АвтоАвтоматизацияАрхитектураАстрономияАудитБиологияБухгалтерияВоенное делоГенетикаГеографияГеологияГосударствоДомДругоеЖурналистика и СМИИзобретательствоИностранные языкиИнформатикаИскусствоИсторияКомпьютерыКулинарияКультураЛексикологияЛитератураЛогикаМаркетингМатематикаМашиностроениеМедицинаМенеджментМеталлы и СваркаМеханикаМузыкаНаселениеОбразованиеОхрана безопасности жизниОхрана ТрудаПедагогикаПолитикаПравоПриборостроениеПрограммированиеПроизводствоПромышленностьПсихологияРадиоРегилияСвязьСоциологияСпортСтандартизацияСтроительствоТехнологииТорговляТуризмФизикаФизиологияФилософияФинансыХимияХозяйствоЦеннообразованиеЧерчениеЭкологияЭконометрикаЭкономикаЭлектроникаЮриспунденкция

Висновок. Вегетаційні досліди проводяться в штучних умовах, в вегетаційних судинах, в теплицях, оранжереях, вегетаційних будиночках

Читайте также:
  1. Аналізуючи малюнок, зробіть висновок, яке твердження правильне.
  2. ВИСНОВОК
  3. Висновок
  4. Висновок
  5. ВИСНОВОК
  6. Висновок
  7. Висновок
  8. Висновок
  9. Висновок
  10. Висновок по другому пункту.
  11. За результатами проведення аудиту складається аудиторський висновок.

Вегетаційні досліди проводяться в штучних умовах, в вегетаційних судинах, в теплицях, оранжереях, вегетаційних будиночках, в фітотронах в агрономічно обгрунтованої обстановці, регульованою експериментатором.

Вегетаційні досліди проводять з рослинами в вегетаційних будиночках під склом або плівкою, що дозволяє контролювати окремі життєзабезпечуючі фактори. Посудини для вегетаційних дослідів застосовуються з самих різних матеріалів: скла, глини, оцинкованого заліза, пластику і т. д. В якості субстрату (середовища) для рослин використовується вода, пісок, грунт, гравій і т.д. Експериментальними одиницями служать судини, що заповнюються піском, грунтом, торфом, перлітом або сумішами цих субстратів. Субстрат і його вологість, живильне середовище і освітленість можуть також складати досліджуваний фактор або варіанти досвіду. На цій підставі вегетаційні досліди з названим субстратом отримали назву водних, піщаних, грунтових, гравійних. У тепличних дослідах і при світокультурі експериментальними одиницями служать ділянки або грядки грунту для овочів, квітів і живців, а також стелажі, на яких розміщені корита з поживним субстратом для печериць, стелажі з пробірками, заповненими поживними середовищами для клонального розмноження суниці садової, і т. д.

Штучні умови дають можливість виключити всі несприятливі не вивчаються фактори і виявити значення того чи іншого з них у можливо більш чистому вигляді, зробити розчленований аналіз, який у складній природній обстановці провести не можна. Досліди на штучних середовищах дозволили вирішити ряд дуже важливих питань, що відносяться до фізіології рослин. Цим методом встановлено значення різних елементів у харчуванні рослин, механізм їх надходження в рослини, концентрації, взаємодії, антагонізм іонів і т.д. Для водних культур розроблені штучні поживні середовища, що отримали назву розчинів В.Кнопа (див. додаток Є), К.А.Тімірязєва, Д.Н.Прянішнікова (див додаток В) та ін..

Вегетаційні досліди з грунтовими культурами наближаються до виробничих умов - використовуються для визначення вмісту в грунті доступних (засвоюваних) рослинам поживних речовин і т.д.

 

Список використаних джерел:

1. Авдєєв Ю.С. Агрокліматичний довідник. / Ю.С. Авдєєв. – С.: 2000, - 345 с.

2. Долгодворов В.Є. Рослинництво. / В.Є. Долгодворов, Б.Х. Жеруков - М.: Колос, 2007. - 612 с.

3. Кобзаренко В.І. Методика польового і вегетаційного дослідів. / В.І. Кобзаренко, Волобуєва В.Ф., Серьогіна І.В., Сліпчік А.Ф., Батура І.М., М.: МСХА, 2004. - 44 с.

4. Матюк. Н.С. Прийоми обробітку та збирання польових культур. / Н.С. Матюк, В.Д. Полін, І.В. Горбачов, О.А. Савоськін. - М.: Изд-во МСХА, 2005. - 127 с.

5. Обладунків Б.А. Методика польового досвіду (з основами статистичної обробки результатів досліджень). / Б.А. Обладункін. - М.: Агропромиздат, 1985. - 351 с.

6. Ягодин Б.А. Вегетаційний метод дослідження Б.А. Ягодин, Ю.П. Жуков, В.Ф. Волобуєва, О.Л. Янішевська. - М.: МСХА, 2007. - 72 с.

 

 

Додаток А

Російський учений, академік, спеціаліст у галузі агрохімії, фізіології рослин і рослинництва

Прянішніков Дмитро Миколайович (1865 — †1948)

 

Додаток Б

Голландський натураліст

(січень 1579, Брюссель - 30.12.1644, Вілворде)

 

Додаток В

Французький хімік, автор класичних досліджень про живлення рослин

 

Буссенго Жан Батіст (2.02.1802 — 11.05.1887)

 

Додаток Г

Російський природознавець, фізіолог, основоположник російської та британської наукових шкіл фізіологів рослин

 

Климент Аркадійович Тімірязєв (22 травня (3 червня) 1843, Петербург - 28 квітня 1920, Москва)

 

 

Додаток Д

Водна культура гарбуза

:

У посудині 1- гарбузи вирощували у розчині живильної суміші, в посудині 2 - така ж гарбуз, але в дистильованій воді.

 

Додоток Е

 

Водні культури рослин

1 - квасоля на повній живильної суміші; 2 - квасоля на дистильованій воді; 3 - кукурудза на повній живильної суміші; 4 - те ж, але без фосфору; 5 - те ж, але без калію; 6 - те ж, але без азоту.

 

Додаток Є

В. Кноп


1 | 2 | 3 | 4 | 5 |

Поиск по сайту:



Все материалы представленные на сайте исключительно с целью ознакомления читателями и не преследуют коммерческих целей или нарушение авторских прав. Студалл.Орг (0.005 сек.)