мотивація розвитку спілкування в молодшому підлітковому віці і старшому підлітковому віці?

37. Назвіть причини виникнення підліткових об’єднань. У чому основні причини конфліктів у спілкуванні підлітка з дорослими і однолітками?

38. Дайте характеристику особистості підлітка. Покажіть особливості Я-концепції підлітка, особливості самосвідомості, самооцінки.

39. Дайте визначення понять «професійне самовизначення» та «особистісне самовизначення». Поясніть коли і за яких умов у підлітка виникає потреба у професійному та особистісному самовизначенні?

40. Дайте характеристику соціальної ситуації розвитку в юності. Чому основою соціальної ситуації розвитку в юності є необхідність самовизначення? Назвіть основні новоутворення підліткового віку та дайте їм характеристику.

41. Прокоментуйте типові варіанти індивідуального розвитку в юності і дайте їм характеристику. Назвіть провідну діяльність юнацького віку. Яким чином провідна діяльність пов’язана з життєвими перспективами в юності?

42. Визначте особливості спілкування з однолітками і дорослими в юності. З чим пов’язана висока чутливість до зовнішніх оцінок особливостей свого тіла і зовнішності в старшому підлітковому віці і юності?

43. Дайте визначення поняттю дружби. Порівняйте зміст дружби в дитинстві, підлітковому віці, в юності. Які критерії є головними у виборі товариша в юності?

44. Розкрийте сутність поняття «юнацький максималізм». Як він пов’язаний із розвитком Я-концепції і завищеною самооцінкою в юності?

45. Обґрунтуйте особливості інтелектуального розвитку в юності. Поясніть зміст поняття «підвищена інтелектуальна активність». Поміркуйте, як пов’язаний розвиток інтелекту з проблемою професійного та особистісного самовизначення?

46. Назвіть основні компоненти особистісного самовизначення та охарактеризуйте їх. Чому пошук свого Я, формування моральності, духовності, світогляду можна вважати основними компонентами особистісного самовизначення?

47. Прокоментуйте зміст і основні причини кризи юнацького віку.

48. Проаналізуйте основні новоутворення юнацького віку.

49. Розкрийте сутність категорії навчання. Проаналізуйте основні типи навчання та їхні психологічні моделі. Поясніть психологічну суть моделі вільного навчання.

50. Дайте визначення поняття «сугестопедичне навчання». Вкажіть принципи організації сугестопедичного навчання.

51. Визначте сутність научіння. Охарактеризуйте типи, види та рівні научіння. У чому специфіка різновидів асоціативного научіння?

52. Обґрунтуйте сутнісні аспекти розгляду учіння (за І.Лінгартом). У чому сутність учіння як пізнавальної діяльності. Проаналізуйте як відбувається перехід від учіння до навчальної діяльності. Поясніть сутність поняття «мотиви учіння». Які існують джерела мотивації учіння.

53. Опишіть зміст навчальної діяльності як специфічного виду діяльності. У чому полягає полімотивованість навчальної діяльності?

54. Розкрийте зміст поняття «навченість», типи та її структуру. Поясніть вікові особливості навченості та особливості їх діагностики. Окресліть психологічні умови формування вміння вчитися.

55. Сформулюйте сутність і рівні розвитку самоосвітньої діяльності. Проаналізуйте основні напрями забезпечення самоосвітньої діяльності

56. Визначте психологічний смисл виховання. Опишіть стадії морального розвитку людини й рівні її моральної вихованості (за Л. Колбергом). Визначте вікові особливості морального виховання та основні шляхи формування моральності.

57. Окресліть причини важковиховуваності й асоціальності дитини. Який існує зв’язок між акцентуаціями характеру й порушеннями сімейного виховання. Обґрунтуйте активні методи соціального научіння важковиховуваних осіб.

58. Поясніть причини й симптоматику шкільної психологічної дезадаптації.

59. Дайте визначення поняття «професійна компетентність педагога». Назвіть і охарактеризуйте педагогічні функції вчителя. У чому специфіка і структура педагогічної діяльності?

60. Охарактеризуйте функції, компоненти і рівні педагогічного спілкування. Здійсніть порівняльний аналіз ефективних і неефективних прийомів заохочування. Поясніть специфіку бар’єрів педагогічного спілкування.

Рекомендована література

Базова

46. Вікова і педагогічна психологія / О. В. Скрипченко, Л. В. Долинська, 3.В. Огороднійчук та ін., - 2-е вид., допов. – К.: Каравела, 2009. – 400 с.

47. Власова О.І. Педагогічна психологія. Навч. посібник / О.І. Власова. – К.: Либідь, 2005. – 400 с.

48. Загальна психологія. / За заг. ред. С.Д. Максименка. Підручник. – Вінниця: Нова книга, 2004. – 704 с.

49. Загальна психологія: Підручник / О.В. Скрипченко, Л.В. Долинська, З.В. Огороднійчук та ін. – К.: Либідь, 2005. – 464 с.

50. М’ясоїд П. А. Загальна психологія: Навчальний посібник. – К.: Вища школа, 2001. – 487 с.

51. Павелків Р.В. Вікова психологія: підруч. для студ. вищ. навч. закл. – К.: Кондор, 2011. – 468 с.

52. Павелків Р.В. Загальна психологія. Підручник. – К.: Кондор, 2009. – 576 с.

53. Павелків Р.В. Педагогічна психологія: (теоретичні концепції та практикум): навч. посіб. для студ. вищ. навч. закл. / Р.В. Павелків, М.М. Заброцький. – Рівне, 2003. – 297.

54. Савчин М. В. Вікова психологія / M. В. Савчин, Л. П. Василенко. – К.: Академвидав, 2006. - 360 с.

55. Савчин М. В. Загальна психологія: навч. посіб. / М. В. Савчин. – К.: Академвидав, 2011. – 464 с.


1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 | 11 | 12 | 13 | 14 | 15 | 16 | 17 | 18 | 19 | 20 | 21 | 22 | 23 | 24 | 25 | 26 |

Поиск по сайту:



Все материалы представленные на сайте исключительно с целью ознакомления читателями и не преследуют коммерческих целей или нарушение авторских прав. Студалл.Орг (0.007 сек.)