АвтоАвтоматизацияАрхитектураАстрономияАудитБиологияБухгалтерияВоенное делоГенетикаГеографияГеологияГосударствоДомДругоеЖурналистика и СМИИзобретательствоИностранные языкиИнформатикаИскусствоИсторияКомпьютерыКулинарияКультураЛексикологияЛитератураЛогикаМаркетингМатематикаМашиностроениеМедицинаМенеджментМеталлы и СваркаМеханикаМузыкаНаселениеОбразованиеОхрана безопасности жизниОхрана ТрудаПедагогикаПолитикаПравоПриборостроениеПрограммированиеПроизводствоПромышленностьПсихологияРадиоРегилияСвязьСоциологияСпортСтандартизацияСтроительствоТехнологииТорговляТуризмФизикаФизиологияФилософияФинансыХимияХозяйствоЦеннообразованиеЧерчениеЭкологияЭконометрикаЭкономикаЭлектроникаЮриспунденкция

МОДЕЛЬ СУЧАСНОГО МЕНЕДЖЕРА

Читайте также:
  1. V2. Модель IS-LM
  2. V2. Равновесие совокупного спроса и предложения. Модель AD-AS.
  3. V2: Равновесие совокупного спроса и предложения. Модель AD-AS.
  4. XXII. Модель «К» и отчаянный риск
  5. А) Модель Хофстида
  6. А-модель
  7. Адаптивная модель
  8. Адаптивная полиномиальная модель первого порядка
  9. Аксилераторно-мультипликаторная модель (модель Самуэльсона-Хикса).
  10. Акцептор действия — механизм, предвосхищаяющий закодированную модель будущего.
  11. Альтернативні моделі розвитку. Центральна проблема (ринок і КАС). Азіатські моделі. Європейська модель. Американська модель
  12. Альтернативные модели потребления: модель межвременного выбора И. Фишера, теория перманентного дохода М. Фридмена, гипотеза жизненного цикла Ф. Модильяни

Основні терміни і поняття: влада, експертна, законна влада, влада прикладу, вплив, авторитет, харизма, лідерство, формальне та неформальне лідерство, лідер, харизма, менеджер, підприємець, бізнесмен, ділові якості, особистісні здібності, кваліфікаційні вимоги, управлінська діяльність.

План.

1. Керівництво і лідерство в організації: порівняльна характеристика.

2. Необхідність влади в управління. Форми та джерела влади.

3. Поняття і форми впливу. Авторитет менеджера.

4. Концепції лідерства.

5. Модель сучасного менеджера. Ролі менеджерів.

6. Функціональні обов'язки менеджерів різних рівнів управління.

7. Ділові якості і особистісні здібності менеджера.

8. Імідж менеджера.

Тестові завдання:

1. Дати правильну відповідь. Сильні сторони авторитарного стилю:

1) можливість передбачення результатів приділення уваги порядку, результату;

2) посилення особистих зобов'язань по виконанню роботи через участь в управлінні;

3) дозволяє розпочати справу так, як це бачиться без втручання лідеру, має на увазі високу ступінь самостійності та кваліфікації підлеглих.

2. Дати правильну відповідь. Слабкі сторони ліберального стилю:

1) потрібно багато часу для прийняття рішень; необхідний грамотний лідер та досвідчені підлеглі;

2) група може втратити контроль за виконанням рішень без лідерського втручання;

3) стримування індивідуальної ініціативи, велике завантаження керівника, часті "аврали".

3. Договірне об'єднання, що створюється на підставі поєднання виробничих, наукових і комерційних інтересів з делегуванням окремих повноважень централізованого регулювання діяльності кожного з партнерів називається:

1) асоціацією;

2) корпорацією;

3) консорціумом;

4) концерном.

4. Заслужена довіра, якою користується керівник у підлеглих, вищого керівництва і колег по роботі:

1) лідерство;

2) авторитет;

3) вплив;

4) керівництво.

5. Процес впливу на людей з позиції займаємої в організації посади:

1) лідерство;

2) керівництво;

3) емоційний вплив;

4) розумовий вплив.

6. До визначення значимих факторів ефективності лідерства застосовуються підходи:

1) підхід з позиції особистих якостей (рівень інтелекту і знань, вражаюча зовнішність, ініціативність, високий ступінь впевненості в собі інше);

2) поведінковий підхід (манера поведінки з підлеглими);

3) ситуаційний підхід(в залежності від характеру конкретної ситуації);

4) все вищесказане правильно.

7. Темперамент – це:

1) манера поведінки людей в конкретних ситуаціях;

2) здібність впливати на людей на основі посадових повноважень;

3) індивідуально–своєрідні особливості поведінки і діяльності, які постійно повторюються від ситуації до ситуації.

8. Індивідуальні особливості поведінки особистості, які виражають її відношення до людей, обов”язків і самої себе:

1) харизма;

2) характер;

3) поведінка.

9. Здатність впливати на окремі особи та групи працівників з метою зосередження їх зусиль на досягненні цілей організації:

1) вплив;

2) влада;

3) харизма;

4) лідерство.

