АвтоАвтоматизацияАрхитектураАстрономияАудитБиологияБухгалтерияВоенное делоГенетикаГеографияГеологияГосударствоДомДругоеЖурналистика и СМИИзобретательствоИностранные языкиИнформатикаИскусствоИсторияКомпьютерыКулинарияКультураЛексикологияЛитератураЛогикаМаркетингМатематикаМашиностроениеМедицинаМенеджментМеталлы и СваркаМеханикаМузыкаНаселениеОбразованиеОхрана безопасности жизниОхрана ТрудаПедагогикаПолитикаПравоПриборостроениеПрограммированиеПроизводствоПромышленностьПсихологияРадиоРегилияСвязьСоциологияСпортСтандартизацияСтроительствоТехнологииТорговляТуризмФизикаФизиологияФилософияФинансыХимияХозяйствоЦеннообразованиеЧерчениеЭкологияЭконометрикаЭкономикаЭлектроникаЮриспунденкция

Глікозиди кардіотонічної дії (серцеві глікозиди, кардіостероїди)

Читайте также:
  1. Антибіотики – аміноглікозиди
  2. Антибіотики – аміноглікозиди: гентаміцину сульфат, канаміцину моносульфат.
  3. Прості феноли та їх глікозиди. Лігнани.
  4. Розділ 9. ЛІКАРСЬКІ РОСЛИНИ ТА ЛІКАРСЬКА РОСЛИННА СИРОВИНА, ЩО МІСТЯТЬ КАРДІОГЛІКОЗИДИ

Серцеві глікозиди — похідні циклопентанпергідрофенантрену, які вибірково діють на міокард. Це особливі, суто природні гліко­зиди, що мають важливе значення для медицини.

Рослини, що містять кардіостероїди, використовують із давніх часів. Вони були відомі ще давнім грекам, римлянам, єгиптянам. Народи Африки використовували рослини, що містять кардіосте­роїди, для виготовлення отрут для стріл і списів. Наперстянка як лікувальний засіб застосовувалася в Англії з XI ст.

Вивчення структури серцевих глікозидів розпочалося в XIX ст. У вивченні серцевих глікозидів (створенні сучасних лікарських засобів) брали участь учені України — Д.Г. Колесников, Я.І. Ход- жай, В,Т. Чорнобай, М.А. Ангарська (Державний науковий центр лікарських засобів, м. Харків) та інших країн — А.Д. Турова (Інсти­тут лікарських рослин Росії), І.Т. Кутаталадзе (Інститут фарма­
кохімії Грузії), Н.А. Абубакіров (Інститут хімії природних речо­вин АН Узбекистану) та ін.

Поширення. Місце локалізації. Серцеві глікозиди виявлені у 14 родинах рослин: ранникові, жовтецеві, кутроВі, конвалієві, лілійні, капустяні та ін. Такі рослини зустрічаються на всіх континентах. Глікозиди утворюються в усіх життєвих формах рослин: трав'яни­стих рослинах, кущах, ліанах, у надземних та підземних органах. Розчинені у клітинному соку.

На утворення і накопичення серцевих глікозидів впливають географічний район зростання, фаза вегетації рослини, погодні умови, світло, ґрунт. Знайдено серцеві глікозиди в отруйних виді­леннях шкірних залоз жаб.

Карденолід

Будова та класифікація. Аглікони серцевих глікозидів — похідні циклопентанпергідрофенантрену. Вони належать до природних стероїдів. Особливість їхньої будови полягає в тому, що вони ма­ють біля С17 5-членне ненасичене лактонне кільце або 6-членне ненасичене лактонне кільце. Залежно від наявності цих кілець їх поділяють на дві групи: карденоліди — аглікони з 5-членним не- насиченим кільцем та буфадієноліди (латин. Ьи/о — жаба)— аглі­кони з б-членним ненасиченим кільцем, саме від наявності цих кілець залежить кардіотонічна дія.


Ом
О

 

он Буфадієнояід • ■

О

Усі аглікони мають гідроксильні групи (=ОН) у положенні С3, іноді С-, СИИГ ■.••■■■■-.

У С13 завжди є метильний радикал—СН3. Якщо біля Є10 є ме­тальний радикал, то такі глікозиди містяться в сировині напер­стянки, якщо біля С10 є альдегідний радикал — то карденоліди містяться в сировині строфанта. Вуглеводна частина серцевих гліко­зидів складається з 1—5 моносахаридів, зв'язаних атомом кисню в положенні Є3. Відомо 45 різних моносахаридів. Найпоширеніші Б-глюкоза, Б-фукоза, Б-рамноза. Такі моносахариди, як В-дигі- токсоза, Б-цимароза, специфічні тільки для серцевих глікозидів: СН3

СН3


 

 


н

Кон

Н
Н

н,
ОН
гг _
ОН
н
В-дигітоксоза
он
ОСНз

Н В-цимароза


 

 


Залежно від кількості глікозидів, що приєдналися до аглюкону, розрізнюють монозиди, біозиди, триозиди, тетразиди. Специфічна дія на міокард залежить від аглікону, а моносахариди посилюють розчинність, поглинання та утримання глікозиду міокардом.

