АвтоАвтоматизацияАрхитектураАстрономияАудитБиологияБухгалтерияВоенное делоГенетикаГеографияГеологияГосударствоДомДругоеЖурналистика и СМИИзобретательствоИностранные языкиИнформатикаИскусствоИсторияКомпьютерыКулинарияКультураЛексикологияЛитератураЛогикаМаркетингМатематикаМашиностроениеМедицинаМенеджментМеталлы и СваркаМеханикаМузыкаНаселениеОбразованиеОхрана безопасности жизниОхрана ТрудаПедагогикаПолитикаПравоПриборостроениеПрограммированиеПроизводствоПромышленностьПсихологияРадиоРегилияСвязьСоциологияСпортСтандартизацияСтроительствоТехнологииТорговляТуризмФизикаФизиологияФилософияФинансыХимияХозяйствоЦеннообразованиеЧерчениеЭкологияЭконометрикаЭкономикаЭлектроникаЮриспунденкция

Кора калини звичайної

Читайте также:
  1. Автоматический регулятор напряжения генераторов серии МСК завода им. М.И. Калинина
  2. Калинина Е.В. Древнеиудейское учение о государстве и праве: источники и принципы/ Диссерт. исследование, Н.Новгород, 2003г.
  3. Калининград
  4. КАЛИНИНГРАДСКАЯ ОБЛАСТЬ
  5. Калининградская область.
  6. Користуючись додатком 59, визначити Ознаки, за якими можна відрізнити сировину брусниці звичайної від можливих домішок.
  7. Листок материнки звичайної
  8. Листок мучниці звичайної
  9. Листя брусниці звичайної — Роїіа Уійз-ійаеае
  10. Організаційно-управлінські заходи запобігання й усунення надзвичайної ситуації на об'єкті.
  11. Расписание атобуса Калининград — Друскининкай — Калининград

1 — корок; 2 — коленхіма; З — первинна кора; 4 — вторинна кора; 5 — друзи кальцію оксалату; 6 — луб'яні волокна; 7 — кам'янисті клітини


Ознаки родини Розові — Ковасеае

Це багаторічні трави, кущі, дерева, іноді ліани. Листки чергові, прості або складні, здебільшого з прилистками, які рано опадають або зростаються з основою листка. Жилкуван­ня перисте або пальчасте. Квітки поодинокі або зібрані у суцвіт­тя. Квітколоже буває опукле, конічне або ввігнуте, бокалоцо- дібне. Специфічне для розових бокалоподібне квітколоже, по краю якого прикріплюються чашолистки, пелюстки і тичин­ки, дістало назву гіпантія. Оцвітина правильна, 5-членна, рідко 4- або 6-членна, у більшості представників подвійна, тоб­то складається з чашечки й віночка. Іноді пелюстки аборту­ються (8ап£иІ80гЬа), інколи, крім чашолистків, є зовнішнє коло листочків, що утворюють підчашу (суниці).

Віночок, як правило, яскраво забарвлений. Кількість ти­чинок може відповідати кількості пелюсток* але зазвичай вдвічі, вчетверо й більше перевищує її, розміщені вони циклі­чно. Маточок багато, рідше 5—1; зав'язь верхня, нижня або середня; плодолистків один або багато, вони вільні або зрослі.

Плоди різноманітні: сухі або соковиті, прості або складні (листянки, кістянки, горішки, сім'янки, коробочки, яблуко та ін.). Насіння не має ендосперму.

Родину поділяють на 4 підродини — Спірейні (8рігаоі<іеае), Шипшинові, або Розові (КозоШеае), Сливові (Ргипоісіеае), Яб­луневі (Маїоісіеае) — на основі особливостей морфології квітки і плодів.

Підродина Шипшинові, або Розові (КозоШеае). До підро­дини належать кущі й багаторічні трави. Квітки містять бага­то маточок, які розміщені на плескуватому, опуклому або бо- калоподібному квітколожі. З маточок утворюються дрібні пло­дики — горішки, сім'янки, кістянки. На одній плодоніжці може утворюватись збірний плід (малина, ожина), який скла­дається з кількох дрібних плодиків. Протягом формування не­справжнього і збірного плодів квітколоже сильно розростаєть­ся і стає соковитим і м'ясистим. Дрібні плодики можуть роз­міщуватися на поверхні опуклого квітколожа (полуниця) або на внутрішній поверхні ввігнутого квітколожа (шипшина).