10. Цілеспрямований вплив на поведінку окремих осіб чи цілої робочої групи – це:

1) керівництво;

2) харизм;

3) лідерство;

4) вплив.

 

Практичні завдання:

1. Проаналізуйте свою участь в заняттях, намагайтеся у відповідних термінах описати, яку основу та джерела влади використовуються викладачем та студентом в аудиторії.

2. Використовуючи факти і події свого життя, опишіть поведінку людини, яка, на ваш погляд, у окремих ситуаціях проявляла лідерські якості по взаємодії з іншими людьми. Бажано, щоб при цьому був зроблений висновок у відношенні того, яка із традиційних або ситуаційних моделей лідерства краще пояснює поведінку цього лідера. В якості лідера можуть бути не тільки менеджера або керівники, але і батьки, друзі, вчителі, викладачі, тренери тощо.

3. Дайте характеристику своєму кращому менеджерові. Необхідно при цьому вказати на якості менеджера, які сформували у вас дане уявлення про нього. Якості повинні бути не тільки названі, але і розшифровані в термінах поведінки менеджера і його відношення до фактів та подій.

4. Проведіть хронометраж свого робочого дня.

5. Складіть план роботи на місяць.

6. Показати на схемі процес та етапи формування різних стилів керівництва.

 

Ситуації для аналізу:

Ситуація 1

У результаті посилення позицій конкурентів у вашої фірми виникли складності зі збутом комп'ютерів. Маються наступні варіанти рішення задачі:

1) знизити виробництво комп'ютерів з 5000 до 4000 од. на місяць. При цьому ваші втрати складуть 50 000 грн.;

2) удосконалити моделі вироблених комп'ютерів. У цьому випадку втрати доходу складуть 20 000 грн. (від модернізації) і 30 000 грн. (від внесень змін у технологію);

3) посилити рекламну кампанію. У цьому випадку витрати на одиницю продукції зростуть на 8 грн.

Завдання: визначити фактори, що впливають на ухвалення рішення; розрахувати прибутковість; вибрати остаточне рішення; сформулювати висновки.

Ситуація 2

У зв'язку зі зрослими вимогами до якості продукції, що поставляється, більш жорсткими умовами постачання і вимогами техніки безпеки керівництво великого вугільного розрізу розробило програму перспективного розвитку підприємства, у якій поряд з іншими заходами передбачалася заміна застарілого устаткування. У зв'язку з розробленою програмою було прийняте рішення про закупівлю великої партії нового обладнання, для чого вугільному розрізу був потрібний кредит у розмірі 3 млн. дол. Такої суми "вільних" грошей у підприємства не було.

Проблема. Чи правильним було рішення керівництва вугільного розрізу закуповувати велику партію нового обладнання? Що, з вашого погляду, варто було б почати керівництву вугільного розрізу для того, щоб закупівля нового обладнання стала можливої?

Розвиток управлінської ситуації. Без заміни старого, що давно выработали свій амортизаційний термін і морально застарілого устаткування устояти в різко ужесточившейся конкурентній боротьбі і забезпечити стійкий збут продукції для вугільного розрізу було практично нереально. Тому рішення керівництва вугільного розрізу про закупівлю великої партії нового обладнання в сформованій ситуації було єдино вірним.

Залучення задоволене великого для вугільного розрізу кредиту в розмірі 3 млн. дол. виявилося досить складною задачею. Керівництво вугільного розрізу звернулося по допомогу в одержанні кредиту до великої консалтингової фірми. Щоб переконати потенційних інвесторів у доцільності вкладення засобів у переустаткування вугільного розрізу, потрібна була професійна розробка бізнес-плану, у якому наочно було доведено, що зазначені інвестиції є економічно виправданими.

Згідно зі спеціально зробленими розрахунками строк окупності вкладених у переустаткування вугільного розрізу засобів не перевищили роки, внутрішня норма окупності виявилася досить високою. Найбільшу проблему викликав аналіз ризиків, зв'язаних з реалізацією проекту й у першу чергу з вартістю перевезень споживачам вугілля, що передбачалося додатково добути за допомогою нового обладнання. Однак Мінтранс дав необхідні гарантії в тім, що вартість перевезень не перевищить розрахункової. Це остаточно переконало інвесторів у доцільності виділення валютного кредиту вугільному розрізу. Процентна ставка виділеного вугільному розрізу кредиту терміном на 5 років склала 12% річних.

Вугільний розріз, одержавши на зазначених вище умовах 3 млн. дол. зумів зробити заплановане відновлення устаткування. Його продукція стала конкурентноздатної як на внутрішніх, так і на зовнішніх ринках збуту за рахунок підвищення якості і зниження собівартості; підвищилася також безпека виробництва.

Література: 1, 3, 12, 26, 54, 55, 60, 73, 79.

 

 


1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 | 11 | 12 | 13 | 14 | 15 | 16 | 17 | 18 | 19 | 20 | 21 |

Поиск по сайту:



Все материалы представленные на сайте исключительно с целью ознакомления читателями и не преследуют коммерческих целей или нарушение авторских прав. Студалл.Орг (0.005 сек.)