АвтоАвтоматизацияАрхитектураАстрономияАудитБиологияБухгалтерияВоенное делоГенетикаГеографияГеологияГосударствоДомДругоеЖурналистика и СМИИзобретательствоИностранные языкиИнформатикаИскусствоИсторияКомпьютерыКулинарияКультураЛексикологияЛитератураЛогикаМаркетингМатематикаМашиностроениеМедицинаМенеджментМеталлы и СваркаМеханикаМузыкаНаселениеОбразованиеОхрана безопасности жизниОхрана ТрудаПедагогикаПолитикаПравоПриборостроениеПрограммированиеПроизводствоПромышленностьПсихологияРадиоРегилияСвязьСоциологияСпортСтандартизацияСтроительствоТехнологииТорговляТуризмФизикаФизиологияФилософияФинансыХимияХозяйствоЦеннообразованиеЧерчениеЭкологияЭконометрикаЭкономикаЭлектроникаЮриспунденкция

Родина ясноткові — Ьатіасеае. Народні назви: кронивничок, сердешник

Читайте также:
  1. Автоматизация гидродинамических процессов.
  2. Аэродинамическая сила и ее момент.
  3. Аэродинамические схемы.
  4. Аэродинамический расчет вентиляционной сети
  5. Аэродинамический расчет центробежного вентилятора
  6. Витамины: шиповник, чёрн смородина, земляника.
  7. Газогидродинамические методы исследования
  8. Гидродинамика
  9. Гидродинамика
  10. ГИДРОДИНАМИКИ И РЕОЛОГИИ
  11. Гидродинамическая сила и ее момент.
  12. Гидродинамические аварии их причины

Народні назви: кронивничок, сердешник.

Російська назва: пустьірник пятилопастньїй.

Опис рослини. Багаторічна трав'яниста рослина 50—200 см зав­вишки (мал. 95). Корені стрижневі, малогалузисті. Стебла прямо­
стоячі, 4-гранні, опушені. Листки супротивні, черешкові, прості, до верхівки стебла зменшу­ються. Квітки неправильні, з подвійною оцві­тиною, двостатеві, розміщені мутовками в па­зухах листків, що утворюють переривчастий колос на верхівці стебла та гілок. Плід ценобій складається з чотирьох волосистих на верхівці однонасінних горішків, заглиблених у чашеч­ку. Цвіте в червні—вересні, плоди достигають Мал. 95 У серпні— вересні.

Поширення та місцезростання. Зустрічаєть­ся по всій Україні, але частіше в лісостепових районах, біля осель, на смітниках, під огорожами, у старих садах і парках. Культивується.

Правила заготівлі. Охоронні заходи. Заготовлюють траву на по­чатку цвітіння, зрізуючи ножем, ножицями, секатором верхівки стебел. Останнім часом запаси сировини зменшуються, тому при заготівлі потрібно залишати декілька рослин на площі ї м2; для розмноження, не виривати рослину з корінням, чергувати місця заготівлі.

Первинне оброблення. Відрізують стебла товщі за 0,5 см і довші за 40 см. Вилучають пошкоджену, недоброякісну сировину, інші рослини, неорганічні домішки.

Сушіння. Сушать траву в затінку, під навісами, на горищах під залізним дахом, у приміщеннях з доброю вентиляцією, розклада­ючи сировину шаром у 5—7 см; у сушарках — за температури 50— 60 °С. Вихід сухої сировини — 25—28 %.

Зберігання.Пакують сировину в мішки, тюки масою 10, 25,50 кг; подрібнену сировину —■ у пачки з картону по 100 г. Зберігають у сухих прохолодних приміщеннях. Термін зберігання — 3 роки.