За структурною будовою аглікону кардіостероїди подібні до таких важливих природних сполук, як статеві гормони, холесте­рин, гормони кори наднирникових залоз, жовчні кислоти, вітамін Б.

Фгзико-осімічні властивості. Серцеві глікозиди — безбарвні або білі кристалічні, рідше аморфні речовини, гіркі на смак, без запа­ху. Малорозчинні у воді, добре розчиняються у спирті, не роз-

чинні в ефірі, бензолі, оптично активні, деякі флуоресціюють в УФ-променях. Розчинність у воді залежить від довжини вугле­водного ланцюга: краще розчиняються ті, що мають довгий вугле­водний ланцюг, тобто декілька моносахаридів. Аглікони добре роз­чиняються в органічних розчинниках.

Серцеві глікозиди — нестійкі сполуки, вони легко, гідролізу­ються за наявності ферментів, кислот і при цьому втрачають кардіо­тонічну активність. Під дією основ легко розщеплюються лактонні кільця і кардіотонічна дія також втрачається.

Методи виділення та аналізи, Серцеві глікозидні сполуки нестійкі, чутливі до рН середовища, температурних змін. Процес їх вилучення та очищення від численних супутніх сполук скла­дається з багатьох стадій. —

; Спочатку сировину подрібнюють, потім знежирюють. Кардіо­стероїди екстрагують 70%-м етанолом; упарюють під вакуумом для згущення. Екстракт оброблюють багато разів органічними розчин­никами для очищення від супутніх речовин (смол, хлорофілу). Вилучену суму глікозидів розділяють на індивідуальні глікозиди за допомогою сорбентів, методами хроматографії. Потім виявля­ють кардіоглікозиди колірними реакціями на стероїдне ядро, лак- тонне кільце, вуглеводи:

1. Реакції на стероїдне ядро: а) реакція Лібермана—Бурхарда. Готують спиртово-водний екстракт глікозидів, випарюють, дода­ють оцтовий ангідрид та концентровану сульфатну кислоту. На межі двох шарів утворюється коричневе кільце, а верхній шар стає зеленим, потім коричневим; б) реакція Розенгейма. З розчином трихлороцтової кислоти в метанолі з'являється синє або синьо- зелене забарвлення.

2. Реакції на лактонне кільце: а) реакція Легаля. З розчинами натрію нітропрусиду та натрію гідроксиду екстраговані кардіоглі­козиди дають червоне забарвлення, яке швидко зникає; б) реакція Раймонда. До екстрагованих глікозидів додають розчини М-диніт- робензолу та калію гідроксиду. З'являється фіолетове забарвлення.

3. Реакція на вуглеводи: а) реакція з реактивом Фелінга До екстракту додають розчин хлориді юї кислоти, нагрівають, гліко­зиди гідролізуються. Додають реактив Фелінга, з'являється цег- ляно-червоний осад; б) реакція Келлера—Кіліані. З нітрофенілгі- дразином і основою дезоксицукру дають синє забарвлення. <

При якісному аналізі використовують також метод хроматографії.

Кількісний аналіз. При стандартизації сировини, яка містить серцеві глікозиди, використовують біологічний та фізико-хімічні методи аналізу.

При біологічній стандартизації визначають біологічну активність сировини і виражають ЇЇ в одиницях дії на жабах (ЖОД), кішках (КОД), голубах (ГОД). Одна одиниця дії — це найменша доза препарату, витяжки із сировини, яка зупиняє серце тварини у фазу систоли протягом години.

Тварини мають бути здоровими, відповідної маси. Біологічний метод стандартизації використовують при аналізі сировини та пре­паратів наперстянок пурпурової, шерстистої, горицвіту весняного, конвалії травневої, строфанту.

Фізико-хімічні методи аналізу. Для визначення серцевих гліко­зидів у сировині застосовують титрометричний метод, полярогра­фічний метод, методи спектрофотометрії та колориметрії. Деякі фізико-хімічні методи комбінують.

Особливості заготівлі, сушіння та зберігання лікарської рослин­ної сировини. При заготівлі сировини враховують фазу розвитку рослини, тобто період найбільшого вмісту кардіостероїдів. Обо­в'язково слід дотримуватись охоронних заходів. Збирати в суху сонячну погоду, швидко відправляти на сушку.

Серцеві глікозиди — нестійкі сполуки, швидко гідролізуються, розщеплюючись на цукор і утворюючи вторинні глікозиди. Нату­ральні (нативні) глікозиди діють у 5—6 разів сильніше, ніж аглі­кони. Щоб зберегти глікозиди, сушіння сировини потрібно розпо­чинати не пізніше ніж за дві години після заготівлі.

Сушити треба швидко, тонким шаром, за температури 55—60 °С. Цієї температури достатньо, аби швидко випаровувалась вода та інактивувалися ферменти, які зумовлюють гідроліз.