Підродина Яблуневі (МаїоШеае). До підродини належать кущі й дерева. Листки прості й складні. Квітки правильні. Оцвітина подвійна, 5-членна. Тичинок багато. Маточка одна.


Плід соковитий, несправжній — яблуко. У верхній частині плоду добре помітні залишки чашечки. Запилюються квітки комахами.

Підродина Сливові (РгипоШеае). До підродини належать дерева й кущі. Листки прості, чергові з опадаючими прилист­ками. Квітки зібрані у суцвіття — китиця (черемха звичайна), простий зонтик (вишня звичайна). Оцвітина правильна, под­війна, 5-членна. Зав'язь верхня, не зростається з увігнутим квітколожем. Тичинок багато. Маточка одна. Плід — суха або соковита кістянка.

4.3. ЖИРНІ ОЛІЇ

Жирні олії, або рослинні жири, — це суміш гліцеридів висо- комолекулярних жирних кислот, які отримують з насіння та м'якоті плодів рослин. Рослинні жири містять 95—97 % суміші тригліцеридів насичених і ненасичених жирних кис­лот, переважно з С16 та С18, і невелику кількість вільних жир­них кислот, фосфатидів, восків, токоферолів, вітамінів, фер­ментів тощо. Жирні олії, на відміну від тваринних жирів, не містять холестерину.

Класифікація. Жири за походженням поділяють на тва­ринні й рослинні; за консистенцією — на тверді й рідкі. Тверді жири містять залишки насичених жирних кислот, а рідкі (жирні олії) — в основному ненасичених жирних кислот. У свою чергу жирні олії за складом ненасичених кислот класифі­кують на невисихні (гліцериди олеїнової кислоти), напівви- сихні (гліцериди лінолевої кислоти) і висихні (гліцериди ліно­ленової кислоти). До складу твердих жирів найчастіше входять такі насичені кислоти: лауринова, пальмітинова, стеаринова.

Фізико-хімічні властивості. Жирні олії у чистому вигляді безбарвні, але природні олії здебільшого мають забарвлення (колір зумовлюють такі домішки, як каротиноїди, хлорофіл тощо). Запах та смак свіжих олій специфічні й зумовлені на­явністю супутніх речовин (тритерпенів, аліфатичних вугле­водів тощо). Жирні олії жирні на дотик, на папері лишають жирні плями, які збільшуються під час нагрівання. У воді жирні олії не розчиняються. Вони легші за воду і зазвичай за­лишаються на поверхні. Малорозчинні в етанолі (виняток ста­новить касторова олія), добре розчиняються в ефірі, хлоро­формі, бензолі тощо. У разі сильного нагрівання жирні олії розкладаються з утворенням альдегіду акролеїну; який вияв­ляє подразнювальну дію на слизові оболонки очей і має неприє­мний запах.

Хімічні властивості жирів визначаються якісним складом жирних кислот, їх кількісним співвідношенням, процентним вмістом вільних жирних кислот тощо. Для визначення іден­тичності і якості жирів використовують фізичні, хімічні та органолептичні методи дослідження. До фізичних показників належить індекс рефракції, питома вага тощо. До хімічних показників відносять кислотне число, ефірне число, йодне чис­ло, число омилення. До органолептичних показників належать визначення смаку й запаху жирних олій.

Якісне визначення жирних олій викладено в главі «Мак- рохімічний і гістохімічний аналіз».

Біологічні властивості. У фармації жирні олії використо­вують як розчинник статевих гормонів, камфори тощо, а та­кож як основу для лініментів, пластирів, супозиторіїв. Жирні олії застосовують у медичній практиці як проносний, жовчо­гінний, гепатопротекторний засоби.

Актуалізація опорних знань

• Сформулюйте визначення поняття «жирні олії» як гру­пи біологічно активних речовин. /

• Назвіть фізико-хімічні властивості жирних олій.