Опис сировини. Верхні частини стебла завдовжки до 40 см з квітками та листками. Стебла 4-гранні, порожнисті, завтовшки до 0,5 см. Листки супротивні, нижні 3 5-лопатеві, у суцвіттях 3- лопатеві або ланцетоподібні, зубчасті або цілокраї з клиноподіб­ною основою, завдовжки до 14 см, завширшки до 10 см. Суцвіття колосоподібне, перерване; квітки і пуп'янки зібрані в мутовки по 10—18 (20) у пазухах лис тків. Чашечка трубчасто-дзвоникоподіб­на з п'ятьма шилоподібно-загостреними зубцями, конічна, колю­ча. Віночок завдовжки до 0,12 см, двогубий, довший за чашечку, верхня губа цілокрая, нижня — трилопатева; тичинок — 4. Стебла,

листки, чашечки квіток опушені волосками. Колір, стебел сіро-зеле­ний, листків - темно-зеленийі чашолистків -т зелений,; віночків брудно-рожевий або рожево-фіолетовий. Запах слабкий. Смак гіркуватий. ■ • ;

Хімічний склад сировини. Містить флавоноїдні глікозиди (ру­тин, квінквелозид, кверцитрин, гіперозид, кос.мое.іїн, кверцитери- тин); дубильні речовини, іридоїди, протоалкалоїд (стахідрин); три­терпенові кислоти (урсолова кислота); сліди ефірної олії.

Фармакологічна дія та застосування. Комплекс діючих речо­вин зумовлює седативну та гіпотензивну дію, що застосовується при серцево-судинних неврозах, на початкових стадіях гіпертензії, при Кардіосклерозі, підвищеній нервовій збудливості.

Лікарські форми та засоби. Збори, настій, настойка; препарати "Кардіофіт", "Біовіталь", "Геровітал", "Доппельгерц".

Трава гірчака перцевого — НегЬа РоІу£опі куЛгорірегів

Гірчак перцевий — РоІу£опит куігорірег И.

Мал.96

Родина гречкові — РоІу§опасеае

Народна назва: перець собачий.

Російські назви: горец перечньїй, водяной иерец.

Опис рослини. Однорічна трав'яниста росли­на 20—70 см заввишки (мал. 96). Корінь стриж­невий, слабкорозви нути й, м ал о гал уз и сти й. Стебло прямостояче, на верхівці трохи розга­лужене, листки почергові, прості, прилистки перетворюються на розтруби. Квітки правильні, двостатеві, по 2—3 в пучках, зібрані в тонкі пе­реривчасті колосоподібні суцвіття. Плід — го­рішок. Смак свіжої трави злегка пїекучий. Цвіте у червні—Серпні. Плоди достигають;у серпні—вересні.

Поширення та місцезростання. Зустрічається майже по всій Україні (дуже рідко в Криму). Росте на вологих місцях: по берегах річок, озер, ставків, у вологих лісах, серед чагарників, іноді як бу­р'ян на городах, уздовж доріг.

Правила заготівлі. Охоронні заходи. /Заготовлюють траву під час цвітіння, до почервоніння стебел, зрізуючи ножем, секатором,-ножи­цями без грубих прикореневих частин на відстані 10 20 см від поверхні.ґрунту. На великих масивах можна скошувати косою.

Первинне оброблення. Вилучають рослини з дуже почервоніли­ми стеблами, відокремлюють нижні грубі частини стебел та ко­рені, що випадково потрапили в сировину. При скошуванні трави відділяють домішки інших рослин.

Сушіння. Сушать під навісами, на горищах та в приміщеннях з доброю вентиляцією, розкладаючи сировину шаром у 3- 5 см. У штучних умовах сушать у сушарках за температури 40—50 °С. Вихід сухої сировини — 20—22 %.

Зберіганим. Суху траву пакують, пресуючи в тюки, по 40 кг, у мішки — до 25 кг. Подрібнену сировину фасують у пачки з карто­ну по 100 г. Зберігають у сухих, добре провітрюваних приміщен­нях. Термін зберігання — 2 роки.

