АвтоАвтоматизацияАрхитектураАстрономияАудитБиологияБухгалтерияВоенное делоГенетикаГеографияГеологияГосударствоДомДругоеЖурналистика и СМИИзобретательствоИностранные языкиИнформатикаИскусствоИсторияКомпьютерыКулинарияКультураЛексикологияЛитератураЛогикаМаркетингМатематикаМашиностроениеМедицинаМенеджментМеталлы и СваркаМеханикаМузыкаНаселениеОбразованиеОхрана безопасности жизниОхрана ТрудаПедагогикаПолитикаПравоПриборостроениеПрограммированиеПроизводствоПромышленностьПсихологияРадиоРегилияСвязьСоциологияСпортСтандартизацияСтроительствоТехнологииТорговляТуризмФизикаФизиологияФилософияФинансыХимияХозяйствоЦеннообразованиеЧерчениеЭкологияЭконометрикаЭкономикаЭлектроникаЮриспунденкция

ТЕМА 9. ПРОЦЕС ПРИЙНЯТТЯ УПРАВЛІНСЬКИХ РІШЕНЬ

Читайте также:
  1. Apгументация как логико-коммуникативный процесс. Понятие научной аргументации.
  2. B) Компенсация непредвиденных затрат в процессе производства продукции.
  3. I Раздел 1. Международные яиившжоши. «пююеям как процесс...
  4. I. Сестринский процесс при анафилактическом шоке.
  5. I. Сестринский процесс при гельминтозах
  6. I. Сестринский процесс при гипертонической болезни: определение, этиология, клиника. Принципы лечения и уход за пациентами, профилактика.
  7. I. Сестринский процесс при гипотрофии: причины возникновения, клиника, лечение, профилактика.
  8. I. Сестринский процесс при диффузном токсическом зобе: определение, этиология, патогенез, клиника. Принципы лечения и ухода за пациентами
  9. I. Сестринский процесс при остром инфаркте миокарда: определение, клиника, неотложная помощь, транспортировка пациента.
  10. I. Сестринский процесс при остром лейкозе. Определение, этиология, клиника, картина крови. Принципы лечения и ухода за пациентами.
  11. I. Сестринский процесс при пневмонии. Определение, этиология, патогенез, клиника. Принципы лечения и ухода за пациентом.
  12. I. Сестринский процесс при ревматизме. Определение, этиология, патанатомия, клиника, лечение, уход за больными , профилактика.

Починаючи вивчення цієї теми, необхідно усвідомити сутність рішення як форми впливу на об'єкт управління, його роль у виконанні виробничих, господарських (комерційних) завдань та досягнення поставлених цілей перед організацією. Особливу увагу слід звернути на підходи до класифікації управлінських рішень за певними ознаками, умови, необхідність їхнього прийняття, а також на процес та етапи вироблення рішень. Розглядаючи процес прийняття рішень, слід визначити фактори, які на нього впливають.

У процесі роботи, над темою слід засвоїти сутність та функції оптимізації рішень у менеджменті, застосування таких методів: системна орієнтація, моделювання та науковий метод, рішень шляхом застосування таких видів моделей, як фізична, аналогова та ма­тематична.

Завершуючи розгляд цієї теми, слід розглянути також сутність моделювання управління запасами, лінійне й імітаційне програму­вання, дерево рішень, сіткове моделювання, економічний аналіз, балансовий метод та платіжну матрицю. Особливу увагу слід звернути на процес і способи моде­лювання рішень.

Управлінське рішення – це емоційний і правовий акт з вибору однієї з багатьох альтернатив, що здійснюються керівником у межах своїх повноважень.

Прийняття управлінських рішень – це основний вид управлінської праці, сукупність взаємозв’язаних, цілеспрямованих і логічних послідовних управлінських дій, що забезпечують реалізацію управлінських задач.

Види управлінських рішень:

- запрограмовані, незапрограмовані,

- систематизовані, несистематизовані,

- прогнозні, планові,

- кадрові, фінансові, виробничі, директивні,

- оперативні, тактичні, стратегічні,

- рекомендательні, орієнтуючі,

- довгострокові, середньострокові, короткострокові.

Процес прийняття управлінських рішень - це протекаючий у часі мислительний, емоційний і правовий акт з вибору однієї з альтернатив і, який здійснюється керівником у межах своїх повноважень.

Моделювання використовується в процесі розробки складних управлінських рішень, для простої оцінки альтернатив. Головна характеристика моделі – спрощення реальних ситуацій, в яких вона використовується.

Існує три типи моделей:

- фізична,

- аналогічна,

- математична.

В моделюванні використовуються такі методи прийняття управлінських рішень:

- платіжна матриця – використовується при виборі одного з кількох рішень,

- “дерево рішень” – схематичне уявлення проблеми, яку необхідно вирішити,

- метод “Дельфі”,

- метод “мозокової атаки”,

- метод 365,

- метод спроб та помилок.

Контрольні питання для самоперевірки:

1. Які відмінності між прийняттям управлінських рішень і рішень в повсякденному житті?

2. Які відмінності між рішеннями, основаними на судженнях і раціональними рішеннями?

3. Наведіть приклади прийняття рішень в умовах ризику і невизначеності. Які основні невідомі при прийнятті рішень фінансовими компаніями?

4. Наведіть приклади прийняття рішень в умовах визначеності. Які обставини впливають на прийняття рішень в умовах невизначеності?

5. Які тезиси класичної теорії прийняття рішень виглядають найбільш слабими? Чому?

6. Які кроки процесу прийняття рішень частіше всього ігноруються менеджерами? Чому?

7. Порівняйте два типи прийняття рішень: індивідуально і групою. Які переваги і недоліки кожного з них? Чи можуть недоліки одного бути компенсовані перевагами другого? Чому?

8. Чому для керівника важливо розуміти різницю між роз рішенням проблеми і прийняттям рішення?

9. Проаналізуйте процес прийняття рішень, в якому ви приймали участь або який ви здійснювали в останній час? Чи необхідно було б поступити по-іншому, якщо Ви тоді були б знайомі з основними моделями і прийомами прийняття рішень?

10. Які методи прийняття рішень ви можете назвати? В яких обставинах їх слід застосовувати?

11. Як здійснюється прогнозування? Які основні прийоми і методики прогнозування ви можете назвати?

12. В чому заключається роль моделювання при прийнятті рішень і плануванні?

13. Опишіть етапи процесу побудови моделі.

14. Оцініть кількісні технологій прийняття рішень. Визначте умови, при яких їх необхідно застосовувати?

15. Проаналізуйте ситуації, коли при прийнятті управлінського рішення ваша інтуїція підказує одне, і кількісні розрахунки — інше. Яке рішення ви приймете? Від чого залежить і чи є для вибору того або іншого варіанту будь-які раціональні чи об'єктивні обґрунтування?

16. Сформулюйте фактори, як позитивно, так і негативно впливаючі на процес вибору, прийняття і реалізації рішень.

Література: 1, 9, 12, 26, 29, 45, 60.

 

 


1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 | 11 | 12 | 13 | 14 | 15 | 16 | 17 | 18 | 19 | 20 | 21 |

Поиск по сайту:



Все материалы представленные на сайте исключительно с целью ознакомления читателями и не преследуют коммерческих целей или нарушение авторских прав. Студалл.Орг (0.004 сек.)