• Вкажіть, де накопичуються жирні олії в рослинах.

• Перелічте ЛР, з яких отримують жирну олію.

• Напишіть українською і латинською мовами назву си­ровини, ЛР і родин, що містять жирні олії.

• Як класифікують жири?

• Вкажіть, яку роль виконують для рослин жирні олії.

• Визначте методи, які використовують для дослідження жирів, і дайте їм характеристику.

• Схарактеризуйте особливості заготівлі рослинних жирів.

• Дайте характеристику рослин, сировини, хімічного скла­ду сировини, що містить жирні олії.

• Вкажіть шляхи використання жирних олій.

• Зробіть висновок про якість СОНЯШНИКОВОЇ олії на основі таких числових показників; кислотне число — 2,0; йодне чис­ло — 110.

Організація практичної роботи студентів

Студент повинен знати:

— загальну характеристику жирів;

— загальну характеристику рослин та сировини;

— назву ЛРС, ЛР і родини українською і латинською мо­вами;

— методику проведення мікроскопічного і товарознавчого аналізів.

Студент повинен уміти:

— визначати ідентичність ЛР на живих зразках, гербарі­ях, таблицях та відрізняти їх від морфологічно подібних видів;

— визначати ідентичність жирних олій за фізичними, хімічними та органолептичними показниками;

— готувати тимчасові мікропрепарати і проводити мікрос­копічний аналіз на підтвердження ідентичності ЛРС;

— проводити ТА.

Оснащення практичних занять:

— гербарії, таблиці, зразки жирних олій: маслинової, миг­дальної, персикової, рицинової, соняшникової та какаової; рос­лин маслини європейської, мигдалю звичайного, персика зви­чайного, абрикоса звичайного, рицини звичайної, соняшника однорічного, шоколадного дерева;

— реактиви: розчин гліцерину, 96° спирт;

— мікроскопи, пінцети, препарувальні голки, предметні й покривні скельця, пробірки, серветки, смужки фільтруваль­ного паперу, насіння льону;

— насіння льону в поліетиленових пакетах або паперових мішках для проведення ТА;

— бланки приймальних квитанцій.

Алгоритм дії Послідовність виконання
Вивчити наочні зразки з теми 1. Розглянути зразки гербаріїв ЛР, зразки жир­них олій (маслинової, мигдальної, персикової, рицинової, соняшникової, какаової); мікро- плакати, таблиці. 2. Визначити ідентичність ЛР та жирної олії за органолептичними показниками.

 

Алгоритм дії Послідовність виконання
Вивчити 1. Користуючись додатком 9, визначити
ідентичність ідентичність запропонованого зразка жирної олії
жирних олій за індексом рефракції.
  2. Встановити ідентичність рицинової олії за її
  здатністю розчинятися в етанолі.
  3. Записати результати досліджень і зробити
  висновок щодо ідентичності жирних олій
Провести 1. Підготувати насіння льону для проведення
мікроскопіч­ мікроскопічного аналізу.
ний аналіз 2. Зробити поперечний зріз і приготувати
  тимчасовий мікропрепарат.
  3. Вивчити препарат під мікроскопом спочатку
  при малому, а потім при великому збільшенні.
  4. Замалювати основні діагностичні ознаки
  (додаток 14)
Провести 1. Користуючись алгоритмічною схемою І етапу і
приймання відповідною АНД, провести приймання запропо­
насіння в нованого зразка сировини.
аптеку 2. Описати послідовність виконання роботи, зро­
  бити висновок щодо якості сировини, оформити
  документацію

 

 

Додаток 13
Назва жирної олії Індекс рефракції
Мигдальна олія 1,470—1,472
Персикова олія 1,470—1,473
Рицинова олія 1,475—1,480
Соняшникова олія 1,470—1,474

Насіння льону А— схема поперечного зрізу (х56); Б— частина поперечного зрізу (х280); В— елементи насінної шкірочки після мацерації (Х280). 1 — епідерміс; 2 — паренхімальний шар шкірочки; З — механічний шар; 4— клітини поперечного шару; 5— пігментний шар; в—ендосперм насіння; 7— сім'ядолі зародка

 

4.4. ЕФІРНІ ОЛІЇ

Ефірні олії — це суміш летких органічних речовин (пере­важно терпеноїдів, рідше ароматичних і аліфатичних сполук), що зумовлюють своєрідний запах. Ефірні олії з ЛРС отриму­ють різними методами:

1) переганянням з водяною парою;

2) екстракцією деякими екстрагентами;

3) шляхом анфлеражу (поглинання сорбентами);

4) механічним шляхом (пресуванням, зіскоблюванням).