Опис сировини. Пагони з листками, квітками та плодами різно­го ступеня стиглості. Стебла циліндричні з потовщеними вузла­ми, завдовжки до 45 см. Листки почергові, короткочерешкові, дов- гасто-ланцетоподібні, загострені або тупуваті, цілокраї або хви­лясті, голі, завдовжки до 9 см, завширшки до 1,8 см. Біля основи черешків циліндричні розтруби завдовжки до 1,5 см. Поверхня розтрубів гола, верхній край з короткими щетинками. Суцвіття — тонкі переривчасті, завдовжки до б см. Квітки на коротких квітко- ніжках. Оцвітина віночкоподібна з 3—4 тупуватими долями, зав­довжки 3—4 мм, вкритими численними бурими крапками. Тичи­нок 6, рідше 8, маточка одна з 2—3 стовпчиками. Плоди — яйцепо­дібно-еліптичні горішки, заглиблені в оцвітину, що залишилася. Колір стебел зелений або червонуватий; квіток — зеленуватий або рожевий, плодів — чорний. Запах відсутній. Смак злегка пекучий.

Мікроскопічні ознаки. У поверхневому препараті клітини епі­дермісу звивисті; продихи з обох боків листка оточені 2—4 кліти­нами. На поверхні дрібні безбарвні або світло-бурі залозки, що складаються з 2—4 клітин. По краю листкової пластинки та по жилках зісподу листка розміщені конусоподібні пучкові волоски, які зростаються з декількох клітин. У мезофілі листка численні великі гострокінцеві друзи кальцію оксалату і великі кулясті або овальні схизогенні вмістища з вмістом світло-бурого, бурого або золотисто-жовтого кольору.

Хімічний склад сировини. Основні діючі речовини — флавоноїди (2—2,5 %): рутин, кверцитрин, гіперозид, кемпферол, персикари- ни (сульфати метіолових ефірів кверцетину). Також містить ду­бильні речовини (близько 3 %), вітаміни С і К, барвники.

: Фармакологічна дія та застосування. Справляє кровоспинну дію при маткових та гемороїдальних кровотечах. Кровоспинна дія слабша, ніж у маткових ріжок, але має знеболювальний ефект.

Лікарські форми і засоби. Збори, настій, рідкий екстракт, проти- гемороїдальні свічки "Анестезол".

Трава гірчака почечуйного — НегЬаРоІу&опі регаісагіае

Гірчак почечуйний — Роїудопит регвісагіа Ь.

Родина гречкові — Роїу^опасеае

Російська назва; горец почечуйний (поче­чуйная трава).

Опис рослини. Однорічна трав'яниста росли­на зі стрижневим коренем (мал. 97). Стебло прямостояче або висхідне, ЗО 100 см заввиш­ки. Листки прості, почергові, короткочерешкові, з бурою плямою, прилистки зростаються в роз­труби. Квітки дрібні, зібрані в густі колосо­подібні китиці на верхівках стебла та гілок.

Плоди тригранні горішки. Цвіте рослина. Мал. 97 в липні—серпні. Плоди достигають у серпні—вересні.

Поширення та місцезростання. Зустрічається по всій території України. Росте на берегах річок, озер, ставків, по канавах, біля доріг, на вологих луках, як бур'ян на городах і полях.

Правила заготівлі. Охоронні заходи. Заготовлюють траву під час цвітіння, зрізуючи верхівки рослини; ножем, ножицями, секато­ром, скошують косою, залишаючи декілька рослин для розмно­ження.. ■

Первинне оброблення. Відокремлюють нижні грубі частини сте­бел, вилучають домішки інших рослин.

Сушіння. Сушать сировину в затінку (під навісами, у приміщен­нях з доброю вентиляцією), розкладаючи шаром у 3—5 см, у штуч­них умовах — у сушарках за температури не вище 50 °С. Вихід сухої сировини— 20—22 %.

