АвтоАвтоматизацияАрхитектураАстрономияАудитБиологияБухгалтерияВоенное делоГенетикаГеографияГеологияГосударствоДомДругоеЖурналистика и СМИИзобретательствоИностранные языкиИнформатикаИскусствоИсторияКомпьютерыКулинарияКультураЛексикологияЛитератураЛогикаМаркетингМатематикаМашиностроениеМедицинаМенеджментМеталлы и СваркаМеханикаМузыкаНаселениеОбразованиеОхрана безопасности жизниОхрана ТрудаПедагогикаПолитикаПравоПриборостроениеПрограммированиеПроизводствоПромышленностьПсихологияРадиоРегилияСвязьСоциологияСпортСтандартизацияСтроительствоТехнологииТорговляТуризмФизикаФизиологияФилософияФинансыХимияХозяйствоЦеннообразованиеЧерчениеЭкологияЭконометрикаЭкономикаЭлектроникаЮриспунденкция

Динаміка показників функцій серцево-судинної системи дітей та підлітків 10-15 років під впливом функціональних проб

Читайте также:
  1. I. Основні риси політичної системи України
  2. V. 2. Механічне описання молекулярної системи
  3. XIV.2. Термодинаміка електрохімічних систем
  4. Автоматизовані системи управління процесом розформування составів на сортувальних гірках
  5. Адаптивні типи людини. Антропоекологічні системи і здоров'я.
  6. Аналіз основних показників світового ринку нафти
  7. Аналіз показників використання основних засобів підприємства
  8. Аналіз роботи системи
  9. Англо-американський (прецедентний) тип правової системи
  10. Банківська система: сутність, принципи побудови та функції. особливості побудови банківської системи в Україн
  11. Блок обчислення математичних функцій Math Function
  12. Бюджетне обмеження вибору споживача та його зміни під впливом зміни доходів та цін

(за С.В. Хрущовим, 1980)

 

Функціональні проби Максимальний приріст частоти пульсу за 10 с Час відновлення частоти пульсу, хв Приріст систолічного артеріального тиску, кПа (мм рт. ст.)   Час відновлення артеріального тиску, хв Приріст діастолічного артеріального тиску, кПа (мм рт. ст.)   Час відновлення артеріального тиску, хв  
на 1-й хвилині періоду відновлення на 2-й хвилині періоду відновлення на 1-й хвилині періоду відновлення на 2-й хвилині періоду відновлення на 1-й хвилині періоду відновлення на 2-й хвилині періоду відновлення  
 
Віджимання від підлоги, 10 віджимань за 10 с 6 – 8 2 – 3 2 – 3 1,3—2,7 (10 – 20) 0,67—1,3 (5 – 10)   1,3 (±10) 0,67 (±5)    
Біг у максимальному темпі за 10 с   9 – 11 3 – 4 2 – 3 Те саме 1,3 – 2 (10 – 15)   1,3 (±10) 0,67 (±5)    
Біг на місці в темпі 180 кроків за 1 – 1,5 хв 8 – 10 3 – 4 2 – 3 2,7 – 3,9 (20 – 30) 1,3 – 2,7 (10 – 20)   2,7 (±20) (±15)    

 

10. Функціональні проби дихальної системи

Проба Штанге. Після звичайного вдиху обстежуваний затримує дихання, затиснувши ніс пальцями. Тривалість затримки дихання залежить від віку і може коливатися в межах 16 – 55 с у здорових дітей віком від 6 до 18 років.

Проба Генчі. Обстежуваний затримує дихання на видиху, затиснувши ніс пальцями. У здорових школярів час затримки становить 12 – 13 с. Потім пропонується дозована ходьба (44 м протягом 30 с) і знову – затримка на видиху. У здорових школярів час затримки дихання зменшується не більше ніж на 50%.

Крім зазначених функціональних проб, широко поширені й інші, не диференційовані у віковому аспекті.

ІІ. Визначення груп з фізичного виховання дітей та підлітків за станом здоров’я та функціональним станом фізичної працездатності організму шляхом розвязання ситуаційних задач [2, 4, 8, 11, 13, 16, 18]

 

Практичне значення роботи: опанування методів розподілу дітей і підлітків на групи з фізичного виховання за станом здоров’я та функціональними можливостями організму дасть змогу забезпечити гігієнічні умови їх росту та розвитку, збереження чи відновлення здоров’я.

Принцип методу: аналітичний.

Хід роботи: розв’язати ситуаційні задачі з визначення груп з фізичного виховання дітей і підлітків за станом здоров’я та функціональним станом фізичної працездатності організму, використовуючи приклад та еталон розв’язання.

 

Приклад ситуаційної задачі

За даними стану здоров’яучнів десятого класу загальноосвітньої школи, 22 дитини практично здорові, але двоє з них мають низький рівень фізичної підготовленості, 3 учні – незначні відхилення (слабка міопія, плоскостопість, сколіоз) у стані здоров’я, 3 дитини мають порушення опорно-рухового апарату, ваду серця в стадії субкомпенсації та захворювання нирок, 2 учні мають захворювання на бронхіальну астму, 4 учні часто (більше ніж 4 рази на рік) хворіють на гострі інфекційні хвороби і 1 учень має ваду серця в стадії компенсації. Розподіліть учнів на групи фізичного виховання.

 

Еталон розв’язання ситуаційної задачі

До основної групи слід зарахувати здорових дітей з достатньою фізичною підготовкою (20 учнів) та учнів з незначними відхиленнями у стані здоров’я (3 учні). До підготовчої групи слід зарахувати дітей з хронічними захворюваннями в компенсаторній стадії, дітей з низькою резистентністю та дітей з недостатнім фізичним розвитком (2 + 4 + 1 + 2 = 9). Решту учнів (3 дитини) слід зарахувати до спеціальної групи.


1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 | 11 | 12 | 13 | 14 |

Поиск по сайту:



Все материалы представленные на сайте исключительно с целью ознакомления читателями и не преследуют коммерческих целей или нарушение авторских прав. Студалл.Орг (0.003 сек.)