Вибір методу виділення залежить від хімічного складу ефір­ної олії, від її кількості в рослинній сировині та морфологічно- анатомічних властивостей сировини.

Фізикохімічні властивості. Більшість ефірних олій — це безбарвні або жовтуваті прозорі рідини з характерним запахом і пряним гірким смаком. Деякі олії можуть мати забарвлення: наприклад, олія ромашки і деревію — синя, чебрецю — черво­на. Ефірні олії жирні на дотик, але не залишають жирних плям на папері (вони леткі). Здебільшого ефірні олії — це суміші оптично активних речовин. їх густина менша за одиницю (тільки деякі з них важчі за воду, наприклад корична, гірчич­на олії). Ефірні олії розчиняються в спирті, ефірі та інших органічних розчинниках, а також у жирних оліях. Вони добре переганяються з водяною парою. У воді практично не розчи­няються, але у разі збовтування з водою надають їй свого запа­ху й смаку. Реакція олій нейтральна або кисла. Вони окисню- ються киснем повітря, внаслідок чого ефірні олії згущуються, «осмолюються», тому зберігати їх потрібно в герметично заку­пореній тарі за температури 15 °С, у темному місці.

Якість ефірних олій перевіряють органолептично (визна­чення кольору, запаху, смаку, прозорості, консистенції) та шляхом встановлення фізичних і хімічних констант. До фізич­них констант належать відносна густина, кут обертання, по­казник заломлення й розчинність у спирті. Розчинність ефір­них олій в етанолі свідчить не лише про їх ідентичність, а й про якість. Чиста ефірна олія в чистому або 70 % спирті утво­рює абсолютно прозорий розчин. Якщо ефірна олія містить до­мішки вуглеводів, то вони спливають доверху, а жирні олії осі­дають на дно у вигляді крапель.

До хімічних констант належать кислотне число, ефірне чис­ло, ефірне число після ацетилювання. Крім наведених хімічних констант в окремих ефірних оліях визначають кількісний вміст основних компонентів, які зумовлюють якість продукту (мен­тол у м'ятній олії, етанол в анісовій олії тощо).

Якісне визначення ефірних олій викладено в главі «Мікро­хімічний і гістохімічний аналіз».

Біологічні властивості. Ефірна олія і сировина, іцо містить ефірні олії, мають широкий спектр біологічної активності. Вони справляють бактерицидну, протизапальну, спазмолітич­ну, відхаркувальну, вітрогінну, антйгельмінтйу дію. їх засто­совують у разі захворювань верхніх дихальних шляхів, трав­ного каналу, нервових та інших захворювань.

Актуалізація опорних знань

• Дайте визначення понять «терпеноїди», «ефірніолії» як груп біологічно активних речовин. Назвіть фізико-хімічні вла­стивості ефірних олій.

• Де накопичуються ефірні олії в рослинах різних родин?

• Назвіть морфологічні ознаки, за якими можна відрізни­ти рослини родини ясноткові в природі.

• Назвіть морфологічні ознаки, за якими можна вирізни­ти рослини родини айстрові в природі.

• Назвіть морфологічні ознаки, за якими можна вирізни­ти рослини родини селерові в природі.

• Наведіть приклади ЛРС, в якій містяться ефірні олії.

• Напишіть українською і латинською мовами назву ЛРС, ЛР і родини, що містять ефірні олії.

• Назвіть основні правила збирання, сушіння та зберіган­ня ЛРС, що містить ефірні олії.