Стандартизація. Зберігання. Після сушіння вилучають почор­нілу та пожовклу сировину. Пакують в тюки не більше 40 кг, у мішки — по 20 кг. Подрібнену сировину пакують у пачки з карто­ну по 100 г. Зберігають у сухих, добре провітрюваних приміщен­нях. Термін зберігання — 2 роки.

Опис сировини. Пагони з листками, квітками та плодами різно­го ступеня достигання. Стебла завдовжки до 40 см, гіллясті, ио- здовжньо-борозенчасті зі стовщеними вузлами. Листки почергові, короткочерешкові, ланцетоподібні, загострені з клиноподібною основою, з темною плямою на верхньому боці (або без неї), цілок­раї, завдовжки до 16 см, завширшки до 2,5 см. Біля основи че­решків плівчасті розтруби, вкриті притиснутими волосками, з вер­хнього краю війчасті, завдовжки від 0,2 до 4,5 мм.- Суцвіття — верхівкові, густі колосоподібні китиці. Квітки дрібні з простой' 4— 5-розсіченою оцвітиною, завдовжки 2—3,5 мм.

Плоди — тригранні,-сочевицеподібні або плоскі горішки, зав­довжки 2,2—2,9 мм, завширшки 1,6—2 мм, блискучі, чорні або тем­но-коричневі. ■ V'

Колір стебел зелений, іноді з буруватим відтінком; листків — із верхнього боку зелений, з нижнього — сірувато-зелений; оцвітина рожева, рідше біла, біля основи зеленувата. Запах відсутній. Смак гіркуватий. ' -- • -.

Хімічний склад сировини. Містить флавоноїди (авікулярин, пер- сикарин, кверцитрин, ізокверцитрин); вітамін К, танін, флобафе­ни (продукти окиснення конденсованих дубильних речовин); вільну галову кислоту; ефірну олію, пектини.

Фармакологічна дія та застосування. Справляє кровоспинну, м'яку посЛаблювальну дію; Застосовують при маткових кровоте­чах, рясних менструаціях, гемороїдальних кровотечах, атонічних та-спастичних; закрепах.

Лікарські форми та засоби. Збори, настій; екстракт.

Трава споришу — НегЬа РоІу£опі аьісиІагі$

Спориш звичайний — РоІу§огіит аьісиїаге

Родина гречкові — РоІу£опасеае ■

Народні назви: пташина гречка, спарина, шпуриш, мурижок..

Російські назви: горец птичий, спорьіш.

Опис рослини. Однорічна трав'яниста рослина зі стрижневим галузистим коренем (мал. 98). Стебло розгалужене від основи, колінчасте, здебільшого-лежаче, іноді висхідне, завдовжки 10 60 см (100 см). Листки прості, короткочерешкові, почергові, біля ос­нови утворюють плівчасті розтруби. Квітки правильні, двостатеві, дрібні, з простою віночкоподібною оцвітиною, зібрані по 1—5 у
пазухах листків. Плід — тригранний горішок. Цвіте рослина у травні—серпні, плоди дости­гають у липні—вересні.

Поширення та місцезростання. Росте по всій Україні (рідше на півдні) на подвір'ях, у пар­ках, садах, уздовж доріг, по берегах річок, як бур'ян на городах і полях, на вигонах, сухих пасовищах. Витривала до витоптування.

Правила заготівлі. Заготовлюють траву під час цвітіння, зрізуючи ножем, ножицями, при Мал. 98

утворенні суцільних заростей скошують косою. ;

Первинне оброблення. Відокремлюють недоброякісну сировину, корені, органічні та мінеральні'домішки, довжину стебла доводять до 40 см.:

Сушіння. Сушать траву під навісами, залізним дахом, у при­міщеннях з доброю вентиляцією, розкладаючи шаром у 2—3 см. У штучних умовах сушать у сушарках за температури 40—50 °С. Вихід сухої сировини 22 24 %.