Нові дослідження довели, що при повільному сушінні трави горицвіту весняного, листків наперстянки шерстистої збільшуєть­ся вміст нативних глікозидів.

Зберігають сировину в сухому, прохолодному, без прямих со­нячних променів місці, окремо від іншої сировини. Сировину збе­рігають за списком Б, насіння строфанту — за списком А. Чисті глікозиди зберігають за списком А.

Щорічно сировину контролюють на вміст глікозидів і зазнача­ють на етикетці дату аналізу та біологічну активність сировини в одиницях дії.


Фармакологічна дія та застосування. Серцеві глікозиди вибір­ково діють на міокард. У терапевтичних дозах тонізують роботу міокарда, у надмірних — пригнічують і можуть спричинювати зу­пинення серця. Між собою кардіоглікозиди різняться за швидкі­стю, силою і тривалістю дії на серце: посилюють його скорочення (систолу), подовжують діастолу, при цьому зникає аритмія.

Препарати застосовують при хронічній серцевій недостатності за призначенням лікаря. Вилучають чисті глікозиди, готують га­ленові та новогаленові препарати.

Насіння строфанту — Зетіпа 8ігоркапіЬ.і Строфант Комбе — Бігоркапікив котЬе Оію. Родина кутрові — Аросупасеае

Російська назва: строфант Комбе. Опис рослини. Багаторічна ліана із супротив­ними овальними листками, із загостреною вер­хівкою (мал. 56). Квітки в півзонтиках; віно­чок зовні білий, усередині жовтий, п'ятипелю­стковий; пелюстки витягнуті у довгі шнуро- подібні та перекручені кінці. Плід — збірна листянка, складається з двох веретеноподібних часток, які розходяться горизонтально. Разом вони досягають довжини до 1 м, містять численне насіння.

Насіння з одного боку округле з борідкою волосків, а з другого — має довгу вісь із великою летючкою шовковистих волосків.

Поширення та місцезростання. Росте у Східній Африці у воло­гих тропічних лісах уздовж р. Замбезі. Там культивується.

Правша заготівлі. Збирають стиглі плоди, вилучають насіння. Використовують насіння строфанту щетинистого та строфанту привабливого. Рослина отруйна!

Опис сировини. Насіння поздовжньо-витягнуте, сплюснуте, з одного боку округле, з протилежного — загострене. Летючка та борідка зчищені. Довжина насіння — 12—18 мм, ширина 3—5 мм. і Поверхня вкрита шовковистими волосками. Колір зеленувато- сірий, сріблясто-зеленуватий. Запах відсутній. Смак не визнача-! ється.

 

Хімічний склад сировини. Містить кардіоглікозиди. Головним первинним глікозидом строфанту Комбе є К-строфантозид, він


7 9-241
складається з аглікону строфантидину та, цукрів цимарози, (3-глю- кози, а-глюкози. При відщепленні а-глюкози утворюється вто­ринний глікозид К-строфантин-(3. Вторинні глікозиди називають за видовою назвою рослини: строфантин К, строфантин Н, стро-


 

Фармакологічна дія та застосування. Кардіотонічний засіб, не має кумулятивного ефекту, перевершує всі інші глікозиди за швид­кістю та силою дії. Використовують при гострій серцевій недо­статності 6,1%-й розчин строфантину К в ампулах по 1 мл.

Строфантин С (строфант привабливий) використовують при стандартизації сировини та препаратів. Сировину та препарати зберігають за списком А.


1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 | 11 | 12 | 13 | 14 | 15 | 16 | 17 | 18 | 19 | 20 | 21 | 22 | 23 | 24 | 25 | 26 | 27 | 28 | 29 | 30 | 31 | 32 | 33 | 34 | 35 | 36 | 37 | 38 | 39 | 40 | 41 | 42 | 43 | 44 | 45 | 46 | 47 | 48 | 49 | 50 | 51 | 52 | 53 | 54 | 55 | 56 | 57 | 58 | 59 | 60 | 61 | 62 | 63 | 64 | 65 | 66 | 67 | 68 | 69 | 70 | 71 | 72 | 73 | 74 | 75 | 76 | 77 | 78 | 79 | 80 | 81 | 82 | 83 | 84 | 85 | 86 | 87 | 88 | 89 | 90 | 91 | 92 | 93 | 94 | 95 | 96 | 97 | 98 | 99 | 100 | 101 | 102 | 103 | 104 | 105 | 106 | 107 | 108 | 109 | 110 | 111 | 112 | 113 | 114 | 115 | 116 | 117 | 118 | 119 | 120 | 121 | 122 | 123 | 124 | 125 | 126 | 127 | 128 | 129 | 130 | 131 | 132 | 133 | 134 | 135 | 136 | 137 | 138 | 139 | 140 | 141 | 142 | 143 | 144 | 145 | 146 | 147 | 148 | 149 | 150 | 151 | 152 | 153 | 154 | 155 |

Поиск по сайту:



Все материалы представленные на сайте исключительно с целью ознакомления читателями и не преследуют коммерческих целей или нарушение авторских прав. Студалл.Орг (0.006 сек.)