АвтоАвтоматизацияАрхитектураАстрономияАудитБиологияБухгалтерияВоенное делоГенетикаГеографияГеологияГосударствоДомДругоеЖурналистика и СМИИзобретательствоИностранные языкиИнформатикаИскусствоИсторияКомпьютерыКулинарияКультураЛексикологияЛитератураЛогикаМаркетингМатематикаМашиностроениеМедицинаМенеджментМеталлы и СваркаМеханикаМузыкаНаселениеОбразованиеОхрана безопасности жизниОхрана ТрудаПедагогикаПолитикаПравоПриборостроениеПрограммированиеПроизводствоПромышленностьПсихологияРадиоРегилияСвязьСоциологияСпортСтандартизацияСтроительствоТехнологииТорговляТуризмФизикаФизиологияФилософияФинансыХимияХозяйствоЦеннообразованиеЧерчениеЭкологияЭконометрикаЭкономикаЭлектроникаЮриспунденкция

ТЕМА 5. ЕЛЕМЕНТИ ОРГАНІЗАЦІЇ ДІЯЛЬНОСТІ

Читайте также:
  1. Авторитетні міжнародні організації
  2. АНАЛІЗ ІННОВАЦІЙНИХ МОЖЛИВОСТЕЙ ОРГАНІЗАЦІЇ.
  3. Бази даних, їх призначення та основні елементи.
  4. Бора крушини ламкої. Елементи порошку
  5. Валютні і фінансові елементи системи
  6. Взаємозв’язоr внутрішніх характеристик організації.
  7. Види ефектів виробництва, пов’язаних з удосконаленням менеджменту організації
  8. Види органів держави. Поділ влади як принцип організації роботи державного апарату
  9. Види підприємницької діяльності.
  10. Види підприємницької діяльності.
  11. Виробнича діяльність будівельної організації
  12. Виробничі запаси будівельної організації

Для ефективного господарювання велике значення має органі­зація взаємодії і повноважень в системі управління.

Під час вивчення цієї теми слід перш за все розглянути сутність організації взаємодії, яка відображає процес створення структури управління, передбачає поділ організації на підрозділи, відповідно до цілей і стратегії, встановлення взаємин повноважень, які поєднують вищі рівні з нижчими і забезпечують можливість роз­поділу та координації завдань. Особливої уваги заслуговує вивчення існуючих концепцій процесу передачі лінійних і функціональних повноважень в організації та їхньої ефективності.

Вивчаючи організаційні структури управління, треба чітко засвоїти їхні види, роль в досягненні мети організації, склад елементів структури, їхнє призначення та принципи побудови різноманітних структур управління. Особливу увагу слід звернути на підходи до класифікації організаційних структур управління, їхні відмінності, сферу застосування, недоліки та переваги.

Необхідно також засвоїти методи, принципи проектування організаційних структур управління, вихідні дані для здійснення цих робіт, а також звернути увагу на розробку критеріїв оцінки ефек­тивності як діючих структур, так і організаційних структур управ­ління, що проектуються.

Організування — вид управлінської діяльності, спрямований на формування структури управління організацією, встановлення у ній системи зв'язків та відносин, що дає змогу ефективно працю­вати для досягнення поставлених цілей.

Функція менеджменту «організування» спрямована на побудову організації і формування у ній системи від­носин. Побудова організації відбувається шляхом орга­нізаційного проектування, у процесі якого визначаєть­ся кількість та функціональний склад підрозділів, поса­дові обов'язки персоналу, формується система зв'язків для ефективної взаємодії організаційних елементів

Організація як функція управління забезпечує порядок технічної, економічної, соціально-психологічної та правової сторін діяльності будь-якої організації. Функція організації спрямована на упорядкування діяльності менеджера і виконавців.

Процес проектування оргструктури складається з трьох основних етапів:

1)аналіз оргструктури – це встановлення, в якій мірі ця оргструктура відповідає вимогам, що постають перед організацією, а також наскільки структура управління раціональна з точки зору встановлених і характеризуючих її якість критеріїв оцінки (принципи управління, апарат управління, функції управління);

2)проектування оргструктури – тут використовуються різні методичні підходи щодо проектування оргструктури управління, які можна об’днати в 4 групи: аналогій, експертний, структуризації цілей, організаційного моделювання;

3)оцінка ефективності оргструктури – ступінь досконалості оргструктур виявляється в швидкодіючий системі управління організацією і високих кінцевих результатах її діяльності. Оцінка ефективності управління може бути здійснена по рівню реалізації завдань, надійності і організованості системи управління, швидкості і оптимальності приймаємих управлінських рішень.

Організаційна структура — упорядкована сукупність стійко взає­мопов'язаних елементів, які забезпечують функціонування і роз­виток організації як єдиного цілого. Вона характеризує будову організації, просторово-часове розташування її складових, взаємозв'язки між ними і тісно пов'язана з цілями, функціями, процесом управління, роботою менеджерів і розподілом повнова­жень між ними. Від її ефективності залежить успішне функціонування організації.

Логічні взаємовідносини рівнів управління і функціональних галузей, які побудовані в формі, яка дозволяє найбільш ефективно досягати цілей організації – це організаційна структура.

Види оргструктур:

- лінійна (ієрархія рівнів управління, централізація влади),

- функціональна (підпорядкованість всіх підрозділів лінійному та функціональним керівникам),

- лінійно-штабна (присутність спеціальних консультантів та експертів),

- дивізіональна (класифікується за ознаками: за продуктом, за колом споживачів та територіальними ознаками),

- матрична (організовується окремий підрозділ для здійснення визначеного завдання із робітників підприємства і після його здійснення розформовується).

 

Контрольні питання для самоперевірки:

1. В чому полягає сутність організаційної структури управління?

2. Які існують типи організаційної структури?

3. Назвіть елементи організаційної структури управління та зв'язок між ними.

4. Визначте методи проектування різноманітних організаційних структур управління.

5. Які основні переваги та недоліки різноманітних організаційних струк­тур управління?

6. На яких принципах будуються організаційні структури управління?

7. Яка сутність та поняття функції організації?

8. Що таке делегування повноважень в організації?

9. В чому полягають лінійні та функціональні повноваження?

 

Література: 1, 3, 12, 45, 60, 82.

 


1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 | 11 | 12 | 13 | 14 | 15 | 16 | 17 | 18 | 19 | 20 | 21 |

Поиск по сайту:



Все материалы представленные на сайте исключительно с целью ознакомления читателями и не преследуют коммерческих целей или нарушение авторских прав. Студалл.Орг (0.006 сек.)