Зберігання. І Іільну сировину пакують у тюки, мішки масою 40, 20 кг; подрібнену — у пачки з кар тону по 100 г. Зберігають у су­хих, добре провітрюваних приміщеннях. Термін зберігання — З

РОКИ."' - ' " •■■ ■• ■ •

Опис сировини. Пагони з листками завдовжки до 40 см. Стебла тонкі, галузисті, циліндричні, колінчасті. Листки прості, почер- гові, короткочерешкові, цілокраї, різні за формою: ш ирокоеліптичні, оберненояйцеподібні, вузькодовгасті або майже лінійні, тупі або загострені, завдовжки до 3 см, завширшки до 1 см. Біля основи листків-два прилистки, що зростаються в розтруб. Розтруби срібля­сто-білі, плівчасті,, розсічені.5 Квітки розміщені в пазухах листків по 1—5. Оцвітина проста, глибоконадрізана майже до 2/3, п'йти- членна. -":: '

Колір листків і стебел зелений або сизувато-зелений, оцвітини в нижній части ні бл ідо-.челєн ий, у верхній — білий або роже­вий. Запах слабкий. Смак злегка в'яжучий.

Хімічний склад сировини. Містить'.флавоноїди (до 2,5 %): авіку- лярин, персикарин, гіперозйДі кверцетин; вітаміни: вітамін Є, ка­ротиноїди; дубильні речовини (4 %), слиз, водорозчинні сполукй кремнієвої кислоти (4,5 %), фенолокислоти, лігнаноВий глікозид

аВІКуЛІН. -'■• -:

Фармакологічна дія та застосування. Справляє сечогінну дію (сприяє розчиненню і виведенню з сечового міхура і нирок піску та каменів); кровоспинну та тонізуючу м'язи матки дію. Сприяє загоєнню туберкульозних каверн, зміцнює тканини легень (крем­нієва кислота), зменшує проникність стінок судин. Справляє в'я­жучу і протимікробну дію.

Застосовують при сечо- та нирковокам'яній хворобі, катарі се­чового міхура та інших його хронічних захворюваннях, маткових кровотечах, гастроентериті, проносі, туберкульозі легень.

Лікарські форми та засоби. Збори, настій, таблетки "Марелін", препарат "Фітоліт".

Квітки бузини чорної — Могев ЗатЬисі пщгае


1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 | 11 | 12 | 13 | 14 | 15 | 16 | 17 | 18 | 19 | 20 | 21 | 22 | 23 | 24 | 25 | 26 | 27 | 28 | 29 | 30 | 31 | 32 | 33 | 34 | 35 | 36 | 37 | 38 | 39 | 40 | 41 | 42 | 43 | 44 | 45 | 46 | 47 | 48 | 49 | 50 | 51 | 52 | 53 | 54 | 55 | 56 | 57 | 58 | 59 | 60 | 61 | 62 | 63 | 64 | 65 | 66 | 67 | 68 | 69 | 70 | 71 | 72 | 73 | 74 | 75 | 76 | 77 | 78 | 79 | 80 | 81 | 82 | 83 | 84 | 85 | 86 | 87 | 88 | 89 | 90 | 91 | 92 | 93 | 94 | 95 | 96 | 97 | 98 | 99 | 100 | 101 | 102 | 103 | 104 | 105 | 106 | 107 | 108 | 109 | 110 | 111 | 112 | 113 | 114 | 115 | 116 | 117 | 118 | 119 | 120 | 121 | 122 | 123 | 124 | 125 | 126 | 127 | 128 | 129 | 130 | 131 | 132 | 133 | 134 | 135 | 136 | 137 | 138 | 139 | 140 | 141 | 142 | 143 | 144 | 145 | 146 | 147 | 148 | 149 | 150 | 151 | 152 | 153 | 154 | 155 |

Поиск по сайту:



Все материалы представленные на сайте исключительно с целью ознакомления читателями и не преследуют коммерческих целей или нарушение авторских прав. Студалл.Орг (0.008 сек.)