• Наведіть приклади різних домішок у сировині: валеріа­ни лікарської, ромашки лікарської, фенхелю звичайного, по­лину гіркого та інших видів сировини, яку вивчають у цій темі; зазначте їх відмінні ознаки.

• Перерахуйте методи отримання ефірних олій.

• Як часто перевіряють вміст ефірної олії в листках м'яти перцевої, евкаліпта, ромашки лікарської?

• Назвіть загальні морфолого-анатомічні ознаки родини селерові.

• Дайте характеристику рослин, сировини, хімічного скла­ду сировини, що містить ефірні олії.

• Назвіть способи використання сировини, що містить ефірні олії.

• Зробіть висновок про якість сировини на підставі таких числових показників:

а) «трава материнки»: вологи — 12 %; частин побурілих і почорнілих рослин — 5 %; стеблових частин (основного стеб­ла та бічних частин стебла) — 50 %; частин, що проходять че­рез сито з отворами діаметром 1 мм — 5 %; сторонніх домішок: органічних (частин інших неотруйних рослин) — 0,5 %; міне­ральних (земля, пісок, камінці) — 0,8 %;

б) «плоди анісу»: вологи — 2 %; пошкоджених і недорозви­нутих плодів анісу — 4 %; сторонніх домішок: органічних (не- духмяних плодів та насіння інших видів і стеблові частини анісу) — 1 %; мінеральних (земля, пісок, Камінці) і відсіву, який проходить через сито діаметром 1 мм — 4 %.

Організація, практичної роботи студентів

Студент повинен знати: загальну характеристику ефір­них олій, загальну характеристику рослин і ЛРС, що містить ефірні олії; назву ЛРС, ЛР і родини українською та латинсь­кою мовами; методику проведення макроскопічного, мікро­скопічного і ТА; правила складання інструкції з підготовчої роботи та заготівлі в умовах аптеки сировини, що містить ефірні олії.

Студент повинен уміти:

— визначати ідентичність ЛР на живих зразках, гербарі­ях, таблицях і відрізняти їх від морфологічно подібних видів;

— визначати ідентичність ЛРС, що містить ефірні олії, за макро-та мікроознаками;

— готувати тимчасові мікропрепарати і проводити мікро­скопічний аналіз на підтвердження ідентичності ЛРС;

— виявляти в ЛРС ефірні олії за допомогою гістохімічних реакцій;

— складати інструкцію з підготовчої роботи і заготівлі ЛРС, що містить ефірні олії;

— проводити ТА.

Оснащення практичних занять:

— гербарії, таблиці, зразки ЛРС: м'яти перцевої, шавлії лікарської, евкаліпта кулястого і прутоподібного, валеріани лікарської, сосни звичайної, берези бородавчастої, аїру трос­тинного, оману високого, ромашки лікарської і зеленої, поли­ну гіркого, багна звичайного, анісу звичайного, фенхелю зви­чайного, чебрецю плазкого, материнки звичайної, деревію зви­чайного, ялівцю звичайного, коріандру посівного, тополі чор­ної, меліси лікарської, хмелю звичайного; лікарські препа­рати;

— реактиви: 3—5 % розчин натрію гідроксиду, розчин гліцерину, розчин судану III;

— мікроскопи, лупи, пінцети, препарувальні голки, пред­метні й покривні скельця, колби або пробірки, чашки Петрі або випаровувальні чашки, серветки, смужки фільтрувально­го паперу, безпечна бритва або леза небезпечної бритви;

— зразки ЛРС для проведення ТА (сировина в поліетиле­нових пакетах або паперових мішках);

— ваги, рівноваги, набір сит, клейонка, лінійки;

— бланки приймальних квитанцій, аналітичних листків.


1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 | 11 | 12 | 13 | 14 | 15 | 16 | 17 | 18 | 19 | 20 | 21 | 22 | 23 | 24 | 25 | 26 | 27 | 28 | 29 | 30 | 31 | 32 | 33 | 34 | 35 | 36 | 37 | 38 | 39 | 40 | 41 | 42 |

Поиск по сайту:



Все материалы представленные на сайте исключительно с целью ознакомления читателями и не преследуют коммерческих целей или нарушение авторских прав. Студалл.Орг (0.01 сек.)